AdamLca Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 dziękuje Szaker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Dzieki za odpowiedź.Zakładam ze jest to jakiś kij z niskiej półki , ale jutro sprawdze hehe jak mnie sprzedawca widzi to się smieje jestem już prawie cały tydzień u Niego jedyne co Mi powiedział to że jest lepszy od takiego zestawu Sierra emerger.Cały czas chodzi mi o kompletne zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Ok. Jeśli chcesz komplet - Twój wybór. Napisz co to jest. Dowiedz się koniecznie o ugięcie wędki - pełne (full), średnie (mid) czy niewielkie (tip). Moim zdaniem na początek najlepszy byłby kijek mid, bo przy fullu będziesz się początkowo frustrowało zacinając rybę. Każdy ma odruch zacinania z kija, a full niestety tylko z ręki poprzez szarpnięcie linki. Z kolei "fullem" pięknie się rzuca, ale "midem" też ładnie da się wywijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuCeK Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) również mam zamiar zacząć z nowym sezonem naukę łowienia tą metodą i chciałem zapytać czy znacie może jakieś pełnometrażowe filmy poświęcone tej metodzie z których można wydobyć dużo przydanych informacji ( tak wiem na yt jest pełno ,,krótkich'' filmików... )Witaj, Swoją teorie zdobywałem korzystając z YT na łamach którego znajdziesz serie odcinków TV TRWAM pt. " Z wędką nad wodę". Osobiście polecam odcinki z Adamem Sikora. Wiele praktycznych uwag szczególnie dotyczących technik rzutowych. Pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2015 przez GuCeK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Eeeee... bez przesady Na wszystko jest czas i miejsce Miejsce na pewno z czasem już gorzej bywa .Później dochodzisz do wniosku że właściwie potrzebujesz trzech wędek, dwie to DH i coś na pstrągi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Koledzy mozecie cos powiedziec o kijach Orvis?Jest jeden zetaw i sie zastanawiam czy bedzie dobry na poczatek?Generalnie dobre kije. A co to za Orvis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Generalnie dobre kije. A co to za Orvis? Firma z US, która robi m.inn. bardzo dobre wędki. Zdecydowanie warto poszukać w komisie nieprodukowanego już, świetnego Accesa. Wystawiałem kilka dni temu taką #4. 9', ale już została zarezerwowana na 100%. Chwalone też były ich wędki Clearwater, ale sam nie miałem, więc nic więcej powiedzieć nie mogę. Mają też kije z bardzo wysokiej półki, ale tu już mamy do czynienia z bardzo wysokimi cenami. Co do ofert Orvisa warto zajrzeć tu http://www.flyhouse.pl/sklep/wedki/wedki-orvis.aspx?lang=pl Śmiało można do nich dzwonić i dopytać. Obsługa miła i profesjonaln. Mnie pierwsze zakupy doradzili idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Hej :-) jeżeli wędka w klasie 4 o dł 8,6 ft waży 88 gram Jaki Kołowrotek podpiąć? Chodzi mi o wagę. Chodzi o to żeby zestaw nie męczył podczas łowienia. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez dawidzcm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 waga calej wędki, to tylko dla ogólnego pojęcia jest potrzebna ;-)Liczy się waga blanku, zbieżność, waga rekojeści i uchwytu...Niby to wszystko razem składa się na wagę kija, ale już rozmieszczenie tych elementów ma wiekszy wpływ na ogólne wywazenie...Zbroiłem z kolega jednakowe blanki, w rózne uchwyty i rekojeści...Różnej wagi też potem trzeba było załozyć kołowrotki, bo choć mój ważył więcej, to ma rękojeść z korka mielonego (więc cięższy) i lżejszy niż u niego uchwyt. Potrzebował więc cięższego kołowrotka do wyważenia całości.Podaj markę i producenta... wtedy ktoś Ci powie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Tak całkiem szczerze mówiąc to uważam, że z tym wyważaniem nie należy popadać w przesadę. Wędką #4 9' ważącą około 75 g łowiłem trzema różnymi kołowrotkami o wadze 120, 125 i 140 g (podaję wagę bez linki) Kolejną wędką tej samej klasy i długości o wadze około 70 g łowiłem dwoma o wadze 125 i 140 g. Nigdy nie odczułem najmniejszego dyskomfort w postaci bólu nadgarstka, przedramienia itp, itd, a zdarzało się machanie nawet do 12 godzin. Jeśli coś mi dokucza po wielogodzinnym łowieniu to lędźwiowa część kręgosłupa. Sądzę, że większość kołowrotków dedykowanych do odpowiedniej klasy wędziska będzie ok. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Witam muszkarzy. Chciałbym spróbować szczęścia z muchówką i potrzebuję Waszej pomocy. Jako że nie mam doświadczenia w tej materii nie chciał bym iść do sklepu wędkarskiego czy internetowego i kupować tego co mi się wydaje za dobre na początek. Chciałbym łowić na suchą muchę. Mieszkam pod Warszawą więc miejsca do połowu to rzeki nizinne: Wisła, Jeziorka, Świder, Pilica, ale bywam też nad Bobrem i Kwisą. Możecie podpowiedzieć "co jak i za ile". Mój budżet to 500 zł (może uda się trochę więcej przeznaczyć) na kij, młynek, linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Rzucałeś już kiedyś muchówką? Czy pierwszy raz bedziesz miał w łapce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam;) jeżeli mamy kij w klasie 5/6 to jaką lepiej wybrać linkę 5 czy 6 ???i jeszcze jedno pytanko jakaś dobra linka do nauki łowienia? vision attack? cortland 333? i czy dobrze jest zacząć od linek wf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 trout master, Rzucałem, ale dosłownie może 30 min, nawet wychodziło bo instrukcję dawał mi doświadczony muszkarz, podpowiadając co i jak.Jestem jednak całkowicie początkującym w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 szukam dobrego internetowego sklepu ze sprzętem muchowym, jakies propozycje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Salar , Bogdan Gawlik lub Taimen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Dorzuciłbym jeszcze Flyhouse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaskader Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 dołączę z pytaniem o zestaw na start jaxon monolith fly czy mikado fly cast ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Zależy co chcesz łowić. No i oczywiście jaką metodą. Jaxon i mikado oczywiście tanio. Musisz doprecyzować pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Zdecydowanie polecam jaxon monolith xt fly 5/6 9' albo konger world champion 4/5 9'Jak na początek będzie super, kije nie za szybkie i nie za wolne. Ja jak na 3 lata łowienia na muchę nadal śmigam do suchej/mokrej/długa nimfa/streamer wymienionym monolithem. Korek po tych 3 latach zaczął się wycierać, ale za te pieniądze nie ma co narzekać. Konger oferuje nieco lepsze wykonanie, ale jest szybszy niż monolith i co ważne szybkość kongera zależy od ilości składów, 4 częściowy powinien być dobry i dodatkowo łatwy w transporcie. Jednakże zawsze lepiej wziąć w rękę i pomachać, jeśli jest taka możliwość.Nie oszczędzać na sznurze, a jak ma być taniej to lepiej używkę z flyfishing(.)pl Edytowane 10 Lutego 2016 przez Licus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Jeszcze jedno pytanie do starszych stażem i doświadczeniem.Taki sprzęcik do suszenia much to jakaś fanaberia czy użyteczny gadżet dla każdego muszkarza? Czy muszki to się suszy w trakcie łowienia czy wymienia na kolejną z pudełka i schną sobie w miedzyczasie?http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/anglers-image-samadou-fly-dryer-a66-p1682-k13151.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Fanaberia. Muchę się suszy w powietrzu, a po przemieleniu przez rybę takimi preparatami http://salar.pl/product_info.php/cPath/124/products_id/8823http://salar.pl/product_info.php/cPath/124/products_id/1530http://salar.pl/product_info.php/cPath/124/products_id/1534 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 A ja myślałem, że Wy tam z Pawłem tabakę zadajecie... https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1648161552112351&set=rpd.100007555663794&type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Huba to dla tradycjonalistów, te preparaty, które wymienił Robert są zdecydowanie lepsze. Ze swojej strony dodam, że warto posiadać patkę (piankową) przypiętą do kamizelki. Muchę po łowieniu wpinamy w patkę, a nową wyjmujemy z pudełka. W domu, po wyschnięciu muchy z patki przekładamy do pudełka i na następnych rybach zabawa się powtarza. Przedłuża to znacznie żywotność haka i całej muchy. Można także wkładać mokre muchy do pudełka, ale wtedy trzeba pamiętać aby po rybach otworzyć pudełka aby muszki wyschły.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Jasne Kacper - zapomniałem - patka to obowiązkowy element muchowej mody, który jest też użyteczny......, gdy nie pada.... Edytowane 12 Lutego 2016 przez robert.bednarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi