Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziewiątka

Może jest wśród nas ktoś, kto łowi w takich warunkach i interesują go w/w gatunki ryb. Rozwinie temat, aby nie zakończyło się samoistnie. Istotnymi elementami jest dodanie własnych spostrzeżeń z praktyki "zdobytej nadnad wodą". Książki jak najbardziej, są wartością samą w sobie. Niemniej jednak może ktoś wniesie do tematu coś czego nie znajdziemy lub ciężko doszukać się..., a forum jest jak rzeka, która meandruje.

Edytowane przez dziewiątka

Gość dziewiątka

Może zacznijmy od naszych preferowanych ryb, następnie przynęt czyli muszek, nimf oraz żyłki, sznury(uniwersalne i te ukierunkowane metodycznie), skończywszy na wędkach ukierunkowane "pod nasze rybki" . Ale nie poruszajmy tematu wód i ryb "krainy pstrąga i lipienia".

Gość dziewiątka

Witam. Zamierzam łowić w rzekach takich jak np. Pilicą, Nida i mniejsze rzeczki. Raczej nie będę łowił brodząc. Przewiduję różne uwarunkowania terenowe, ale wolę otwarte przestrzenie dogodne dla rzutów jak na razie znad głowy.

Gość dziewiątka

Jak daleko, to rzecz względna uzależniona od potencjalnego stanowiska miejscówki. Raczej będą to miejsca jak przy łowieniu na przepływankę przy brzegu lub przkosy i naturalne przeszkody itp.

Ja bym wybrał 9’ 6stkę, lepiej poniesie piankowce, czy większe mokre muchy, spokojnie połowisz na łące z linką nad trawam i.

Proponowaną #5 też sobie poradzisz ale podczas wiatru, czy przy wspomnianych przynętach 6 będzie wygodniejsza.

Edytowane przez Adrian Tałocha

Gość dziewiątka

Mam dylemat dotyczący ukierunkowania i doboru wedki, a raczej podział w ukierunkowaniu, nastawieniu połów osobno np.jelca i wzdregi czy klenia i jazia. Wiadomo, że jest to zupełnie inny kaliber. Jakie korzyści dla samego zdobywania umiejętności i czego te rybki mnie będą uczyły w metodach ich umiejętnego podejścia.

To nie jest tak, że nie będziesz czuł ryby na kiju mając kij o jedna klasę wyżej. Nie łowiłem jelców, ani wzdręg na muchę. Klenie i jazie u mnie rosną większe, ale łowię je na małych rzekach zwykłym pstrągowym zestawem w #4 klasie i 9’ z tym, że łowię je na tradycyjne suche muchy, nie na piankowce.

• Like 1

Gość dziewiątka

Klasy 5/6 czy 4/5, a delikatność posyłania przynęt i praktycznego zastosowania w/g własnych odczuć. Może macie swoje faworyty w doborze zestawu.

Gość dziewiątka

Oglądałem muszki tradycyjne i bardziej się podobają niż te piankowe, niemniej jednak wezme je także pod uwagę. Co proponujecie na początek.

Gość dziewiątka

Panowie. Mam pytanko dotyczące gotowych przyponow konicznych w kwestii wyjaśnienia o co chodzi w opisie na opakowaniu "4x12FT" czy możecie to rozszyfrować? z góry dziękuję.

ps. Nie zamierzam kupować, ale chciałbym wiedzieć w jakim celu jest, to umieszczone.

Oglądałem muszki tradycyjne i bardziej się podobają niż te piankowe, niemniej jednak wezme je także pod uwagę. Co proponujecie na początek.

Podobanie podobaniem, ale na nizinne klenie i jazie piankowce są jednymi z najlepszych. Poza tym suche chruściki, mokre march browny, red tagi. To mnie osobiście sprawdzało się na te gatunki.

• Like 1

Przez tradycyjne muchy miałem na myśli zwykłe suche jętki cdc (czasem w wersji emerger) lub chrusty cdc i sarniaki, czasem z jakimś jaskrawym tagiem.

Mi osobiście na muchę większe klenie najłatwiej łowi się na to co akurat lata, dlatego częściej łowię na niewielkie muchy z długim ponad 3 m przyponem. Na piankowce brały mi głównie niewielkie ryby 30-40 centymetrowe, ale żaden ze mnie specjalista od kleni.

Gość dziewiątka

Żyłka przypon.odfi0,14do0,18 a początek kupię muszki drobne mokre w różnych kolorach i kilka suchych w/g. Wskazówek które dajecie i zobaczymy. Najważniejsze że się już określiłem.