Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

_________

Prawie jak moja, sanowa. :)

Twoja jednak w Zwierzyniu, moja ... u mnie. ;)

Na sanie bylem pierwszy raz, zatem nie mialem pojecia o miejscowkach, zwierzyn to jedyne miejsce gdzie sa lokalizacje opisane, zatem na pierwsza sanowa wyprawe wybralem komerche,  sam szczerze wole odcinki rzeki niekomercyjne , zlowienie ryby z takiej wody sprawia napewno duzo wieksza przyjemnosc :)

Wracajac do tematu,

Kilka dni temu odwiedzilem sklep glowatka w Krakowie, i panowie tam mieli takie tasmy olowiane, wlasnie do wywazania zestawu, nie bylo to drogie, wiec moze korzystajac z rad kolegow, bardziej doswiadczonych moze sprobuje wywazyc jeden z zestawow, skoro inwestycja niewielka, a patrzac pod komentarzach, roznica ogromna :) Jest tu jakas dobra dusza ktora udzieli porady ? :D

Jezeli chodzi o sprzet ktory chce wywazyc:

Hanak alpen nymph 4 in 1 #5

Kolowrotek Loop g4 5/6

Edytowane przez tondromski

Zwykle 2cm od końca korka. Głowica 9mtr poza przelotką.

;)  wklejka w blank -najlżejsza,                                                                                                                                                                        a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku. :)

Edytowane przez darek1

;)  wklejka w blank -najlżejsza,                                                                                                                                                                        a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku. :)

O Kurde, a znacie kogos kto odplatnie by takie wywazanko wykonal? szczerze powiem, nie chcialbym ingerowac w blank swoimi lapskami

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Z racji kompletowania zestawu muchowego (niestety rok opóźnienia) miałem możliwość obejrzenia  nowej wędki Team Dragon 275 #5. Na oku miałem Kongera WC Fly 270 #5/6 ale Dragon na miejscu w sklepie. I tu moje pytanie jak ta wędka wygląda jeśli chodzi o osobę początkującą. czy nadaje się ? Nie ukrywam, że będę chciał również zaatakować okonie z wody stojącej (taki mój osobisty cel i wyzwanie)

Drugie pytanie czy linka pływająca i doczepiony przypon szybko/bardzo szybko tonący sprawdzą się na zbiornikach w których jest do 2m głębokości.

za Wszystkie sugestie i porady dla nowicjusza z góry dziękuję :)

Pozdrawiam!

Nie znam z autopsji żadnego Dragona ale przeważnie kijki z podobnej "półki" potrzebują cięższych linek niż wynikałoby to z opisu. Dragon w ogóle aspiruje swoimi wędziskami do wyższej klasy, jednak praktyka tego nie potwierdza. Takie krążą opinie ...

Mogę się wypowiedzieć na temat sprzętu, który mam i mogę polecić na początek; Robinson Aquarius #4/5, trochę nieporęczny bo w dwóch kawałkach, ale cenowo na pewno korzystniej niż Dragon, wykonany z IM8 i nie jest przesadnie "wydelikacony", na bardzo krótkich dystansach poprawnie pracuje z linką WF6, na "normalnych" dystansach linka w #5 klasie spokojnie go ładuje. W tym względzie jest porównywalny z kijem Vision Attack #5

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 1

Nie wiem kolego za ile jest ten nowy TD, ale obserwuj komis na flyfishing.pl . W kwocie do 300 zł dostaniesz używkę zdecydowanie lepszą od Dragona, a sprzedający to muchoświry, raczej g....na w pozłotku nie oferują.

Tu masz ciekawa propozycję, choć budżet raczej Dragon x 2  https://www.olx.pl/oferta/wedka-muchowa-fenwick-hmx-CID767-IDiNkG9.html#14bc0b0d3b

Edytowane przez Hansolo

No nie ukrywam że sprawa też rozbija się o budżet. :) Nie wiem Jak się w tej metodzie odnajdę i nie chce inwestować szalonych "pierwszych" pieniędzy. Obstawiłem że wędka do 250 zł kołowrotek do 90 zł linka do 150 zł. Jak mi podejdzie będę w następnym sezonie zbroił się w coś lepszego.

Coś wypatrzysz , podrzucaj linka , chętnie każdy coś doradzi. Na innym forum dobre opinie  w relacji cena- jakość- walory użytkowe zbierają kijki Jaxon Monolith Fly. Możesz zerknąć nie zaszkodzi. Tu masz sklep z dobrymi cenami na Jaxona , kupowałem jest ok. http://jaxonclub.slupsk.pl/index.php?cPath=28_130

Do tego łowienia, o którym pisałeś, okonie z wody stojącej o głębokości ok 2 m jakoś polyleader'ów nie widzę, bardziej nadawałaby się linka z sink tipem i to tak ze 20' albo intermedialna i do tego przypon z fluorocarbonu.

Jeśli gotowe polyleadery to w zasadzie sensowny wybór tylko w Vision

http://hurch.pl/polyleader-trout-p81.html

może bardziej doświadczeni koledzy coś podpowiedzą ...

Edytowane przez janusz.walaszewski

tak też słyszałem więc będę miał to na uwadze :) A jak już prowadzimy dyskusję możecie polecić jakieś przypony w różnych klasach tonięcia ?  Bo linkę to już wybrałem ( cortland 333 pływająca)

Multitip oszczędzi frustracji.Dopinki zmieniają mechamikę linki bazowej.