Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 :blink: muszę zaktualizować wiedzę o budowie kołowrotka... O jeny, za dużo myśli na sekundę, procek mi się wysypał. Przepraszam miłośników sprzętu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) "Co do glowatki, zlowiona na Sanie w tym roku"._________Prawie jak moja, sanowa. Twoja jednak w Zwierzyniu, moja ... u mnie. __________ Edytowane 14 Lutego 2017 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 O jeny, za dużo myśli na sekundę, procek mi się wysypał. (...) Hehe, jaka Cantara, taki procesor... "wolna akcja" ma swoje ograniczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Oj Tomek, jak Ciebie to uszczęśliwia... radość, którą trudno opisać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 No Panowie kończmy offtop i wróćmy do tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Oj tam Kacper, niech panowie piszą, bo każdemu co innego wydłuża i do pionu stawia. Im więcej piszą, tym więcej wiemy, komu , pomaga co . Edytowane 14 Lutego 2017 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tondromski Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) _________Prawie jak moja, sanowa. Twoja jednak w Zwierzyniu, moja ... u mnie. __________ Na sanie bylem pierwszy raz, zatem nie mialem pojecia o miejscowkach, zwierzyn to jedyne miejsce gdzie sa lokalizacje opisane, zatem na pierwsza sanowa wyprawe wybralem komerche, sam szczerze wole odcinki rzeki niekomercyjne , zlowienie ryby z takiej wody sprawia napewno duzo wieksza przyjemnosc Wracajac do tematu, Kilka dni temu odwiedzilem sklep glowatka w Krakowie, i panowie tam mieli takie tasmy olowiane, wlasnie do wywazania zestawu, nie bylo to drogie, wiec moze korzystajac z rad kolegow, bardziej doswiadczonych moze sprobuje wywazyc jeden z zestawow, skoro inwestycja niewielka, a patrzac pod komentarzach, roznica ogromna Jest tu jakas dobra dusza ktora udzieli porady ? Jezeli chodzi o sprzet ktory chce wywazyc: Hanak alpen nymph 4 in 1 #5Kolowrotek Loop g4 5/6 Edytowane 14 Lutego 2017 przez tondromski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Zwykle 2cm od końca korka. Głowica 9mtr poza przelotką. wklejka w blank -najlżejsza, a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku. Edytowane 14 Lutego 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tondromski Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 wklejka w blank -najlżejsza, a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku. O Kurde, a znacie kogos kto odplatnie by takie wywazanko wykonal? szczerze powiem, nie chcialbym ingerowac w blank swoimi lapskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Zrobię:10-15 minut roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Witam.Z racji kompletowania zestawu muchowego (niestety rok opóźnienia) miałem możliwość obejrzenia nowej wędki Team Dragon 275 #5. Na oku miałem Kongera WC Fly 270 #5/6 ale Dragon na miejscu w sklepie. I tu moje pytanie jak ta wędka wygląda jeśli chodzi o osobę początkującą. czy nadaje się ? Nie ukrywam, że będę chciał również zaatakować okonie z wody stojącej (taki mój osobisty cel i wyzwanie)Drugie pytanie czy linka pływająca i doczepiony przypon szybko/bardzo szybko tonący sprawdzą się na zbiornikach w których jest do 2m głębokości.za Wszystkie sugestie i porady dla nowicjusza z góry dziękuję Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Weź Team Dragon.Zależy jak długi przypon i jak szybko będziesz prowadził muchy.Jeżeli nie chcesz łowić na dnie to bardzo szybko tonący może być za szybki na wodę stojącą. Przy muchach pływających lub niedociążonych mogą być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 przypony planuje mieć w kilku stopniach tonięcia by móc dostosować się do danej sytuacji nad wodą. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 TD fajny kij ale uważaj bo strasznie wrażliwy na przeciążenia i kolizje. Cienkie ścianki i grafit o wysokim module. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Mam TD #4 i według mnie strasznie kołkowaty. Szybki nawet bardzo szybki. Proponuję jak już to brać #4 , a i tak dopiero ze sznurem 5 cokolwiek to pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Nie znam z autopsji żadnego Dragona ale przeważnie kijki z podobnej "półki" potrzebują cięższych linek niż wynikałoby to z opisu. Dragon w ogóle aspiruje swoimi wędziskami do wyższej klasy, jednak praktyka tego nie potwierdza. Takie krążą opinie ...Mogę się wypowiedzieć na temat sprzętu, który mam i mogę polecić na początek; Robinson Aquarius #4/5, trochę nieporęczny bo w dwóch kawałkach, ale cenowo na pewno korzystniej niż Dragon, wykonany z IM8 i nie jest przesadnie "wydelikacony", na bardzo krótkich dystansach poprawnie pracuje z linką WF6, na "normalnych" dystansach linka w #5 klasie spokojnie go ładuje. W tym względzie jest porównywalny z kijem Vision Attack #5 Edytowane 20 Marca 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dzięki za zainteresowanie tematem. Zainteresowałem się tym kijem bo jest dostępny w sklepie na miejscu w dobrej cenie. Ale nie chce z tego tylko powodu wtopić i zrazić sie do metody przez zły dobór wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Nie wiem kolego za ile jest ten nowy TD, ale obserwuj komis na flyfishing.pl . W kwocie do 300 zł dostaniesz używkę zdecydowanie lepszą od Dragona, a sprzedający to muchoświry, raczej g....na w pozłotku nie oferują. Tu masz ciekawa propozycję, choć budżet raczej Dragon x 2 https://www.olx.pl/oferta/wedka-muchowa-fenwick-hmx-CID767-IDiNkG9.html#14bc0b0d3b Edytowane 20 Marca 2017 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 No nie ukrywam że sprawa też rozbija się o budżet. Nie wiem Jak się w tej metodzie odnajdę i nie chce inwestować szalonych "pierwszych" pieniędzy. Obstawiłem że wędka do 250 zł kołowrotek do 90 zł linka do 150 zł. Jak mi podejdzie będę w następnym sezonie zbroił się w coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Coś wypatrzysz , podrzucaj linka , chętnie każdy coś doradzi. Na innym forum dobre opinie w relacji cena- jakość- walory użytkowe zbierają kijki Jaxon Monolith Fly. Możesz zerknąć nie zaszkodzi. Tu masz sklep z dobrymi cenami na Jaxona , kupowałem jest ok. http://jaxonclub.slupsk.pl/index.php?cPath=28_130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 myślę że jak nie wezmę tego TD to padnie na konger WC i sprawa kija z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Konger WC kupisz używany za ok 120PLN. Pamiętaj że te kije są mocniejsze niż jest na opisie. Potrzebują cięższa linke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczypek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 tak też słyszałem więc będę miał to na uwadze A jak już prowadzimy dyskusję możecie polecić jakieś przypony w różnych klasach tonięcia ? Bo linkę to już wybrałem ( cortland 333 pływająca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Do tego łowienia, o którym pisałeś, okonie z wody stojącej o głębokości ok 2 m jakoś polyleader'ów nie widzę, bardziej nadawałaby się linka z sink tipem i to tak ze 20' albo intermedialna i do tego przypon z fluorocarbonu.Jeśli gotowe polyleadery to w zasadzie sensowny wybór tylko w Vision http://hurch.pl/polyleader-trout-p81.html może bardziej doświadczeni koledzy coś podpowiedzą ... Edytowane 20 Marca 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 tak też słyszałem więc będę miał to na uwadze A jak już prowadzimy dyskusję możecie polecić jakieś przypony w różnych klasach tonięcia ? Bo linkę to już wybrałem ( cortland 333 pływająca)Multitip oszczędzi frustracji.Dopinki zmieniają mechamikę linki bazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi