trout master Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Popytaj Wojtek tam gdzie brałeś blank, może naklejkę nową dostaniesz. Fotki słabe. Niewiele widać. Omotka szczytowa chyba brzydka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Jednak będę robić opis w miejsce tej naklejki. Wydaje mi się że będzie lepiej się komponować. Numer seryjny blanku mam więc nie ma tragedii. Fotki lepszej jakości postaram się wrzucić dziś lub gdy zrobię opis. Omotka szczytowa jest do poprawienia. Wyszła łezka. Ale, tak to jest jak człowiek się uczy. Do tego i tak muszę zmatowić 2000 na mokro lakier aby zrobić opis. Wczoraj nie chciałem już robić tego ponieważ skupiłem się na wycięciu naklejki spod lakieru i zamaskowaniu miejsca zabiegu. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez WojtekCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 No to tak. Po podejściu rano do kija po tym jak wysechł i puszczeniu prostego pawia po tym jak zobaczyłem górki i doliny w klarze patrząc pod słońce, postanowiłem w końcu wyjąć łeb z dupy i podejść do tematu lakierowania większych powierzchni niż omotki poważnie. W tym celu zwaliłem w cholerę do gołego blanku wszystko co było nad fore. Odcinek między rear a butt nadawał się do spolerowania 2000 na mokro i tak zrobiłem. Panowie, myślę że jest o niebo lepiej. Dla mnie to wielki krok, zważywszy na to że dopiero się uczę. Po prostu nie nakładam tyle tego lakieru ile np. walą na hamerykańskich filmach na YT. Oni tam używają HB a to inna para kaloszy ( tak mi się wydaje, nigdy nie robiłem HB). Teraz dałem po prostu delikatną szlichtę lakieru zamiast wielkiej czopy którą musiałem rozprowadzać w nieskończoność. Dodatkowo, zmodyfikowałem design dolnika i dałem opis. Wyszedł jaki wyszedł, ale jest mój, tymy rencamy zrobiony. Ponadto, postanowiłem że każdy kij który wyjdzie spod moich rąk będzie dodatkowo oznaczony- szanuję swoją Ojczyznę i lotników, w szczególności myśliwców. Jak przeschnie to co zrobiłem, wrzucę tylko jeszcze 1 cienką warstewkę na omotki i tam gdzie trzeba.... i chyba będzie fin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wojtek nie łam się kolejny wyjdzie lepiej pierwsza warstwa lakieru jak ci równo wyjdzie to i kolejna ładnie sie ułoży. Trening czyni mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 I kij wysechł. Jest malina. Starczy tylko lekko zmatowić 2000 na mokro i można dawać ostatnią, finalną warstwę. Jest równo, bez żadnych dziur czy dołków. Najlepsza była tego poranka moja żona - " przecież to proste, jak maluję paznokcie to pierwszą warstwę kładę bardzo cienką" ... Po czymś takim Wam powiem w spodniach miękko. No, ale jak kolega wyżej powiedział - trening czyni mistrza. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Wojtek nie łam sięHehe, już mi przeszło Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ja dalej jestem nie reformowalny i nakładam od 3-5 warstw lakieru poliuretanowego,dłużej schodzi, ale efekt jest taki sam jak przy epoksydach, a suszarkę mam w palcach lewej ręki, 10 min kręcenia i warstwę można odłożyć do wyschnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Paweł jaki to lakier którym omotki robisz pytam bo też próbowałem kilku ale po wyschnięciu siada i tak jakby było widać ułożenie nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Taaaadaaam.... Zabawka za którą wezmę się jak już ukończę MB... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Paweł jaki to lakier którym omotki robisz pytam bo też próbowałem kilku ale po wyschnięciu siada i tak jakby było widać ułożenie nici.Używam lakieru LV-1,taki fiński Hatzlak,co do ''siadania'' lakieru to normalne dopiero przy 4-5 warstwie jest na gładko.Ja już mam trochę opanowaną procedurę 3 warstwy nakładam świerzego trochę rozcieńczonego lakieru,4 i 5 warstwę robię ''leżakowanym'' gęstrzym lakierem i jest elegancko.W Matagi który robiłem ostatnio na ''ozdobnych'' omotkach jest 5 warstw,a na omotkach przelotek tylko 3 (aby było leciutko) i widać na tych omotkach delikatnie fakturę zwojów nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Taaaadaaam.... Zabawka za którą wezmę się jak już ukończę MB... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2Jak widać przepadłeś.... ....jeden kij jeszcze nie skończony,a następny blank już ''łypie'' z kąta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Pani to musi tego męża swojego kochać.... Oj muszę, muszę... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Pani to musi tego męża swojego kochać.... Oj muszę, muszę... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2U mnie luz,moja Pani po nastym kijku i kołowrotku straciła rachubę...a odzielne konta bankowe to rzecz święta. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Taaaadaaam.... Zabawka za którą wezmę się jak już ukończę MB... