Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Zostalem przyparty do muru przez sytuacje a moze przez przeznaczenie? :) Rzeki w Walli gdzie dotychczas lowilelem pstragi zostaly kompletnie zdewastowane przez ostatnie powodzie. http://jerkbait.pl/topic/137765-pow%C3%B3d%C5%BA-wydzielone-z-w%C4%85tku-pstr%C4%85gi-2020/

Jestem wiec zmuszony do zanlezienia nowych "terenow lowieckich". Niestety spiningista nie ma tu lekko. Wod gdzie mozna szukac kropkow ze spinem jak na lekarstwo i nie sa to najlepsze odcinki na danej rzece. Tak wiec postanowilem sie uzbroic w muche i ruszyc na podboj Englandu :)

Szperajac kiedys po tym watku natknalem sie na recenzje kija Jaxon Monolith XT. Zaczalem ich dzis szukac po int ale nie znalazlem zadnego w sprzedazy. Rozumiem ze zostaly wycofane z produkcji? Czy Jaxon nie wypuscil na rynek jakiejs nowej generacji tych wedek. Przciez to byl hit.

Pomyslalem na poczatek dla siebbie o 9' wedeczce w 4 kawalkach (nie mam auta) #5. Rzeki male i srednie. Ryby; pstrag i lipien. Rozmiary do 50+

Ps Mieszkam w UK wiec zastanawiam sie czy nie bedzie lepiej tu szukac sprzetu?

Edytowane przez Luckyguliver

@Luckyguliver

Rownież mieszkam w UK i polecam Ci tutaj poszukac sprzętu. Snowbee, Airflo, Wychwood- jest tego masa i zawsze coś w dobrych £ znajdziesz. Zaglądaj na Uttings albo JohnNorris, mają ciekawe promo;)

Pozdro.

Marcin

I tu moze byc wlasnie pulapka...zwana mnogoscia wyborow :) Znam siebie juz na tyle, ze wolabym uniknac szukania i czytania czesto sprzecznych recenzji. Chcialbym to zalatwic raz ciach i byc juz nad woda. Potem beda dalsze wnioski.

Mam plan zeby kupujac licencje poprosic kogos miejscowego zeby podszkolil i wprowadzil mnie w tajniki muchowki. Jak i pomogl czytac rzeke z perspektywy wedkarza muchowego.

Mala korekta. Posprawdzalem sobie rzeki na ktorych bede lowil i zauwazylem ze miejscowi polecaja wedziska od 7' do 8' max #2-4. Wrzuce kilka fotek zeby lepiej bylo widac jak beda wygladaly warunki terenowe. 

Ps Sklaniam sie teraz bardziej ku SHAKESPEARE AGILITY RISE 2 FLY 7ft6" #4 Bo taniej wyjdzie zeby ja kupic w UK. Do tego moglbym ewentualnie dokupic wersje 9ft  #5 na wieksza rzeke i ryby. Oraz kolowrotek z dwoma szpulkami Okuma Airframe #4/6. Sznur Cortland Fairplay Floating Double Taper # 4 oraz Cortland Fairplay Floating WF4F? 

post-58460-0-03918500-1583380491_thumb.jpg

post-58460-0-62863500-1583380526_thumb.jpg

post-58460-0-77322000-1583380536_thumb.jpg

post-58460-0-39326800-1583380546_thumb.jpeg

post-58460-0-26709300-1583380673_thumb.jpg

• Like 3

Ten Shakespeare to bardzo fajny kijek w dobrych $$$Rzucalem tym najkrótszym czyli 6' do linki #3 i na najmniejsze ciurki to fajna budżetowa propozycja ;) Zainwestuj w przyzwoite linki. W dobrych pieniądzach masz super linki Mike'a Barrio:) Na stronie Snowbee aktualnie masz promo na kręćka classic i bedziesz miał zestaw ogarnięty:)

Cześć i czołem ????

Marcin

• Like 1

Ten Shakespeare to bardzo fajny kijek w dobrych $$$Rzucalem tym najkrótszym czyli 6' do linki #3 i na najmniejsze ciurki to fajna budżetowa propozycja ;) Zainwestuj w przyzwoite linki. W dobrych pieniądzach masz super linki Mike'a Barrio:) Na stronie Snowbee aktualnie masz promo na kręćka classic i bedziesz miał zestaw ogarnięty:)

Cześć i czołem

Marcin

Dzieki za cynk! Czyli linki MB beda lepsze niz wczesniej polecany Cortland Fairlplay czy Cortland 333/444? 

Mam rozumiec, ze na te rzeczki wedka 7ft6" #3/4 bedzie jak znalazl? 

Ps Odnosnie rzek ktora w zaleznosci od odcinka sa dwa lub nawet trzykrotnie szersze niz te na fotkach doradzono mi (prezes miejscowego klubu) wedki o dlugosci 9'6 lub 10' #5/6. Tak wiec widze ze poczatkowa dlugosc 9' rozjechala mi sie w dwoch kierunkach i powstaly z niej dwie wedki. Tak to jest jak sie gdyba w fotelu :)

Problem tych ciurkow jest taki ze sa daleko. Zeby tam dotrzec transportem publiczny potrzebuje ok 6 godzin. Tak wiec jak jade to na dwa dni a to z kolei koszta. W £100 trudno sie wyrobic. A na plus na pewno mnogosc tych rzeczek. W samej Walii sa ich dziesiatki tak wiec mozna je bedzie odkrywac przez wiele, wiele lat. No i ryby sa. Taki maly detal  :D

Ps Jak do tej pory jedyny szklak jaki mialem w reku to byl spin nabyty w Skladnicy Harcerskiej w latach 80 :)

• 3 tygodnie później...

W tym roku też planuje spróbować połowić na muchę. Mam:

1) Wędka Konger World Champion 2,7 5-6 

2) Okuma airframe 4-6 zamówiony

Tak czytam i pojawiły się wątpliwości:

1) Czy ten kij nie za mocny... nie lepiej byłoby coś 4-5 i krótsze... tak na początek i mniejsze ciurki (Przemsza, Pilica, Liswarta, ... może w przyszłości inne + jeziorka) . Zmieniać, a może olać i bawić się tą? 

2) Po lekturze (forum, artykułów) skłaniam się do linki DT pływającej... no właśnie do tego kija 5 czy 6? I jakiej firmy? 

To ma być próba więc nie chce wydawać dużej kasy ale też nie chce zniechęcić się przez źle dobrany sprzęt.

Pozdr,

Mariusz

Na tak małych rzeczkach jak wymienione (bo rozumiem że Pilica też na raczej górnych odcinkach) nie ma absolutnie żadnej różnicy między WF a DT, zwłaszcza w przypadku prostych linek o klasycznym profilu.

Jedyne co skłaniałoby mnie w tym wypadku do WF, to fakt iż ta Okuma do zbyt pojemnych nie należy i #6 pływająca może się nie zmieścić.

Edytowane przez venom_666

O nie, nie ... żadnych dokupisz i tym podobnych szatanie :-) Tylko jeden zestaw.

W moich rejonach wystawił ktoś linkę Scierra Aerial WF5F ale z tego co piszecie to raczej 6 mam szukać... no chyba, że kija podmienie.

Edytowane przez mariusz-net

Cześć! Dzięki za info! Szkoda, że jest problem z dostępnością tych linek.

jaki problem z dostepnością?? Jest w mistpool, co prawda za granica i płatośc kartą, ale wysyłka w UE gratis. (sorry dopiero zerknąłem że znalazłeś w salarze)

#4 jest jeszcze Rio Aqualux II - kapitalny sznurek, niestety w tym wypadku mozy być kłopot z zakupem.

Edytowane przez venom_666
  • Like 1