Skocz do zawartości

Vrods czyli następny zarażony...

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie to wytłumaczyłeś. :)

Są jeszcze jakieś zależności co do zastosowanej linki (żyłka, pletka)???

Mam na przykład kij do 20g którym łowię tylko na żyłkę i max 0.23mm. Do niego aż pasuje zjechać z rozmiarówką.

Mam też kijek pod Zandera, do 30g ale tam plecionka nie schodzi ze szpuli. I to konkretna, ok 20 Lbs.

Coś doradzicie przy takim zastosowaniu???   :unsure:

P.S.

Inną rzeczą jest moja obawa (patrząc na te Wasze "przyklejone" przelotki do blanku), czy przy deszczu, śniegu, mrozie, aby linka nie będzie się do blanku kleić lub nie daj Bóg owijać.  :(  :unsure:  Skutki tego nie muszę opisywać.  :wacko:

Zdarzało się Wam to????

Te moje a'la schemaciki są pod moje użytkowanie i nie jest to jakaś wyrocznia,łowię na plecionki i wiadomo przecionka plecionce też nie równa,jedna będzie mniej druga więcej ''szorować'' na przelotkach,ponad 2 lata zeszło zanim wyrobiłem sobie zdanie jakich używać do jakiej metody i nie stosuję tutaj linek za niewiadomo jakie pieniądze.Co do klejenia się linki przy niskich przelotkach,to jak będzie ich w miare ''gęsto'' np. na kiju 6'6'' (198cm)-8 szt. a na 9''(275cm)-10szt. to żadnego ''klejenia'' nie będzie,a plątanie się linki na szczytówce to inna para kaloszy,często winę ponosi żle dobrana (typem ramki) przelotka szczytowa.

Edytowane przez Paavo

Co do klejenia się linki przy niskich przelotkach,to jak będzie ich w miare ''gęsto'' np. na kiju 6'6'' (198cm)-8 szt. a na 9''(275cm)-10szt. to żadnego ''klejenia'' nie będzie,a plątanie się linki na szczytówce to inna para kaloszy,często winę ponosi żle dobrana (typem ramki) przelotka szczytowa.

Nie wiem dlatego pytam. Co do ilości przelotek to się zgadza. Ich rozmiar to już dla mnie niewiadoma.  :)

Z tym typem ramki i jego doborem to tajemnica? Czy pochwalisz się?

Póki co wkleję fotki z domu. 

ST 1142 to naprawdę dobry wybór. Przynęty małe ( obrotówki 0, 1, smużaki oraz woblery począwszy od cukierków Mańka, mikro Bonito, przez Hornety Salmo, woblery kleniowe Pawła Grzecznika, skończywszy na uklei 7 Tapsa) obsługuje pięknie, lecą jak z procy. Dodatkowo nie ma problemu w celnym i dalekim posyłaniu woblerów boleniowych 8 cm ( P.G. i Tomek1988).Linka to Balsax Nano 0.16 mm 9lbs. Czucie przynęty idealne, siadły wczoraj 2 niewielkie okonie ale jest! Pierwsze ryby na własnoręcznie ukręcony kij. Radość podwójna. 

post-57861-0-09326600-1440009986_thumb.jpg

post-57861-0-13416900-1440009998_thumb.jpg

post-57861-0-25959900-1440010009_thumb.jpg

post-57861-0-26800500-1440010018_thumb.jpg

post-57861-0-96413700-1440010026_thumb.jpg

post-57861-0-82450500-1440010034_thumb.jpg

post-57861-0-86760100-1440010044_thumb.jpg

post-57861-0-97796800-1440010054_thumb.jpg

post-57861-0-57816700-1440010057_thumb.jpg

• Like 2

Nie mam na to gotowej recepty,też kożystam z tabelkowych spacingów,ale zawsze je modyfikuję zazwyczaj przesuwając cały spacing od kilku milimerów do 1cm w kierunku topu,lub rozciągam stożek wlotowy 2-3 przelotek,aby bardziej uruchomić dolnik.

Nie,nie jest do dupy,po prostu to taki a'la fabryczny set z wlotem 30 na zasadzie nikt niewie jaką ''betoniarkę'' doniego przykręcisz,czy rozmiar 2500 czy 5000,a bedzie pasował i do jednego i do drugiego.Ja sobie opracowałem taką zasadę.

Kij cw. w granicach 30g kołowrotek roz.3000-4000 przelotka wlotowa 25   top 5,5

Kij cw w granicach  max.10-15g kołowrotek roz. 2000-2500 przelotka wlotowa 20   top 5-4,5

Kij cw poniżej 10g kołowrotek roz. 1500-2000 przelotka wlotowa 16   top 4

Kij cw poniżej 5g kołowrotek roz. 1000 przelotka wlotowa 12   top 4

Podpowiedz Paavo co byś wsadził do kija 2.4m o ciężarze wyrzutu do 50 g. Szczyt gruby na 2.4 mm, kij obciążany i "łowiony" głównie ciężkimi przynętami i plecionką.

Oś szpuli młynka w odległości 80 mm od uchwytu. Młynek Daiwa SS 1600.

Myślę że z #30 startówki można śmiało startować ale jakoś #6 na końcu wydaje mi się za mała. Może zakończyć przedostatnią przelotką #7 i to samo na szczyt ?

