Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli masz informację że na danym łowisku/ odcinku występuje lipień to tak.

Trzeba uważać na miejsca gdzie mogą znajdować się gniazda tarłowe pstrąga i ograniczać do minimum brodzenie lub całkowicie odpuszczać tam brodzenie.

Brań pstrągów się nie uniknie przy "lipieniowaniu" ale chociaż tyle.

• Like 1

Nie, ale są dość charakterystyczne w rzece- najczęściej kamieniste/żwirowe dno, jasne okrągłe place różnej wielkości z jakby "wyczyszczonymi" kamykami z dość szybkim przepływem wody nad nimi ( dobrze natleniona ) nie za głęboka

Takie miejsca obserwuje na małych i średnich rzekach szeroko pojętego Pomorza

• Like 2

"... trafiały się na spining na jigi.

Czy metoda na skoczka i sucha mucha sprawdzi się w tym okresie?"

---------

Sucha i skoczek to nie jigi. Jak wychodzi, oczkuje, zbiera muchy z powierzchni wody to wtedy sucha. Jigi to dno, toń. Dno/toń wody to nimfy, mokra mucha.

Pomyśl co imitowałeś i jak prowadziłeś jigi skoro lipienie je skubaly. Zrób to samo, tylko muchówką.

Witam

Ostatni wyjazd zaowocował lipieniami na suche muchy (zdjęcia)

Muchy nie "smarowane" "łojem" ;)

Lekko przytopione

Brak sladów żerowania na wodzie

Lipienie nie są wielkie

Pustynia jaka była przez ostatnich kilka lat ( brak lipienia)

To te ryby cieszą :)

Kłaniam się Marian

post-51629-0-87177800-1698226027_thumb.jpg

post-51629-0-97322200-1698226042_thumb.jpg

post-51629-0-99497100-1698226057_thumb.jpg

post-51629-0-05406100-1698226076_thumb.jpg

• Like 8

• 5 miesięcy temu...

Witam

Mam pomysl na wykorzystanie skory na dodatek do przynety

Kawalek skory zostal mi  z Nayat od Tomka z Pike Terror Flies

Czy to dobry pomysl? Jak taka skora zachowuje sie po kontakcie z woda?

Czy nie bedzie twardniala, kurczyla sie czy co tam jeszcze

Pozdrawiam

Witam

Mam pomysl na wykorzystanie skory na dodatek do przynety

Kawalek skory zostal mi  z Nayat od Tomka z Pike Terror Flies

Czy to dobry pomysl? Jak taka skora zachowuje sie po kontakcie z woda?

Czy nie bedzie twardniala, kurczyla sie czy co tam jeszcze

Pozdrawiam

Skórka powinna być cieniutka, z fretki o ile pamiętam doskonale sie nadaje na skórzaki.

• 11 miesięcy temu...

Wg mnie wędki z tej serii są udane i to świetna relacja ceny do jakości.. Łowiłem tą 5# przez 2 lata. Wciąż posiadam. Jak na początek - dobra opcja, bo uniwersalna i stosunkowo niedroga. Ogarnie w zasadzie wszystko (suchą, mokrą, nimfę a i lekkiego streama od biedy też da radę :) ). Potem przesiadłem się na #4 (Grayling) i uważam, że jest super (tylko streamer odpada). Do nimfy od kilku lat użytkuję Fly MLX Nymph 10' #4 i nie zamierzam zmieniać dopóki się nie złamie :) .

Serie MLX oglądałem na Rybomani. Mogę się jedynie wypowiedzieć jakie wrażenie mam po testach na sucho. Wykonanie jest naprawdę na wysokim poziomie. Właściwie nie ma się do czego przyczepić. Blank o ładnym zielonkawym odcieniu, dosyć smukły i akcji medium-fast. Przelotki prosto osadzone, bez większych nadlewek lakieru. Nieźle wyważony. Szczerze, gdyby zdjąć naklejki i podmienić na innych "renomowanych" producentów to wędka mogła by kosztować zdecydowanie więcej. Moim zdaniem przyzwoite wędki w bardzo dobrej cenie (oczywiście w danym budżecie).

• 2 miesiące temu...

Łowicie metodą dry-droper ? Myślałem nad zastosowaniem dużej muchy piankowej na klenia i dowiązać nimfę. Może się to sprawdzic?

Pewnie wszystko zależy od tego, gdzie wędkujesz. Ja na nizinnych rzekach i kanałach. Tam nimfy są ignorowane przez klenie. Wielokrotne próby okazywały się porażką. 

O strony technicznej moim skromnym zdaniem takie połączenie przynęt nie jest najlepszym pomysłem. Przy łowieniu na piankowce kleni i jazi chodzi o tzw. kontrolowane pacnięcie przynęty o wodę i jej późniejszy swobodny spływ. Piankowiec nie powinien smużyć, spływać nienaturalnie czy też być czymś hamowany. Taka przynęta jest zwyczajnie ignorowana. Dowiązana nimfa czy tez mokra mucha raczej będą przeszkadzać niż przynosić korzyści (hamować zestaw, robić dodatkowe pluśnięcie o taflę wody). Im prostszy zestaw tym swobodniej się wędkuje. Pełen relaks.

Rzeki górskie rządzą się innymi prawami i chętnie się czegoś dowiem od innych kolegów, czy ta metoda ma sens przy kleniach.

Edytowane przez Dawid.K
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Mam wędkę #5 i poszukuję do niej sznura pływającego WF5. Łowię tylko klenie na piankowce. Do tej pory miałem jakiś trapera ale z racji uszkodzenia potrzebuje wymienić. Poleca ktoś, coś?

Z obecnie przetestowanych linek do kleniowo-jaziowych połowów polecam Vision Hero 95 (do takiego łowienia przerzuciłem się z wędki #5 na #6). Znalazłem złoty środek . Przy tej lince zostanę na dłużej. Bardzo łatwo podaje się duże piankowce, nawet pod wiatr. Rozbiegówka jest cieniutka i głowica ładnie ją ciągnie do przodu. Jest wystarczająco gładka. Ma gotowe pętelki na obu końcach.

Z nieco tańszych niezła jest Snowbee Classic Fly (żółta). Niestety pod wiatr lub gdy jest mniej miejsca za plecami nie jest tak dobrze (nieco grubszy running). Pętelki łączeniowe trzeba zrobić samemu (w komplecie dla leniwych są nasuwane elastyczne łączniki). Ta linka też jest łatwa w obsłudze i warta swojej ceny.

Podczas kilu lat "muchowania" doszedłem do wniosku, że linkami z krótkimi głowicami (9-10m) łatwiej się podaje piankowce (moja subiektywna opinia). Ta metoda nie wymaga jakieś super finezji. Żuk ma pacnąć o taflę wody i zwrócić uwagę ryby. 

Edytowane przez Dawid.K

Ja od siebie polecę SA Air Cel Short, głowica tylko 7.4 metra bo przy połowie na pianki jestem tego samego zdania co kolega wyżej

Witam.

Też używam w #5 klasie.

Świetna linka na małe rzeczki, duże mokre muchy i piankowce.

Ale jak mam do podania rybkom mniejsze żuki czy mrówki na hakach 12-14 i przy rybach ostrożnych, których pacnięcie muchy płoszy, to dużo lepszy jest Ego Microskagit - polecam również.

Pozdrawiam.