trout master Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Na trawie cieżko bedzie ci zauważyć jak ułożyła sie linka. Teren (woda, nurt, cienie prądowe) wymagają rożnych sposobów położenia sznura aby mucha płynęła jak najdłużej, a o to w kuszeniu chyba chodzi. Jak najnaturalniej i jak najdłużej, aż do ... brania lub kolejnego podania przynęty ( )Im mocniej przytrzymasz linkę wędką (kij do pionu nad flowę) tym odcinek płynięcia muchy sie automatycznie przedłuża (min o długość opuszczanego w dół kija). Taki sposób podania przynęty jest niezbędny np. w przypadku Jesiennego Lipienia Sanu gdy można łowić tylko na suchą muchę a masz mocno wiatr. Do tego jeszcze najgorszy z możliwych czyli z prądem wody (tzw. z góry). Musisz kłaść zestaw tylko w ten sposób aby mucha popłynęła w miarę naturalnie najdłużej jak tylko sie da. Wielkość Sanu na pewno przytłacza większość muszkarzy ale łatwość dojścia do każdej upatrzonej ryby nie wymaga wcale max rzutów. Lepiej podejść na odległość 5-8m i trafić idealnie w branie i z zacięciem niż z długiego dystansu zostawić rybę z muchą w pysku lub lipienia bez "wąsów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Cześć,Mam nadzieję rozpocząć przygodę z muchówką na warszawskiej Wiśle w ostatnim tygodniu września.Trzeba się przygotować Czy znacie jakieś godne polecenia książki dla zaczynającego od "0"?Zakładam że w okolicach Warszawy raczej nie ma żadnych przewodników/ szkółek wędkarskich dla muszkarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Adam Sikora "Wędkarstwo Muchowe". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Witam.Epidares ...1. j.w.2. j,w ale inne, nieco odchudzone wydanie (trochę się różni, a dla początkującego lepsza, prostsza, skondensowana)3. Józef Jeleński - Wędkarstwo muchowe4. W,Węglarski - Sztuczne muszki. Poradnik Wedkarski, obydwa wydania5. Jan Błachuta, Karol Zacharczyk - Pstrąg i lipień6. Karel Krivanec - Podstawy muszkarstwa jeziorowego7. wszystkie numery Sztuki Łowienia8. wszystkie numery FlysportPozycje 1-7 kupisz bez problemu w sprzedaży wysyłkowej, w internecie mnóstwo ofert.Za wszystkie ww. książki wydasz jak się uda śmieszną kwotę ... jakieś 150 zł z wysyłkami.Numery archiwalne SŁ (nie wszystkie) też kupisz bezpośrednio w Redakcji albo w wielu fly-sklepach internetowych. Chcąc skompletować wszystkie to już spory wydatek, ale warto.Pozycja nr 8 jest do ściągnięcia legalnie z internetu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!Kto czyta nie błądzi (mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastuś z Bratko Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 8. wszystkie numery Flysport[...]Pozycja nr 8 jest do ściągnięcia legalnie z internetu.Cześć, mógłbyś podać adres gdzie można je pobrać? Ja znalazłem coś takiego:https://szkolamuchowa.wordpress.com/artykuly-w-prasie/Jednak po kliknięciu przenosi mnie na stronę gdzie nie widzę żadnej mozliwosci pobrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Witam.Mam 12 numerów w .pdf ściągnięte chyba z którejś strony Pana Jurka. Jak coś się nie otwiera, to najlepiej naipsać e-mail do niego osobiście.W razie czego to mogę przesłać e-mailem, ale to w sumie prawie 100 MB, a wrzucanie na jakiegoś ftp'a nie koniecznie może mi wyjść ...Pozdrawiaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Cześć,Mam nadzieję rozpocząć przygodę z muchówką na warszawskiej Wiśle w ostatnim tygodniu września.Trzeba się przygotować Czy znacie jakieś godne polecenia książki dla zaczynającego od "0"?Zakładam że w okolicach Warszawy raczej nie ma żadnych przewodników/ szkółek wędkarskich dla muszkarzy?Spotkałeś mnie w tramwaju...można zrobić szkolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Witam.Mała poprawka - policzyłem i numerów Flysport jest 11 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 @Bartuś z Bratko jak będę w Rzeszowie to mogę Ci podrzucić "Wędkarstwo muchowe" Adama Sikory, albo podesłać pocztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastuś z Bratko Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Dzięki za propozycję, ale już mam . Zresztą jeśli chodzi o wędkarską biblioteczkę to jestem całkiem nieźle uzbrojony(mam zdecydowaną większość wymienionych przez Ziemowita pozycji a nawet dość rzadką książkę "Co zjada pstrąg?"). Ostatnio kupiłem "Flyfishing for coarse fish" Dominica Garnetta. Na razie przygotowuje się bardziej teoretycznie bo muchówką machałem raptem kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Witam.He ... mnie przygotowania teoretyczne zajęły ... 6 lat zanim wziąłem pierwszy raz muchówkę do ręki ... Zacząłem pałać chęcią jak nabyłem w kiosku pierwszy numer Sztuki Łowienia.Można jeszcze zdobyć gdzieniegdzie w antykwariatach numery Wędkarstwa muchowego z lat 90-tych oraz Świat spiningu i muchy.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Siema, Do kiedy (mniej więcej) klenie wychodzą do suchej muchy?Widzę ze już coś się w pogodzie pozmieniało i klenie jakby rzadziej sie podnosiły i dużo mniej oczkują - za to jakby średni nieco większe były - chyba urosły przez lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Mam pytanie odnośnie doboru sznura do rzutów rolowanych. Na interesującym mnie odcinku rzeki niewiele jest miejsc gdzie można wejść do wody z kijem ze względu na głębokość niewygodna do brodzenia i wysokość burt. Jak już jest gdzieś dostęp to ogranicza się do 3-4 m w nurt. Brzegi zarośnięte więc nie ma jak sznura odrzucać do tyłu, a co za tym idzie wykonać klasyczny rzut. Najlepiej sprawdza się rolka. Rzucać daleko nie mam potrzeby i myślę, że sznur pływający (lub z tonącą końcówką) wystarczy bo dno zielskiem zarośnięte. Co prawda na muchę w tym sezonie udało mi się połowić tylko raz ale w następnym zamierzam częściej popróbować. Używał będę głownie streamerów i mokrych much, czasem suchych. Mam jakiś marketowy kij i tanie sznury z eBaya. Zamierzam poszukać jakiegoś kijka i sznur. Tylko jaki sznur do takich zastosowań? DT? WF? Z dłuższą czy krótszą głowicą? W klasie kija czy o 1-2 klasy cięższy? Jakiego kijka szukać? Szybszy czy wolniejszy? Czy coś z budżetowych da się polecić? Może Jaxon Monolith XT Fly lub Mikado Fly Cast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 A po co chcesz zmieniać kij skoro "marketowy" zdaje egzamin. Sznur z krótka głowicą lub przeciążyć kij o klasę. Czasami dwie jezeli dystans jest aż tak krotki 4-5m. Rolki najlepiej sie robi DT ale przy tej dlugosci rzutu pewnie nie bedzie miało większego znaczenia czy WF czy DT. Na 6-8m WF-ą też spokojnie przerzucam duze streamery. Szybkie kije są świetne do dalekich rzutów choć Medium-Fast wydaje mi się że lepiej katapultuje sznur. Lubią byc przeciążane wiec wymagają specjalistycznych (krótkich) głowic. Do suchej muchy są zajefajne bo muchę suszysz w dwóch miedzywymachach. Resztę niech dopowiedzą koledzy. Może beda mieli nawet inne zdanie bo kazdy ma swoje preferencje i przyzwyczajenia. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie kija jaxona arcadia fly. Chce jak najmniejszym kosztem spróbować czy mucha to coś dla mnie i zastanawiam się czy ten kij mi to umożliwi. Od razu uprzedzę pytanie- Nie, nie chce dozbierać na coś choćby drugie tyle droższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Jezeli Fly to mozesz próbować. Na pewno zgodny z Regulaminem APR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Jeszcze kilka pytań W kwestii przyponu, odradza się na początek kupowania konicznego z powowdu odstrzeliwania i szybkich ubytkow w lince. Jeśli zakończe go mikro pętelką i do tego będe przywiązywał ostatni kawałek cienkiej żyłki to będe wymieniał tylko ten ostatni kawałek a przypon zostanie. Dobrze myślę?Do suchej niezbędny jest olej CDC? Mając zestaw z plywajacym WF moge lowic zarowno na sucha jak i mokra/strimerem? Słyszałem coś o tonących końcówkach które dobiera sie szybko nad łowiskiem ale zrozumiałem, że to raczej do głowicy się stosuje.Suchą suszy się między wymachami, rzucanie rollcastem (w wypadku braku miejsca na takie miedzyrzuty) eliminuje mozliwosc lowienia na sucha? Można to rozwiązać stosując olej CDC czy inny specyfik i łowienie bez międzywymachów?Wędkami DH generalnie uzyskuje się większe odległości rzutowe niż w SH? Pomijając umiejętności wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Pętelka na końcu konicznego to słabe rozwiązanie , choć możliwe. Możliwe że właśnie pętelka nie wytrzyma holu ryby w miejscu gdzie stykać się będzie z dowiązanym do niej przyponem. Dobrym i stosowanym rozwiązaniem są micro ringi. Coś takiego ale w skali micro http://hurch.pl/tippet-rings-p88.html Co do oleju, pewnie że jest polecany, ale miedzy wymachy / choć małe / i tak będziesz musiał zrobić żeby zrzucić wodę z sucharka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 W tym filmie, który był już umieszczony w dziale Filmy ,,, jest w 1:40 min "myk" jak suszyć muszkę bez machania kijem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/micro-rings-2mm-a159-p890-k12925.htmlCoś takiego?Jak się nazywa to urządzenie z filmiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Osobiście używam "mikroringów" od Vision, zalinkowane wyżej, sposób ich użycia w filmie Edytowane 29 Września 2016 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/micro-rings-2mm-a159-p890-k12925.htmlCoś takiego? Jak się nazywa to urządzenie z filmiku?Zwykła długa gumka z pętelką w którą włożysz haczyk i zagrasz jak na gitarze Edytowane 29 Września 2016 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi prosiłbym jeszcze o rozwianie tych wątpliwości. Mając zestaw z plywajacym WF moge lowic zarowno na sucha jak i mokra/strimerem? Słyszałem coś o tonących końcówkach które dobiera sie szybko nad łowiskiem ale zrozumiałem, że to raczej do głowicy się stosuje.Wędkami DH generalnie uzyskuje się większe odległości rzutowe niż w SH? Pomijając umiejętności wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Witam.Odpowiem Ci jako też początkujacy ...- pływającą linką WF "obskoczysz" praktycznie wszystkie metody muchowe- ja po trzech miesiacach "muchołowieństwa" zacząłem z czystej ciekawości bawić się właśnie przeróżnymi innymi linkami, robię to kupując na razie linki z drugiej ręki albo nowe ale tanie ... po trzech miesiącach uzbierałem linek ... no dużo, dużo więcej niż myślałem na początku ... to wciąga ... Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi