Skocz do zawartości

Zestaw pod duże obciążenie (obrotówki, wobki SDR, itp)

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym skompletować sobie zestaw cast pod duże obrotówki (nr 4 - 6, niektóre mają "listki" po 10 cm długości longi), woblery SDR, itp. przynęty, stawiające duży opór w wodzie. Nie są jakoś ciężkie, mają od 12 do 35 g, ale niestety, dość słabo latają.

Na razie byłby na jezioro, więc kij max 2 m, ale być może, jak opanuję trochę lepiej technikę, to multik byłby wykorzystywany również na rzekach.

Teraz mam:

Kij: Tica Bela Jerkbait 20-80 g

Multik: ABU Revo SX - dziwnym zrządzeniem losu wersja HS z przełożeniem 7,1:1.

O ile kij jeszcze od biedy ogarnia wymienione przynęty, to już multik nie za bardzo (ma za duże przełożenie).

Macie pomysł, co dałoby radę i nie kosztowało więcej jak 500-600 zł za cały zestaw?

Kije preferuję raczej miękkie, a praktycznie wszystkie jerkówki jakie oglądałem, to  kołki (w moim pojęciu). Patrzyłem na takie o cw do 60-100 g.

Co do multika, to wstępnie wytypowałem Shimano Curado 201DPV, ale to dość stary model i raczej trudno osiągalny. W zasadzie może być jakikolwiek inny z niskim przełożeniem.

Andrzej

Roundzik pewnie by się nadał, ale musiałby mieć mniejszą średnicę niż ABU C3 czy C4.

Andrzej

Team Daiwa Luna 103L. Ma mniejszą średnicę od w/w. To czołg w małym wydaniu. Jeno pojemność szpuli idzie za wielkością, a więc mniejsza. Mnie to nie przeszkadza.