Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz zapytam, bo w powyższych rozkminach już się zgubiłem :-)

Do suszu na krótkich dystansach (do 10 metrów) jaką linka, o jakim profilu? Coś typu Barrio Smallstream?

Przerobisz z dziesięć różnych linek, to będziesz wiedział :)  Nawet jak za pierwszym razem dobierzesz linkę idealną, to i tak będziesz dalej kombinował, bo takie to hobby już nasze jest :)

Pozdrawiam

• Like 1

Jeszcze raz zapytam, bo w powyższych rozkminach już się zgubiłem :-)

Do suszu na krótkich dystansach (do 10 metrów) jaką linka, o jakim profilu? Coś typu Barrio Smallstream?

Może być, w klasie kija albo 1 oczko wyżej jeśli dużo kotwiczonych rzutów się zapowiada. Choć moim zdaniem ego micro skagit tez by się fajnie sprawdził... i jeszcze z 10 innych ale ego jest dość tania...

• Like 1

"Jeszcze raz zapytam, bo w powyższych rozkminach już się zgubiłem :-)

Do suszu na krótkich dystansach (do 10 metrów) jaką linka, o jakim profilu? Coś typu Barrio Smallstream?"

DT w klasie kija lub WF wyżej. Profil zależny od wielkosci podawanych przynet.

Nie wyobrażam sobie podawania jeteczki na #20 linką Ego Micro Scagit a to przecież "susz".

Venomie 666.

Zapewniam Cię,że potrafię wywalić 20 metrów runningu i łowić nim na małej rzeczce gdzie łowi się tymi wspomnianymi 5 metrami.

Ale na matematyce nauczyli mnie liczyć i jeżeli klasa #5 pierwszych 9 metrów linki to około 140 granów to ile będzie ważyć 5 metrów?100 czy nawet mniej?To oznacza że jeżeli będziemy łowili linką #5 na średnio 5 metrach to tak jakbyśmy łowili linką 3 na standartowych aftmafowych 9 metrach.Skoro dwa 2 czy 4 gramy to nie problem to rozumiem,że nie będzie problemu jak ktoś będzie se łowił kijem #5 i linką #3 na dystansach ok.10 metrów.

Uwaga Panowie linkę dobiera się do warunków.

Jeżeli jestem na wodzie gdzie w większości będe łowił na dystansach małych tych ok.4-6 metrowych to napewno nie będe utrudniał sobie życia i założę linkę przynajmniej jedną klasę wyższą.

Jest jeszcze jedna korzyść z tego.

Otóż cięższa linka poprawi nam skuteczność łowienia bo:

-łatwiej będzie linka nosić większe strimy

-lepiej taką linką będzie się łowić na tzw.daleką nimfę.Linka będzie lepiej pływała szczególnie przy ciężkich nimfach i łatwiej wtedy będzie je kontrolować.

Także kto jak chce niech sobie tak jak chce łowi.

Mi Pan Bóg dał rozum i staram się z niego korzystać i nie utrudniać,a raczej ułatwiać sobie życie i łowienie.

Edytowane przez Radek79

no kombinując z klasami to jest raczej utrudnianie sobie życia...

Dla mnie wszystko jest proste - Sucha i minaturowe mokre czy mikronimfki - biorę kij #3, linke #3 i łowię na takim dystansie jaki akurat jest potrzebny.

Wieksze mokre czy mikrostrimki, biore kija #5 z taką samą linką, a jak idę typowo na strima to biorę #7 z linką #7 i nie myslę nad grainami czy gramami czy metrami linki.

No i popatrz działa. Nie odczuwam jakiegos niedoladowania z 5 metrami linki, ani przeładowania jak cała glowica za kijem. Zmienia się jedynie przyspieszenie i długośc pauzy...

Chcecie rpzkminiac zawartośc cukru w cukrze i nosić 5 linek do jednego kija - Wasza koledzy sprawa, dla mnie życie i łowienie jest prostsze i po prostu działa.

• Like 1

Dla mnie jeśli uważnie przeczytałeś też jest proste.Jak łowię na wodzie gdzie rzuty są krótkie to też chodzę z dedykowaną jedną linką.Czyli np.do kija #5 biorę #6,a lepiej #7,bo przy tak krótkim łowieniu to będzie ta odpowiednia linka,a nie #5tka.Przy dużych odległościach(powyżej 20metrów)schodzę klasę niżej.Na standardowych odległościach gdzie średnio się łowi na 7-15 metrów łowię linką #5.Nic nie trzeba ważyć,mierzyć(choć oczywiście można).Wszystko podane mamy na tacy.Klasy kijów i linek opisane.Tylko brać i sobie do potrzeb dobierać i z przyjemnością łowić.

Edytowane przez Radek79

Najlepiej na żyłe łowić. I nie ma rozkminek ile co waży i grosza w kieszeni zostanie ????

Jak to nie ma?

A kaski wolframowe to co?

Spod ogona wypadły?

A tak poważnie to nie dziwię się że ludzie za żyłkę chwytają skoro proponuje im się tylko i wyłącznie trzymanie się klasy teoretycznej a nie faktycznej której potrzebujemy do najczęściej występujących warunków w jakich będziemy łowili.

Łowię przeważnie na jeziorkach połączonych wąskimi kanałami. W czasie łowienia używam tylko jednej linki WF w klasie kija. Rzucam jak najdalej (staram się ;) ), niejednokrotnie do podkładu. Zmieniając miejscówkę obławiam te wąskie  kanaliki: rzuty na 4,5, 6-ty metr. Kij mi się wtedy pewnie nie ładuje :) :lol:  , ale mam to gdzieś, bo najważniejsze, że mucha spada tam, gdzie chcę :) Chodziłem wcześniej także z linką DT(Rio Trout). Na tych wąskich przesmykach łowiło mi sie nią dokładnie tak samo, jak linkami WF-  w klasie kija, a także o jedną klasę cięższych: Tych linek WF  przez niecały rok przerobiłem: Rio Trout WF #5 i 6, Bariio GT 90 #4, 5 i 6, Bariio GT125 #6 , Loop Opti Stillwater #6, Lee Wulff TT #4, 6,  Airflo Sixth Sense #6 i wspomniana DT-tka w klasie 5. DT do rzutów ponad 12 m nie nadawała się- Kij Orvis Clearwater w tej samej klasie (5) klękał już od ok 15-ego metra, natomiast linkę Barrio, czy Rio Trout,  wywalał na ponad 20 metr. Z kijkiem Winston Boron MX w klasie 6 ta linka latała już daleko, ale każda inna WF-ka (6-ka) biła ją na tym dystansie. Różnice między pozostałymi linkami przy bezwietrznej pogodzie nieznaczne, uwidaczniały się, gdy zaczynało wiać. Używane przynęty to nimfy, mokre i buzzery na hakach #10-16.

Reasumując przy łowieniu na tak krótkie dystanse na nimfy, mokre, każda linka będzie dobra: czy DT w klasie kija, czy WF-ka też w tej samej klasie, czy klasę wyżej, do małych suchych muszek użył bym linki typu "presentejszyn"w klasie kijka, a do dużych piankowców, WF-ki przeciążone o klasę, lub dwie, albo coś z krótką głowicą, typu Microsgagit, albo wspomniane Barrio Smallstream.  No ale ja się nie znam :) Sam jestem początkujący :) 

Pozdrawiam

DT w klasie kija lub WF wyżej. Profil zależny od wielkosci podawanych przynet.

Nie wyobrażam sobie podawania jeteczki na #20 linką Ego Micro Scagit a to przecież "susz".

A rzucałeś tą linką? Bo ja mam jedną i jak najbardziej to sobie wyobrażam. A nawet czasem to robie. .. jest świetna do tego. ..

Mack, możesz mi jako laikowi wytłumaczyć działanie linki Micro Scagit i jej wyjątkowość? Czy dobrze rozumiem - krótka i przeciążona głowica pozwala na ekspresowe przerzucanie linki, na rolki itp.?

W związku z powyższym, dobrze kumam, że byłaby to perfekcyjna linka np do łowienia na mokrą muchę down&across lub ciężką nimfę, która pozwoli na ekstra sprawne przerzucanie linki?   

Do piankowców, zwłaszcza jakichś większych żuków, to akurat średni wybór, bo linka ma długi i delikatny przedni taper, idealny do cichego wyłożenia jęteczki na lustrzanej płani. Da rade tez obrócić 2 lekkozbrojne nimfki, ale do pękatego chrabąszcza transfer energii jest za słaby i wymaga dopalenia drugą ręką w końcowej fazie rzutu. Nie mowie ze się nie da, ale po co się gimnastikować...

Ja mam MS #5 do kija Hardy zenith #4 ale to szybki i dynamiczny kij, z tego co pamiętam BIIX dużo subtelniejszy był.

Edytowane przez mack
  • Like 1

Mack, możesz mi jako laikowi wytłumaczyć działanie linki Micro Scagit i jej wyjątkowość? Czy dobrze rozumiem - krótka i przeciążona głowica pozwala na ekspresowe przerzucanie linki, na rolki itp.?

W związku z powyższym, dobrze kumam, że byłaby to perfekcyjna linka np do łowienia na mokrą muchę down&across lub ciężką nimfę, która pozwoli na ekstra sprawne przerzucanie linki?

Długi smukły stożek z przodu, krótkie dość grube body i cieniutki running.

Dobra do wszystkiego oprócz rzeczy które sugeruje jej nazwa.

Głowica wcale nie jest wyjątkowo krótka coś koło 9,5 m w klasie 5

Edytowane przez mack
  • Like 1

"... linka ma długi i delikatny przedni taper, idealny do cichego włożenia jęteczki na lustrzanej płani. Da rade tez obrócić 2 lekkozbrojne nimfki, ale ...."

Dzięki za info. Nie widziałem w akcji ani nie używałem tej linki. Skoro tak piszesz to ciekawa linka. Profilu głowicy tez nigdzie nie znalazłem w opisach.

Powinna być cacy na strumyki ale nie na duże "motyle". :)

____

Edytowane przez trout master

Ja mam MS #5 do kija Hardy zenith #4 ale to szybki i dynamiczny kij, z tego co pamiętam BIIX dużo subtelniejszy był.

Tak, łowiłem takim pożyczonym Zenithem w 5-tej klasie... o wiele szybszy, ale to extra kijek. Łowiłem też następcą- Zephrusem: to już nie to samo...

Masz jakąś propozycję sznura do takich żuczków i chrabąszczy z pianki?

Panowie, czy Wy aby nie przesadzacie, że jak bedzie 5 a nie 9m linki to kij sie nie naładuje??

Czym się rózni blank muchowy od spinningowego prócz uzbrojenia??

Te 2-4 gramy (przy wyższych klasach linek) i już kij nie zabangla??

Przy wyższych klasach linek 2-4 gramy różnicy to może i nie problem,ale już w niższych klasach 4 gramy to 3 klasy aftma.

Średnio 20 granów na klasę razy 3 daje 60 granów czyli 3,9 grama.

Co więcej jeśli ktoś komuś np.poleci linkę w klasie typu prezentejszyn z długim przednim stożkiem na małe rzeki i średni dystans łowienia ok.5 metrów sznura na wodzie to...równie dobrze mógłby polecić odwrócić sznur i aby ktoś se łowił runningiem.To napewno będą 3 klasy w dół.

Edytowane przez Radek79
  • Like 2