synlecha Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Witam, z moją żoną wybieramy się na początku sierpnia do miejscowości Makarska na Chorwacji. Oczywiście po za opalaniem i kosztowaniem tamtejszych trunków chciał bym kilka dni poświęcić ulubionej formie odpoczynku czyli z kijkiem nad wodą. Widziałem, że gdzieś ten temat został poruszony już na forum, ale nie uzyskałem satysfakccjonujących odpowiedzi a na polskich stronach jest ich nie wiele więcej... 1. Chciałbym spróbować swoich sił łowiąc z plaży. Czy kijaszek do 25g wystarczy? Jakich użyć przynęt? Czy to prawda, że z brzegu, nie potrzeba zezwolenia? Jakieś miejsca godne polecenia nie daleko od Makarskiej? 2. Jeden dzień chciał bym poświęcić rzece Cetina. Gdzie i za ile mogę uzyskać zezwolenie? Kij 0 do 7 gram bedzie ok? Czy woblery jakich używam łowiąc pstrągi i klenie w polsce nadadzą się? Jaki odcinek polecacie? I ogólnie co powinienem wiedzieć przed przystąpieniem do łowienia na tej pięknej rzece? Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Z brzegu też jest potrzebne zezwolenie. Dość drogie. Podobno nie sprawdzają ale ja miałem wykupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
synlecha Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Dzięki, rozumiem, że masz jakieś doświadczenie w tym temacie. Gdzie mogę to pozwolenie doatać oraz ile kosztuje? Jak Twoje wyniki z plaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Bylem dwa lata temu w Podstranie. Zezwolenie kupilem w wedkarskim w Splicie w porcie,także w porcie w Makarskiej zapewne dostaniesz. z brzegu zlowilem cos jakby okonia na woblera. Wiecej bran nie bylo. Na grunt rodak łowil jakas drobnice wieczorem. Pozwolenie na tydzien jakos kolo 100kuna ale dokladnie nie pamietam wiec nie chce wprowadzac w bład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Kupiłem przez internet przed wyjazdem.Tylko grunt na mrozone osmiorniczki. Coś tam sie wieszało. Ale nic okazałego. Mało próbowałem.Zestaw prosty. Duża nakrętka na dole. I przypon z kilkoma hakami po bokach.Dużo rwania jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Znalazłem. W zeszłym roku tygodniowa 300 kuna. www.mps.hr/ribarstvohttp://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=23 Edytowane 13 Lipca 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) No 300 kuna to juz nie maly wydatek. Kobieta wlasnie mi podpowiadala ze jakos to drogawo wychodzilo,ale dla niej całe moje hobby wydaje sie drogie haha.Gdybym jechal w tym roku nie zaplacil bym tyle za zabawe z drobnica..ps. Rodak na gruntówke zakladal kawalki slimaka z brzegu,my rzucalismy na kalmara kawalek. Edytowane 13 Lipca 2015 przez Krzysztof Jeżyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Zezwolenie trzeba posiadać, szczególnie w takich miejscach jak makarska.Co do łowienia z plaży, nie można łowić w kąpieliskach, szukaj skał z głęboką wodą.Najlepsze godziny łowienia to wcześnie rano i wieczór a nawet po zmroku, także weź czołówkę.Na wszelki wypadek weź z sobą spławiki Łowisz wtedy na kulki z chleba, ślimaki, małże, kalmary.Zapoznaj się z rybami jakie tam występują, duzo ryb może chcieć cie zabić Główne zagrożenia to jad w kolcach, także staraj się nie brać do łapy wszystkiego na szybko.W razie ukucia trzeba podać surowice.Łowisz na gumy, blaszki i woblery. W necie szukaj haseł ribolov na moruRibolov na jadranuribolov spinning Jak dobrze trafisz kij do 25g może być mało, lepiej wziąć 35g.Chyba, że masz dobry blank.Koniec zestawu w przypadku łowienia przy skałach najlepiej zaopatrzyć w 1,5-2m fluorocarbonu. Na południe, 60km, masz rzekę Neretve, dojazd z makarskiej prosty i szybki, zależy od trasy którą pojedziesz.Jedziesz na metkovic.Można lecieć autostradą lub nad brzegiem morza, czas Podróży około 1h 15mPołamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
synlecha Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Bardzo dziekuje za wszystkie wskazowki. Ezehiel a wiesz moze cos wiecej o cetinie? Czy warto? Jaki odcinek? Jakie przynety na spina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Na Cetinę zezwolenie można kupić w Omisu - przy moście jest sklep wędkarsko - nurkowy i tam je można dostać.https://www.google.hr/maps/place/Nautic,+Fishing,+Eurocamping+shop+%22Barba%22/@43.4439397,16.6912646,19z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0xea5d18ad0505eb15 Niestety nie wiem ile taka przyjemność kosztuje, bo jak tam byłem to było zamknięte. Co do łowienia, to widziałem jak na moście w Omisu kilku gości łowiło na spina - na gumy tak na oko 7-8 cm, efekty mieli marne - jeden z nich wyciągnął jakąś rybkę koło 30 cm, chyba jakąś morską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Bardzo dziekuje za wszystkie wskazowki. Ezehiel a wiesz moze cos wiecej o cetinie? Czy warto? Jaki odcinek? Jakie przynety na spina?Niestety, byłem na kanale stońskim także cetina była poza zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi