Luckyguliver Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Zostalem przyparty do muru przez sytuacje a moze przez przeznaczenie? Rzeki w Walli gdzie dotychczas lowilelem pstragi zostaly kompletnie zdewastowane przez ostatnie powodzie. http://jerkbait.pl/topic/137765-pow%C3%B3d%C5%BA-wydzielone-z-w%C4%85tku-pstr%C4%85gi-2020/Jestem wiec zmuszony do zanlezienia nowych "terenow lowieckich". Niestety spiningista nie ma tu lekko. Wod gdzie mozna szukac kropkow ze spinem jak na lekarstwo i nie sa to najlepsze odcinki na danej rzece. Tak wiec postanowilem sie uzbroic w muche i ruszyc na podboj Englandu Szperajac kiedys po tym watku natknalem sie na recenzje kija Jaxon Monolith XT. Zaczalem ich dzis szukac po int ale nie znalazlem zadnego w sprzedazy. Rozumiem ze zostaly wycofane z produkcji? Czy Jaxon nie wypuscil na rynek jakiejs nowej generacji tych wedek. Przciez to byl hit. Pomyslalem na poczatek dla siebbie o 9' wedeczce w 4 kawalkach (nie mam auta) #5. Rzeki male i srednie. Ryby; pstrag i lipien. Rozmiary do 50+ Ps Mieszkam w UK wiec zastanawiam sie czy nie bedzie lepiej tu szukac sprzetu? Edytowane 3 Marca 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Następcą jest Jaxon Genesis ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Następcą jest Jaxon Genesis Jest rownie dobra? Cena chyba tez lekko podskoczyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 @LuckyguliverRownież mieszkam w UK i polecam Ci tutaj poszukac sprzętu. Snowbee, Airflo, Wychwood- jest tego masa i zawsze coś w dobrych £ znajdziesz. Zaglądaj na Uttings albo JohnNorris, mają ciekawe promo;)Pozdro.Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 @LuckyguliverRownież mieszkam w UK i polecam Ci tutaj poszukac sprzętu. Snowbee, Airflo, Wychwood- jest tego masa i zawsze coś w dobrych £ znajdziesz. Zaglądaj na Uttings albo JohnNorris, mają ciekawe promo;)Pozdro.MarcinI tu moze byc wlasnie pulapka...zwana mnogoscia wyborow Znam siebie juz na tyle, ze wolabym uniknac szukania i czytania czesto sprzecznych recenzji. Chcialbym to zalatwic raz ciach i byc juz nad woda. Potem beda dalsze wnioski. Mam plan zeby kupujac licencje poprosic kogos miejscowego zeby podszkolil i wprowadzil mnie w tajniki muchowki. Jak i pomogl czytac rzeke z perspektywy wedkarza muchowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Następcą jest Jaxon Genesis ????Jeżeli to prawda to szukaj oczywiście Genesis Pro a nie "Genesis" bo to stara seria. Czy rewelacyjna? Stara wątpię. Te stare 2-skl. kije (używane) kupowałem za 40-70zł. Dalej mam jednego do odsprzedania (za 40zl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Ja tam polecam starsze kije ze stajni dragona Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Mala korekta. Posprawdzalem sobie rzeki na ktorych bede lowil i zauwazylem ze miejscowi polecaja wedziska od 7' do 8' max #2-4. Wrzuce kilka fotek zeby lepiej bylo widac jak beda wygladaly warunki terenowe. Ps Sklaniam sie teraz bardziej ku SHAKESPEARE AGILITY RISE 2 FLY 7ft6" #4 Bo taniej wyjdzie zeby ja kupic w UK. Do tego moglbym ewentualnie dokupic wersje 9ft #5 na wieksza rzeke i ryby. Oraz kolowrotek z dwoma szpulkami Okuma Airframe #4/6. Sznur Cortland Fairplay Floating Double Taper # 4 oraz Cortland Fairplay Floating WF4F? Edytowane 5 Marca 2020 przez Luckyguliver 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniarz Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Ten Shakespeare to bardzo fajny kijek w dobrych $$$Rzucalem tym najkrótszym czyli 6' do linki #3 i na najmniejsze ciurki to fajna budżetowa propozycja Zainwestuj w przyzwoite linki. W dobrych pieniądzach masz super linki Mike'a Barrio:) Na stronie Snowbee aktualnie masz promo na kręćka classic i bedziesz miał zestaw ogarnięty:)Cześć i czołem ????Marcin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Ten Shakespeare to bardzo fajny kijek w dobrych $$$Rzucalem tym najkrótszym czyli 6' do linki #3 i na najmniejsze ciurki to fajna budżetowa propozycja Zainwestuj w przyzwoite linki. W dobrych pieniądzach masz super linki Mike'a Barrio:) Na stronie Snowbee aktualnie masz promo na kręćka classic i bedziesz miał zestaw ogarnięty:)Cześć i czołemMarcinDzieki za cynk! Czyli linki MB beda lepsze niz wczesniej polecany Cortland Fairlplay czy Cortland 333/444? Mam rozumiec, ze na te rzeczki wedka 7ft6" #3/4 bedzie jak znalazl? Ps Odnosnie rzek ktora w zaleznosci od odcinka sa dwa lub nawet trzykrotnie szersze niz te na fotkach doradzono mi (prezes miejscowego klubu) wedki o dlugosci 9'6 lub 10' #5/6. Tak wiec widze ze poczatkowa dlugosc 9' rozjechala mi sie w dwoch kierunkach i powstaly z niej dwie wedki. Tak to jest jak sie gdyba w fotelu Edytowane 5 Marca 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Witam.Remek ... przy takich urokliwych ciurkach i tak skończysz ze szkłem w ręku Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Problem tych ciurkow jest taki ze sa daleko. Zeby tam dotrzec transportem publiczny potrzebuje ok 6 godzin. Tak wiec jak jade to na dwa dni a to z kolei koszta. W £100 trudno sie wyrobic. A na plus na pewno mnogosc tych rzeczek. W samej Walii sa ich dziesiatki tak wiec mozna je bedzie odkrywac przez wiele, wiele lat. No i ryby sa. Taki maly detal Ps Jak do tej pory jedyny szklak jaki mialem w reku to byl spin nabyty w Skladnicy Harcerskiej w latach 80 Edytowane 5 Marca 2020 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 W tym roku też planuje spróbować połowić na muchę. Mam:1) Wędka Konger World Champion 2,7 5-6 2) Okuma airframe 4-6 zamówiony Tak czytam i pojawiły się wątpliwości:1) Czy ten kij nie za mocny... nie lepiej byłoby coś 4-5 i krótsze... tak na początek i mniejsze ciurki (Przemsza, Pilica, Liswarta, ... może w przyszłości inne + jeziorka) . Zmieniać, a może olać i bawić się tą? 2) Po lekturze (forum, artykułów) skłaniam się do linki DT pływającej... no właśnie do tego kija 5 czy 6? I jakiej firmy? To ma być próba więc nie chce wydawać dużej kasy ale też nie chce zniechęcić się przez źle dobrany sprzęt. Pozdr,Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Polecam linkę WF, co do klasy to się nie wypowiem bo kija nie znam. Najtańszy Cortland będzie ok. Jak stwierdzisz że jest za grubo zestaw 5/6 to sobie dokupisz coś w niższej klasie i będziesz miał sprzęt na każdą ewentualność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) Na tak małych rzeczkach jak wymienione (bo rozumiem że Pilica też na raczej górnych odcinkach) nie ma absolutnie żadnej różnicy między WF a DT, zwłaszcza w przypadku prostych linek o klasycznym profilu.Jedyne co skłaniałoby mnie w tym wypadku do WF, to fakt iż ta Okuma do zbyt pojemnych nie należy i #6 pływająca może się nie zmieścić. Edytowane 22 Marca 2020 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) O nie, nie ... żadnych dokupisz i tym podobnych szatanie :-) Tylko jeden zestaw. W moich rejonach wystawił ktoś linkę Scierra Aerial WF5F ale z tego co piszecie to raczej 6 mam szukać... no chyba, że kija podmienie. Edytowane 22 Marca 2020 przez mariusz-net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Okuma Airframe #4-6 na pewno zmieści DT6F + około 25-30 metrów podkładu - jest tak na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Linka #6 do tego kija,ale jak masz możliwość to zwróć i bierz kij #4/5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Cześć Znacie jakieś linki intermediate lub tonące występują w klasach niższych niż 5? Wszystko co znalazłem jest w #5 i wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Hej.Bo jednak najczęściej takie linki używane są do streamera..Ale guideline 4cast jest robiony od 3 klasy, rio też ma linki intermedium i tonące od 4 klasy na pewno.tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 WitamPosiadam taką linkę jak na zdjeciuNie wiem czy jeszcze jest produkowanaKłaniam się Marian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Hej.Bo jednak najczęściej takie linki używane są do streamera..Ale guideline 4cast jest robiony od 3 klasy, rio też ma linki intermedium i tonące od 4 klasy na pewno.tomaszek11Faktycznie! Znalazłem coś takiego RIO MAINSTREAM INTERMEDIATE WF-I Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 WitamPosiadam taką linkę jak na zdjeciuNie wiem czy jeszcze jest produkowanaKłaniam się MarianCześć! Dzięki za info! Szkoda, że jest problem z dostępnością tych linek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Cześć Znacie jakieś linki intermediate lub tonące występują w klasach niższych niż 5? Wszystko co znalazłem jest w #5 i wyżej A po co Ci taka linka?Dodatkowo linki clear są inne.Niektórzy nie lubią ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Cześć! Dzięki za info! Szkoda, że jest problem z dostępnością tych linek.jaki problem z dostepnością?? Jest w mistpool, co prawda za granica i płatośc kartą, ale wysyłka w UE gratis. (sorry dopiero zerknąłem że znalazłeś w salarze) #4 jest jeszcze Rio Aqualux II - kapitalny sznurek, niestety w tym wypadku mozy być kłopot z zakupem. Edytowane 24 Marca 2020 przez venom_666 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi