Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

"Powiem szczerze, że zaczynam się gubić. Zamówiłem już #9 a kolega twierdzi, że powinienem wziąć maks #7. To na H..ugona te klasy skoro wszystko się rozjeżdża?"

_______

Będzie chyba latać. Nie wiem jak twój kij da sobie radę bo go nie znam. Linkę Rio OB Short WF9F używałem z kijami #9. Kije te to szybkie patyki, Sage RPLXi czy GLX. One spokojnie dają sobie radę z OB Short choć to ciężka do rzucania linka z powodu takiej a nie niej budowy głowicy. Podobnie zreszta Vision Big Daddy czy Airflo 40+ Sniper.

Mogłeś spróbować w klasie #8.

@mack

Jakimi muchami rzucasz za GT? Mniejsze niż za zębatym?

• Like 1

_______

Będzie chyba latać. Nie wiem jak twój kij da sobie radę bo go nie znam. Linkę Rio OB Short WF9F używałem z kijami #9. Kije te to szybkie patyki, Sage RPLXi czy GLX. One spokojnie dają sobie radę z OB Short choć to ciężka do rzucania linka z powodu takiej a nie niej budowy głowicy. Podobnie zreszta Vision Big Daddy czy Airflo 40+ Sniper.

Mogłeś spróbować w klasie #8.

@mack

Jakimi muchami rzucasz za GT? Mniejsze niż za zębatym?

No nic, 60 zł nie majątek. Szkoda tylko czasu bo czas dostawy zajmuje u nich przynajmniej 3 tygodnie. 

P.S. Jakby co to będę miał na zbyciu za kilka dni przyzwoitą chińską kopię SA OB Short WF9F  ;-)

Jakiś fajny, sprawdzony wzór?

Nie ma tu filozofii, mucha musi widoczna z dużej odległości w płytkiej prześwietlonej wodzie. Brush fly z EP fiber w ciemnym kolorze z jaskrawym akcentem załatwia temat. Mało lub bez flashy. Wielkie oczy (niestety szybko odpadną).

Mucha ma mieć volume, czyli tłusta z każdej strony. Ja moje zrobiłem takie płaskie, jak rybki paletki żeby łatwiej rzucać pod wiatr i to był chyba błąd.

Generalnie nie mucha jest warunkiem sukcesu, tylko wykorzystanie szans, zazwyczaj nielicznych, które dostajesz. To ryba jednego rzutu.

Edytowane przez mack

(...)

Generalnie nie mucha jest warunkiem sukcesu, tylko wykorzystanie szans, zazwyczaj nielicznych, które dostajesz. To ryba jednego rzutu.

I to mnie w łowieniu w solance najbardziej chyba rajcuje. Widzisz długi szary "cień" który wypada z "ciemnego" na płytką wodę pod brzegiem, nogi miękną, ręce zaczynają drżeć, running się plącze, itp. a Ty masz tylko chwilę na decyzję jak podać, max. 2-3 rzuty i po temacie...

IMG202007_qqrenqq.jpg

Na GT tez przyjdzie czas :)

• Like 10

"No nic, 60 zł nie majątek. Szkoda tylko czasu bo czas dostawy zajmuje u nich przynajmniej 3 tygodnie.

P.S. Jakby co to będę miał na zbyciu za kilka dni przyzwoitą chińską kopię SA OB Short WF9F."

_____

Tu na miejscu masz. Możesz testować.

http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=124834&offset=0

• Like 1

Na GT tez przyjdzie czas :)

Jestem przekonany że z doświadczeniem nabytym na surfowych bollkach będziesz będziesz daleko do przodu w porównaniu do flatsowych debiutantów, takich jakim ja byłem na mojej wycieczce.... szansę wcześniej czy później dostaje każdy, liczy się co z nią zrobi...

Pod koniec sierpnia jęteczka-tułowik cegiełka, obowiązkowo takie same tylko w wersji spent. Na pewno jęteczki jasna oliwka i nimfki ze złotą główką z takim samym kolorem tułowia. Jętki (oliwkowe) ze skrzydełkiem jak u chruścika na hakach #16, klasyczne na hakach #18. Jęteczki "cegiełka" i spenty na hakach #18. Musisz mieć również malutkie jęteczki "bażantki", "czapelki" i "quille o których wyżej kolega pisał. Wielkości #18-20.

Jeżeli chodzi o nimfki to oczywiście plecionki z bażanta plus dodatki. Nimfki tzw. "raczki" w kolorach jasny brąz, rdzawy czy rude.

Wielkości #16-18 a najlepsze na grube lipiwnie mniejsze (nawet #20).

Poczytaj wątek OŚ San, tam masz wszystko i chyba nawet są muchy o których piszę. Na miejscu kupisz wszystko co ci potrzebne, tylko nie w sklepie wędkarskim.

• Like 2

A u mnie przez (na) okno jętki jak zwykle zaglądają. Taka jak w linku niżej o nazwie "jętka-wersja quill".

http://www.flyfishing.pl/galeria/fotka.php?f_id=17554&gal_id=1254

Przesuwając na inne zdjęcia kolega który pytał o muchy znajdzie to o co pytał. Opisy też starałem się dawać wyczerpujące. :)

• Like 1

Cześć mam jeszcze jedno pytanie. Czy na pstrąga te haki nie będą zbyt małe? Na Rabie chodzą suche min. na 12-tkach. Na razie zamówiłem te trudniejsze u W. Węglarskiego (mieszka prawie po sąsiedzku) bo na hakach 18 to ja jeszcze składnej muchy nie ukręcę ;-). Np nie dorobić wersji jętek i sarniaków na 12 ? 

Sarniaki na San to na #14, jak chcesz możesz i na #12, najwyżej ryby będą je olewać.

Pod koniec sierpnia, jak i zreszta prawie przez cały rok na haku #12 nie masz co próbować na suchą. Jedynie w maju i latem jak lata chrust możesz stosować ich imitacje na takich hakach. W kwietniu jak plynie March Brown tez. Pamiętaj że chrust "pływa" późnym wieczorem a na Sanie nienmozesz już łowić o tej porze. Jedynie do kalendarzowego zachodu słońca. Rób wiec muchy od #16 w dół. Aż do #22-24, na pewno się tutaj przydadzą. Podobnie nimfki, im mniejsze tym lepsze. Najlepsze o dlugosci 4-5mm.

• Like 1

Pamiętaj że chrust "pływa" późnym wieczorem a na Sanie nie możesz już łowić o tej porze. Jedynie do kalendarzowego zachodu słońca.

Mała poprawka, wędkowanie wodach górskich dozwolone jest od świtu do zmroku, czyli około 30 min po kalendarzowym zachodzie. Oczywiście niewiele to zmienia w tym przypadku.

Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb:

3. Wędkowanie

3.1. W wodach użytkowanych przez PZW można wędkować przez całą dobę, z wyjątkiem wód krainy pstrąga i lipienia / wymienionych w odrębnym informatorze PZW /, gdzie wolno wędkować tylko od świtu do zmierzchu tj.1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca.

Chłopaki, przecież nic się nie zmieniło od lat. Wcześniej było już o tym gdzieś pisane.

"7. Połów ryb na wodach górskich odbywa się od świtu do kalendarzowego zachodu słońca."

Jest coś takiego jak "Zasady Wekowania na ..." gdy wykupujesz opłatę w "Zezwoleniu" i tam wszystko co jest napisane obowiązuje. W linku nizej możecie sobie poczytać. Obowiązuje to każdego który wykupuje zezwolenie na połów w wodach górskich PZW Krosno. Może na OS jest jakoś inaczej ale z tego co wiem nie. "Do zachodu słońca".

http://www.pzwkrosno.pzw.org.pl/wiadomosci/200101/63/uchwala_nr_4122019__skladki_i_zasady_wedkowania_na_2020_rok

_____

Aktualnie, czyli w 2020 roku Regulamin ustalają Okręgi autonomicznie, podejmując stosowane uchwały. Każdy Okręg PZW ma w tej materii pełną autonomię pod warunkiem nienaruszenia obowiązujących przepisów wyższego rzędu (np. Ustawa o rybactwie śródlądowym). Jeżeli mówimy o wędkowaniu od świtu do zmierzchu, definicyjnie świt określany był na godzinę przed wschodem a zmierzch, na godzinę po zachodzie słońca. Zatem w przypadku określenia od świtu do zmierzchu, taka wykładnia może obowiązywać. Natomiast nie wykluczone jest podejmowanie uchwały o innych zapisach, np na pół godziny przed wschodem słońca. Jak widać okręg Krosno podjął uchwałę zatwierdzającą okręgowy RAPR wpisując w nim: od świtu do kalendarzowego zachodu słońca. O ile nie definiuje inaczej pojęcia "świt", można przyjąć że jest to jedna godzina przed wschodem (określonym w kalendarzu).

Mój post był jedynie pokazaniem definicyjnego określenia pojęcia "świt i zmierzch".

Pozdrawiam.

Świt na wodach O. Krosno jest jak na większości wod górskich. Zmierzchu nie ma. Dlatego pisałem że rojki chruścików i co za tym idzie wyśmienitych połowów na suchą muchę nie zobaczycie na Sanie. Chrusciki owszem i latają, w czerwcu drobne, nawet cały dzień. Większe brązowo-rude można zobaczyć również w dzień a polowić na takie imitacje czasami popołudniami, czasami rankiem. Duże, nocne, czarne zazwyczaj po zachodzie słońca więc takie łowienie już nie jest możliwe. Było wiele batalii o to, jak ono wiele innych zapisów. Zostało jak jest w Zasadach Wędkowania. Szkoda, jak się chce niby mieć kontrolę nad zabijającymi ryby i nie wprowadzać "No Kill" to jest jak jest. Nie ma najpiękniejszego po jętce majowej widowiskowego łowienia na dużą suchą muchę. :(

• Like 2

Nawiązując do rzeczonego regulaminu O/Krosno, sprawdziłem jak to wygląda w O/Kraków.  Byłem przekonany, że u nas też obowiązuje to ograniczenie na wodach górskich (od zachodu do świtu). Sprawdziłem i takiego zapisu nie widzę. Czy koledzy z O/Kraków mogą to potwierdzić?

Poczytaj post @ Marszal wyżej. W Regulaminie Amatorkaiego Połowy Ryb i później jest jeszcze Informator Wód Krainy Pstrąg i Lipienia. Na pewnie na wodach górskich można łowić jedynie od świtu do zmierzchu. O łowieniu w nocy możesz zapomnieć.

• Like 1