marian-56 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 (edytowane) WitamUżywałem i nadal używam nożyczki Dr. Slick, Anvil, Scierra, ORVIS oraz różne nie Wędkarskie ale bardzo dobreTrabanta też miałem z silnikiem z PoloKłaniam się Marian Edytowane 14 Maja 2021 przez marian-56 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Marianie i jak te nożyczki, które pokazałeś wyżej mają się do tych, których dotychczas używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 WitamZa krótki okres czasu na ocenę długotrwałej ostrości Ostrość mogę porównac do KATANY (japoński miecz) Na razie kilka much oraz próby na zwisającej luzno cienkiej nici ( 17/0) oraz antron tez w "zwisie" + różne grubości nici Do drutów mam inne nożyczki ( z ząbkami)Zdjecie przedstawia kilka wybranych nożyczek ,najczęściej używam sygnowane jako Orvis ( złotko się wytarło)Kłaniam się Marian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Przepraszam, ze sie czepiam, ale ile innych nozyczek wczesniej miales w rekach?(...)W moim przypadku nie było tego zbyt wiele. Dzięki uprzejmości Kolegi pracującego w hurtowni medycznej dość dawno zostałem posiadaczem nożyczek Renomed. Od tego czasu nie szukam nic innego. Czasem pomacam narzędzia Kumpli, ale nic na mnie takiego wrażenia nie zrobiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Nożyczki Renomed w aptece 40-50 zł a w wędkarskim 130zł. Ktoś kogoś w .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Kupuj w Aptece. Jeśli dostaniesz taki sam model "prosty"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2021 https://renomed.eu/nozyczki-wedkarskie/Wiedziałem, że w którejś z kart miałem to otwarte. Ceny chyba inne niż te na paragonie. Będę w Polsce to chyba też sobie kupię tak dla sprawdzenia ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Cześć Koledzy!Mam kłopot i nie wiem co może być przyczyną (chociaż się domyślam [emoji6])Jestem bardzo początkującym. Sprzęt kupiłem zdaje się w połowie zeszłego roku. Tydzień temu przy skwarze spotkała mnie niemiła niespodzianka.Zauważyłem, że w upalne dni linka nie prześlizguje się wystarczająco dobrze przez przelotki. Szura, sznur nie prostuje się przy prawidłowym wymachu - zostaje sporo między kołowrotkiem, a pierwszą przekotką.Problem potwierdził kumpel, który technicznie przewyższa mnie o kilka klas. Próbowałem go moczyć na dłuższym odcinku- bez zadowalających rezultatów.Dzisiaj było podobnie- dopóki było pochmurnie rzuty rewelacja ( na moje warunki techniczne) wyszło słońce na dłużej- palnik- szuranko.Czy możliwe, że jest to kwestia ekonomicznego sznura, który niewystarczająco się samosmaruje? Teoria wymyślona na pałę ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Rzucam sznurem Vision Attack w klasie 4.Wędka Vision Onki również 4 jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie. Serdeczne dzięki za wszelkie sugestie! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Witam wszystkich kolegów muszkarzy!W tym roku chciałbym rozpocząć przygodę z muszką, moim celem są tylko i wyłącznie klenie, więc zdecydowałem się,że chce łowić na suchą muszkę,z racji tego, że będę dopiero stawiał pierwsze kroki, zaczynam od kompletowania sprzętu, mam już swoję typy, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii/sugestii czy to jest dobra droga,nie chcę bardzo drogiego sprzętu,ale nie chcę też niskobudżetowej tandety, by się nie zrazić na samym początku,kijek: https://www.traper.pl/pl/p/WEDKA-MUCHOWA-SPEED-TRAPER/402lubhttp://harius.pl/product/wychwood-truefly/ kołowrotek: https://www.traper.pl/pl/p/KOLOWROTEK-MUCHOWY-SPIDER-TRAPER-/82lubhttps://www.traper.pl/pl/p/KOLOWROTEK-MUCHOWY-STREAM-TRAPER/746albohttp://harius.pl/product/wychwood-flow-titanium/ co do reszty, tzn sznur, przypony itp. zdam się na sprzedawcę,ale mam pytanie odnośnie długości i klasy wędki, czy brać pod uwagę wędki krótsze niż 9'? jeśli to są moje początki to celować w klasę #5 czy #4? bo spotkałem się z opiniami, że na początek to lepiej zacząć od #4 czy to prawda? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Co do marki kija, nie będę Ci podpowiadał.Z mojego doswiadczenia wynika, że przypadku nastawienia sie tylko i wyłacznie na klenie - celuj w #5.Pewnie znajdą się inni którzy doradzą jednak niżej, ale kleń to w dużej mierze muchy piankowe. Wszelkie żuczki, ważki i Czernobylskie mrówki w duzych dość rozmiarach. Nie mówię że #4 sie nie da, ale wygodniej i przyjemniej podaje sie je linką #5. Ponadto łakowe odcinki nizinnych rzek, na których potrafi czasem dmuchać dość silny wiatr... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 venom dobrze prawi, ja do kleniowych terrestiali najchetniej używam mojej streamerowej szybkiej #6...Plus linka o krótkiej głowicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 @VoitehTandeta to:- w kijach przelotki, złe i słabej klasy blanki, słabe rękojeści. Poza tym kije te rzucają, łowią ryby (w sumie wedkarz), holują okazy i wszystko w nich gra. Przelotek nie zjesz jak nie będziesz latał kilka razy w tygodniu na ryby. Rękojeść brzydka czy rozpadająca się też łowi ryby, słabe blanki czasami idą w drzazgi przy złym rzucie, zwariowanym zacięciu (zwłaszcza zaczepu), agresywnych czy błędnych holach. Poza tym też łowią ryby takie jakie występują (w zasadzie sporadycznie występują) w PL. - słabe przypony, tu lepiej mieć to co należy. - słaby kołowrotek. Kołowrotek to zazwyczaj magazyn linki. Nie ma takich ryb żeby musiał walczyć z nimi o swoje czy ich życie. Chyba że ma luz pomiędzy szpula a obudową i wpada tak dobry, nowy sznur to taki jest do poprawki (lub do wyrzucenia). Poza tym każdy młynek łowi ryby. Holuje się zazwyczaj sznurem w ręku, okazy to praca kołowrotka. Ale jak kto woli lub lubi. - sznur/linka muchowa. Tu najlepiej żeby była taka jaką chce wędzisko, do danej metody i przynet. O tym decyduje wedkarz i lepiej żeby była bardzo dobra. Lepsza używana dobrej firmy niż nowa lipa. Tyle ze sprzętu do rzucania. Reszta to do łowienia czyli haczyki, przypon. Na pewno teraz będziesz wiedział co wybrać. Udanego sezonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Witam, przypuszczam że najpóźniej za kilkanaście postów dowiesz się jak mierzyć i ważyć głowice linek a także kilka innych, na samym początku zupełnie nieważnych rzeczy. Specyfika miejsca. Natomiast moja rada jest taka. Wykup sobie kurs rzutowy, nie wiem na pewno ale logicznie mi tak wychodzi, że nie byłeś dotąd na żadnym kursie i nie umiesz rzucać linką i muchówką. Dlatego według mnie najpierw idź na kurs, poproś o dostęp do wędek w klasie 4 i 6. Fajnie by było, gdybyś mógł wypróbować wędki szybsze i wolniejsze. Po kilku(nastu) godzinach będziesz miał podstawy i być może będziesz już sam wiedział, w którą stronę ruszyć po sprzęt. Teraz to będzie akademickie gdybanie a potem, byc może, nie koniecznie ale często, rozczarowanie i szukanie kolejnych wędek lub linek. Sukcesu życzę tak czy siak, bo to przednia metoda spędzania wolnego czasu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 (edytowane) Czy któryś z kolegów muszkarzy, używa miał styczność ze sprzętem, który wymieniłem 4-y posty wyżej i mógł by coś napisać o walorach użytkowych, jakości wykonania itp.? Edytowane 22 Maja 2021 przez Voiteh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Jeszcze taki kijek i kołowrotek biorę pod uwagę,ale to już jest max kwota którą mógłbym zainwestować:http://harius.pl/product/wychwood-truefly-t2/http://harius.pl/product/wychwood-truefly-sla-mkii-champagne-black-spool/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ektom Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Czy któryś z kolegów muszkarzy, używa miał styczność ze sprzętem, który wymieniłem 4-y posty wyżej i mógł by coś napisać o walorach użytkowych, jakości wykonania itp.?Mam nijakie doświadczenia z obecnym sprzętem budżetowym ale gdybym miał wybierać pomiędzy Traperem a Wychwoodem, to w ciemno wybrałbym Trapera. Sprzęt mają ładny, przynajmniej na fotkach, ceny raczej niskie a i serwis powinien być dobry w końcu to firma z Polski, czyli koszty ewentualnych wysyłek reklamacyjnych i czas reakcji powinien być zadowalający. W trwałość tanich wędek nie ma co wierzyć, dlatego szczególnie trzeba liczyć się z awariami.Drogę wybrałeś dobrą, sprzęt na tym poziomie cenowym powinien zadowolić nawet wymagającego adepta. Podobnie jak venom poleciłbym właśnie klasę 5, ta kleniom sprosta ale i na jelce nie będzie zbyt ciężka. Zwróć też uwagę na porady trout mastera. Najlepszą jednak radę udzielił ci nati. A tak całkiem ode mnie kleń, to głównie mokra muszka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (...) tak całkiem ode mnie kleń, to głównie mokra muszka.A u mnie 90% to sucha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ektom Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 A u mnie 90% to sucha...Zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Zazdroszczę.Może kwestia rzeki/miejscówki i pory roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Witam.Bardzo cenię sobie muchową ofertę Trapera, ale tak naprawdę nie ma w niej budżetowego sprzętu (może oprócz linek). Nawet najtańsza seria kijów Speed kosztuje dużo więcej (25 - 30%) niż podobnej klasy i jakości wędki sygnowane markami konkurencyjnymi: Miakado Jaxon, Pure Fishing (Shakespeare), Delphin (Flayka), gdzie doskonałe dla początkującego wędkarza muchówki można nabyć śmało w cenach 140 - 250 zł i to nawet z tubami.Niestety na tym i innym popularnym forum taki sprzęt nie istnieje i jest kompletnie lekceważony przez wędkarzy muchowych na te fora zaglądających.Dokładnie z takim samym problemem się spotkałem pięć lat wstecz, gdy zacząłem swoją przygodę z muchowaniem. Z tym że ówczena tania oferta była bogatsza o sprzęt Kongera, Robinsona czy Dragona. Przez ten czas przerzuciłem całą masę sprzętu i jestem ogromnie zadowolony z tego że nie posłuchałem "dobrych rad" w stylu "tanie mieso to psy jedzą", albo że takie kije są bardziej awaryjne od innych - kilkukrotnie droższych.W temacie serwisu bezkonkurencyjną okazła się dla mnie, wyśmiewana wszem i wobec firma Jaxon, a we wszelkie "lifetimeguarante" przestałem wierzyć, gdy też okazało się że kosztuje ona jednak równowartość 1-2 tanich wędek, które sobie używam. To samo tyczy się powszechnie panujacego przekonania że początkujący wędkarz muchowy nauczyć się rzutów i posługwania się sprzętem może jedynie na kursie muchowym. Powiem w tym temacie więcej - chociaż wcale nie jestem ich przeciwnikiem i porafię docenić pracę oraz kunszt rzutowy insruktorów takie kursy organizuających, to nie znam kompletnie żadnej osoby po takim kursie, która została by nauczona jak rzucać i łowić np. na małych i zakrzaczonych ciurkach, albo czym się różnią faktycznie od siebie linki muchowe ... no może poza nazwami i nieśmiertelnymi sybolami WF i DT ...Taka gorzka prawda o naszym rodzimym flajfiszingu.Najlepszą radą jaką mogę dać każdemu początkującemu, to zakasać rękawy i dojść do wszystkiego samemu nad wodą. Potem to można ewentualnie korygować, kombinować i wymieniać się własnymi doświadczeniami, które u początkujacych są tym bardziej cenne, im bardziej nie są takie osoby obarczone przeświadczeniem, że "czegoś się nie da zrobić" ... Pozdrawiam. Edytowane 23 Maja 2021 przez Forest-Natura 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ektom Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Witam.Bardzo cenię sobie muchową ofertę Trapera, ale tak naprawdę nie ma w niej budżetowego sprzętu (może oprócz linek). Nawet najtańsza seria kijów Speed kosztuje dużo więcej (25 - 30%) niż podobnej klasy i jakości wędki sygnowane markami konkurencyjnymi: Miakado Jaxon, Pure Fishing (Shakespeare), Delphin (Flayka), gdzie doskonałe dla początkującego wędkarza muchówki można nabyć śmało w cenach 140 - 250 zł i to nawet z tubami.Niestety na tym i innym popularnym forum taki sprzęt nie istnieje i jest kompletnie lekceważony przez wędkarzy muchowych na te fora zaglądających.Dokładnie z takim samym problemem się spotkałem pięć lat wstecz,.....Tak jak zaznaczyłem nie znam się na obecnie dostępnym tanim sprzęcie. Kiedyś , kilkadziesiąt lat temu znałem się i takim właśnie łowiłem. Dzisiaj używam tego co lubię. Nie znaczy to że lekceważę najniższa półkę. Skoro istnieje to znaczy, że jest potrzebna. Ewidentnie nie rozumiesz sensu kursu on ma tylko rzucić światło w mrok i tyle.Czytam Twoje posty od dawna i i zauważyłem, że jesteś „zmyślny samouk” jednak jako 5-cio latek nie stawiaj się w linii z praktykami , bo zwyczajnie nie wypada a przy okazji możesz namieszać innym mniej lotnym nowicjuszom, bo to że Ty przerzuciłeś całą masę sprzętu i jesteś ogromnie zadowolony z tego że nie posłuchałeś "dobrych rad" świadczy raczej o tym, że złe wyciągałeś wnioski. Jednak muszę zgodzić się z Twoją finalną radą dla kolegi. Tak trzeba samemu zdobyć doświadczenie i nie mówię tu o 5 latach. Edytowane 23 Maja 2021 przez Ektom 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ektom Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Może kwestia rzeki/miejscówki i pory roku?Raczej tego, że klenie są ostrożne. Na długą mokrą znacznie łatwiej je złowić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Sobie siedzę nad rzeką i wypatruję jętek, a jako że ich nie widzę to grzebię w necie ????. I taka mnie naszła refleksja, że po 5 latach łowienia to też miałem wrażenie że ze mnie mistrz nad mistrze, a teraz po prawie 30 latach coraz głupszy jestem ????. I dobrze mi z tym ????. Kup 5, sznur w tej samej klasie i jedź nad wodę. Może być Jaxon, może Traper, a może i G. Loomis jak możesz sobie pozwolić. Woda Cię nauczy, a ryby udowodnią nie raz żeś głupi ????. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Raczej tego, że klenie są ostrożne. (...)Dlatego od tyłu łatwiej je podejść i podać Czarnobyla pod prąd... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Witam.Ektom, Mysha ... pozwolicie że jedną rzecz sprostuję - chociaż samodzielnie wędkuję już ponad 40 lat, nigdy i nigdzie nie napisałem żem miszcz nad miszcze, bo nie o tym mowa była, ani o umiejętnościach.Rozmawiamy o podejściu rodzimych muszkarzy do taniego sprzętu sposobnego w sam raz do rozpoczęcia przygody z muchówką i o ogólnie panującym przekonaniu jak muszkarzem zostać ... Więc nie dorabiajcie proszę do mojej wypowiedzi obcej gęby Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi