Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

nooo trudne pytanie, a które sa godne polecenia, to jak na ogólnym forum motoryzacyjnym spytać o samochód noe wiedząc czego się chce...

Polecane rzeczy mogą się okazać dla Ciebie zupełnie nie pasujące ;)

Ale ja wiem dokladnie czego chce i opisałem to wyżej :) Jedynie kocmyrz pofatygował sie zeby merytorycznie odpowiedziec :)

Jakby ci się udało kupić do 300PLN to ze starych modeli możesz szukać Loop Black Line, Vision 3 Zone lub jakiś Robinson Diaflex czy Konger WCH w parametrach jakie chcesz. To są kije o akcji med-fast. Orvisów nie znam ale niektóre tez powinny spełnić twoje wymagania.

Ale ja wiem dokladnie czego chce i opisałem to wyżej :) Jedynie kocmyrz pofatygował sie zeby merytorycznie odpowiedziec :)

Praktycznie wszystkie wędki sage, orvisa, winstona, scotta, thomasa, loomisa, st. Croix z tym że to przedział 600-2000zł, okazyjnie (w dolnym zakresie ceny) można znaleźć stare serie, przeważnie 2 składowe.

Ze średniej półki (300-600zl) ATC matrix, batson rx6, talon, vision 3zone, loop, ross fs i inne serie, cortland.

Z niskiej półki do 300zl

Shakespeare, konger, dragon, jaxon.

A teraz poszukaj, pogrzeb i przedstaw nam co znalazłeś, a my pomożemy Ci dokonać dobrego wyboru.

• Like 1

Witam.

Nie wiem jak z tą szybkoscią w BVK bo nie macałem, ale sprawiłem sobie TFO 8'#2 z linii Professional Series właśnie dlatego że nie ma nic wspólnego z szybkimi szpadami i innymi x-fastami w podobnych klasach (#2-3) które są obecnie do dostania.

Pozdrawiam.

Nie do końca Marian, choć zgadzam się ze kołowrotek powinien odpowiednio wywazać zestaw.

Jeśli krótką wędkę w niskiej np #3/4 klasie wyważa kołowrotek 150 gr lub więcej to jest ona źle wyważona.

Jeśli dłuższą wędke w wyższej #8/9 klasie wyważa kołowrotek o podobnej wadze to jest ona dobrze wyważona.

Jak sie to uzyskuje nie mam pojęcia, pewnie ktoś kto zbroi by wiedział. Oczywiście mam na mysli wędki z podobnych grafitów bo wiadomo im ciezszy blank tym i kołowrotek musi być cięższy.

Widzisz Olo, często pogoń za niską wagą kija skutkuje leciutkim uchwytem i rękojeścią.

Przerobiłem to gdy z kumplami zbroiliśmy jednakowe blanki. Różnica w wadze uchwytu i rekojesci - skutek - rozna waga kołowrótków do analogicznego wyważenia zestawu.

• Like 1

Zgadzam się z Olo. Mam np.jedwn model sage, starszy raczej z tych budżetowych, generalnie świetny kij, idealnie pasuje mi jego praca itd. Ale też ma problem z wyważeniem. Blank grubszy i mięsisty, przelotki z grubego drutu a korek leciutki, drewienko lichutkie, a sam uchwyt z cieniutkiej blaszki co sprawia, że wędka leci na pysk, aż miło. Poza tym zauważyłem inne niuanse zbrojeniowe powodujące obniżenie masy całości zestawy, które wpływają na takie a nie inne zachowanie wędki, które właśnie powodują że trzeba założyć konkret kołowrotek, żeby się nie męczyć łowieniem i rzucaniem.

Jakby ci się udało kupić do 300PLN to ze starych modeli możesz szukać Loop Black Line, Vision 3 Zone lub jakiś Robinson Diaflex czy Konger WCH w parametrach jakie chcesz. To są kije o akcji med-fast. Orvisów nie znam ale niektóre tez powinny spełnić twoje wymagania.

Zapomniałem dopisać St Croix Legend Ultra. Pokazywała się w Komis FF ale 300 to raczej za mało nawet za dwuskład.

Witam.

Med ... jak chcesz wszystko na raz od kijka #4 - suchą, mokrą, nimfę, to opiszę Ci obserwacje i przemyślenia kogoś, kto właśnie jest po skończeniu podobnych poszukiwań.

Po trzech latach muchowania naliczyłem u siebie ... 12 sztuk muchówek # 3/4, #4 i # 4/5, w długościach 6'6", 7'8", 8', 8'6", 9', 10' i 11'.

Można powiedzieć że jestem pier...ęty. Ale z drugiej strony - używam na przestrzeni całego roku autentycznie wszystkich tych kijów.

Jeżeli miałbym zostawić sobie tę jedną, jedyną, to przede wszystkim zadał bym sobie pytania: gdzie ją będę używał ? i do czego najczęściej?

Brodząc na zakrzaczonych,małych ciurkach, wybral bym krótkiego szklaka zdatnego do suszenia, ale i dajacego spokojną możliwość przeciążenia linką #5 (czy nawet #6) po to żeby sobie od czasu do czasu ponimfować cięższym tandemem czy połowić streamerkami, albo spuścić zprądem dużą mokrą muchę.

W tym samy ciurku, ale łowiąc tylko z brzegu, bez namysłu wybrał bym do powyższych rzeczy długaśną 10' w #4/5.

Gdybym łowił w dużej rzece z silnym pradem, to zdecydował bym się na 8'6"-9' żeby posuszyć delikatnie nawet na długim dystansie (15-20 m) linką o klasę niższą od kija i za każdym razem myśląc o nimfowaniu i mokrej muszce, brał bym ze sobą jednak ten kijek, który już posiadasz w #5/6.

Ale ... w tej samej, dużej rzece używał bym 10'#4 jeżeli częściej niż suchą muchą, łowił bym na długą i krótką nimfę oraz mokrą muchę. Albo łączył bym to łowiąc sucharkiem pod prąd i schodząc sobie potem nimfując i "mokrząc" z prądem.

Jestem sknerą i używam niedrogich kijów. Jeżeli miałbym wyszczególnić, powiedzmy moją osobistą, pierwszą piątkę faworytek, to były by to:

- Robinson Diaflex 9'#4, 2 cz.

- Shimano Biocraft EVA 8'6"#4, 4 cz.

- Konger World Champion 10'#4/5, 4 cz.

- Vision 3Zone 9'#4, 3 cz.

- Greys G Series 8'#3/4, 3 cz.

Kolejność przypadkowa.

Pozdrawiam.

• Like 2

G-series też bardzo fajne niedrogie wędki. A 3zone to chyba najfajniejsza seria Visiona jakie miałem w ręku. Jeszcze miło wspominam Vision Attaccka, natomiast niezbyt podoba mi się Vipu, który go zastąpił. No i należy wspomnieć o Batsonie RX6, idealna by była taka czwòreczka do łowienia jakie kolega opisał. Wybór w zakładanym lub trochę większym budżecie jest.

• Like 1

Kiedyś miałem muchówkę Composite Development ITC za jakieś grosze wyszarpaną w komisie, fajniutka była. Tak mi się przypomniało

Mylą mi się te serie. Jeśli ICT to te zielone blanki, to też bardzo fajne. Bo miałeś dwa takie bordowe Composite, strasznie szybkie, nie w moim guście.