pawelHERP Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Do suchych ten zestaw dobry. Wszystko High Float. Nie zauważyłem żeby się coś psuło.Arku, mógłbyś polecić jakiś specyfik do zatapiania końcówki przyponu? Mam wrażenie, że moje klenie bardzo płoszy żyłka przed muchą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 A próbowałeś z fluorocarbonem? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 A próbowałeś z fluorocarbonem? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaTak, cienki nie tonie przed przynętą. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 "Tak, cienki nie tonie przed przynętą."_____ Jakiej muchy to dotyczy? Jeżeli mucha "siedzi" wysoko ja wodzie to i żyłka jest nad jej powierzchnią. Dlatego przy cwaniakach lipieniami z Sanu nie robimy ani jeżynki, ani ogonka. Wtedy tułowik jest przytopiony i mucha nie jest "na wierzchu". Nie wiem na jaką suchą "męczysz" te klenie wiec nie napisze teraz jak pomóc. Do zatapiania mam jakiś smar ale nazwę napisze jutro. Chyba działał z tego co pamiętam na mono gdy go stosowałem gdy nie było fluorocarbonu. Żyłka która jest nad powierzchnią wody daje cień i prawdopodobnie dlatego płoszy ostrożne ryby. Pzdr. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 (edytowane) Nawiązują do mojego wcześniejszych pytań odnośnie doboru linki do budżetowego zestawu szczupakowego, chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami. Otóż ostatecznie zakupiłem zestaw Tiger Trout Warrior #8 (to samo co chiński Maxcatch Predator z Ali). Na początku, ostrzeżony przez niektórych kolegów, że nie powinienem zbyt przeciążać tej wędki zacząłem z "chińczykiem" #8 (głowica ok. 9,2 m, waga ok. 18,1 g). No i kompletna klapa - linka z muchą zaczynała ładować wędkę dopiero po wysunięciu 6-7 m poza szczytówkę. Spróbowałem więc z inną linką (chińska kopia Rio Outbound Short #9 o wadze ponad 24 g) i to był strzał w dziesiątkę. Poniżej zamieszczam filmik z pracy tego zestawu - uwagi krytyczne co do techniki mile widziane. Nie mam jeszcze doświadczenia ale moim zdaniem wędka nie zrobiła się przy tej lince bardzo wolna i spokojnie znosi te obciążenia. Przestałem się więc przejmować klasami AFTMA i linkę tonącą zamówiłem już w klasie 10 (Scierra w tej klasie waży "tylko" 22g). Edytowane 23 Września 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Witam.Zeralda ... chińskie linki waż i mierz (prosta sprawa - waga kuchenna za 20 zł i "colsztok"), bo to co na nich jest napisane, może wcale się nie pokrywać z rzeczywistością (autopsja).Druga rzecz- jak masz głowicę 9 m ważącą 18 g, to wysuwając ją na 6-7 m poza szczytówkę, robi Ci się 13-15 g. Kupując linkę ponadklasową do Twojego kija i wysnuwając taki sam odcinek linki, dopiero uzyskujesz linkę w klasie kija jakim łowisz.Aaa ... wędkę ładuje linka, nie mucha. Muchę staraj się zakładać jak najlżejszą i najmniejszą. Większy ciężar muchy lub jej większy rozmiar (opory powietrza) powodują konieczność użycia cęższego zestawu - wędki i linki razem, nie tylko samej linki w większym rozmiarze.Linki tonące są dużo cieńsze, żebyś dał radę wyrwać taką linkę z wody, nie łamiąc wędki przy tym, ale mają też z reguły kasycznie długie głowice (około 11 m). Z tą wagą to bym zobaczył najpierw czy to nie jest wartość podawana dla pierwszych 9 metrów linki (z małym hakiem) żeby okręslić jej klasę - głowica w całości pewnie będzie w sumie ważyć jednak dużo więcej. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Forest, aż takim lamerem to ja już nie jestem i wiem, że wędkę ładuje linka. Wagę już dawno zakupiłem i powyższe wartości zweryfikowałem w praktyce. Głowica Scierry #10 liczy ok 11 m i waży niespełna 23 g, czyli mniej niż 9 m Outbounda Short #9. Co do wyrywania sznura tonącego z wody to nie widzę problemu, przecież streamera ciągnie się do 1-2m przed szczytówką... Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Wczoraj podczas poszukiwań " jak i czym suszyć muszkę " trafiłem na taki krótki filmik . Wygląda , że dla świeżaka to łatwiejszy sposób niż suszenie kijem . Może komuś się przyda https://www.youtube.com/watch?v=BvUqPMBiFNc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 (edytowane) Ło Panie... Suszenie wędką na wysuniętej 3-4 m lince chyba nie jest aż tak trudne, żeby fundować sobie szukanie w kieszeniach gumki, nawlekanie jej na palce i granie na tak utworzonej "harfie". Ale co kto lubi... Edytowane 24 Września 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Dla świeżaka raczej wszystko jest trudne , nawet taka prosta rzecz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Witam.Pomocne nad ciurnikami, gdzie nie ma innej możliwości podania suchara, jak tylko rolką Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Ostatecznie taki zestawik musi na poczatek wystarczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Płyn topiący, cdc, hubka. Co kupiłeś jako trzeci preparat? Te sznurki to te gumy z filmu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 (edytowane) To jest pyłek przeznaczony do małych much kręconych na delikatnych naturalnych materiałach . I silkonowa gumka do suszenia Materiał na nóżki w muszkach i występuje to w różnych kolorach . https://www.youtube.com/watch?v=liDLzV3dIBc Edytowane 26 Września 2020 przez 'mat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Aa, ok. Mam coś takiego z Visiona.Dopytuje bo sam raczkuje i szukam inspiracji [emoji6] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2020 Aa, ok. Mam coś takiego z Visiona.Dopytuje bo sam raczkuje i szukam inspiracji [emoji6] Tańszą alternatywą jest hydrofobowa krzemionka nano/w proszku , czy jakoś tak , w każdym razie taka co nie chłonie wody . https://www.youtube.com/watch?v=3LbaJqmbEEo , https://www.amazon.co.uk/Inoxia-Fumed-Silica-Cabosil-Type/dp/B075F861KR/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=hydrophobic+fumed+silica+powder&qid=1601152939&sr=8-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Takie pytanko mam do bardziej oblatanych z muchówką. Ponieważ mam ciężkie warunki nad rzeką: szerokość, głębokość, zadrzewienie/zakrzewienie; a chciałbym wiosną połowić pstrągi na streamery - raczej te większe i cięższe -, to wymyśliłem sobie, że do jednoręcznej muchówki (Robinson Aquarius Fly Master 9" #6-7) zastosuję głowicę rzutową. Jakiego ciężaru głowicę zastosować do tego kija? Czy 300 grain nie będzie za ciężka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Witam.Do swoich jednoręcznych kijków #6 i #7 używam głowic w przedziale 225/250/275 grain.Przy czym z racji tego że od niedawna się bawię głowicami, na pewno biegły w tym nie jestem. Ale sporo frajdy to daje i poszerza możliwości całego zestawu.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Takie pytanko mam do bardziej oblatanych z muchówką. Ponieważ mam ciężkie warunki nad rzeką: szerokość, głębokość, zadrzewienie/zakrzewienie; a chciałbym wiosną połowić pstrągi na streamery - raczej te większe i cięższe -, to wymyśliłem sobie, że do jednoręcznej muchówki (Robinson Aquarius Fly Master 9" #6-7) zastosuję głowicę rzutową. Jakiego ciężaru głowicę zastosować do tego kija? Czy 300 grain nie będzie za ciężka?Dobór masy głowicy w dużej mierze zależy od tego czy mówimy o rzutach kotwiczonych (potocznie zwanych speyowymi) czy o rzutach znad głowy. Sprecyzuj to coś doradzimy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Zdecydowanie tylko rzuty kotwiczone wchodzą w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Zdecydowanie tylko rzuty kotwiczone wchodzą w grę.300 grain to trochę ponad 19gram, a jaka jest długość i profil głowicy? I co to ma pociągnąć, tylko muchę czy jakiś szybko tonący tip ròwnież? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Na początku, ostrzeżony przez niektórych kolegów, że nie powinienem zbyt przeciążać tej wędki zacząłem z "chińczykiem" #8 (głowica ok. 9,2 m, waga ok. 18,1 g). No i kompletna klapa - linka z muchą zaczynała ładować wędkę dopiero po wysunięciu 6-7 mA jak miało ładować jak pół głowicy miałeś schowane w przelotkach? Na tej zasadzie możesz powiedzić że głowica o masie 24 gramy też jest za lekka bo wyciagasz 2m za szczytòwke I też nie ładuje kija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Głowica 20 ft, zwężający się do przyponu stożek. Do tego będzie szybko tonący tip do ok 5 ft długości. Przynęty to zonkery, matuki, włosianki, puchowce długości do ok 9-10 cm max na sporych coneheadach lub dumbbellsach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Głowica 20 ft, zwężający się do przyponu stożek. Do tego będzie szybko tonący tip do ok 5 ft długości. Przynęty to zonkery, matuki, włosianki, puchowce długości do ok 9-10 cm max na sporych coneheadach lub dumbbellsach,Ok czyli Skagit I rzuty waterborne.Masa ok długość ok. Sugeruję głowice o agresywnym profilu czyli bardziej parówka niż marchewka. Albo lepiej marchewka ale z obcieta w 1/3 od cienkiego końca. Generalnie coś co ma Skagit w nazwie. Tylko nie ego microskagit bo to scandi w najczystszej postaci . Wtedy pociągnie nawet troche dłuższe i cięższe tipy jeśli zajdzie taka potrzeba. Edytowane 1 Października 2020 przez mack 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) A jak miało ładować jak pół głowicy miałeś schowane w przelotkach? Na tej zasadzie możesz powiedzić że głowica o masie 24 gramy też jest za lekka bo wyciagasz 2m za szczytòwke I też nie ładuje kija... A jak Twoim zdaniem mam łowić na streamera szczupaki z belki? Jeśli prowadzę kurczaka prawie pod płetwy to zawsze pół głowicy będzie w przelotkach. Teoria teorią, a ja piszę co mi się sprawdza. Linka w klasie, ze standardową głowicą była o kant... Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Października 2020 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi