Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

WF to określenie kształtu głowicy i może być pływająca, intermedium i tonąca. Tonących jest kilka stopni w zależności od głębokości jaką chcesz osiągnąć. Jak coś to mam na zbyciu Rio OB #8 pływającą z tipem inter. Jest za lekka do mojej #9.

Edytowane przez Pavko

szyjne są krótsze i szersze, siodłowe dłuższe i węższe - to w takim bardzo dużym uproszczeniu

namieszałeś Janusz...

Szyjne sa krótsze ale nie będą szersze ;)

Pokazałeś siodłowe Whithinga, które są ewenementem i chyba jako jedyne nadają sie na jezynki do sucharów, ale do kompletu powinieneś pokazać również szyjne od nich ;)

Już od Metza (nie mówiąc o indyjskich czy innych tańszych kapkach) siodłowe jedynie na skrzydełka do streamerów, much szczupakowych czy większych mokrych.

Generalnie też w przeciwieństwie do szyjnych siodłowe nie mają "czystych" promieni.

• Like 2

Chcialbym znalezc gdzies w Polsce dobre warsztaty dla poczatkujacych muszkarzy. Czy moglby mi ktos cos, kogos polecic? Z gory bardzo dziekuje.

Zawsze jestem zdumiony jak czytam takie posty, ale ok ...  ;)

mamy tu taki dział "Szkoła wiązania much - Sztuka Łowienia", gdzie trwa druga edycja szkółki wiązania much, poza tym jest też informacja o warsztatach wiązania sztucznych much w Tartaku nad Bobrem, które odbędą się w lutym - bo chyba o to pytasz w swoim poście ?

http://jerkbait.pl/forum/68-szko%C5%82a-wi%C4%85zania-much-sztuka-%C5%82owienia/

Chcialbym znalezc gdzies w Polsce dobre warsztaty dla poczatkujacych muszkarzy. Czy moglby mi ktos cos, kogos polecic? Z gory bardzo dziekuje.

Chodzi ci o warsztaty wiązania much? Czy fly fishing czyli rzucanie, dopasowywanie zestawów i używanie sprzętu?

Szkółki prowadzą Adam Sikora (Vision) i Piotr Talma (Flyhouse). Wiem, że uczą posługiwania się wędką - czyli w istocie rzucania, czy kurs obejmuje także kręcenie much nie mam pojęcia.

Luckyguliver - jeśli chodzi o warsztaty wiązania much, to zapraszam do Tartaku w lutym, a w kwietniu do Supraśla.

Jeśli chodzi Ci o łowienie, to dobre kursy muchowe (rzucanie i łowienie) są organizowane przez Vision (San) i Tartak (Bóbr), jak napisał Robert.

Kursy rzucania muchówką z kolei organizuje Flyhouse (Wrocław) i Vision (Kraków).

Dzieki chlopaki. Mialem oczywiscie na mysli rzucanie i lowienie. W tym roku chcialbym zaopatrzec sie w muchowke. Mieszkam na stale w UK a tu malo rzek czy jezior jest dostepnych spiningistom. Oprocz tego okazalo sie ze mozna tez np lowic Mahseer'y na muche. A ze jezdze do Poludniowej Azji dosc reguarnie to i moglbym tam poprobowac swoich sil. Jestem z okolic Rzeszowa gdzie bywam dosc czesto to San chyba bedzie najbardziej wygodnym wyborem.

Edytowane przez Luckyguliver

• 3 tygodnie później...

Dziś pierwszy w życiu pstrążek na muszkę :) - pierwszy raz z muchą na pstrągowej rzeczce - ale ciężko było i dwa pytanka się zrodziły:

1) czy ryby reagują dobrze na suchą muchę w trakcie deszczu? (pełno oczek na wodzie i pewno muszkę ryby widzą gorzej) - wiem że teraz na scuhą słaby sezon ale pytanie w kontekście całorocznym,

2) walczyłem dziś na Kaczawie - rzeczka jakieś 10m szerokości - zwykle po kolana wody. Ze zdziwieniem stwierdziłem że chodzenie pod prąd jest dość męczące i strasznie hałasuje. Brania były słabe wiec obeserwacji własnych nie mam ale ciekawi mnie jak długie muszą być rzuty suchą muchą aby łowić skutecznie okołowymiarowe pstrągi idąc pod prąd? Nie pytam o rekordowe (megoaostrożne) pstrągi ale o takie "standardy" - nie bardzo czuję na ile lepiej iść mega powoli, dokładnie obławiać wszystko i nie hałasowac a na ile lepiej dość śmiało iść do przodu, jednak hałasować ale za to obławiać szybko większą długoś rzeczki?

Edytowane przez analityk

Dziś pierwszy życiu pstrążek na muszkę :) - pierwszy raz z muchą na pstrągowej rzeczce - ale ciężko było i dwa pytanka się zrodziły:

1) czy ryby reagują dobrze na suchą muchę w trakcie deszczu? (pełno oczek na wodzie i pewno muszkę ryby widzą gorzej) - wiem że teraz na scuhą słaby sezon ale pytanie w kontekście całorocznym,

2) walczyłem dziś na Kaczawie - rzeczka jakieś 10m szerokości - zwykle po kolana wody. Ze zdziwieniem stwierdziłem że chodzenie pod prąd jest dość męczące i strasznie hałasuje. Brania były słabe wiec obeserwacji własnych nie mam ale ciekawi mnie jak długie muszą być rzuty suchą muchą aby łowić skutecznie okołowymiarowe pstrągi idąc pod prąd? Nie pytam o rekordowe (megoaostrożne) pstrągi ale o takie "standardy" - nie bardzo czuję na ile lepiej iść mega powoli, dokładnie obławiać wszystko i nie hałasowac a na ile lepiej dość śmiało iść do przodu, jednak hałasować ale za to obławiać szybko większą długoś rzeczki?

1) Ryby zbierają w trakcie deszczu. Podczas wylotów jętki deszcz często "zmusza" jętki do siadania na wodzie i wówczas zaczyna się zabawa.

Kiedyś w trakcie intensywnego deszczu  podczas trwania zawodów partner ze stanowiska złowił kilka ładnych lipieni na "cegiełkę" na Sanie. 

2) Podczas brodzenia pod prąd mniej płoszy się ryby niż brodząc w dół prądu. Nie ma uniwersalnej odległości na podejście. Musisz wyczuć rzekę :). Idąc wolniej i bardziej ostrożnie zauważysz więcej, szczególnie łowiąc na suchą. 

• Like 2

Jeśli do tej pory łowiłeś na spinning to możesz/musisz  zmienić przyzwyczajenia i zdecydowanie wolniej obławiać rzekę. Ze spinningiem 2 km rzeki to była dla mnie norma, z muchówką max kilometr i jestem zadowolony. Pstrąg na spinning to często ryba pierwszego rzutu, na muchę  zdarza się nad nim długo pracować. Wiele razy bywało że nad jedną rybą zbierającą z powierzchni ślęczałem  długo aż w końcu się litowała. Zdecydowanie polecam spokojne obławianie, wymianę much, obserwację tego co siada na wodzie, lata ponad wodą , a czasem choć na chwilę posadzić cztery litery na kamieniu i sobie pomyśleć o  " niebieskich migdałach ". Odkąd łowię na muchę , widzę i zauważam nad wodą zdecydowanie więcej. Czasem tylko żal przychodzi, że zbyt późno zacząłem, zbyt wiele takich spokojnych chwil straciłem, ganiając ze spinningiem.

• Like 10

Fajne odpowiedzi, Dziękuję

(tak łowiłem spiningiem - dalej łowię ale mucha mnie teraz bardziej zajmuje bo  nowe, nieznane, więcej brań ale z tą obserwacją to jeszcze u mnie słabizna ... tylko czy się poprawię?)

no i jeszcze po czasie dojdziesz do tego że łowisz ryby w miejscach w których kiedyś chodziłeś ;) a chodzisz po miejscach które obławiałes ;)

• Like 6

Jest to mój pierwszy temat więc wypada się przywitać.

Cześć :)

Teraz do rzeczy. Chciałbym zacząć przygodę z wędkarstwem muchowym. Do czasu aż nie dorobię sie nowoczesnej wędki dedykowanej tej metodzie chciałbym korzystać z tego kija. I tu mam prośbę do kolegów. Czy ktoś z was pomoże w identyfikacji? Konkretnie jakiej klasy jest ten kij? Czy jest to możliwe po tych zdjęciach do, któtych wklejam link poniżej?

Mała podpowiedź :) Razem z kijem znalazłem równie stary kołowrotek Shackespear (z automatycznym nawojem sznura) z nawiniętym sznurem. Sznur waży na odcinku 9m ok 11-12g, jest obustronnie koniczny.

Mam do tego kołowrotek Okuma SLV w klasie 4-5 sznur wypełnia go bez podkładu.

https://www.dropbox.com/sc/vexpx84l8r7ge68/AABeg6djdp2tK2CKJK-X5s3Ea

Edytowane przez qbencjusz