Forest-Natura Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Witam. Czym się rózni blank muchowy od spinningowego prócz uzbrojenia??Ceną ... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Stillwater to moja ulubiona linka uniwersalna jakbym mógł mieć tylko jedną to była by ta. Od pewnego czasu jest to moja podstawowa linka Jedyna wada to taka, że mi piszczy na przelotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Łowię przeważnie na jeziorkach połączonych wąskimi kanałami. W czasie łowienia używam tylko jednej linki WF w klasie kija. Rzucam jak najdalej (staram się ), niejednokrotnie do podkładu. Zmieniając miejscówkę obławiam te wąskie kanaliki: rzuty na 4,5, 6-ty metr. Ale to chyba normalne że da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Bo się daje i o tym cały czas piszę i powtarzam. Blank muchowy nie rózni się zasadniczo od innych. Jesli uzbroję go po spinningowemu to zachodzą jakies czary że się zakres obsługiwanych przynęt cudownie poszerza np 5-25g ??Nie, takie własciwości po prostu ma i ma działać. Tylko "operator" pręta musi podobnie jak w spinningu rzucając róznymi wagowo przynętami dopasować dynamikę i zakres ruchu kija. Nie ma też żadnych cudownych linek, sa tylko "dedykowane" do konkretnych warunków, czyli dalekiego i delikatnego łowienia, noszenia ciężkich wabików czy innych specyficznych sytuacji. Takie linki w innych niż załozył producent warunkach będą się się zachowywały gorzej i dawały subiektywne odczucia zbyt lekkich (jak rzeczone LT na krótkim dystansie) lub zbyt ciezkich w przypadku skupionej z przodu masy. To naprawdę jest proste, a początkujący czyli tytułowy "świeżak" na początek, powinien zacząć od zwykłych prostych linek gdzie głowica to powiedzmy 6' przedniego stożka, potem równy cylinder i podobny tylny taper. Nauczyć się rzucać, a potem dopiero kupic sobie linkę z takim profilem, jaki będzie mu potrzebny do najczęstszego łowienia. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Podsumowując, trzeba się nauczyć rzucać, a nie szukać cudów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Podsumowując, trzeba się nauczyć rzucać, a nie szukać cudów Reasumując łowiç trzeba umić ???? A tak ja serio gdy wziąłem do ręki cięższą wędke to zobaczyłem jak ważna jest technika. Troche pracy i mnie czeka nad poprawą bo cud linek i wędek co same rzucają nie ma. Edytowane 27 Lutego 2018 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 To naprawdę jest proste, a początkujący czyli tytułowy "świeżak" na początek, powinien zacząć od zwykłych prostych linek gdzie głowica to powiedzmy 6' przedniego stożka, potem równy cylinder i podobny tylny taper. Nauczyć się rzucać, a potem dopiero kupic sobie linkę z takim profilem, jaki będzie mu potrzebny do najczęstszego łowienia. Też się z tym zgadzam tylko też uważam,że klasę aftma powinien dobrać do średnich dystansów na których będzie łowił.Tak jak pisałeś wcześniej jeśli gram w te czy we wte nie robi różnicy to jaki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) a po co wyważac otwarte drzwi?? te półtora grama to jest na 9m, na 5 będzie połowa tego (lub mniej przy linkach z długim taperem), streamer z coneheadem czy oczami mosięznymi albo nimfa czy dwie z wolframem czy ołowiem dają wiekszą róznicę wagi.Może wprowadzić nowe standardy i do wagi linki doliczac muchę (że o użyciu szybkotonacego polyleadera do pływającej linki nie wspomnę)... Edytowane 27 Lutego 2018 przez venom_666 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Podsumowując, trzeba się nauczyć rzucać, a nie szukać cudów Najlepiej z bystrym instruktorem i szerokim wyborem narzędzi szkoleniowych.www.flycasting.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Najlepiej z bystrym instruktorem i szerokim wyborem narzędzi szkoleniowych.www.flycasting.plOd świeżaka dla świeżakow - polecam podcasty orvisa (ang) - dużo ciekawych info do słuchania przy okazji innych zajęć (Google pomaga odszukać je na necie) Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Widzę że zostałem prawie sam świerzakiem na tym forum Trudno - uczę sie dalej.Taki temat mi wyszedł w tamtym roku ale nie dokuczył mi za bardzo bo rzadko łowiłem dużymi piankowcami. teraz powoli przychodzi pora aby porzucić mikroklnie i śmielej zapolować na coś wymiarowego - chodzi o skręcanei przyponu przez duże piankowce. Bardzo kręcą mi przypon niekóre duże muchy piankowe np.. Charnobyl Ant czy duży Żuk na hakach 6-8, żyłka na przyponie 0,14, 0,16. Kilka (może naście) rzutów i przypon mam mega skręcony tak że czasami trudno już go odkręcić (bardziej się skręca niż od kiepskiej obrotówki w spinningu) - niestety to oznacza potrzebę odcinania i wiązania ponownie nowego kawałka przyponu. To tylko mój problem czy tez go miewacie?Jak sobie z tym radzić? Może grubsza żyłka na przyponie by pomogła? (nie mam jeszcze przetestowane) a klenie zaczynają już wychodzić do piankowców (dziś złowiłem 4 krótkie). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) exrexrolki Edytowane 13 Marca 2018 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Możesz zastosować takie cudo https://bogdangawlik.pl/product-pol-13717-Hanak-Micro-Rings.html i ostatni np metr dowiązany do cudeńka wywalać kiedy chcesz. Osobiście stosuje przy łowieniu lipieni, ale zasadza ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Flyfishing to przede wszystkim elegancja - siłowe rzuty to chyba dla niespełnionych w tym pierwszym.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Pianki,majówki,chrusty czasem robią śmigło...dobre pływaki podawaj z kotwiczonych N.p. Tongariro Roli.Siłowe to są zbędne wkręty sobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Możesz zastosować takie cudo https://bogdangawlik.pl/product-pol-13717-Hanak-Micro-Rings.html i ostatni np metr dowiązany do cudeńka wywalać kiedy chcesz. Osobiście stosuje przy łowieniu lipieni, ale zasadza ta sama.Ring nic nie da trzebaby mikrokrętlik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Dzięki za wymianę ale szczerze to oprócz mikroringa nic nie zrozumiałem - chyba za świeży jestem.Mikroringa spróbuje - jak nie ograniczy skręceń to chociaż ułatwi częstą wymianę najcieńszego fragmentu linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Spokojniejszy rzut, grubsza żyłka, zmiana muchy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Czesc, zanim zaczniesz kombinowac z microringami sprobuj 2 rzeczy.1) nie wyciagaj wiecej linki z kolowrotka niz mozesz rzucic.Linka lezaca pod nigami i nie wystrzwlona sie skreca i skret potem przechodzi do przodu2) jesli zauwazysz skret w przyponie/lince pusc linke/przypon z nurtem, zablokuj i poczekaj chwile. Ciagnacy prad powinien odwinac wszystkie twisty. pozdrawiammichal 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Ring nic nie da trzebaby mikrokrętlik... Dokładnie. Ze swojej strony mogę polecić takie ustrojstwo: Jest to mikrokrętlik z systemem szybkiej wymiany przyponu/ tippetu używany przez trottingowców Tu akurat przykład z Drennana # 16 (innych nie mam) jest jeszcze w rozmiarze 18, jeszcze mniejszy.Firma Cralusso ma w ofercie taki cuś w rozmiarze 14 o wadze 0,06 gr.Jak nic nie pomoże, to może warto spróbować Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 (edytowane) Witam.Radzę zacząć od sprawdzenia haczyk, czy grot nie jest wygięty w bok. Ten dopiero skręca przypon. Kłaniam się Marian Edytowane 13 Marca 2018 przez marian-56 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Super - chwała odpowiadącym - teraz cztery odpowiedzi i każda solidna.Szacunek i dzięki - wielkich ryb życzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Istotne znaczenie ma tutaj proces budowy muchy. W przypadku większych suchych lub mokrych much ze skrzydełkami szczególna uwagę należy zwrócić na jej symetryczność. Odnośnie piankowców - na równe, symetryczne rozłożenie tułowia i nóżek. Zatem walka ze skrętami przyponu zaczyna się już przy imadle. Koniecznym jest zachowanie dużej staranności przy wykonywaniu takich much. Nie można pozwolić sobie na nonszalancję, jak nierzadko w przypadku nimf. Edytowane 14 Marca 2018 przez Marszal 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Bedzie tak.Po pierwsze 0,14 to za cienko.0,16-0,17 już lepiej.Ja w zeszłym sezonie używałem xps trabucco 0,167 fluorocarbon.Zaleta tej żyłki to taka że jest sztywna.Generalnie miękkie żyłki się nie nadają.Tylko sztywne.Druga sprawa to to co napisał Marszal.A więc symetryczność much.I co też ważne przy konstruowaniu much to nie stosować sztywnych odstających materiałów.Często taka "sztywno kończynowa" mucha wygląda fajnie ale jest nie praktyczna ze względu na to,że właśnie skręca przypon.Dużo lepsze są na odnóża dedykowane miękkie gumki niż najlepiej wyglądające gięte na ciepło sztywne.Dużo łowię na żuczki i temat mam przerobiony i dziś problem skręcania u mnie nie występuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Konstrukcja muchy to podstawa. Miałem partie jętek ze sztywnymi skrzydełkami. Wyglądały realistycznie ale właśnie skręcały przypon. I ten 0,16 i ten 0,24. W jednej odpadły skrzydełka i okazało się, że jest dobrze a ryby tak samo chętnie zagryzały sam odwłok z jeżynką. Im prostsza mucha tym mniej problemów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi