Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie kolegów muszkarzy.

w tym roku chciałabym w końcu zacząć przygodę z muchą jednak nie mam pojęcia od czego zacząć... napewno na początek potrzebny będzie jakiś ekwipunek na chwilę obecną posiadam tylko kalosze (wodery/spodniobuty nie będą mi potrzebne bo moje łowisko to dość płytka górska rzeka) tak więc potrzebuje całego zestawu na początek. w mojej rzece jest najwięcej klenia i jazia okacyjnie trafia się kropek z obserwacji spinningowych zauważyłem że ryby często wyskakują po owady i zbierają je z powierzchni więc myślę że chciałbym spróbować swoich sił z suchą myszką i tu pojawia się ten problem ze sprzętem.. jako że jestem zielony chciałbym poradzić się was co wybrać do połowu ww. ryb

mam już pewne typy:

kołowrotek

OKUMA Airframe #4/6

kijek

DRAGON MILLENIUM HD Trout Fly 2.70 m AFTMA 5-6

do tego dojdzie kilka much i jakieś pudełko jeśli chodzi o sznur to nie mam jeszcze nic upatrzonego i tu moje pytanie czy ten zestaw będzie odpowiedni ? co powinienem jeszcze dokupić? budżet na początek to ok. 700pln będę wdzięczny za wszelkie porady i opinie a także propozycje sprzetu

Pozdrawiam

• Like 2

Dobry i dobrze dobrany do akcji kija.

Też jestem w trakcie kompletowania pierwszego zestawu muchowego. Wędka i kołowrotek już kupione , ja poszedłem w Kongera.

Możecie rozwinąć temat sznura i polecić jakiś nie za drogi pływający sznur #4-5, dla początkującego.

Najlepiej kup sprzęt używany ze średniej półki za cenę nowego z dolnej. Zajrzyj tutaj http://flyfishing.pl/komis/index.phpchłopaki sprzedają często świetny sprzęt w fajnych pieniążkach. Jeśli chodzi o klasę wędziska to zacząłbym od 4/5. Młynek służy do nawijania linki. Raczej na początku, nie będzie potrzebne używanie mega precyzyjnego hamulca... Szpulę i linkę możesz hamować ręką. Kup dobrą linkę, fajne linki za dobre pieniążki robi Scientific Anglers. Przypony koniczne, lub kilka grubości żyłek i zawiąż węzłami zderzakowymi przypon.

No i muszki ;) Kup na początek trochę suchych much. Jętki, chruściki i inne CDC na hakach 14-16 i będziesz Pan zadowolony :)

Wciąga niesamowicie. Po sezonie łowienia na muchę rozjaśni Ci się sytuacja co do potrzeb i preferencji w muchowaniu :)

Połamania ;)

Edytowane przez Pendergrast
  • Like 2

SA AirCel, Cortland 333 - w to celuj, szczególnie jeśli chcesz łowić głównie na suchara. Niedrogie, a porządne linki. Moją pierwszą linką był Fair Play Cortlanda i pamietam, chyba 3 sezony u mnie był (a kupiłem już używany), też całkiem przyzwoita linka, choć 333 jest lepsza. 

Dodatkowo zrób sobie kilka przyponów konicznych, ułatwią Ci znacznie podanie muszki delikatnie, przypon pleciony też jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ale to jak już trochę się włowisz. 

• Like 1

czy Jaxon Easy Cast Pływający DT-F #4 sprawdzi się w roli sznura? i jak to jest z tymi sznurami? najpierw jest podkład potem sznur i przypon tak? bo słyszałem o jakiś końcówkach wymiennych i nie wiem o co z tym chodzi

Nie, nie!!!!!!

Aż tak .... nisko z budżetem nie schodź!!!

Odpowiedź dla Ciebie i dla @pisarz: sznury Cortland 333; 444 nawet używane są o niebo lepsze od najtańszych ...."firmowych". O Scientific Angler już nie wspomnę. :)

Kupisz je od 50-120 PLN i możesz łowić kilka sezonów.

• Like 1

• 5 tygodni później...

Jednak Robercie ciut droższy od konkurencji ;)

Może i tak, nie wiem, nie przyglądałem się bliżej, ale szybki, z szerokim asortymentem i fachową radą. Ja lubię Salara, choć może to kwestia przyzwyczajenia. Lubię też właściciela - Mirka - jak nie wiem czym gdzie łowić to dzwonię i mówię dokąd jadę i mogę liczyć na sprawdzone wzory muszek. Mirek zna chyba wszystkie "muchowe" rzeki w Pl i nie tylko. Zawsze później mogę się starać kopiować te muszki zamiast wyważać otwarte drzwi. Chyba ze 70% moich muchowych zakupów to Salar, ale nie zamierzam agitować.

Może i tak, nie wiem, nie przyglądałem się bliżej, ale szybki, z szerokim asortymentem i fachową radą. Ja lubię Salara, choć może to kwestia przyzwyczajenia. Lubię też właściciela - Mirka - jak nie wiem czym gdzie łowić to dzwonię i mówię dokąd jadę i mogę liczyć na sprawdzone wzory muszek. Mirek zna chyba wszystkie "muchowe" rzeki w Pl i nie tylko. Zawsze później mogę się starać kopiować te muszki zamiast wyważać otwarte drzwi. Chyba ze 70% moich muchowych zakupów to Salar, ale nie zamierzam agitować.

Absolutnie nie neguję przyzwyczajeń i zaufania do sprzedawcy. W relacji sprzedawca - klient powinna być to norma. 

Gratuluję dobrych relacji ! ...fajna sprawa gdy człowiek może liczyć na bratnią pomoc  :)

• Like 1

Tylko strona salaru mi się nie otwiera. Chętnie zajrzę do ich oferty bo zakupy kompletuję większe.

Z tego co wiem chłopaki będą modyfikować stronę, bo rzeczywiście bywała ostatnio zawodna. U mnie teraz wszystko działa ok.

• 2 miesiące temu...

http://bogdangawlik.pl/

Wszystkim znany ...pewny i sprawdzony od lat !

Czy taki pewny ? Trochę z innej beczki, kupiłem ich piora siodłowe na koguty (luz nie kapkę). To porażka, poszatkowene przez mole w w ogóle wyglądajce jak pióra wyciągnięte z kołdry. Napisałem do nich, czy nie wstydza się sprzedawać coś takiego. Nie raczyli nawet odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Sławek

Też mam wątpliwe doświadczenia ze sklepem Gawlika. Słaba informacja , brak pomocy, mnóstwa towaru nie ma, długi czas realizacji zamówienia. Dokładnie odwrotnie w salarze. Jak czegoś nie mają to na drugi dzień masz telefon i albo masz propozycje zmian albo wiesz na czym stoisz.

Również mam złe doświadczenie w tym sklepie. Choćby z tego roku...

Zamawiałem kilka rzeczy.

Jeden artykuł (obcinaczki) dostałem zupełnie zniszczone, tzn. zardzewiałe i jakby używane.

Towar nie był może drogi, ale jak jest napisane, że nowy, to miałem nadzieje, że taki otrzymam.

Postanowiłem powiadomić sklep e-mailem o zaistniałym fakcie, niestety , ze strony sklepu  echo...

Po za tym reszta towaru ok, wysyłka dość szybka.