Skocz do zawartości

Seryjny kij sandacz-boleń

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Diaflexa 2,70 9-32 , używałem go przede wszystkim do łowienia boleni, na nocne sandacze też pewnie by się nadał. Sprawdził mi się bardzo dobrze , lekki czuły i dynamiczny, z pięknym ugięciem , jedyną jego wadą było to, że co chwila musiałem  dokręcać nakrętkę uchwytu kołowrotka ,  nie trzymała totalnie , z tego co wiem wszystkie diaflexy miały z tym problem .

Łowię kijem Mistral amundson 2,75 7g-25g, boleniowkami rzuca się na tyle dobrze ze czasami aż się człowiek zastanawia czy to kiedyś spadnie czy się urwalo. Co do sandaczowania to wobkiem sandaczowym sdr rzucisz i pociagniesz, z glowkami do 15g sobie radził więcej nie próbowałem ale wielka zaletą jest zakres obsługiwanych przynęt. Najlzejszymi lowilem nim twisterkiem na 1,5g a naciezszy był 4play 21g+główka 7g. Co do mocy to ma tyle że czasami boję się zaciac, żeby przypadkiem nie urwać lebka dla bolenia. Dużym minusem (osobiście dla mnie to plus) jest sztywność. Pała jak drut zbrojeniowy. Kolejnym minusem jest fakt że na plecionce jest zasztywno.

• 3 tygodnie później...

Bardzo dziekuje wszystkim zaangazowanym w ten watek dzieki wam namierzylem ciekawy kijek. Mnie ten watek pomogl mam nadzieje ze innym osobom tez pomoze w znalezieniu czegos nie koniecznie drogiego a ciekawego. Pozdrawiam.: )

Szkoda, że Ty nie postanowiłeś pomóc innym i nawet nie napisałeś co to za wędka...

Ze swojej strony do takiego łowienia polecam Tica Fario 2.6m 10,5 28g. Świetna wędka.

Edytowane przez 3arteK

Czołem. Zdecydowaną większość czasu spędzam na okoniach i kleniach, także wiedzy jeśli chodzi o mocniejsze kijki nie mam. Dlatego ten temat :) . Szukam kijka głównie na dużą rzekę. Co ma obsłużyć? I tu jest problem... Zazwyczaj łaziłem z dwoma badylami- jeden pod bolka drugi sandacz, ale zrobiło się to tak uciążliwe i niewygodne, że muszę pójść na kompromis. Boleń to przynęty raczej lekkie. Pod opad najczęściej główki w przedziale 10-25 gram, sporadycznie 30ści. Kijek najlepiej w długości 260-290 fast lub xfast. Gramatura? Tu są schodki bo część modeli do np. 30 gram nie daje rady z główką 20. Miła byłaby jeszcze dzielona rękojeść (mniej się brudzi), ale to można zsunąć na dalszy plan ;)  budżet- 300,400 max. Kijek nie musi być nowy. Z góry dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Ja dokładnie do takich zastosowań jakie opisałeś, na poprzedni sezon kupiłem Okuma Black Rock 5-25gr 275cm . Na dziś dzień nie chce innego kija. Używam go na bolenie i nocne powierzchniowe sandacze. Kupiłem go w takim celu i sprawdza się w takich zastosowaniach bez zarzutu.

Jaki jest realny CW kijow okuma black rock 5-25?

• 1 rok później...

Obmacywałem Diaflexy i zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, do takiego łowienia jakie opisujesz brałbym Pike Spina 10-35g, 2,7m. Dla mnie jednak troszkę za wysoka półka cenowa. Ostatnio nakręcam się na tańszy, ale również robiący dobre wrażenie Sashima pike spin 7-32g, 2,7m w przyzwoitej cenie, i mam wędkę z tej serii Sashima Trout Spin i jestem z niej zadowolony..

Witam. Natknalem sie na ten wąteki czy oprocz wymienionych w nim pozycji pojawiło sie na rynku cos nowego? Z w miare delikatnym szczytem i mocnym dolnikiem?

jaki budżet?

sandacz na woby czy opad ?

z brzegu czy z łódki ?

jakie przynęty ?

jaka woda?

jaka długość Cię interesuje?

Jak ma ktoś coś Ci doradzić skoro nic nie napisałeś?