Skocz do zawartości

Vrods czyli następny zarażony...

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki, tym razem jest sprawa dot. zbrojenia MB843-2 ale w spin - czy set BKLAG-H 25 - 12 - 5.5 potem 6x BKBAG 4.5 i LGST 4.5 z rurą 2.0 mm to bedzie dobry pomysł na zbrojenie w szczyt progresywnie uginający w parabolkę? Mam wątpliwość czy zastosować aż 6 przelotek BKBAG 4.5 czy może lepiej 5 sztuk? Dzięki [emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W pełną progresywną parabolkę? Raczej ideału na tym blanku nie osiągniesz ale można uzyskać bardzo zbliżone ugięcie. Ja zakładałem 25KL-H, 12 KL-H, 8M, 7L + 5x6KT lecz z tego co później testowałem da radę zejść o oczko niżej. Czyli dalej dłuższy stożek na 25 KL-H, 12KL-H, 7M, 6L potem do wyboru 1x5,5 lub 5KT i 5x4,5KT. Choć sześć sztuk KT4,5 mogło by dać ciekawy efekt ;) Trzeba kombinować :D 

• Like 1

Moim zdaniem kijek będzie mocno na pysk leciał z takim dolnikiem.

Ja już nie walczę o najniższą wagę w swoich kijkach, zwyczajnie przekonałem się balans jest dużo ważniejszy.

I możesz kołowrotek przykręcić i pokazać że gdzies tam trzyma kijek poziom na fore, a nad wodą okaże się że trzeba było te 10g dać więcej w dolnik.

Beż żadnych złośliwości, sam się o tym przekonałem ;)

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Spoko. Ten blank to dobrze mi znany MB843-2. Środek stopki kołowrotka (Zauber 4000) jest na 33.5 cm od dupki. Środek ciężkości wypada tuż przed stopką - idealnie.

Bardzo chętnie to zobaczę bo przy tak lekkim dolniku jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć. Oczywiście bez żadnego sarkazmu czy złośliwości Wojtku :)  Tym bardziej że wyważenie patyków dla mnie jest wręcz zboczeniem. Ja jak Bartek, wolę cięższy patyk ale lepiej wyważony z docelowym młynkiem.

• 1 miesiąc temu...

Na testowanie wędki od Wojtka zeszło mi trochę czasu, ale nastał ten czas kiedy mogę wystawić jakąś opinie.

Kupiłem wędkę zrobioną na blanku mhx sj843-2 z myślą o łowieniu sandaczy w opadzie na odrze. Po otrzymaniu wędki byłem dość sceptycznie nastawiony do jej pracy ale oczywiscie poczekałem do testów nad wodą. Pierwsze co mi przypadło do gustu co design oraz wykonanie kijka. Bardzo starannie zrobiona wędka w ciekawej oprawie kolorów. Dolnik w ciemno brązowym korku i omotki w rdzawym kolorze, całość dopełniają gustownie czarne przelotki fuji i ładnie wpasowujący sie czarny uchwyt dps. Jednak to co najbardziej spodobało mi się w wyglądzie a odkryłem dopiero nad wodą to polakierowana cześć wędki zaraz za foregripem która przy promieniach słońca nabiera trójwymiarowej głębi.

Co do pracy samej wędki moje początkowe obawy nad wodą rozwiały się już po 2 wyjeździe kiedy udało mi się złowić ładnego szczupaka 65cm. Kijek pięknie przekazał branie, a pod rybą nie okazał się sztywną pałką tylko ładnie amortyzował rybę - już mi się podobał. Jednak prawdziwą wartość kijek pokazał gdy na odrze zaczęły brać sandacze. Blank przekazywał najdrobniejsze skubnięcia a mocniejsze pstryki były tak silnie wyczuwalne na ręce, że odruch zaciecia robiłem mimowolnie. Przez 2 miesiące przerzuciłem około 40 sandaczyków i nie przypominam sobie żeby jakaś ryba mi z niego spadłą ( poza ogromnym leszczem za bok).

Kończąc chciałbym podziękować i pogratulować Wojtkowi za zrobienie świetnej wędki, która przypadła mi bardo do gustu i mam zamiar, że zostanie zemną na wiele sezonów. 

post-60936-0-09761500-1477135155_thumb.jpg

post-60936-0-39862100-1477135167_thumb.jpg

post-60936-0-98497900-1477135174_thumb.jpg

• Like 2

Chłopaki, tak sobie głośno myślę i kombinuję nad sandaczowym castem z opadu. No i tak kombinuję- od 10g plus 3-4 cale po 35g plus 4 cale.... oczywiście z sentymentu i zajebistych walorów użytkowych rozglądam się za czymś ze stajni St. Croix ( SC IV lub V ) ale bardzo podoba mi się praca i czułość Mag bassa 843-2 od MHX. I generalnie fajnie byłoby nie schodzić poniżej 7 stóp z długości - łowisko to głównie Wisła z pontonu oraz brzegu. Kij pod gumy oraz żelastwo. Jak to się spisuje pod małymi przelotkami? Kw, KB kt?

• 6 miesięcy temu...

Dawno mnie nie było. Nowy projekt : MHX S781-2 na minimach, SKSS 16, insert alu gunsmoke, pianka fuji z małym dodatkiem w postaci pierścionka i łuski parabellum 9 mm, pierścienie Fuji WCS. Omotka to pro wrap red copper metallic. Dodam, że to mój pierwszy SKSS jaki instalowałem w życiu.

134e47463028c1d9852106341a98ccbc.jpg0f0510a83f6b8fddb20424b98535fcd5.jpge4f14a8be109003b4f83751a0751a45a.jpg708b8a575b4b444553d4d3656079d1d7.jpg2f70f54600ffecac4ba9ac4bfc068237.jpgcb068b57f9a3b5af6684a97ac80b5e80.jpg158ac7cb6455e2dd8c9f2d871158ede9.jpg671ac66abdc99a51e44db6393b21ff17.jpg

• Like 4