Skocz do zawartości

Seryjny kij sandacz-boleń

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety we wszystkich sklepach w ktorych bylem (Warszawa i okolice) patrzyli na mnie jak na idiote ze mam takie wymagania co do kija,  ze takich wedek seryjnych nie produkuja i ze czego ja oczekuje. Przewalilem chyba wszystko co bylo na stojakach i niestety albo makarony albo sztywne pałki. Nie wiem czy jest w ogole mozliwe znalezenie takiego kija? Wbijam do sklepu i mowie typowi szukam kija 2,7-3 metry zeby obsłuzyl mi woby 6-10 cm o wadze 6-12 gram ale zeby bylo czym zaciac a Ci sie patrza jak bym nie wiem czego od nich oczekiwał. Niestety Nie kupiłem nic do tej pory a sezon tuz tuz. Teraz jak wchodze do sklepu to patrza na mnie jak bym z Drewnicy sie zerwał.

To jest zupełnie normalne ze sprzedawcy tak reaguja tak jest i było, najlepiej sie wcale nie pytaj tylko bierz do łapy i na sucho przymierzaj co wg Ciebie pasuje a co nie ...

swoja droga zastanawiajace jest to ze jescze takiego kijka (seryjnego) nie znalazłes do teraz ...No cudów nie ma zawsze czegos brakuje a najbardziej RYB ! ;)

Cały problem polega na tym ze woblery z mojego pudełka sa tak jak pisałem 6-10 cm i o wadze 6-12 gram. Moc kija jak najbardziej sluszna tylko ze kije ktore sa w sklepach bynajmniej u mnie nie nadaja sie do rzucania takimi woblerami. Cały ambaras polega na tym zeby moc kija byla taka jak piszesz azeby obsługiwał mniejsze takie jak moje przynety, zeby te chociaz 30 metrów rzucił.

Rzuci tyle. 12 g woblery boleniowe na plecionce 10 lb posyłam na 50 - 60 m

Poszukaj kogoś kto ma tego kija i niech da Ci połowić. W Warszawie na pewno ktoś go ma.

Edytowane przez Artech

Za 450 - 500 używke znajdziesz. Avida też miałem w rękach i przepaści nie zauważyłem :)

Zależy , ja macałem te nowe WildRivery i do Avidów to im trochę jednak brakuje.Szybkość AVS jest wyższa zdecydowanie.Oczywiście fajne kijki, raz widziałem na aledrogo za 450 zł w stanie super. Edytowane przez Szymon82

Daiwa InfinityQ Jiggerspin 2,7m cw. 8-35g.

Konger WC Clasic 2,7m cw. 10-35g.

PS. Jak czytam twoje posty to odnoszę wrażenie, że chcesz łowić metrowe sandacze kleniowym kijem. Pytanie - tylko po co?

Nic z rych rzeczy. Pisze po prostu czego btm mniej wiecej oczekiwal. Zastanawiam sie jedynie czy kij 28g ogarnie tak dosc lekkie wobki. Jezeli chodzi o wymiary tych sandaczy to o metrowych tylko moge snic.

Nie wiem po co szukasz patyka 28g czy wiecej pod woblery 6-12g? Zdecydowanie lepszym wyborem bedzie patyk do 18-21g. Ustalmy jedno, kijem uncjowym nie rzucisz komfortowo woblerami 6cm 6g, kijem 15-18g nie rzucisz komfortowo woblerami boleniowym 12cm 22-24g. Cos musisz wybrać.

Skoro lowisz na woblery 6-12g to szukaj patyka, który obsłuży taki zakres.

Link który wkleiłem był do Dragona HM80 Elektra Dream 275cm 3,5-18g, który wg mnie by Ci odpowiadał. Niestety w ogłoszeniu nie było ceny i zapewne temat wyładował w koszu. Możliwe, ze niedługo pojawi sie ponownie, jak sprzedający doczyta regulamin.

Edytowane przez Żbiku

Polecam obejrzeć i "pomacać" TD 295 10-28 :) Fajna, lekka wędka, która dobrze pociśnie woblerem opaskowym w przedziale o którym wspominasz. oraz obsłuży też i gumisie na główce do 15 g. Miałem ten patyk przez ponad 2 lata i gdyby nie pewne fanaberie to do dzisiaj by robił u mnie za "rzeczny uniwersał" ;) 

Polecam obejrzeć i "pomacać" TD 295 10-28 :) Fajna, lekka wędka, która dobrze pociśnie woblerem opaskowym w przedziale o którym wspominasz. oraz obsłuży też i gumisie na główce do 15 g. Miałem ten patyk przez ponad 2 lata i gdyby nie pewne fanaberie to do dzisiaj by robił u mnie za "rzeczny uniwersał" ;)

Kij rzeczywiście potrafi pomóc w dalekosiężnym posłaniu przynęty i zbiera jak bardzo dużo pochlebnych opinii. Z tym, że trzeba obnosić się z nim jak z jajkiem. Lubi niestety pękać.

Nie wiem po co szukasz patyka 28g czy wiecej pod woblery 6-12g? Zdecydowanie lepszym wyborem bedzie patyk do 18-21g. Ustalmy jedno, kijem uncjowym nie rzucisz komfortowo woblerami 6cm 6g, kijem 15-18g nie rzucisz komfortowo woblerami boleniowym 12cm 22-24g. Cos musisz wybrać.

Skoro lowisz na woblery 6-12g to szukaj patyka, który obsłuży taki zakres.

Link który wkleiłem był do Dragona HM80 Elektra Dream 275cm 3,5-18g, który wg mnie by Ci odpowiadał. Niestety w ogłoszeniu nie było ceny i zapewne temat wyładował w koszu. Możliwe, ze niedługo pojawi sie ponownie, jak sprzedający doczyta regulamin.

Ale ja wlasnie szukam kija o ktorym piszesz czyli kolo 21 gram ale zeby byl w dole mocny do zaciecia sandacza. Kazdy poleca kij do 28 gram i dlatego jest o tym wzmianka. Pisalem ze jest wlasnie problem z mocnym i zarazem dobrze sie ladujacym kijem do 21 gram wsxystkie sklepy w moim regionie takich kijow nie maja. Ja sie nie upieram na te 28 gram tylko ze wiekszosc twierdzi ze 21 g to za malo i dlatego caly problem