Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Roberto, w jakim rejonie kraju łowisz, na jakich rzekach ? Trochę to rozjaśni sytuację. 

Jakie rzeki, jakie ryby to po pierwsze. Inaczej to wróżenie z fusów. Wstępnie np tak   http://www.sport-fish.pl/ross-essence-p-1753.html   ,   http://allegro.pl/kolowrotek-muchowy-okuma-slv-4-5-super-okazja-i6870998664.html    ,  https://bogdangawlik.pl/product-pol-4571-Cortland-444-Classic-Plywajacy-WF.html

W tysiącu sie zmieścisz i nie będzie to dziadostwo. Obsłużysz fajnie suchą i od biedy nimfę.

Tak więc Panowie, mieszkam na południu Polski, rejon Podhala, łowię przeważnie na Czarnej Orawie(rzeka nizinna), dookoła mam rzeki pstrągowe, na nizinnej od pstrąga, poprzez okonia, klenia, bolenia, po szczupaka. Chciałbym sie nastawić bardziej w kierunku mokrej muchy i streamera, chociaż nie wykluczam też wypadów na suchara

Witam.

Są tam jeszcze świnki ? Kiedyś to była świnkowa "mekka" ... a uklejki to sam wyciągałem z Orawy takie po 20-25 cm  :)

Pozdrawiam.

Kiedyś to były piękne sztuki, teraz ciężko w górnym odcinku jakąś wyhaczyć, coś ponoć połowili w kwietniu maju ale na samym dole koło słupów granicznych, uklejki są ale nie tak duże :) ogólnie spieprzono tą rzekę przez oczyszczalnie ścieków i firmy przetwórstwa mięsnego... ehhh ale odbiegamy trochę od tematu także jakieś sugestie odnośnie sprzętu

co byście powiedzieli o tym wędzisku Scierra Wędka Brook Długość 8' | AFTM 4 lub 5

Edytowane przez RobertoPL

Tak przy okazji tematu bo trzeci sezon suszenia mi mija a i tak świeżak w/g mnie jestem. Jaki możecie polecić węzeł/sposób do łączenia sznura / pętelka / z konicznym żyłkowym. Chodzi mi o coś subtelnego, bo dotychczasowe moje węzły wyglądają jak paskudna buła przechodząca przez przelotki. Nie wygląda to ładnie, a dodatkowo w...wia mnie okrutnie. Raczej plastikowe łączniki odpadają, bo mało koszerne ;)

Edytowane przez Hansolo

w zestawie do suchara, mam przypon w jednej lince zawiązany po prostu na końcówce sznura (#3 i rdzeń mono linki)

Przy #4 i rdzeniu plecionym mam podobnie, ale przypon wprowadzony do rdzenia - wyciągnięty ok 0.5 cm od końca i zawiązany na lince.

Przypon koniczny mono zakończony microringiem - starcza na 3-4 lata przy wymianie samych tipetów.

Delikatniej, to chyba jedynie wprowadzony w rdzeń na kleju, ale nie dowierzam takim rozwiązaniom ;)

• Like 1

Witam.

Nie wyobrażam sobie trwałego i na stałe wykonanego połączenia przyponu konicznego z linką. Może dlatego że łowię w bardzo zróźnicowanych wodach i często muszę zmieniać przypony - ich długości i rodzaje.

Wszelkie łączniki i pętelki na lince są w takich wypadkach bardzo dobrym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

Ja wiążę przypon, jeśli linka ma pętelkę zwyklym węzłem jak do przynęt spiningowych. Jeśli nie lub chcę delikatniejszą prezentację obcinam pętelkę na końcu i wiążę tą metodą z wykałaczką i żyłką zaciśniętą na lince (nail knot).

Edytowane przez Adrian Tałocha

• 2 tygodnie później...

To już drugi rok mojej zabawy z muszką - ciągle jestem na etapie małych kleni i  (głównie) małej rzeczki. Takie mam pytanka:

1. Złowiłem już ponad 200 kleni(ków) na suchą muchę i nadal nie rozumiem, kiedy zacinać. Jakkolwiek to dziwne może to moja skuteczność zacięć to chyba około 1 na 20ci brań. Często to efekt brań mikro kleni/uklei na nieco większe haki i trudno zaciąć, ale też często to klenie może nie duże, ale takie 20 cm, + które by bez żadnego problem połknęły muszkę np. na haku 12 czy 10. Kombinuję z szybkim zacięciem (jak tylko coś dotknie muszkę czy chlupnie koło niej) albo czekam chwilkę - daję czas, aby połknął/zassał dobrze - i kicha. Tak czy inaczej zwykle zacięcie jest puste.

Czy tak już ma być? Jak głównie tniecie - szybko? Czy czekacie sekundę czy dwie aby rybka lepiej chwyciła?

2. Jak jest z łapaniem na suchą po zmroku. Łowi się klenie po ciemku na suchą? Biorą? Próbowałem kilka razy (warunki mam trudne bo rzeczka mega zarośnięta) ale mam wrażenie że jak robi się ciemno to rybki (prawie) przestają zbierać z powierzchni a do tego dochodzi ciemność i zwykle nic już po zmroku nie mogę złowić.

To normalne?

(mam nadzieję, że nie za bardzo nudzę)

Edytowane przez analityk

Z tym zacinaniem to zapewne chodzi o to, że nawyk ze spinningu powoduje, że jest za szybkie i za mocne. Trzeba eksperymentować trening czyni mistrza.

W filmiku Adam Sikora mówi trochę o zacięciu, co prawda w innej sytuacji ale generalnie zasady są podobne (film trochę infantylny  ;) ) w 3'40" 

https://www.youtube.com/watch?v=2xKhe21BXVo&t=2s

• Like 2

Analityk co do 2 się nie wypowiem bo łowię tylko klenie w dzień.

W pierwszym przypadku spróbowałbym:

-sprawdził muchę ( czy ostry hak i czy jeżynka nie za długa i nie za sztywna)

-nie zacinać żeby zobaczyć, czy klenie tylko podbijają muchę czy ją zasysają

-zmienić muchę

Ja generalnie nie tnę klenia bardzo szybko ale łowię na upatrzonego raczej i trzoszkę większe ryby niż są u ciebie w łowisku.

Sprawdź samemu czy któraś ze zmian robi różnicę w skuteczności zacięć.

Napiętego sznura

Edytowane przez Adrian Tałocha
  • Like 1

Możliwe że kleń nie połyka muchy tylko ją podbija musiał byś się przyjrzeć temu, u mnie klenie zachowuja się tak często że najpierw podbija muche po czym przepływa 50 cm i jest atak, nie czeka się z zacięciem być może za mocno tniesz w momencie brania napisz zestaw lekko i dynamicznie.

• Like 2

Siema Panowie i dzięki

- fajny filmik (pomyśleć że akurat dziś Pan Sikora gościł we Wrocławiu - niestety musiałem sie spóźnić na wydarzenie ale i tak zdążyłem zobaczyć parę użytecznych ruchów).

Najbardziej rozumiem z waszych wypowiedzi że to podbijanie muszę przyobserwować. Jutro powinna nadarzyć się okazja.

Edytowane przez analityk

Dokładnie tak, nie spiesz się z zacinaniem a nawet nie zacinaj, obserwuj co się będzie działo. Miałem tak samo a nawet gorzej, bo często zdarzały mi się obcinki przy braniu, na które reagowałem zbyt gwałtownie. Teraz po braniu odczekuję chwilę (może dwie sekundy, jakoś tak) a następnie łagodnie unoszę kij i tyle.

• Like 1

W ten weekend dałem się tak samo zrobić jak amator przy największych lipieniach urwalem z 5 much szybka zbiórka na wlewie zacięcie i pusto na końcu żyłki spirala...., nie dość że szybki kij Sage VXP to jeszcze nawyki ze spiningowania chyba zostały nie mogę się tego oduczyć za bardzo..

• Like 1

Witam.

Temat na czasie - poćwiczyłem trochę przez weekend zacinanie lipieni. Próba badawcza całkiem reprezentatywna bo dosyć duża - kilkadziesiat sztuk w sumie  :)

Nasunęły mi się nastepujące spostrzeżenia (woda górska, dosyć szybka, łowiłem pod prąd i w poprzek nurtu, nie łowiłem na spokojniejszych płaniach):

1. Mokra mucha lub przytopiona sucha bez zacinania - kruchy pyszczek lipienia sprawia że zacinały się same pod ciężarem i pędem linki

2. Sucha mucha - zacinałem nawet dosyć szybko po zauważeniu brania, dużo szybciej niż np. przyłowieniu kleni, brak zacięcia równał się brakiem rybki,  Musiały chwytać muchę i puszczać od razu jak się orientowały że coś nie teges. Pomimo tego że suchą łowiłem na dosyć napiętej lince i przyponie - podobnie jak przy łowieniu mokrą.

Pozdrawiam.

• Like 2

Witam, pozwoliłem sobie napisac w tym watku ponieważ jestem swiezy jezeli chodzi o flyfishing i chyba temat orpowiedn.

Miał ktos moze z was styczność z wedziskami

SAGE SP 490 GRAPHITE IVB

St.Croix Legend Ultra u793.4

Oraz kolowrotkiem

ORVIS Battenkill Large Arbor III

Jezeli tak to chętnie wyslucham opinii tu lub na priv.

Pozdrawiam

Sage SP, miałem w ręku zarówno #4 9', jak i #5 9'6''. Obie wędki bardzo mi się podobają, akcja średnio szybka. Oznaczenie B oznacza, że nie jest zbrojona fabrycznie (ktoś kupił blank i uzbroił). To bardzo udana seria Sage. Jakie zastosowanie planujesz dla tej wędki ? 

Co do kołowrotka, orvis to solidna firma i nie przypominam sobie nieudanego modelu tej firmy. Będziesz zadowolony

Co do St. croix to nie pomogę niestety. 

Miałem kiedyś st croix LU ale #4 9' bardzo fajny był to kij. Powiedział bym ze w jakimś sensie wyprzedzał swoją epokę, miał ten kick, tą sprężystość jaką mają współczesne topowe kije. Do tego mięsisty blank, nie jakiś chrust.

Tego 793 nie miałem w ręku, ale na pewno nie będzie to kij uniwersalny, za to pod suchara może być genialny.

Witam.

Kołowrotki ORVIS BLA miały różnie usytuowany hamulec (zdjęcie) .Szpula z trzema ramionami miała mała regulację hamulca. Z czterema ramionami hamulec(bardzo dobry/duża regulacja)  był umiejscowiony centralnie ,jak następna wersja HYDROS.

Rzymskie oznaczenie wielkości dotyczyło klasy linek do jakich należy stosować. Dotyczyło wersji  z trzema i czterema ramionami(szpule).Np III to oznaczenie do linek #5-#7.

Niestety nie posiadam już tych kołowrotków. Przedstawiam zdjęcia jakie pozostały.

Materiały oraz wykonanie było bez zarzutu, obydwu wersji.

Kłaniam się Marian.

post-51629-0-58349900-1507578882_thumb.jpg

post-51629-0-12581000-1507578982_thumb.jpg

post-51629-0-03736100-1507579143_thumb.jpg