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2Brawo Wojtku, tak trzymać - niedługo nie będziesz miał czasu by jechać na ryby Zastanów się na tym by przepołowić korkogumy na foregripie, a jeśli będzie za krótki to możesz dodać jeden plaster zwykłego korka - dlaczego? Korkoguma jest strasznie ciężka i będzie Ci wędka leciała do szczytówki. Tak samo pierwszą korkogumę od uchwytu w rear gripie mógłbyś ciachnąć na pół. Oczywiście kwestia gustu, ale po co masz niepotrzebnie wydłużać rękojeść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Mój śp. Dziadek zrobił sobie kiedyś tokarkę... którą dziś lekko zmodyfikowałem. Koszt 0 złotych Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez WojtekCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Daj na podparcie na końcu głowice ze starej małej szlifierki kontowej i gotowe.zalukaj do mojego tematu mam tak zrobione i sprawdza się jak najbardziej a koszta zerowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Albo przynajmniej w podstawie pod oś do toczenia, zamontuj łożysko o odpowiedniej do osi średnicy otworu.Po pierwszym kilkunasto-minutowym toczeniu otwór w płycie wiórowej się powiększy i szlag trafi jakąkolwiek precyzję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 WojtekCIN. Zaczyna ci ładnie "odkręcać". I to nie tokarka !!!!!! :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Tak, to co widzicie to tylko wstęp do tego aby działało to jak należy. Po pierwsze sprzęt jest starszy ode mnie a po drugie łożysko to mus. Jeśli tylko coś nie będzie działać jak powinno, to pójdę w stronę wiertarki. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zerknij na silnik jakie ma obŕoty i moc moze wystarczy zamontować bezpośrednio bez tego paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Spokojnie można otworzyć 25 a kończyć 5 tkami nawet tak potężne kije jak MB. Uzyskasz szybkosc 'lepszą cietosc,poprawisz wyważenie oraz C.W powedruje do góry. Lepiej też będziesz podbijal gumy czy koguty a czucie się zwiększy.Zatem więcej korzyści a wymień chociaż jedną zaletę startując z 30 i kończąc grubiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Popieram kolegę wyżej chyba że chcesz używać jakiegoś zajebi,,,, kręcioła a tak to same korzyści i ciut taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Uzbroiłem tak jak uzbroiłem. MB zostanie tak jak jest, czeka tylko na ostatnią warstwę klaru i na testy. Jeśli nie będzie mi odpowiadać to go przezbroję. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 No to tak. MB jest już gotowy, kręci się właśnie na suszarce już finalna warstwa lakieru. Jutro prawdopodobnie testy o ile czas pozwoli. Mówię jutro bo lakier na omotkach ma już parę dni więc można targać. W międzyczasie pomiędzy pracą domem a szpitalem w którym przebywa obecnie moja córka wziąłem się za st 1142. Na pierwszy ogień poszło wyznaczenie kręgosłupa. Zbrojenie w Minimy po twardej stronie będzie. Drugie w kolejności były przymiarki... Po ustaleniu gdzie co ma być przyszedł czas na zrobienie arbora z taśmy oraz przymocowanie taśmą elementów korkowych. Zapiąłem kołowrotek o masie 315g i uśmiech pojawił się na mojej twarzy. Przy długości front gripu 6.5 cm, rear gripu 25.5 cm, środek stopki wypada na 34 cm od butta co oznacza że dolnik nie wystaje poza łokieć a środek ciężkości jeszcze bez przelotek ustawia się na początku stopki po stronie szpuli. Dodatkowo, zachowując pełne plastry korkogumy, co mi osobiście się bardzo podoba. No to wziąłem, posklejałem.... Jutro rękojeści jadą do Krakowa do Jacka @ Voldemort na tokarkę. Poprosiłem kolegę który jest w sumie ojcem chrzestnym tego projektu o pomoc, w związku z tym, że nie mam doświadczenia w operowaniu tokarką i muszę poćwiczyć zanim zrobię swoją rękojeść. Jacek zgodził się pomóc, serdeczne podziękowania. Ciąg dalszy wkrótce... Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Nie mam na to gotowej recepty,też kożystam z tabelkowych spacingów,ale zawsze je modyfikuję zazwyczaj przesuwając cały spacing od kilku milimerów do 1cm w kierunku topu,lub rozciągam stożek wlotowy 2-3 przelotek,aby bardziej uruchomić dolnik. Nie,nie jest do dupy,po prostu to taki a'la fabryczny set z wlotem 30 na zasadzie nikt niewie jaką ''betoniarkę'' doniego przykręcisz,czy rozmiar 2500 czy 5000,a bedzie pasował i do jednego i do drugiego.Ja sobie opracowałem taką zasadę. Kij cw. w granicach 30g kołowrotek roz.3000-4000 przelotka wlotowa 25 top 5,5Kij cw w granicach max.10-15g kołowrotek roz. 2000-2500 przelotka wlotowa 20 top 5-4,5Kij cw poniżej 10g kołowrotek roz. 1500-2000 przelotka wlotowa 16 top 4Kij cw poniżej 5g kołowrotek roz. 1000 przelotka wlotowa 12 top 4 Pięknie to wytłumaczyłeś. Są jeszcze jakieś zależności co do zastosowanej linki (żyłka, pletka)??? Mam na przykład kij do 20g którym łowię tylko na żyłkę i max 0.23mm. Do niego aż pasuje zjechać z rozmiarówką.Mam też kijek pod Zandera, do 30g ale tam plecionka nie schodzi ze szpuli. I to konkretna, ok 20 Lbs. Coś doradzicie przy takim zastosowaniu??? P.S.Inną rzeczą jest moja obawa (patrząc na te Wasze "przyklejone" przelotki do blanku), czy przy deszczu, śniegu, mrozie, aby linka nie będzie się do blanku kleić lub nie daj Bóg owijać. Skutki tego nie muszę opisywać. Zdarzało się Wam to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi