Skocz do zawartości

Wędkowanie w Austrii

azja49

Rekomendowane odpowiedzi

witam na wielu forach przewija się ten temat każdy pyta ktoś tam odpowiada ale nigdy nic do końca jak zacząłem przygodę z kijem tu w Austrii to masakra... z tego co przeczytałem w internecie na polskich stronach... nie dało się nic wywnioskować . Sam zacząłem jeździć po sklepach wędkarskich i urzędach. Zdobyłem kilka informacji postanowiłem się nimi podzielić. wszystko opisałem na swojej stronie.

http://azja49.jimdo.com/w%C4%99dkowanie-w-austrii/

ale wniosek jest jeden... dla obcokrajowca albo turysty normalna karta wędkarska jest nie osiągalna. Tylko i wyłącznie dzienne karty wędkarskie które są drogie.

Pozdrawiam

• Like 1

• 1 rok później...

strona jednak za wiele czasu pochłaniała stworzyłem ciekawy blog traktujący o temacie wędkowania na terenie Austrii. Zawsze mogę pomóc czy tu na forum PW czy przez kontakt na blogu w temacie wędkowania w Austrii

www.muszkawaustrii.pl

Edytowane przez azja49

powiem tak w tym roku bardzo bardzo marnie z muszkarstwem... :( za dużo pracy. Ale pstrągów ogromne ilości czy na spining czy na muchę. W jeziorach tego pełno tu pływa... na rzeki za mało czasu. Kilka większych szczupaków ale żaden nie na muchę. Ponad 20 karpi takich powyżej 6kg. Z czego 3 na muszkę. Tylko tyle mogę się pochwalić. Ale zawsze coś. no i ten kolor wody.... Jest piękny

• 6 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

blog jak blog... nie każdy jest kolego mistrzem składni interpunkcji i ortografii. Staram się opisać dokładnie miejsca i koszty licencji wędkarskich na terenie Austrii. Na przykładach z własnego życia. Nie piszę takich informacji których jest pełno w internecie "słyszałem, czytałem gdzieś itp"    Ja byłem kupiłem tą licencję wędkowałem tam i tam i to wam staram się opisać. Nie jeden już z tych informacji skorzystał. Telefony co weekend otrzymuję od was z pytaniami również na FB skrzynka pełna więc na coś się to przydaję. A Ciebie kolego pozdrawiam i zapraszam kiedyś jak będziesz w moich stronach na wspólne wędkowanie. Pozdrawiam

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

@azja49

Cześć -

a szczupak w Austrii? Widziałem na googlach fajne zdjęcia paików z Austrii.

Szukam możliwości - miejscówki/łódki/noclegu aby kilkudniową wyprawę na szczupaka zorganizowac z Polski do Austrii(lub inną wodę gdzie można dotrzeć autem w czasie do 8-10 godzin z Wrocławia).

Czy zachciałbyś conieco podszepnąć gdzie/jak aby nie spalić tematu a coś połowić?
(o ile wiesz coś o łowiskach szczupakowych - muchę też zacząłem trenować ale to temat na za 1-2 lata)

Z góry dzięki za choćby drobne podpowiedzi.

Pozdrawiam

dzieki za chęć podpowiedzenia - (zanim do szczegółów byśmy próbowali przejść)

- jak oceniasz tamtejsze szczupakowe łowiska?

- czy grudzień/listopad to jeszcze dobra pora?

- byłby sens myśleć o mieszanym późno jesiennym wyjeździe - 3 dni na rybkach i np. już 3 dni na nartach na lodowcu?

(szukam miejscówki na jesienny wyjazd - z dojazdem autem)

jeśli chodzi o jezioro bodenskie jest tak wielkie ze szczupaka napewno znajdziesz. Tylko sprzet plywajacy. na innych zbiornikach w grudniu w listopadzie już nie kupisz karty wedkarskiej... wiec odpowiedz sama idzie.

Nie będę dopisywał drugiego posta jeden po drugim.

Wstawiłem nowy tekst o komercyjnym łowisku pstrągowym w Vorarlberg. Bardzo ciekawe miejsce dla całej rodziny
http://www.muszkawaustrii.pl/2017/09/angelparadies-gufel-czyli-pstrag-z.html

Edytowane przez azja49

no moim celem nie jest pokazywanie jakie okazy ja złapałem .. bo raz lepiej raz gorzej.. a chce nieść kaganek informacji które sam sprawdziłem na swojej skórze a nie gdzieś coś u kogoś usłyszałem. Jak kupić licencję wędkarską w Austrii na poszczególny zbiornik. Jakie dodatkowe papiery są potrzebne. Chcę w ten sposób ułatwić turystą oraz tym którzy przyjechali tutaj w celu zarobkowym i nie wiedzą jak się za to zabrać.

• 2 miesiące temu...

Mam smutną wiadomość dla wędkarzy w Austrii nie zależnie czy jesteś turystą na urlopie czy pracownikiem sezonowym czy na stałe zameldowanym mieszkańcem. Obojętne również gdzie będziesz wędkować czy na prywatnej wodzie czy na państwowej. Od 1 stycznia 2020 roku będziesz musiał posiadać Austryjacką kartę wędkarską tzw. Fischerausweis. Bez tego dokumentu nie wolno Tobie wędkować w żadnym miejscu na terenie Austrii. Bliżej opisałem ten temat na swoim blogu wędkarskim - jak i gdzie można go wyrobić bez większych problemów http://www.muszkawaustrii.pl/2017/11/niemiecka-i-austryjacka-karta-wedkarska.html

• Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...