Skocz do zawartości

Vrods czyli następny zarażony...

Rekomendowane odpowiedzi

OK, jeśli chodzi o lżejsze kije to tak. Ale to jest Mag Bass, tu nawet jakbyś dał dwustopkowe morskie krowy jako przelotki to byś witki z tego nie zrobił :)

Super ciężarowa armata też z niego nie jest jak założysz 20g i gumę zobaczysz czy jest taki pałowaty,i czy szybko gaśnie po mocnym wymachu ;) .Machanie na sucho to inna bajka.

Edytowane przez Paavo

Mam kilka kiji seryjnych przezbrojonych w sety mniejszych przelotek.Część szczytowa ma mniejsze przelotki czyli jest mniej obciążona przez nie,po wymachu podczas rzutu lżejsza część szczytowa szybciej wraca do stanu spoczynku,co powoduje że kijek jest celniejszy.Co do czułości mniejsze przelotki lepiej transmitują brania niż większe no i znowu dochodzi kwestia wagi mniejszych przelotek mniej obciążona szczytówka jest czulsza.To co napisałem sugeruje stosowanie do zbrojenia w np. Minimy ,ale można to obejść troszkę stosując mniejszy set przelotek...oczywiście w granicach rozumu.

Ps. Nie napisałem,że orginalny set przelotek z tabelki Fuji jest zły,jest po prostu bardzo klasyczny i jest opisany do kija 7' do średniego spinna,ale czy dokładnie opisany do tego kijka który kolega buduje...myślę i nie tylko ja,że nie koniecznie.

Co spacingu z mudhole zwłaszcza do blanków MHX to jest jeszcze bardziej klasyczny (małe zagęszczenie przelotek) od tego Fuji.Na przykładzie blanku kolegi spacing Fuji 8 przelotek+top,spacing mudhole do tego blanku 7 przelotek +top.

http://www.mudhole.com/Rod-Building/MHX-Spinning-Casting-Rod-Blanks/MHX-MB843-2-Mag-Bass-Rod-Blank

.

Paavo, dzięki za wyjaśnienie

O tym wszystkim akurat myślałem.

Chodziło mi bardziej o odp. dlaczego rozmieszczenie (zagęszczenie lub nie) ma taki wpływ. I na co? 

Pewnie chodzi o czułość, spady,itp. 

Podpowiedz jak "ulepszyć" rozmieszczenie Fuji czy "hamerykańskie" i na co zwracać uwagę robiąc to. Oko wystarczy czy to już wyższa filozofia?

Czyli co,ten "mój" spacing jest do dupy?

Wojtku.

Nie chodzi tylko o spacing. Preferencje Twoje i to, do czego ten kij będzie miał zastosowanie mogą skłaniać do innych setów i rozstawu.

Wszystko wychodzi w praniu, akcji czyli na wodzie. Później pozostaje już tylko przezbrojenie jak pisali kuple wyżej.  :)

Na dzisiaj wystarczy.

Dobranoc.  ;)

• Like 1

Paavo, dzięki za wyjaśnienie

O tym wszystkim akurat myślałem.

Chodziło mi bardziej o odp. dlaczego rozmieszczenie (zagęszczenie lub nie) ma taki wpływ. I na co? 

Pewnie chodzi o czułość, spady,itp. 

Podpowiedz jak "ulepszyć" rozmieszczenie Fuji czy "hamerykańskie" i na co zwracać uwagę robiąc to. Oko wystarczy czy to już wyższa filozofia?

Nie mam na to gotowej recepty,też kożystam z tabelkowych spacingów,ale zawsze je modyfikuję zazwyczaj przesuwając cały spacing od kilku milimerów do 1cm w kierunku topu,lub rozciągam stożek wlotowy 2-3 przelotek,aby bardziej uruchomić dolnik.

Czyli co,ten "mój" spacing jest do dupy?

Nie,nie jest do dupy,po prostu to taki a'la fabryczny set z wlotem 30 na zasadzie nikt niewie jaką ''betoniarkę'' doniego przykręcisz,czy rozmiar 2500 czy 5000,a bedzie pasował i do jednego i do drugiego.Ja sobie opracowałem taką zasadę.

Kij cw. w granicach 30g kołowrotek roz.3000-4000 przelotka wlotowa 25   top 5,5

Kij cw w granicach  max.10-15g kołowrotek roz. 2000-2500 przelotka wlotowa 20   top 5-4,5

Kij cw poniżej 10g kołowrotek roz. 1500-2000 przelotka wlotowa 16   top 4

Kij cw poniżej 5g kołowrotek roz. 1000 przelotka wlotowa 12   top 4

• Like 2

Nie mam na to gotowej recepty,też kożystam z tabelkowych spacingów,ale zawsze je modyfikuję zazwyczaj przesuwając cały spacing od kilku milimerów do 1cm w kierunku topu,lub rozciągam stożek wlotowy 2-3 przelotek,aby bardziej uruchomić dolnik.

Nie,nie jest do dupy,po prostu to taki a'la fabryczny set z wlotem 30 na zasadzie nikt niewie jaką ''betoniarkę'' doniego przykręcisz,czy rozmiar 2500 czy 5000,a bedzie pasował i do jednego i do drugiego.Ja sobie opracowałem taką zasadę.

Kij cw. w granicach 30g kołowrotek roz.3000-4000 przelotka wlotowa 25 top 5,5

Kij cw w granicach max.10-15g kołowrotek roz. 2000-2500 przelotka wlotowa 20 top 5-4,5

Kij cw poniżej 10g kołowrotek roz. 1500-2000 przelotka wlotowa 16 top 4

Kij cw poniżej 5g kołowrotek roz. 1000 przelotka wlotowa 12 top 4

Czy używanie plecionki (żyłki) też ma wpływ na dobór przelotek?

Ja myśle że tak.

Przy plecionce można zjechać ze średnicami ringów a do żyłki lepiej mieć większe.

Dlatego pisałem wyzej Wojtkowi, że zależy do czego kij ma być zazwyczaj stosowany.

Każdy uniwersalny nie jest ideałem, choć przypadkowo zauważyłem że zestawem do połowu glowacicy (głownie chodzi o żyłkę), świetnie łowi sie pstragi (duże). Przynęty na grubej żyłce idą płytko, musza być mocniej podszarpywane aby pracowały, co przełożyło sie na brania. Hol też trwa zdecydowanie krócej. :)

Wiadomo jednak że to są sytuacje "awaryjne" a łowienie nie jest zbyt komfortowe.

Pzdr.

Tym razem z telefonu, po skończeniu tego etapu poszedłem w końcu spać.

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

--------------------------------------------------------------------------------------

Chyba nie mozna sie przyczepić, choć czekamy na całość.

O symetrii omotek mam nadzieje że pamiętasz? Ewent. logiczne "przesuwanie" złotej wstawki. :)

Edytowane przez trout master
  • Like 1

Oczywiście że tak, startowa była mocowana w linii z uchwytem i zapiętą betoniarką plus bacząc na to jak "patrzy" względem osi blanku. Wstawka wiadomo, w miarę zmniejszania się średnicy przelotek, a co za tym idzie, długości omotek będzie umiejscowiana zgodnie z tym co się dzieje. Dzięki za miłe słowa :D

Czy używanie plecionki (żyłki) też ma wpływ na dobór przelotek?

Ja myśle że tak.

Przy plecionce można zjechać ze średnicami ringów a do żyłki lepiej mieć większe.

Dlatego pisałem wyzej Wojtkowi, że zależy do czego kij ma być zazwyczaj stosowany.

Każdy uniwersalny nie jest ideałem, choć przypadkowo zauważyłem że zestawem do połowu glowacicy (głownie chodzi o żyłkę), świetnie łowi sie pstragi (duże). Przynęty na grubej żyłce idą płytko, musza być mocniej podszarpywane aby pracowały, co przełożyło sie na brania. Hol też trwa zdecydowanie krócej. :)

Wiadomo jednak że to są sytuacje "awaryjne" a łowienie nie jest zbyt komfortowe.

Pzdr.

Dlatego napisałem,że to mój własny system,łowię tylko na plecionki nawet łososiowate.Gdy jezdziłem na trocie jeziorowe,tęczaki czy palie,wystarczał mi 2m przypon strzałowy jako ewentualny amortyzator do woblerów,które podczas cholu dziwnie lubią wystrzelić z pyska łososiowatym :) .Każdy ma swoje patenty dostosowane do własnych potrzeb.

Co do przelotek, spacingów i setów to każdy wyrobia sobie swoje zdanie i swój system. Z czasem jak już kolega uzbroi kolejny kijek , co jest raczej pewne bo na jednym się nie konczy, zacznie zauważać pewne prawidłowości i dojdzie do własnych wniosków.

Spacingi tabelkowe Fuji są ok, choc ja zawsze je modyfikuje, ale można je traktować jako bazę wyjściową.

Akurat dla tego blanku spacing jest ok i działa, sprawdzone na moim pierwszym własnoręcznie robionym kijku. Choć obecnie zbroję taki blank dla kolegi, pod pletke i gumy, stosując taki set 25-12-8 y i kończe na 5L choć można na 4,5 L.

Najważniejsze to zbroić, łowić i wyciągać odpowiednie wnioski, to jest największa frajda :D

A jak jeszcze kolega złowi rybkę na własnoręcznie ukręcony kijek....poezja

• Like 2

Co do przelotek, spacingów i setów to każdy wyrobia sobie swoje zdanie i swój system. Z czasem jak już kolega uzbroi kolejny kijek , co jest raczej pewne bo na jednym się nie konczy, zacznie zauważać pewne prawidłowości i dojdzie do własnych wniosków.

Spacingi tabelkowe Fuji są ok, choc ja zawsze je modyfikuje, ale można je traktować jako bazę wyjściową.

Akurat dla tego blanku spacing jest ok i działa, sprawdzone na moim pierwszym własnoręcznie robionym kijku. Choć obecnie zbroję taki blank dla kolegi, pod pletke i gumy, stosując taki set 25-12-8 y i kończe na 5L choć można na 4,5 L.

Najważniejsze to zbroić, łowić i wyciągać odpowiednie wnioski, to jest największa frajda :D

A jak jeszcze kolega złowi rybkę na własnoręcznie ukręcony kijek....poezja

Poezją jest przezbrojenie kija który seryjnie był taki sobie a po "dotknięciu zaczarowaną" rączką robi się tym czym powinien być.

Przerabianie i "dawanie drugiego życia" starociom też bardzo cieszy. :)

• Like 2

Spacing. Konfiguracja to top 5.5 rurka 2mm - 6-6-6-7-8L-10-16-30 w odległości top - 11.5-23.5-36.5-50.5-65.5-82.5-101,5-124.5. Co myślicie? Ja nie zauważyłem dziwnych kątów pomiędzy linką a bankiem, obciążenie to litr wody stojący na ziemi.

Hmm... nie boicie się giąć kija bez dolnej omotki na szczytówce w miejscu połączenia z dolnikiem ?

(zdjęcia post nr #62 - nie zacytowały się... )

Edytowane przez Bander

Spokojnie można giąć bez tej omotki.

Też próbowałem giąć bez omotki do pewnego momentu jak usłyszałem ciche pykniecie  na łączeniu :o  ,dzięki Bogu nic się nie złamało tylko delikatnie rozwarstwiła się szczytówka na połączeniu składów.

Od tego momentu giąłem już z zataśmowaną  szczytówką i nic się dalej nie działo  :)

Chłopaki, mam jedno ważne pytanie. Napis na dolniku będę robił rapidografem 0.25mm ale dysponuję tylko białym tuszem Rotrig. Przy obecnym zestawieniu kolorystycznym biały napis będzie wyglądać jak przysłowiowy wół do karety... Czym można zrobić napis w kolorze złotym, tak aby nie było problemu i z pisaniem rapidografem oraz dziwnej reakcji z lakierem flex & coat? Dzięki!