siatkaz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Witam. Miałem brać jaxon monolith fly ale mam opcję kupić shakespeare agility 2 fly 9" #5. Myślę że lepszy wybór? Pomożecie nowicjuszowi podjąć decyzję?Miałem oba - dla mnie lepszy shakespeare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam. Miałem brać jaxon monolith fly ale mam opcję kupić shakespeare agility 2 fly 9" #5. Myślę że lepszy wybór? Pomożecie nowicjuszowi podjąć decyzję?Agility 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Mam zamiar w przyszłym sezonie popróbować swoich sił z muchówka na Dunajcu, szukam linki pod suchara i kleniowych piankowców. Kijek jaki posiadam to #5/6. Zależy mi na odległości rzutu, która z poniższych linek będzie lepsza do takiego łowienia? http://allegro.pl/sznur-muchowy-cortland-333-classic-wf5f-trout-27m-i6654801430.html http://allegro.pl/linka-muchowa-ego-fly-line-weapon-wf5f-c-w-byd-i6202091354.html Rozważę również inne propozycje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Cortland, bo sprawdzony i używany przez wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Bardzo lubię linki Cortland, miałem także taką z linku(choć dawno temu) i zawsze byłem zadowolony.Seria 444 takze godna polecenia.Najczęściej używam Scient.Anglr. GPX i Cortlandów z serii 444Niestety nie używałem EGO, ale powiem, że i Jaxon w zgrabnych rekach nieźle lata.Reasumując- bierz Cortlanda, a długość rzutu pojawia się raczej w miarę ćwiczeń. Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Ciekawostka na stronie Gawlika zniknęła informacja o ilości promieni http://bogdangawlik.pl/product-pol-7982-BG-Paw-Promienie.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Dzięki chłopaki za pomoc w wyborze, dziś zamówiłem Cortlanda teraz pozostało tylko czekać na sezon, jeszcze tylko kilka miesięcy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio449 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Możecie polecić jakiś sznur intermedium pod streamera ? Cena najlepiej max 200 zł myślałem o cortlandzie ice blue ale w sklepie u Gawlika juz nie ma dostałem info, ze maja być dopiero w marcu.Używał ktoś z was może vision attack intermedium kolor musztardowy ? Szukam linki w klasie aftma #6 raczej niechce sznura typu clear. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez pawcio449 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klekot Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Witam. Potrzebuje kołowrotek do wędki scierra stonefly #4 10'. Możecie coś polecić kwota do 300pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Team dragon FX 400 albo FX 600 http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/114039-kolowrotek-muchowy-team-dragon-fx-400-test 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Panowie doradźcie proszę. Mam już wybraną pierwszą wedke i teraz szukam do niej kołowrotka. Wytypowałem dwa modele tylko wagowo różnią się 30 g. Chciałbym żeby zestaw był dobrze wyważony. W którym miejscu uchwytu powinien być środek ciężkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Zestaw ma leżeć w dłoni/ręce, czy to jest tożsame z prawidłowym wyważeniem - nie wiem. Nigdy nie zwracałem uwagi na takie szczegóły, tak na prawdę nie dowiesz się dopóki sam nie sprawdzisz. A 30 g to co to jest, baton Mars czy Snickers waży 28 g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam.Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.Nawet jak będą ważyć tyle samo.Oczywiście działa to w obydwie strony.Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Panowie doradźcie proszę. Mam już wybraną pierwszą wedke i teraz szukam do niej kołowrotka. Wytypowałem dwa modele tylko wagowo różnią się 30 g. Chciałbym żeby zestaw był odbrze wyważony. W którym miejscu uchwytu powinien być środek ciężkości?Zwykle 2cm od końca korka-typ 'full wells' wygodniejszy,średnica ważniejsza ew.owijka. Głowica 9mtr poza przelotką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Witam.Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.Nawet jak będą ważyć tyle samo.Oczywiście działa to w obydwie strony.Pozdrawiam. Jeśli dobrze zrozumiałem ( wybacz ignorancję początkującego drogi Kolego ) kijaszka znanej światowej firmy Jaxon za żadne skarby i Chiny ludowe nie wyważy kołowrotek dajmy na to marki Hatch , Waterworks-Lamson ,Abel, Orvis, itp., itd. I choćby gramatury obu elementów zamykały się w rzeczonym punkcie zerowym, za te Chiny ludowe tak dobranym zestawem łowić się będzie trudno, mało efektywnie i ogólnie do kitu. Otóż z mojej krótkiej (co prawda) praktyki doskonale łowiło mi się zestawem składającym się z 20 letniego pewnie kręciołka o wartości 50 zeta i szklanego patyka którego wartość wielokrotnie nokautowała biednego leciwego Cormorana. . Zamiana cytrynowgo koloru szkła na salsę rodem z NZ jeszcze ten dysonans cenowy podniosła, a łowiło mi się dalej doskonale, a może nawet lepiej. Edytowane 3 Lutego 2017 przez ark70 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Forest trochę przyświrował. Darek 1 ma rację. Wyważ tak jak on zaleca. Gdy masz korek typu Half Wells czyli zazwyczaj stosowany przy kijach do klasy 6 AFTMA to ściśnij go dobrze w dłoni i machnij nim tak jakbyś chciał rzucać. Do przodu i do tyłu. Zobaczysz sam jak dłoń ci się ułoży po takim wymachu. Wtedy dobierz tak masę młynka ze wszystkim (jak pisał Darek) aby dłoń była w tym właśnie miejscu i szczytówka nie leciała w dół lub w górę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Najlepiej kup z 17 sztuk różnej wagi kołowrotków - może któryś przypasuje tak, żeby wyważyć zestaw. A jak nie przypasuje, to zmień wędkę i zabawę w dobieranie zacznij od nowa Możesz też zmierzyć sam w 5 minut ile ci masy amelinium w uchwycie potrzeba i od razu szukać konkretnej wagi młynka... Ale jak kto kce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Witam.Arturze ... wartość muzealna tego kręćka jest zapewne tak ogromna jak jego walory wizualne i ogólne spasowanie się kolorystyczne do podłączonego do niego kijka.Stąd pewnie owe zgranie zestawu w całości ... No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ... Tak nawiasem ... miałem też już wielokrotnie ochotę na kupno groszowego, kołowrotkowego "złomu" muchowego i poddanie go bajernemu "tjuningowi". Efekty jak widać mogą być przyjemne.Mój pierwszy kasetowy Ikonix też zmienił sie nie do poznania jak chwyciłem do ręki papier ścierny i mikroszlifierkę. Jeszcze nie skończyłem z nim całkowicie roboty, ale już wygląda dużo bardizej sympaycznie niż na samym początku.Pozdrawiam. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki za wszystkie cenne rady i te mniej mniej cenne. Zapytam jeszcze o jedną wędkę - byłem już w zasadzie zdecydowany na zakup 9 stopowego w 6 klasie Shakespeare z serii Agility serii 1 lub 2 jako lepiej wykonana alternatywa dla polecanego Monolitha XT Fly. Dziś jednak w ręce wpadł mi w jednym sklepie kijek Shimano Biocraft EV-A. Można je kupić w sieci na promocjach po ok 55 - 70 Euro. Czy ktoś miał do czynienia z tymi kijami? W stosunku do Shakespeare blank wydaje się bardziej mięsisty (choć macałem tylko w klasie 7) nieco wolniejszy ale zdecydowanie lepiej wykonany (przelotki Fuji SIC). Edytowane 3 Lutego 2017 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam.Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.Nawet jak będą ważyć tyle samo.Oczywiście działa to w obydwie strony.Pozdrawiam. Tak właśnie przeczuwałem że Sage z Jaxonem to się pogryzą - dzięki za cenne wskazówki . Kolego Pawgas nie wiem na co ty chcesz łowić i co tam w wodzie pływa ale ja na początek przygody z muchówką miałem wędkę 5/6 i potem 4. Jak dla mnie błędem było zaczynanie od 5/6. Klasa 4 daje większą frajdę z łowienia i holu i na mniejsze/średnie ryby jest bardziej uniwersalna. Oczywiście ja zaczynałem na rzekach Lubelszczyzny ale po wizytach nad Sanem zdania nie zmieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) ..No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ... Forest - tu Cię zaskoczę odrobine - kręcioł w malowaniu w 100 % fabrycznym, sam się dziwiłem skąd tak nietypowe zestawienie barw.Nakrętka i uchwyt to inna bajka, fabryczny kapselek gdzieś się zgubił więc czemu nie skorzystać z okazji? Do kompletu dorobiłem pokrecajkę. Oliwkowe akcenty nie raz cieszyły oko gdy ryba gryzła wszystko inne tylko nie moje muchy. Edytowane 3 Lutego 2017 przez ark70 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Paweł kup wolniejsza wedke,przy muszce lepiej sie sprawdza Ja natomiast mam takie pytanie,chcialbym ze starej linki zrobic sobie głowice,pytanie co dać na ranning line aby sie nie plątało,żyłke,grubą plecionke? Domowym sposobem...bez amnesii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Tył linki z niższej klasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Dokładnie. Tył linki WF z jakiejś niskiej klasy, kupionej tanio z używki. Ostatnio kupiłem WF4 i WF5 za jakieś drobniaki (50-60PLN) z myślą o obcięciu głowicy i wykorzystaniu runningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Arku, kupowanie używek w niskich klasach w celu pozyskania runningu, troszkę mija się z celem.za stówkę z groszami kupisz 100metrów FlatShootera Visiona i możesz sobie z tego zrobić 4 rozbiegówki po 25m, albo 2x50m i zrezygnować z podkładu,Cienki 25lb będzie mocniejszy i lepszy od takiego "obrzynka" z normalnej linki a cenowo wyjdzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi