Siksa Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Dla mnie sklep BG bije Salara na głowę. Kupując w Salarze za każdym razem czegoś im brakuje. Termin realizacji zamówienia tragiczny. Tydzień po wysłaniu zamówienia za pobraniem, dostaję telefon że brakuje im kilku pozycji. W BG przedwczoraj złożyłem zamówienie, wczoraj wysłali, dziś dostałem paczkę. Po otworzeniu nowej strony, akutalizacje stanów magazynowych mają robione na bieżąco. Wiem, bo codziennie przeglądam ich ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Żaden ze mnie muszkarz, ale kupiłem w zeszłym roku linkę Ego (kołowrotek, przynajmniej na sanowe lipienie mam taki sam, jak napisałeś Airframe).Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jej jakością za dość niewygórowaną cenę.http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/127-wf_weapon.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Czy taki pewny ? Trochę z innej beczki, kupiłem ich piora siodłowe na koguty (luz nie kapkę). To porażka, poszatkowene przez mole w w ogóle wyglądajce jak pióra wyciągnięte z kołdry. Napisałem do nich, czy nie wstydza się sprzedawać coś takiego. Nie raczyli nawet odpowiedzieć. PozdrawiamSławekPióra luzem to wielka loteria niezależnie gdzie kupujesz. Z moich doświadczeń tylko selekcjonowane orvisa u Piotrka Talmy we Flyhouse trzymają jakość. Ale są droższe niż u konkurencji (chociaż często jest to rekompensowane większą ilością towaru w opakowaniu). Generalnie od dawna już staram się nie kupować piór luzem tylko całe skóry / kapki, wychodzi drożej ale jest gwarancja, że nie kupisz opakowania z którego do wykorzystania jest kilka piórek a reszta to śmiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam serdecznie,proszę o pomoc przy wyborze dabbingów ,fleszy oraz innych naturalnych i syntetycznych materiałów do robienia nimf.Wybór w sklepie u Gawlika jest tak ogromny że trudno się w tym wszystkim połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Szczepan napisz coś więcej, gdzie chcesz łowić jak chcesz łowić. Wybór materiałów jest duży, ale każde do czegoś się przydaje. Wiadomo, że wszystkiego naraz nie zakupisz, ale na pewno na początek coś się pomoże wybrać żebyś mógł zacząć kręcić swoje pierwsze muszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Wędkuję na pomorskich rzekach i szukam nowoczesnych materiałów na wykonanie nimf a nie mam o nich bladego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Szczepan przy zdawkowej odpowiedzi nie oczekuj wyczerpującej pomocy. Jak chcesz łowić, na krótką nimfę tylko? Do nimfy wystarczy materiał na tułów np. promienie z centralnej sterówki bażanta (kolor naturalny) do tego przewijka z drutu (kolor miedziany, złoty), która uchroni tułów przed szybkim rozpadnięciem po kontakcie z zębami pstrąga. Na kołnierzyk dubbing z syntetyków będzie dobry spectra hendsa, a z naturalnych jakieś dubbingi z zająca. Do tego główki albo mosiężne albo wolframowe, no i haczyki: o prostym trzonku, jigowe, albo kiełrzowe (jigowe do krótkiej nimfy najbardziej praktyczne). Rozmiar haczyków i główek dobierasz do wody (uciąg, głębokość, poziom wody) pory roku i ryb jakie chcesz łowić. Polecam skupić się na 3-4 rodzajach much, w różnych rozmiarach (główki i haczyki), żeby móc się dostosować do warunków nad wodą. Jest to trudne gdy się lubi spędzać czas przy imadle (bo monotonne), ale w praktyce unikniesz sytuacji nad wodą, kiedy masz dużo różnych much w pudełku (na przykład wszystkie na główce 3 mm), ale żadną nie możesz dobrać się do żerujących ryb. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 "Jest to trudne gdy się lubi spędzać czas przy imadle (bo monotonne), ale w praktyce unikniesz sytuacji nad wodą, kiedy masz dużo różnych much w pudełku (na przykład wszystkie na główce 3 mm), ale żadną nie możesz dobrać się do żerujących ryb. " Najlepiej robić wszystko "na gorąco" po przyjściu z ryb. Wtedy nie jest to nudne, a i z imitacjami łatwiej. Wcale nie musi być ich dużo. Po 3 szt z każdego koloru i w 2-3 rozmiarach i wystarczy do następnego wypadu.A po kilku sezonach (sezonie) tzw. "czyszczenie pudełek" i robienie miejsca na nowe "killery". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam.Koledzy zastanawiam sie nad zakupem mojego pierwszego zestawu muchowego ,zobaczyc czy mi sie spodoba ta forma wedkowania.Mam pytanie vo sadzicie o gotowych zestawach tzn kij+kołowrotek i sznur.Jest sens kupowania takiego zestawu? Czy lepiej skompletowac cos z poszczególnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Wydaje mi się że nie tak dawno słyszałem dość pochlebne opinie n/t zestawów oferowanych przez sieć Decathlon ... Ja osobiście chyba jednak zdecydowałbym się na zakup czegoś ze średniej półki w opcji z drugiej ręki. Przy odrobinie wysiłku w komisie FFF można naprawdę trafić na bardzo dobre okazje !....szczególnie teraz, po sezonie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 zestaw z decathlonu jest fajny użytkowo ale wędka wazy 160g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 zestaw z decathlonu jest fajny użytkowo ale wędka wazy 160g Dlatego też wyraźnie zaznaczyłem, że osobiście skorzystałbym z innej formy zakupu samodzielnie złozonego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Musze sprawdzic jaka jest waga wedziska , moze inaczej ile powinno wazyc takie wedzisko.Zestaw który mam zamiar kupic ma 9" i jest do wyboru #5 lub #6 chodzi o akcje z tym ostatnimiboznaczeniam tak?Kij z przeznaczeniem na troć. Zestaw z decathlonu raczej odpadnie bo jest opisany słodka woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 K.Kalisz o jaki komis chodzi fff? Nie jestem w temaci:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 #5 , czy #6 nie oznaczają akcji wędki. Poczytaj artykuły i wątki o podstawach muchowania. O morskim trociowaniu też co nieco było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 OK dzieki za odpowiedz , jestem na etapie wchlaniania wiedzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 I przygodę z muchą zaczynasz od morskiego trociowania? Jesteś pewny? To trochę tak, jakbyś spinnigowanie rozpoczynał od głowacic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Kamil tak nie ma u mnie az tylu rzek ale jest fiord i troche morza .Na spining w zeszlym roku zlapalem moja pierwsza troc piekna i waleczna ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 K.Kalisz o jaki komis chodzi fff? Nie jestem w temaci:). Kolega pisał o tym co niżej http://www.flyfishing.pl/komis/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamLca Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 również mam zamiar zacząć z nowym sezonem naukę łowienia tą metodą i chciałem zapytać czy znacie może jakieś pełnometrażowe filmy poświęcone tej metodzie z których można wydobyć dużo przydanych informacji ( tak wiem na yt jest pełno ,,krótkich'' filmików... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Tak też myslałem że to ta stronka wczoraj ją znalazłem.Dzisiaj byłem w sklepie i waga kij przy #5 105gr a przy #6 110 gr długość 9".W zestawie jest wszystko nawet dvd instruktażowe .Sprzedawca nawet pomoże w parku potrenować.Tylko martwi mnie jedno w jednym z filmów jeden kolega powiedział że jak się zacznie to TYLKO TA METODA ZOSTAJE a o reszcze się zapomina. Edytowane 4 Listopada 2015 przez kolo807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Tylko martwi mnie jedno w jednym z filmów jeden kolega powiedział że jak się zacznie to TYLKO TA METODA ZOSTAJE a o reszcze się zapomina. Eeeee... bez przesady Na wszystko jest czas i miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) również mam zamiar zacząć z nowym sezonem naukę łowienia tą metodą i chciałem zapytać czy znacie może jakieś pełnometrażowe filmy poświęcone tej metodzie z których można wydobyć dużo przydanych informacji ( tak wiem na yt jest pełno ,,krótkich'' filmików... ) Ja się z tego nauczyłem wiele istotnych rzeczy (są 3 części): Edytowane 5 Listopada 2015 przez szaker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Koledzy mozecie cos powiedziec o kijach Orvis?Jest jeden zetaw i sie zastanawiam czy bedzie dobry na poczatek? Edytowane 5 Listopada 2015 przez kolo807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Napisz coś bliżej o jaki zestaw chodzi. Wędki Orvis w mojej ocenie są bardzo dobre - użytkuję dwa Accesy (już nieprodukowane) i Heliosa 2, z tym, że to wyższe, a co za tym idzie drogie kijki. Dużo dobrego słyszałem o modelu Clearwater, ale nigdy w rękach nie miałem. Wędka wędce nierówna i chociaż Orvis to jedna z topowych firm, nie stanowi to pewnej rekomendacji, że każdy ich produkt będzie Ci idpowiadał. Orvis robi też bardzo dobre kołowrotki, których ceny może nie są najniższe, ale znośne. Wszystko jest kwestią kasy, którą dysponujesz. Jeśli nie jest jej za wiele zdecydowanie radzę szukać sprzętu używanego co najmniej ze średniej półki. Śmiało pisz i pytaj, co uniknie popełnienia zakupowych błędów, których konsewencją może być szybkie zniechęcenie się to najbardziej fascynującej metody łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi