Skocz do zawartości

Kołowrotek źle nawija żyłkę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z kołowrotkiem Penn polegający na tym że źle nawija żyłkę - za dużo przy krawędziach szpuli a za mało w środkowej części. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, bo to i tak młynek do ciężkiej orki, ale gdyby dało się to jakoś poprawić to bym był zainteresowany :)post-45997-0-94826800-1437163266_thumb.jpg

Edytowane przez siewicz

Witam. Mam problem z kołowrotkiem Penn polegający na tym że źle nawija żyłkę - za dużo przy krawędziach szpuli a za mało w środkowej części. Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, bo to i tak młynek do ciężkiej orki, ale gdyby dało się to jakoś poprawić to bym był zainteresowany :)attachicon.gif2015-07-17 16.56.17.jpg

Marne szanse aby dał się poprawić .Ten typ tak ma.

Aby jako tako to wyglądało to można w 3/4 nawoju ręcznie zapełnić dołek,a potem do końca kołowrotkiem.

W tym kołowrotku wszelkie regulacje nic nie dają.Taki nawój zapewnia niezbyt dokładnie skonstruowany mechanizm oscylacji. Niestety Exstreme ekstremalnie nawija linkę. Trochę się z tym nawalczyłem,ale z marnymi efektami.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1

• 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie mam shimano stradica x2500gtm (tylny hamulec) i mam pytanie odnośnie wyżej wspomnianej regulacji szpuli za pomocą podkładek które są w środku. Sprawa wygląda tak że jedna szpula nawija mi prosto a druga robi stożek. Próbowałem już dodawać i ujmować podkładki pod sprężynką i mam wrażenie że czym ich mniej tym nawija lepiej a kolega wyżej napisał że powinienem dodawać ? więc jak to jest ? ile można dodać maksymalnie pod sprężynkę  3 ? czy więcej ?

a jeśli podkładek już wiecej dać nie mogę to jest jeszcze jakis patent na to ?

• 6 miesięcy temu...

Witam nie zakładam nowego tematu by nie powielać :D

otóż jakiś czas temu (z 2 miesiące) kupiłem nowy kołowrotek do okoniówki tz Mikado Sicario 2007 FD i praktycznie na każdym wypadzie co najmniej raz mam sytuacje że żyłka zamiast na szpuli zaczyna się nawijać poza tz na pokrętle od dokręcenia hamulca co skutkuje praktycznie natychmiastowym poplątaniem wszystkiego nigdy wcześniej w żadnym innym kołowrotku nie miałem takiej sytuacji i zaczynam się zastanawiać czy to moja wina czy kołowrotka jeżeli tak to czy da się to jakoś poprawić czy ewentualnie reklamować ??? 

Edytowane przez BamboTM

raczej się nie da.miałem podobną sytuację w team dragonie i sam spiłowałem nakrętkę żeby głębiej się chowała-oczywiście problem znikł ale nie po to się kupuje kołowrot żeby go przerabiać.chyba że w szpulce na wierzu jest jakaś podkładka którą wymienisz na cieńszą.

coś przerabiali-nie wiem do końca jak bo ja swój sam zrobiłem.nie było to proste bo nakrętka posiada 4 wypusty.no ale to nie ma znaczenia bo mikado to inna konstrukcja.

ha,dopiero zerknąłem i tem twój mikado bardzo podobny-szczególnie rotor do team dragona,nawet nakrętka mi go przypomina,może to ten sam problem.

Edytowane przez busz231
  • Like 1

• 1 rok później...

Wydaje mi się, że to prędzej wina elementów posuwu szpuli. Skoro górna oraz dolna część nawoju jest ok. a środek nie bardzo to może być jakiś luz w posuwie szpuli.

Jeśli Applause ma posuw na "zębatkach" to mogły już się wyrobić zęby... :/

Ale to wróżenie z fusów na odległość.

Takie zjawisko miałem w zamęczonym Shimano Aernos'ie gdzie posuw był na zębtakach - "Varia-Speed".

• 2 lata później...

Siema, doszła dzisiaj do mnie paczka, w której była nowa plecionka Hype Tackle 0.07, dlatego stwierdziłem, że odrazu nawine ją sobie na kołowrotek. 

Podkład z grubszej plecionki Pro Power chyba 0.15 już była źle nawijana, na co przyszła różowa i dalej to samo. Jeszcze rozumiem, żeby był stożek, to jakaś podkładka i tyle, ale po prostu mam w środku wgłębienie, a przy rantach grubiej. Czego to może być wina albo jak to wyeliminować? 

I pytanko, czy tak mogę spiningować, czy będzie to jakiś potężny problem?

post-62344-0-07533800-1582322042_thumb.jpg

Edytowane przez Squidward

Jedyne co bym zrobił to spróbował dać cienką podkładkę żeby szpulę podnieść i troszkę podkładu odwinął.

A tak poza tym to łowił bym i się nie przejmował.

Mam kilka kołowrotków co mają podobny nawój i jakoś nie specjalnie mi przeszkadza to w użytkowaniu.

• Like 1