ciavez Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Polecę Konger Paladin CX Speed Devil 2.7 5-21. Ja trafiłem używkę w dobrych pieniądzach więc wziąłem z ciekawości. Teraz to mój ulubiony uniwersał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Przede wszystkim łowienie sandaczy na woblery to całkiem inna bajka niż na gumy. Nie musisz mieć dolnika jak szczotka żeby go zaciąć. Bardzo dużo tak łowię i jak dotąd najlepszym kijem do tej metody jaki miałem to wędka na blanku lamiglas xsh 1142m. Akcja średnia, rzuca daleko rapale original 5, 7, 9 cm, żadna ryba nie spadła, wszystkie poprawnie zapięte i bez większego zacinania. Łowię na cienką plecionkę. Nie bierz do tych woblerów wędki 1oz bo będzie pewnie za mocna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Shimano Speedmaster AX 2,70m 10-30g używam go na wieczorowe Bolenie (Gloog Hermes, Dorado Tender RH8+RH10) i nocne Sandacze(Gloog Nike).Łowie nim 4 lata i bym go na żaden inny nie zamienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Sam chciałem polecić właśnie powyższego Speedmastera, bo jest ogłoszenie na naszej giełdzie za 280zł + wysyłka. Nie wiem jednak jak z dolnym komfortowym zakresem rzutowym w tym kiju. Nie miałem go w ręku i nie wiem czy te 6-7g rzuci przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Nie chcę być niegrzeczny ale od lipca 2015 ( pierwszy post w tym temacie) jeszcze nie znalazłeś lub nie zdecydowałeś się na jakąś wędeczkę ? To kiedy zamierzasz łowić rybki ? w 2017 ? Jezeli nie znalazłem tego czego szukam to co miałem kupic? Dlatego poszukuje nadal. Wątek sie fajnie rozwija i na pewno postaram sie wszytskie kije zlokalizowac w pobliskich sklepach i je wziac w reke. Mam nadzieje ze ten watek nadal sie bedzie rozwijał i padnie tu jeszcze kilka propozycji bo zapewne nie ja jeden szukam takiego kija a nie kazdego stac lub nie kazdy chce wydac kupe kasy na kij z pracowni i mam nadzieje ze nie tylko ja skorzystam z tego tematu ale i wielu innych uzytkowników. Dlatego kazdego kto moze cos nowego wniesc prosze o zabranie glosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Kiedyś tu były w sprzedaży Tici Fario. Była wersja do 21 gram. Powinna się nadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Kiedyś tu były w sprzedaży Tici Fario. Była wersja do 21 gram. Powinna się nadać.tu to znaczy na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Tak, poszukaj z drugiej ręki. Wersja do 28 gram też fajna, choć trochę za mocna do tych lżejszych sandaczówek. Za to na gumkę z główką 10-25 gram ta cięższa połowi. Chciałbym mieć takie problemy jak Ty i szukać takiego kija, niestety, wyprowadziłem się za pracą z miasta nad Wielką Rzeką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Kamil, wiecej czasu i pieniędzy zmarnujesz jeżdżąc i szukając złotego gralla, niz kupisz kij, polowisz i jak Ci nie przypasuje to sprzedasz na forum ze strata 50-100zl. Przerobisz kilka patyków i dobrze będziesz wiedział co pasuje, a co nie. Na "monitorze" kija nie wybierzesz, bo propozycji bedzie tyle, ilu jest użytkowników. Każdemu pasuje inny patyk, kilka modeli moze sie powtórzyć ale zazwyczaj bedą to kije pracowniane lub nieprodukowane juz. A z gotowych seryjniakow, będących w bieżącej ofercie sklepów, spełniających Twoje parametry, jest raptem kilka modeli (Dragon, Fenwick, Konger). Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Kamil, wiecej czasu i pieniędzy zmarnujesz jeżdżąc i szukając złotego gralla, niz kupisz kij, polowisz i jak Ci nie przypasuje to sprzedasz na forum ze strata 50-100zl. Przerobisz kilka patyków i dobrze będziesz wiedział co pasuje, a co nie. Na "monitorze" kija nie wybierzesz, bo propozycji bedzie tyle, ilu jest użytkowników. Każdemu pasuje inny patyk, kilka modeli moze sie powtórzyć ale zazwyczaj bedą to kije pracowniane lub nieprodukowane juz. A z gotowych seryjniakow, będących w bieżącej ofercie sklepów, spełniających Twoje parametry, jest raptem kilka modeli (Dragon, Fenwick, Konger). Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym Dokładnie.Dziś sprzedałem za fajną kasę fenwicka hmx+ oryginalna tuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) "Tak wiec poszukaj na giełdzie, na portalach aukcyjnych, kup, połów, jak nie podpasuje to sprzedaj i szukaj następnego, bo do konca życia będziesz szukal kija, który moze okazać sie nieistniejącym ;)" Święta prawda , oj ile ja tych seryjniaków kupiłem i po miesiącu sprzedem bo mi nie pasowały zawsze było coś nie tak.Teraz zkończyłem na CD orka ale nad wodą jeszcze nie był ,oby się sprawdził a jak nie to poszukiwań ciąg dalszy Edytowane 1 Marca 2016 przez Simon123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz88 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Ja dokładnie do takich zastosowań jakie opisałeś, na poprzedni sezon kupiłem Okuma Black Rock 5-25gr 275cm . Na dziś dzień nie chce innego kija. Używam go na bolenie i nocne powierzchniowe sandacze. Kupiłem go w takim celu i sprawdza się w takich zastosowaniach bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) http://allegro.pl/wedka-dragon-hm80-easy-rider-2-75m-7-25g-i6024082791.html#thumb/4 To chyba blisko Ciebie jakoś? Podjedz, pomacaj, nawet nad woda gdzieś. Bardzo fajny kijek. Edytowane 1 Marca 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 http://allegro.pl/wedka-dragon-hm80-easy-rider-2-75m-7-25g-i6024082791.html#thumb/4 To chyba blisko Ciebie jakoś? Podjedz, pomacaj, nawet nad woda gdzieś. Bardzo fajny kijek.Dzieki za link zsdzwonie do tego goscia i obejrze kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 http://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Savage-Gear-Parabellum-Spin-307-9-32g/8518 A czy ktos mial stycznosc z takim kijem? podobno cw mocno przesadzone. Slyszalem ze 25 gram maks. Moze ktos lowil i powie czy ten kij cos wart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 250g.. Ręka Tobie odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 250g.. Ręka Tobie odpadnie.A dawnymi czasy szczeniak, którem matka 25dag cukierków kupiła, szczęśliwym był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radosław Es Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Ten kij polecają http://fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/240-st-croix-avid-avs86mhf2 ja osobiście poluję na używany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Error ja na Twoim miejscu nie schodził bym niżej niż 28gr górnego CW, jeśli chcesz łowić nocne Sandacze na woblery to musisz mieć trochę "twardości" w kiju Sandacze w nocy często biorą delikatnie i same się nie zacinają jak Bolenie w expresie.... to taka moja skromna uwaga, a cały zeszły sezon od 1 czerwca do końca listopada poświęciłem właśnie tym rybom i takim łowieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 21g za mało do woblerow 6-12g? Poszukaj sobie Avida do 21g, 9' albo dłuższy i po sprawie. A jak chcesz bardziej ekonomicznie to poszukaj w dobrym stanie Cormorana Powergrip CM 270cm 2-15g (realnie 5-20 lub nawet ciut wiecej) image.jpegSzukam wszędzie tej wędki ,ale nie moge trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Error ja na Twoim miejscu nie schodził bym niżej niż 28gr górnego CW, jeśli chcesz łowić nocne Sandacze na woblery to musisz mieć trochę "twardości" w kiju Sandacze w nocy często biorą delikatnie i same się nie zacinają jak Bolenie w expresie.... to taka moja skromna uwaga, a cały zeszły sezon od 1 czerwca do końca listopada poświęciłem właśnie tym rybom i takim łowieniem Napisz zatem czym ganiasz te sandacze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pranagal Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Mogę ci polecić do łowienia o którym piszesz Diaflexa 2,70m 8-24g tak bardzo mi odpowiada że kupiłem na zapas jeszcze 2 nowe sztuki. Diaflex 2,70m 9-32g do łowienia sandaczy z opadu na gumki jak najbardziej oraz na woblery te już większe ale do boleni ten właśnie model nie bardzo się nadaje, dla mnie za sztywny podług tego do 24g. posiadam również typowego dialexa do boleni 2,95m do 22 gram kij idealnie nadaje się na ten właśnie gatunek ale o skutecznym zacinaniu sandaczy już zapomnij. A jeśli obawiasz się że polecanemu przeze mnie diaflexowi 2,70 8-24g zabraknie mocy to mogę ci uspokoić, że właśnie temu modelowi nie zabrakło mocy podczas walki z tołpygami w przedziale 15-28kg bo takie lądowałem tym patykiem w sezonie 2015. Kolejny argument ZA to opinia Pana Zbyszka Kawalca bardo pochlebna o diaflexach.Kiedyś jak składałem u niego karabele to jako jedyny z seryjne produkowanych kijów na nasz rynek, chwalił właśnie diaflexy za świetną czułość, dynamikę blanku i nie łamliwość ale sugerował zmianę całej rękojeści, co daje lepsze wyważenie kija oraz zmianę uchwytu kołowrotka choćby na standardowy FUJI DPS. A jeśli myślisz dalej nad savage gear parabellum to pamiętaj że nie są one uzbrojone w przelotki FUJI Alconite a każdy Dialex TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Pierwsze serie SG Parebellum były zbrojone w przelotki fuji jak i w uchwyty fuji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Squidward Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Od siebie mogę polecić spinning Shimano Yasei AX Zander (czerwony, bo teraz jakiś nowy, biały się pojawił). On ma 10-30g wyrzutu, ja łowiłem głównie szczupaki i bolenie na Wiśle. Duży szczupak z mocnych zawirowań za rozwaloną główką , to dla tego kijka przyjemność Łowiłem głównie na woblery i obrotówki nr3 (bardzo ładnie latają nawet lekkie przynęty), kilka razy próbowałem podbijać gume 4'' i spinning całkiem ładnie pracował, było widać opad (dodam, że od tej techniki specem nie jestem, ale widzę, że można tym kijem łowić w ten sposó. Pod rybą ładnie pracuje, nie chodzi sama szczytówka, tylko gnie się głębiej. Mało informacji jest na temat tego spinningu, ale moim zdaniem warto jest na niego rzucić okiem, ponieważ może okazać się dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pranagal Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Tak się składa że miałem kij z pierwszej serii Savage Gear Parabellum Spin 2,79m 10-34g i jedyne co posiadał ten kij z osprzętu FUJI to uchwyt kołowrotka Fuji seii "Gold Label" Wszystkie przelotki firmy Fuji czy to Alconite czy SiC mają wygrawerowany napis FUJI na ramce a przelotki w które uzbrojony został kij Savage Gear Parabellum nie posiadają napisu FUJI i nic wspólnego z tą firmą nie mają.Są to jakieś no name. Nawet na portalu Fishing-Test gdzie są testy Savage Gear Parabelum Spin 2,79m 10-34g / Parabellum Spin 2,79m 7-23g / Parabellum 3,45m 12-35g / Parabellum Spin 2,79m / 3-16g chłopaki piszą że spinning posiada jedynie uchwyt kołowrotka FUJI http://fishing-test.pl/wdki/21-polecamy-wdk/396-savage-gear-parabellum-spin-279cm-10-34g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi