Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mam zamiar w przyszłym sezonie popróbować swoich sił z muchówka na Dunajcu, szukam linki pod suchara i kleniowych piankowców. Kijek jaki posiadam to #5/6. Zależy mi na odległości rzutu, która z poniższych linek będzie lepsza do takiego łowienia?

http://allegro.pl/sznur-muchowy-cortland-333-classic-wf5f-trout-27m-i6654801430.html

http://allegro.pl/linka-muchowa-ego-fly-line-weapon-wf5f-c-w-byd-i6202091354.html

Rozważę również inne propozycje.

• Like 1

Bardzo lubię linki Cortland, miałem także taką z linku(choć dawno temu) i zawsze byłem zadowolony.

Seria 444 takze godna polecenia.

Najczęściej używam Scient.Anglr. GPX i Cortlandów z serii 444

Niestety nie używałem EGO, ale powiem, że i Jaxon w zgrabnych rekach nieźle lata.

Reasumując- bierz Cortlanda, a długość rzutu pojawia się raczej w miarę ćwiczeń. :)

Paweł

• Like 1

Witam

Możecie polecić jakiś sznur intermedium pod streamera ? Cena najlepiej max 200 zł myślałem o cortlandzie ice blue ale w sklepie u Gawlika juz nie ma dostałem info, ze maja być dopiero w marcu.Używał ktoś z was może vision attack intermedium kolor musztardowy ? Szukam linki w klasie aftma #6 raczej niechce sznura typu clear.

Edytowane przez pawcio449
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Panowie doradźcie proszę. Mam już wybraną pierwszą wedke i teraz szukam do niej kołowrotka. Wytypowałem dwa modele tylko wagowo różnią się 30 g. Chciałbym żeby zestaw był dobrze wyważony. W którym miejscu uchwytu powinien być środek ciężkości?

Zestaw ma leżeć w dłoni/ręce, czy to jest tożsame z prawidłowym wyważeniem - nie wiem. Nigdy nie zwracałem uwagi na takie szczegóły, tak na prawdę nie dowiesz się dopóki sam nie sprawdzisz. A 30 g to co to jest, baton Mars czy Snickers waży 28 g  ;)

• Like 1

Witam.

Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...

Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.

Nawet jak będą ważyć tyle samo.

Oczywiście działa to w obydwie strony.

Pozdrawiam.

• Like 3

Panowie doradźcie proszę. Mam już wybraną pierwszą wedke i teraz szukam do niej kołowrotka. Wytypowałem dwa modele tylko wagowo różnią się 30 g. Chciałbym żeby zestaw był odbrze wyważony. W którym miejscu uchwytu powinien być środek ciężkości?

Zwykle 2cokońca korka-typ 'full wells' wygodniejszy,średnica ważniejsza ew.owijka. Głowica 9mtr poza przelotką.

Witam.

Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...

Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.

Pozdrawiam.

Jeśli dobrze zrozumiałem ( wybacz  ignorancję początkującego drogi Kolego ) kijaszka znanej światowej firmy Jaxon za żadne skarby i Chiny ludowe nie wyważy kołowrotek dajmy na to marki  Hatch , Waterworks-Lamson ,Abel, Orvis, itp., itd. I choćby   gramatury obu elementów zamykały się w rzeczonym  punkcie zerowym, za te Chiny ludowe tak dobranym zestawem łowić się będzie trudno, mało efektywnie  i ogólnie do kitu.

Otóż z mojej krótkiej (co  prawda) praktyki doskonale łowiło  mi się zestawem składającym się z 20 letniego pewnie kręciołka o wartości 50 zeta i szklanego patyka którego wartość wielokrotnie nokautowała biednego leciwego Cormorana.  ;). Zamiana cytrynowgo koloru  szkła na  salsę rodem z NZ jeszcze ten dysonans cenowy podniosła, a łowiło mi się dalej doskonale, a może nawet lepiej.

post-50039-0-46354200-1486139308_thumb.jpg

post-50039-0-35940000-1486139669_thumb.jpg

Edytowane przez ark70
  • Like 3

Forest trochę przyświrował. 

Darek 1 ma rację. Wyważ tak jak on zaleca.

Gdy masz korek typu Half Wells czyli zazwyczaj stosowany przy kijach do klasy 6 AFTMA to ściśnij go dobrze w dłoni i machnij nim tak jakbyś chciał rzucać. Do przodu i do tyłu. Zobaczysz sam jak dłoń ci się ułoży po takim wymachu. Wtedy dobierz tak masę młynka ze wszystkim (jak pisał Darek) aby dłoń była w tym właśnie miejscu i szczytówka nie leciała w dół lub w górę. 

• Like 1

Najlepiej kup z 17 sztuk różnej wagi kołowrotków - może któryś przypasuje tak, żeby wyważyć zestaw. A jak nie przypasuje, to zmień wędkę i zabawę w dobieranie zacznij od nowa :P

Możesz też zmierzyć sam w 5 minut ile ci masy amelinium w uchwycie potrzeba i od razu szukać konkretnej wagi młynka... ;)

Ale jak kto kce :P

• Like 1

Witam.

Arturze ... wartość muzealna tego kręćka jest zapewne tak ogromna jak jego walory wizualne i ogólne spasowanie się kolorystyczne do podłączonego do niego kijka.

Stąd pewnie owe zgranie zestawu w całości ...  ;)

No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ...

Tak nawiasem ... miałem też już wielokrotnie ochotę na kupno groszowego, kołowrotkowego "złomu" muchowego i poddanie go bajernemu "tjuningowi". Efekty jak widać mogą być przyjemne.

Mój pierwszy kasetowy Ikonix też zmienił sie nie do poznania jak chwyciłem do ręki papier ścierny i mikroszlifierkę. Jeszcze nie skończyłem z nim całkowicie roboty, ale już wygląda dużo bardizej sympaycznie niż na samym początku.

Pozdrawiam.

post-63414-0-03006700-1486142504_thumb.jpg

post-63414-0-93789600-1486142519_thumb.jpg

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Dzięki za wszystkie cenne rady i te mniej mniej cenne. Zapytam jeszcze o jedną wędkę - byłem już w zasadzie zdecydowany na zakup 9 stopowego w 6 klasie Shakespeare z serii Agility serii 1 lub 2 jako lepiej wykonana alternatywa dla polecanego Monolitha XT Fly. Dziś jednak w ręce wpadł mi w jednym sklepie kijek Shimano Biocraft EV-A. Można je kupić w sieci na promocjach po ok 55 - 70 Euro. Czy ktoś miał do czynienia z tymi kijami? W stosunku do Shakespeare blank wydaje się bardziej mięsisty (choć macałem tylko w klasie 7) nieco wolniejszy ale zdecydowanie lepiej wykonany (przelotki Fuji SIC).  

Edytowane przez Pawgas

Witam.

Pozdrawiam.

Tak właśnie przeczuwałem że Sage z Jaxonem to się pogryzą - dzięki za cenne wskazówki :D   ;) .

Kolego Pawgas nie wiem na co ty chcesz łowić i co tam w wodzie pływa ale ja na początek przygody z muchówką miałem wędkę 5/6 i potem 4. Jak dla mnie błędem było zaczynanie od 5/6.  Klasa 4 daje większą frajdę z łowienia i holu i na mniejsze/średnie ryby jest bardziej uniwersalna. 

Oczywiście ja zaczynałem na rzekach Lubelszczyzny ale po wizytach nad Sanem zdania nie zmieniłem.  

..No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ...

Forest - tu Cię zaskoczę odrobine -  kręcioł w malowaniu w 100 % fabrycznym, sam się dziwiłem skąd tak nietypowe zestawienie barw.

Nakrętka i uchwyt to inna bajka,  fabryczny kapselek  gdzieś się zgubił więc czemu nie skorzystać z okazji? Do kompletu dorobiłem pokrecajkę.  Oliwkowe akcenty nie raz cieszyły oko gdy ryba gryzła wszystko inne tylko nie moje muchy. :)

Edytowane przez ark70
  • Like 1

Paweł kup wolniejsza wedke,przy muszce lepiej sie sprawdza :)

Ja natomiast mam takie pytanie,chcialbym ze starej linki zrobic sobie głowice,pytanie co dać na ranning line aby sie nie plątało,żyłke,grubą plecionke? Domowym sposobem...bez amnesii :)

• Like 1

Arku, kupowanie używek w niskich klasach w celu pozyskania runningu, troszkę mija się z celem.

za stówkę z groszami kupisz 100metrów FlatShootera Visiona i możesz sobie z tego zrobić 4 rozbiegówki po 25m, albo 2x50m i zrezygnować z podkładu,

Cienki 25lb będzie mocniejszy i lepszy od takiego "obrzynka" z normalnej linki a cenowo wyjdzie podobnie.