cinn Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Prędzej skusił bym się na szczupaki lub okonie niż sandacze na muchę. Zanim poskładałem sprzęt spiningowy sandaczowy to minęło bardzo dużo czasu nim dobrałem odpowiedniego kija , linkę i przynęty. Ilość przeczytanych informacji, oglądanie filmów, czytanie książek, rozmowy między wedkarzami i wyciąganie z tego wszystkiego wniosków zbyt mocno przegrzewało mi styki mózgowe że miałem problemy z zasypianiem bo ciągle myślałem na co, gdzie i jak sie do sandaczy dobrać. O ilości przerzuconych przynęt nie wspominam.Tak więc jak bym miał zaczynać łowy sandacza na muchę to tak jak bym miał zaczynać wszysko od nowa. Mózg by nie ogarnął tego wszystkiego.Tak więc zostane przy białorybie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 No więc tak. Pierwsze koty za płoty.Kij kupiony, co będzie to będzie. Jaxon 2,5m klasa 3/4.Dzień spędzony z muchówką nad portem odrzańskim. Warunki trudne, wiatr dosyć mocny, ale znalazło się w miarę spokojne miejsce, czasami zawiało ale chwilę, za plecami skarpy ale niema co odkładać nauki na później. Linka nawinięta, przypon zawiązany, przynęta zawiązana. Kiełż mniejszych rozmiarów. Później zmieniony na inne przynęty.Lekcje z teorii czytano-oglądanej odrobione.Myślałem że będzie gorzej na początku ale nie było tragedii.Kilka machnięć i powoli załapałem o co chodzi. Oczywiście nie obyło się bez zaczepów za plecami, kilku supełków na przyponie. Jednak więcej łowiłem niż rozplątywałem. Nawet udało się złowić kilka małych kleni, ukleje, wzdręgi, płotkę. Przy pierwszej rybie odruchowo szukałem korbki od kołowrotka ale szybko załapałem że tutaj sprawy mają sie inaczej.Wiatr wzmagał sie coraz bardziej jednak dało się podawać przynęty gdzie spiningiem nie dało by rady podać i poprowadzić lekkiego jiga. W końcu pojechałem na jedno jeziorko gdzie łowię białoryb na którym można było wejść na kładkę co by trzczciny nie przeszkadzałyDopiero wtedy udawało mi się posłać przynęte na dalszą odległośc uzyskiwaną spinem i jigami.Kilka rybek udało się skusić.Po dzisiejszym dniu wiem że będę musiał kupić dłuższ kij. W trudnym terenie w jakim najczęściej łowię by się przydał. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 No więc tak.Pierwsze koty za płoty. Wybrałeś najlepszy ze sposobów nauki wędkarstwa muchowego, czyli trochę teorii a potem praktyka nad wodą, w której ryby są i biorą. Na razie nie ma znaczenia, że to białoryb. Nie czytaj już więcej, zwłaszcza przeróżnych teorii na forach wędkarskich, nie lataj po instruktorach, pamiętaj o 5 zasadach, ćwicz w różnych warunkach i myśl, a sukces wkrótce przyjdzie. https://www.youtube.com/watch?v=MRxehBEnCX8&list=PLWP90YO5THYe7yNZqi-iX9kKKer7LEEFw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Tak mam że zanim się za coś wezmę to wole zebrać choć trochę informacji na dany temat.Na niektóre teorie patrzę z przymrużeniem oka, bo jak by miał człowiek brać wszystko na poważnie to by zgłupiał i siedział w domu nic nie robiąc.Choć trochę wiedzy trzeba mieć na początek żeby wiedzieć co z czym i dlaczego.Pamiętam jak paręnaście lat do tyłu pierwszy raz miałem muchówkę w ręku. Coś tam teorii, coś tam zasłyszane.Wędka w rękę i nad wodę.To co się wtedy działo nad wodą w moim wykonaniu z boku patrząc wyglądało zapewne jak chłostanie bydła na łące. Zero finezji.Teraz myślę że jest dużo lepiej choć jeszcze dużo lekcji praktyki przede mną. Dzisiaj poranne ćwiczenia wychodziły już lepiej.Rzuty bardziej płynne. W końcu mogłem podać przynęty w miejsca mnie interesujące. Nie skupiałem się dziś nad rybkami tylko bardziej nad rzutami i techniką. Chociaż dwie wzdręgi się uwiesiły.Jest coraz lepiej ale jeszcze nie dobrze. Jedyne co mnie irytuje to robiące się węzełki na przyponie. Ale od czasu do czasu. Coś robię nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart123 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Jedyne co mnie irytuje to robiące się węzełki na przyponie. Ale od czasu do czasu. Coś robię nie tak. Węzełki powstają w momencie kontaktu przyponu/linki samej ze sobą. Tak się dzieje w czasie wiatru i w efekcie przeciążenia wędki, której szczytówki za bardzo "przysiada" idąc po linii wklęsłej (zamiast mniej więcej prostej, równoległej do podłoża) tworząc na lince tzw. tailing loop. Trzeba trochę zwolnić ruchy, przyspieszać ruch wędki bardziej równomiernie, bez zrywania. By to osiągnąć trzeba wydłużyć drogę, na której szczytówka przyspiesza. https://thelimpcobra.com/tag/fly-casting-what-does-a-tailing-loop-look-like/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Całkiem możliwe że od wiatru jak znalazłem miejsce osłonięte od wiatru problemu węzełków i plątań nie było.Nerwówkę mam przy wietrze. ale myślę że i z tym sobie poradzę. Mniej splątań zauważyłem gdy zastosowałem do linki głównej kawałek grubszej żyłki i do nie dopiero przypon. No i mniej więcej takie zjawiska udało mi się zaobserwować u siebie jak w linku powyżej. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 "Mniej splątań zauważyłem gdy zastosowałem do linki głównej kawałek grubszej żyłki i do nie dopiero przypon." Dlatego przypon powinien być koniczny. Do suchej to zazwyczaj standard, ale z mokrymi (typu strim, nimfa) już tak nie jest. I pojawia się niedogodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Myśle że nawet porządny sprzęt z wyższej półki nie pomoże jak nie ma się praktyki.Trzeba trenować, a z tym przyponem konicznym to będę musiał spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakczek Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Powitać!Chciałem w tym sezonie pobawić się muchami. Otóż posiadam kija Odyssey fly 7-8 plus młynek no name. Na temat doboru sprzętu nie mam zielonego pojęcia, więc pytanie do doświadczonych kolegów.Jaką linkę najlepiej dobrać do klasy tego kijka i gdzie jej szukać? Dodam, że chciałbym łowić zębate. Za każde wskazówki z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 WF8 dedykowana do połowu szczupaków. Szukać w sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakczek Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Ok. A jakieś wskazówki na początek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Ok. A jakieś wskazówki na początek?SznuryFloat do 2m starczy - dłużej czekasz na opadPotem intermediate.Jak lubisz szybko i głęboko bierz sinkinghttp://harius.com.pl/produkty/szczegoly/loop-evotec-85https://salar.pl/produkt-1064-k-57https://salar.pl/produkt-896-k-57 Potrzebny ci podkład weź 30lb 25m czy 50m obojętnie Muchyhttps://m.facebook.com/logunsflies/?locale2=pl_PLTomek kałużny jest też na jerku i fb Poszukaj na jerku Koyoto lub na fb Maciek Brzezik Tu kolejne muchy - https://m.facebook.com/piketerror/ Do sznura potrzebny przypon. Można dać żyłkę 30 + stalke. Można dać fluorocarbon 07-1mm Można dać żyłkę i linke vision soft wire w otuliniehttps://www.hurch.pl/sklep/running-lines-and-backings/wire-line-pike/?lang=en Na początek składasz zestaw.Potrzeba ci kij, sznur, żyłka, włóczka.Bierzesz żyłkę około 2m na jednym końcu wiążesz perfection loop. Potem bierzesz 5-6 kawałków włóczki długości 25-20cm, dowiązujesz je do przyponu. Włóczki wiążesz w 3/4 długości - zrobiłeś muchę treningową. Patrz na screen. Łączysz wszystko idziesz na łąkę.Wyciagasz głowice za kij + 30cm sznura i jedziesz z rzutami. Jak już wyrzucisz muchę poprawnie na jakieś 18m idź nad wodę i rzucaj kurczakami. Prowadzisz odpowiednio muchę i tyle. Odpowiednio- znaczy tak jak rybą będzie pasować, szybko wolno sokami dojeniem krowy. Uważaj na haki w czasie lotów, lata to koło 200km/h i robi kuku - okulary wskazane.Kij w linii prostej z linką, szczytówka w dół. W czasie rzutu nie kładź za szybko kija do przodu. Rzuty https://youtu.be/5Oms-jYj2pY Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Prowadzisz odpowiednio muchę i tyle.Odpowiednio- znaczy tak jak rybą będzie pasować, szybko wolno sokami dojeniem krowy. Wszystko świetnie, tylko do jednego muszę się przyczepić, mówi się i pisze rybom, jeśli mamy na myśli liczbę mnogą. Pisząc rybą, mamy na myśli jedną rybę.Ogólnie jest to jakiś dziwny trend, mówią tak niektórzy w telewizji, czy gdzie tam jeszcze, co wcale nie znaczy, że tak powinno być. Mam taką własną teorię na ten temat, otóż wielu polityków samoobrony i psl'u wstawiało końcówkę "om" w zakończeniu każdego słowa, które powinno kończyć się na "ą"Ten "trynd" dotarł już do mediów, niemniej starajmy się mówić i pisać po polsku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Janusz, masz rację powinno być rybom - liczba mnoga. Przepraszam. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bakczek Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Ezehiel dzięki wielkie. Na początek powinno wystarczyć. Jeśli pierwsze rzuty będę miał za sobą to będą kolejne pytania;)Spokojnego wieczoru, pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Mam pytanie odnosnie grupy kolorow materialu KRYSTAL FLASH.Czym roznia sie w praktyce kolory FLUORESCENT od ULTRA-VIOLET(UV) ?.Dziekuje, Leslaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 UV swieci pod lampą UV bez względu na kolor. Po zgaszeniu lampy są normalnym kolorem. Fluorescent to kolory takie jak Orange, żółty, zielony, róż, biel czy fiolet. Nie wiem czy nie świecą przez jakiś czas sztucznym światłem po naświetleniu zwykła lampą (np. led czy błyskową z aparatu). Ze światłem UV (sztucznym czy z promieni słonecznych) nie maja nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leslaw Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Albo inaczej, ktory bedzie bardziej widoczny na duzej glebokosci albo w brudnej wodzie, FLUO czy UV pod wplywem swiatla naturalnego ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ryby podobno widza jak w podświetlonym świetle UV wiec.... Trzeba testować. Ja się przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 14 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2019 Cześć, pytanie głównie skierowane do czytelników "Sztuki Łowienia". Na stronie 55 w numerze 3(54) z br. jest przedstawione wykonanie żuka z pianki. W spisie materiałów jest m.in. czerwone pióro siodłowe koguta na jeżynkę. Szkopuł w tym ,że w manualu nie ma nigdzie tej jeżynki i tego pióra. Błąd?Nie wiem też, gdzie kupić pióro szyjne koguta bażanta jak na stronie 58. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Witam kolegów, 1. Ćwiczę już muchę trzeci sezon - i coś tam się łapie (głównie klenie małe i średnie) - zaczynałem od wędki klasy 5 potem okazyjnie kupiłem z Aliexpres tanią wędką klasy 3-4 i bardzo mi na klenie przypasowała - niestety ostatnio ją złamałem. i trzeba coś nowego ... ale już wiem że na moje rzeczki potrzebuję lżejszy kijek 3 lub 4 klasy i tu dylemat sie zaczyna. Kupić z używek jest łatwo klasę 5 (duży wybór) , używek w klasie 4 prawie nie ma (taka była bo ok) a w klasie 3 to unikaty (mało ludzi na takie łowi pewno). Nie ma za bardzo jak tych lekkich wędek przetestować nad wodą. Proszę o Panów spostrzeżenia - czy przeciętna wędka klasy 3 (nie dłuższa niż 9 stóp) da radę z noszeniem typowych kleniowych piankowców na hakach 08-10 na odległości rzędu 10-14 metrów czy jednak lepiej nie schodzić poniżej klasy 4? 2. Pytanie 2 - wody mało w rzeczkach - moje zarosły albo zrobiły się z nich strumyki do kolan - klenie cwaniaki płochliwe są i uciekają / przestają zerować nawet od sfalowanej wody. Niestety u mnie sfalowana woda (idąc pod prąd) sięga dalej niż mój zasięg rzutu i tylko małe kleniki nadal żerują - te średnie większe na takich siurkach przestają żęrować kiedy nienaturalna fala (nawet od powolnego chodzenia pod prąd) je zaniepokoi.Jak sobie radzicie w takich warunkach? Czy jedyne wyjście to jeszcze wolniej chodzić? (brak mi cierpliwości do takiego skradania się na maksa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam.Analityk ... jesteśmy praktycznie muchowymi rówieśnikami U mnie w takich ciurkach duża mokra mucha pod prąd podana rolką, wyciąga z krzaków i dołów, nawet najbardziej płochliwą rybę ... i to na przyponie max. 1,5 metra, bo dłuższym się już nie da łowić. Przy suszu i piankowcach ryba wydziwia, cmoka, odprowadza, czai się żeby wziąć. W mokrą wali od razu nie zwracając uwagi co się na powierzchni dzieje.A jak duża mokra to nie wierz w cuda że #3 będzie ok - często #4 to jeszcze za mało. Wiosną i przy większej letniej wodzie się nie szczypię i na linki #5 albo #6 łowię.Znalazłem panaceum na takie łowienie w krótkich szklakach, które można w razie potrzeby śmiało przeciążyć na krótkim dystansie. Na jednym z ciurków doszedłem do tego że kij 6'6'' jest mi za długi i specjalnie do niego kupiłem wędkę 5'9''. Dla tej rzeczki warto Schodząc z prądem mokra mucha też jest super - jak postawisz ją w prądzie na długiej lince i zaczniesz nią w miejscu podrygiwać - żaden kleń nie wytrzyma. Tyle że podstawą jest tu linka intemedium, tonąca, albo sink tip z tonącym polyleaderem. Żeby nie smużyła po wodzie. Pozdrawiam. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Forest-Natura 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Analityk napisz w jakim rejonie kraju łowisz.Niestety są miejsca gdzie bardzo ciężko klenia zdjąć.Ja łowię 8'#4.Tu duże znaczenie ma linka.Ja mam #5 i #6 do tego kija do żuczków.Ile sałaty masz na patyk? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Siema, Dzięki wielkie kolegom za odzew. 1. Z mokrą ciekawy koncept ale u mnie nie ma absolutnie miejsca na klasyczne prowadzenie mokrej po łuku - jedynie rzut w górę i albo sprowadzenie jak streamera albo naturalny spływ. Jak to robisz @Forest-Natura ? Ze stacjonarnym kuszeniem w miejscu rozumiem ale wolałbym tego unikać (za bardzo mi spinning ta metoda przypomina). 2. Zrozumiałem że wędka #4 i niżej nie schodzić. A może nawet przeciążyć na krótkim dystansie, ok sprawdzę sobie jak to zadziała, 3. Łowię w okolicy Wrocławia. Ślęża już mi tak wyschła i zarosła że nie ma mowy o żadnym normalnym łowieniu. Można wpasować muchę w dziurę w zielsku ale aby to zrobić trzeba podejść na długość wędki (max dwóch) a wtedy wiadomo co robią klenie. Widawę ostatnio odkrywam - tam wody też bardzo mało ale środkiem płynie czysty od zielska strumyk szeroki powiedzmy 3 m. Bystrzyce ćwiczyłem nieco ale w tym roku strasznie tam wodą mieszają spuszczająć ją z zaporówki i o dziwo co chwile wysoka/mętna woda idzie. 4. Ten gryps "Ile sałaty masz na patyk?" - to za bardzo specjalistyczny jest - o co chodzi? o kasę? Starczy na średniej klasy kij – tyle ile jest sens wydać. (Mam wstręt do wydawania więcej niż 1,0-1,5 tysięcy na wędkę - nie interesuje mnie wykończenie, piękne omotki i niby dożywotnia gwarancja itp. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Jak 8' i nie drogo to vision vapa.Macałem ostatnio i jest spoko.Ja łowię vipu i pomimo że mógłbym sobie pozwolić na coś droższego to młócę tym i jestem zadowolony.Niestety jak ryb nie ma jak podejść to może być ciężko.Nie raz im chodzenie po głowie nie przeszkadza,ale to rzadko.Fala na wodzie na siurku to masakra.Trzeba by swoje odstać i czekać z pierwszym podaniem muchy,bo jak od razu zapodasz to może być koniec.Czasem mam wrażenie że idąc wodą te które uciekają w górę chyba wpływają emocjonalnie(hehe) na kolejne i robi się ogólna padaka.Każda woda inna.Miałem takie przypadki że na dwóch rzeczkach oddalonych od siebie z 30km ryby reagowały skrajnie odmmiennie.Na jednej podpływały,przyglądały i olewały muchę a na drugiej mega podobnej startowały jak mucha wpadła do wody że fala szła.Nie ma reguł pasujących wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi