aigle Opublikowano 11 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Cześć. Na początek kup sobie książkę Adama Sikory.Wędka uniwersalna na początek to jak wszyscy radzą #5 wystarczy.Poszukaj kogoś w na miejscu zamieszkania. Na żywo zawsze lepiej Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Może jest wśród nas ktoś, kto łowi w takich warunkach i interesują go w/w gatunki ryb. Rozwinie temat, aby nie zakończyło się samoistnie. Istotnymi elementami jest dodanie własnych spostrzeżeń z praktyki "zdobytej nadnad wodą". Książki jak najbardziej, są wartością samą w sobie. Niemniej jednak może ktoś wniesie do tematu coś czego nie znajdziemy lub ciężko doszukać się..., a forum jest jak rzeka, która meandruje. Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Dużo informacji znajdziesz w tym wątku: http://jerkbait.pl/topic/61118-pomoc-dla-%C5%9Bwie%C5%BCaka/ Edytowane 12 Lipca 2020 przez rav_id Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Może zacznijmy od naszych preferowanych ryb, następnie przynęt czyli muszek, nimf oraz żyłki, sznury(uniwersalne i te ukierunkowane metodycznie), skończywszy na wędkach ukierunkowane "pod nasze rybki" . Ale nie poruszajmy tematu wód i ryb "krainy pstrąga i lipienia". Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) W jak dużych rzekach będziesz łowił i jak daleko musisz rzucać? Będziesz łowił brodząc, czy z brzegu? Jak wyglada brzeg? Drzewa, czy łąka z wysoką trawą? Edytowane 12 Lipca 2020 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Witam. Zamierzam łowić w rzekach takich jak np. Pilicą, Nida i mniejsze rzeczki. Raczej nie będę łowił brodząc. Przewiduję różne uwarunkowania terenowe, ale wolę otwarte przestrzenie dogodne dla rzutów jak na razie znad głowy. Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Jak daleko, to rzecz względna uzależniona od potencjalnego stanowiska miejscówki. Raczej będą to miejsca jak przy łowieniu na przepływankę przy brzegu lub przkosy i naturalne przeszkody itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Ja bym wybrał 9’ 6stkę, lepiej poniesie piankowce, czy większe mokre muchy, spokojnie połowisz na łące z linką nad trawam i. Proponowaną #5 też sobie poradzisz ale podczas wiatru, czy przy wspomnianych przynętach 6 będzie wygodniejsza. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Mam dylemat dotyczący ukierunkowania i doboru wedki, a raczej podział w ukierunkowaniu, nastawieniu połów osobno np.jelca i wzdregi czy klenia i jazia. Wiadomo, że jest to zupełnie inny kaliber. Jakie korzyści dla samego zdobywania umiejętności i czego te rybki mnie będą uczyły w metodach ich umiejętnego podejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 To nie jest tak, że nie będziesz czuł ryby na kiju mając kij o jedna klasę wyżej. Nie łowiłem jelców, ani wzdręg na muchę. Klenie i jazie u mnie rosną większe, ale łowię je na małych rzekach zwykłym pstrągowym zestawem w #4 klasie i 9’ z tym, że łowię je na tradycyjne suche muchy, nie na piankowce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Klasy 5/6 czy 4/5, a delikatność posyłania przynęt i praktycznego zastosowania w/g własnych odczuć. Może macie swoje faworyty w doborze zestawu. Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Oglądałem muszki tradycyjne i bardziej się podobają niż te piankowe, niemniej jednak wezme je także pod uwagę. Co proponujecie na początek. Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Dużo informacji znajdziesz w tym wątku: http://jerkbait.pl/topic/61118-pomoc-dla-świeżaka/Dzięki =długo się czyta, ale jest o czym. Pozdrawiam Edytowane 12 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) Panowie. Mam pytanko dotyczące gotowych przyponow konicznych w kwestii wyjaśnienia o co chodzi w opisie na opakowaniu "4x12FT" czy możecie to rozszyfrować? z góry dziękuję. ps. Nie zamierzam kupować, ale chciałbym wiedzieć w jakim celu jest, to umieszczone. Edytowane 13 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) Na opakowaniu jak na foto. Edytowane 13 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 FT to długość w stopach, X to grubość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 W takim celu podają żebyś wiedział jak długi i jak gruby przypon kupujesz...4x to grubość końcówki czyli tippetu, tutaj mamy 0.16mm5x to 0.14 itd.12ft oznacza długość podaną w stopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Oglądałem muszki tradycyjne i bardziej się podobają niż te piankowe, niemniej jednak wezme je także pod uwagę. Co proponujecie na początek.Podobanie podobaniem, ale na nizinne klenie i jazie piankowce są jednymi z najlepszych. Poza tym suche chruściki, mokre march browny, red tagi. To mnie osobiście sprawdzało się na te gatunki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 No cóż. Z tym podobaniem, to może lepiej podziękuję wszystkim. Podziękował. i Dziękuję. Cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Oglądałem muszki tradycyjne i bardziej się podobają niż te piankowe (...)Nic na siłę, ale mrówka z Czarnobyla na #4 to eksterminator na kluchy! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Nic na siłę, ale mrówka z Czarnobyla na #4 to eksterminator na kluchy!Możesz wkleić podobiznę tej mrówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Przez tradycyjne muchy miałem na myśli zwykłe suche jętki cdc (czasem w wersji emerger) lub chrusty cdc i sarniaki, czasem z jakimś jaskrawym tagiem.Mi osobiście na muchę większe klenie najłatwiej łowi się na to co akurat lata, dlatego częściej łowię na niewielkie muchy z długim ponad 3 m przyponem. Na piankowce brały mi głównie niewielkie ryby 30-40 centymetrowe, ale żaden ze mnie specjalista od kleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Wybrałem opcję wedka9' #5 oraz sznur pływający cortland wf5f i muszki nr. 16oraz12 Edytowane 15 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) Żyłka przypon.odfi0,14do0,18 a początek kupię muszki drobne mokre w różnych kolorach i kilka suchych w/g. Wskazówek które dajecie i zobaczymy. Najważniejsze że się już określiłem. Edytowane 15 Lipca 2020 przez dziewiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziewiątka Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Dzięki Adrian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi