Skocz do zawartości
  • 0

Mokry kogut

Leszczu

Pytanie

Temat brzmi trochę dziwnie,ale do rzeczy... Mogłby mi ktos przesłac zdjęcie mokrego koguta? Bo ja zrobiłem swoje samodzielnie ale po pierwszych testach po wyciągnieciu z wody wyglądał jak zmoknięta szmata. Czy może wykonałem go ze złych materiałów (piora marabuta)?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć

Koguty, jigi, streamery lub inne z piór i włosia po wyciągnięciu z wody tak wyglądają jak opisałeś.... W wodzie są jednak pełne wdzięku, gracji i co najważniejsze kuszące swymi falistymi ruchami dla drapieżników.

Na Twoim miejscu zdecydowanie użył bym piór kogucich + ewentualnie domieszka marabut. Marabut umownie - ten ptak jest pod ścisłą ochroną. W obrocie są podobne zamienniki...

Kilka fotek poglądowo moich przynęt...

Po wyjęciu z wody wyglądają jak pędzel ale w wodzie... ;)

post-1149-1348914685,1916_thumb.jpg

post-1149-1348914685,2887_thumb.jpg

• 0

Skorzystam z tego wątku i zapytam czy ktoś z Was używał kogutów p.Krzyszczyka puchowców? Bo krótko mówiąc wyglądają super póki są suche, natomiast po zamoczeniu kurczą sie i przemieniają w mokrego wróbelka a żadnej ich akcji w stylu falowania itd. jak w przypadku zwykłych kogutów nie zauważyłem, o braniach nie wspominając...

• 0

Cześć

Nie znam kogutów Pana K... łapię na swoje i w 100% są łowne. Stosuję głównie pióra: kogut, marabut minimalnie i włosie - lis. Te na fotkach j/w miały poligon w 2009 i zaliczyły pozytywnie - (+5). Kogut lub jig to nie wszystko - istotą sukcesu to prowadzenie. Przynęta musi żyć...

PS

Marabuta stosuję jako domieszkę max 10%, pracuje idealnie. Nie wiem w czym problem. Pióra kupuję w taimen.pl są bardzo dobrej jakości. Warto samemu ukręcić...

• 0

monk11 i Lady D - panowie patrzcie na koguty, puchowce w wodzie, a nie na zewnątrz, jeden z producentów przedstawia filmiki pracy wabika w wodzie, także warto zobaczyć, nie mówię żeby kupować, zachęcam do samodzielnego kręcenia, efekty będą, tylko trzeba spełnić kilka warunków, przede wszystkim bywać nad wodą gdzie są ryby, dalej najmniejszy ruch szczytówką wprowadzi koguta w ruch, a czy rybie będzie odpowiadać większa lub mniejsza agresja to zobaczycie nad wodą.

• 0

ad Lady_D (swoją drogą dziwny nick jak dla chłopca :D ) mi chyba brakuje zaciętości, żeby robić przynęty we własnym zakresie. Ty stosujesz marabuta jako domieszkę. 10% nie wydaje mi się zbyt dużo, a reszta to inne materiały. Te koguty, które ja kupiłem są wykonane przede wszystkim z marabuta, w sumie to nawet nie wiem czy są inne materiały, jak będę w domu to się im bliżej przyjrzę. Porównywałem pracę tych zwykłych i marabutowych i w czystej wodzie wyglądają zupełnie inaczej. Lady_D Twoje wyglądają zajebiście :D i zdziwiłbym się gdyby nie zdały egzaminu.

Pozdrawiam.

• 0

Ja myślę że tutaj główny problem stanowi prowadzenie przynęty.Nawet woblerem trzeba czasami popracować, jeszcze bardziej gumą a przy puchowcach i kogutach trzeba robić cały czas. :D

Pozdrawiam! :D

Rozumiem dobre intencje, ale rada powyżej oczywista oczywistość :lol:

Nie pytałem jak prowadzić puchowce, tylko dlaczego one nie pracują jak należy w przeciwieństwie do masy innego drobiu jakiego posiadam. Po prostu objętość znika, wszystko oblepia się wokół koguta i jak to ma niby falować czy cokolwiek innego? Zero duszy wg mnie...To trochę tak jakby orać główką jigowa z nawiniętymi niciami na nią- niby tez się da nadać temu życie :unsure:

Pozdrawiam

• 0

@Jack Daniels - ten pseudonim dostałem od kumpli dla przekory. Długa historia by pisać... Mnie pasuje. Jak zerkniesz na profil to będziesz wiedział, że chłopcem to byłem dawno temu... Z kogutami mocno się staram - sandały to rozumieją i dają odczuć na kiju... Pozdrawiam :D