Skocz do zawartości
  • 0

Mokry kogut

Leszczu

Pytanie

Temat brzmi trochę dziwnie,ale do rzeczy... Mogłby mi ktos przesłac zdjęcie mokrego koguta? Bo ja zrobiłem swoje samodzielnie ale po pierwszych testach po wyciągnieciu z wody wyglądał jak zmoknięta szmata. Czy może wykonałem go ze złych materiałów (piora marabuta)?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Danek - co do kogutołownych i kogutów. Dziwny podział. Kogut jako przynęta zaistniał na Śląsku (Kozłowa i Przeczyce) dawno temu - pierwsze widziałem w latach '80tych początek. Miały kilka piór koguta + kryza z wiskozy montowane na główkach z kotwiczką. Były namiastką przynęt które ktoś dostał z USA jako jigi i zaadoptował na rodzime z wykorzystaniem ówcześnie dostępnych materiałów. Gdyby to było dzisiaj doszło by sporo fleszy, błyskotek i innych ozdobników. Jedno co pozostało z tamtych czasów to pióra koguta. Przynęty ewoluują jak wszystko co nas otacza. Moje propozycje na fotkach są kogutami czasów obecnych. Na pojedynczym haku - jigami...

Co do ilości stuknięć główki o dno na odcinku 1,5-2m. Jest to sprawa umowna, czasami prowadzę zestaw gdzie jest tak jak piszesz a czasami częstotliwość jest większa. Obecnie przygotowuję zestaw do bardzo długich skoków - też kogut. Są takie sytuacje, że tylko taki sposób prowadzenia może sprowokować sandacza do ataku... Zestaw to kij (-) + bardzo szybki multik (82cm obrót)... Nowy sezon, nowe wyzwania....