Kij silny i mięsisty, Zebco Rhino DF.   :huh:  :innocent:

Mam nadzieję że Wojtek nie zakartrupi mnie za pytania na jego wątku.  :blush:  :ph34r:

Podpowiedz Paavo co byś wsadził do kija 2.4m o ciężarze wyrzutu do 50 g. Szczyt gruby na 2.4 mm, kij obciążany i "łowiony" głównie ciężkimi przynętami i plecionką.

Oś szpuli młynka w odległości 80 mm od uchwytu. Młynek Daiwa SS 1600.

Myślę że z #30 startówki można śmiało startować ale jakoś #6 na końcu wydaje mi się za mała. Może zakończyć przedostatnią przelotką #7 i to samo na szczyt ?

Kij silny i mięsisty, Zebco Rhino DF.   :huh:  :innocent:

Mam nadzieję że Wojtek nie zakartrupi mnie za pytania na jego wątku.  :blush:  :ph34r:

Nie jestem,żadnym specem,ale dobrze kombinujesz zacznij od 30,a to czy 6 na końcu wystarczą...,przecież i tak będziesz łowił na "ciężko'',przynetai tak poleci daleko,ale bedzie trochę ''czulej'' na szczycie o ile to ma w tym przypadku znaczenie.Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne.

V-ki od 30 do 2x6, albo 7 na szczytówce i odpowiednio 7, albo 8 szczytowa. Ewentualnie ostatnia na szczytówce L 6, albo 7 i wtedy też 6, albo 7 na szczytówce

Za dużo tych "albo". Zupełnie się pogubiłem z tymi 6 i 7-kami.   :(

Czy szczytowa ma być rozmiar większa od wcześniejszej???? 

"Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne."

Paavo.

Kompletnie przezbrajam i zmieniam spacing. Zastanawiam się tylko czy zjeżdżać do #6 czy może 7 będzie lepsza przy tak ciężkim kiju i do tak ciężkiej pracy.

Za dużo tych "albo". Zupełnie się pogubiłem z tymi 6 i 7-kami.   :(

Czy szczytowa ma być rozmiar większa od wcześniejszej???? 

"Niewiem dokładnie czy komletnie przezbrajasz kijek tzn.zmieniaśz ''spacing'' i dokładasz przelotki,czy wymieniasz tylko stare na inne."

Paavo.

Kompletnie przezbrajam i zmieniam spacing. Zastanawiam się tylko czy zjeżdżać do #6 czy może 7 będzie lepsza przy tak ciężkim kiju i do tak ciężkiej pracy.

Jeżeli do końca "pojedziesz" V to Top o rozmiar większy, jeżeli zejdziesz szczyt na L Top taki sam rozmiar, jeżeli dokładasz do fabrycznego zbrojenia przelotek, możesz zejść z rozmiarem do 6. Rozkładasz inaczej obciążenie na całym blanku, więc i na szczytówce, przelotki tego blanku nie naładują, zrobi to przynęta. Na mniejszych (więc niższych) i większej ilości szczytówka będzie stabilniejsza.

• Like 1

Jeżeli do końca "pojedziesz" V to Top o rozmiar większy, jeżeli zejdziesz szczyt na L Top taki sam rozmiar, jeżeli dokładasz do fabrycznego zbrojenia przelotek, możesz zejść z rozmiarem do 6. Rozkładasz inaczej obciążenie na całym blanku, więc i na szczytówce, przelotki tego blanku nie naładują, zrobi to przynęta. Na mniejszych (więc niższych) i większej ilości szczytówka będzie stabilniejsza.

Aaaaaaaa.

Z tym "V" i "L" to łapię. Wiadomo co i jak.   :)

Raczej zjadę do "topu" z "L"- ki.

Zaryzykuję jednak z #6, niech się dzieje co chce. Będzie czulsza przy braniach i lżejszych przynętach a nie taki "kół" jak teraz z 8 przelotkami.

Eeeeeeehhhhhhh, te fabryczne- ekonomiczne zbrojenia.   :(  :wacko:  :doh:

Aaaaaaaa.

Z tym "V" i "L" to łapię. Wiadomo co i jak.   :)

Raczej zjadę do "topu" z "L"- ki.

Zaryzykuję jednak z #6, niech się dzieje co chce. Będzie czulsza przy braniach i lżejszych przynętach a nie taki "kół" jak teraz z 8 przelotkami.

Eeeeeeehhhhhhh, te fabryczne- ekonomiczne zbrojenia.   :(  :wacko:  :doh:

W zasadzie to za bardzo nie ryzykujesz :)  #6 to nie jest bardzo mały pierścień w takim kiju, pod warunkiem, że użyty w innej koncepcji jak w oryginalnie.

Kij ma lat kilka a konstrukcja- powstanie projektu co najmniej kilkanaście. Nie o ekonomię raczej tu szło, wtedy to była jedyna słuszna idea.

Na etapie koncepcji były już poszczególne rozwiązania stosowane obecnie, koncepcje okazały się słuszne, jednak nie w takim stopniu aby nawet dzisiaj wszyscy użytkownicy je zaakceptowali.

Pisząc "koncepcje" masz na myśli ... połów szwedzkich szczupaków na żyłkę 0.40mm blachami wahadłowymi czy olbrzymimi woblerami?  ;)

Jeżeli tak to na pewno ten kij w moich (kumpla) rękach jest do innego zastosowania. Owszem, szczupaki, głowatki, sandacze ale nie takimi zestawami. Nooooo, może trolling i głowatka zbliża się do powyższej koncepcji.  :)