Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Linka muchowa Ego Weapon DT5F FL-WE-DT5F

Kolor: light green

Pływająca

Nieduże pieniądze, myślę że na początek będzie dobra.

W zeszłym roku kupowałem koledze taką linkę.Polecał ją mi sprzedawca ze Spójni Maciek.Kolega po sezonie łowienia jest z niej  zadowolony .

8656 nie oznacza niczego innego co 

86 = 8'6'' =2,63 m

56=5/6 klasa AFTM

Tego kija nie znam, ale jeśli nie jest źle opisany to polecałbym Ci kupić linkę DT5F lub DT6F. 

Musiałbyś określić budżet jaki chciałbyś wydać na linkę. Poszukaj na forum, był temat o tańszych linkach muchowych, które się bardzo dobrze sprawdzą. 

Temat przeniosłem, bo padło wiele podobnych pytań. 

Dwa pytanka:

1) jak to jest z tym śledzeniem wzrokiem muchy? Byłem ostatnio z 2-3 razy (bardziej potrenować rzuty niż łowić) ale albo już tak oślepłem albo dopatrzyć sie muchy na wodzie nie jest łatwo (mała rzeka, woda mętna, pogoda ponura). Jak to jest czy trzeba zawsze widzieć suchą muchę czy to raczej chodzi i obserwowanie miejsca gdzie nasza mucha powinna sie znajdować?

2) jaka jest granica mięcy muchą pływającą/suchą a tonącą? Czy to jest tak że sucha mucha w końcu nasiąka i trzeba ją jakimś mazidłem potraktować aby była znowu "sucha" bo inaczej staje się mokra i tonąca czy to jakoś inaczej "działa"?

Kup książkę Adasia Sikory "Wędkarstwo muchowe"  - to przewodnik w zakresie wszelkich technik muchowych (poza łowieniem łososi na wędki dwuręczne).

Zainwestujesz 33zł i masz tam wszystko pięknie wyjaśnione wraz z obrazkami (technika rzutu, sprzęt, muchy, ryby....)

A odnośnie Twoich pytań:

1. Dobrze skonstruowana mucha sucha ma pływać i powinieneś ją widzieć - aby ułatwić sobie życie w małych modelach można zastosować pasemko np białego CDC co ułatwi obserwowanie muchy. Oczywiście zdarzają się sytuacje gdzie warunki bardzo utrudniają obserwowanie wody - np zaczyna zmierzchać i niewiele widać - wtedy łowisz praktycznie "na słuch" ;-) Jak CI mucha namoknie to musisz ją osuszyć (jest wiele metod) aby ponownie pływała. 

2. Generalnie mucha sucha to wszelkie imitacje owadów latających - zawsze pływa po powierzchni. Mucha mokra oraz nimfy to imitacje organizmów żyjących pod wodą - np lawy chruścika, kiełże, jętki w fazie larwalnym i wiele innych. Często skuteczną metodą jest zatopienie muchy suchej tak aby płynęła tuż pod powierzchnią i smużyła - np. tzw przytopiony chruścik - ale to nadal "mucha sucha".

Pozdrawiam

Edytowane przez gladki
  • Like 1

Dwa pytanka:

1) jak to jest z tym śledzeniem wzrokiem muchy? Byłem ostatnio z 2-3 razy (bardziej potrenować rzuty niż łowić) ale albo już tak oślepłem albo dopatrzyć sie muchy na wodzie nie jest łatwo (mała rzeka, woda mętna, pogoda ponura). Jak to jest czy trzeba zawsze widzieć suchą muchę czy to raczej chodzi i obserwowanie miejsca gdzie nasza mucha powinna sie znajdować?

2) jaka jest granica mięcy muchą pływającą/suchą a tonącą? Czy to jest tak że sucha mucha w końcu nasiąka i trzeba ją jakimś mazidłem potraktować aby była znowu "sucha" bo inaczej staje się mokra i tonąca czy to jakoś inaczej "działa"?

W pewnych warunkach obserwujesz okolicę w ktorej powinna być mucha. Każde oczko, chlapnięcie tniesz w ciemno. Bardzo często sie zdarza że nie idzie namierzyć muchy, np. w bystrzu, pod światło (słońce) czy w kipieli.

Sucha mucha nasiąka z czasem. Wyjecie kilku ryb oznacza zazwyczaj zmianę muchy lub wypłukaniu łownej ze śluzu i przesuszenie patką czy chemią. Zanim założysz świeżą z pudełka możesz nasączyć ją jakim środkiem hydrofobowym (np. olej siliconowy). Olej z "tłuszczyku" CDC też jest dobry.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

rozumiem że to wszystko płynne/zmienne itp. ale zapytam - czy 0,16mm na przyponie przy muszce to dobry standard przy łowieniu klenia czy za grubo? i zwykle trzeba niżej zejść z grubością żyłki aby muszka kusząco na wodę opadała? (miejsce to głównie ma być Odra i łowienie w okolicy szczytów główek + kanał Odry)

Edytowane przez analityk

Witam! Od obecnego sezonu pragnę rozpocząć swoją przygodę w wędkarstwie muchowym. Dziś zakupiłem kołowrotek Okuma Airframe 4/6, teraz rozglądam się za wędką. Do wydania na kijek mam około 250 zł i zastanawiam się nad trzema modelami, a mianowicie:  SHAKESPEARE SIGMA 9"5#, KONGER WCF 270 5/6 I VISION Keeper 9' #5. Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi polecić jakiś kij spośród tych trzech, lub jakiś całkowicie inny w granicach mojego budżetu?

Drugie moje pytanie dotyczy sznura, na który mam przeznaczony budżet do ok. 150zł. Jaki sznur można polecić początkującemu, który współgrałby z pozostałymi komponentami. Chciałbym zacząć od suchej, stąd sznur pływający.

Po trzecie: co jeszcze oprócz trzech wyżej wymienionych rzeczy należałoby kupić na start? Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję :)

Edytowane przez wojtiszon

cześć, na temat wszystkich patyków się nie wypowiem, ale SHAKESPEARE SIGMA 9"5# mam, łowię i jestem zadowolony, dodatkowo 4-ro skład z tubą transportową to dla mnie ważna zaleta, z czystym sumieniem polecam, szczególnie że nówka kosztuje 150 zł, sznur w tym budżecie kupisz na pewno całkiem dobry, ale na początek kup sobie jakąś tanią używkę, resztę budżetu zachowaj, jeszcze zdążysz je wydać :D i nad wodę!

1. KONGER WCF 270 5/6

2. Kup cortland 333 wf6 (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4564-Cortland-333-Classic-Plywajacy-WF.html)

3. podkład (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4082-Hends-Fly-Line-Backing-Pomaranczowy-Fluo-50yds-20lbs.html)

4. jak sznur nie będzie miał pętli kup łącznik (http://bogdangawlik.pl/product-pol-7934-Hends-Braided-Conectors.html)

5.  nie wiem czy będziesz robił przypon koniczny sam czy chcesz kupić gotowca, lepiej zrobić samemu, więc żyłki 20,18,14 najlepiej miękkie (stroft, wizzard ) (http://bogdangawlik.pl/product-pol-8640-Wizard-Majestic.html) - przypon wiążesz na węzeł zderzakowy lub blood knot

6. smar do sznura (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4427-Hends-Fly-Line-Floatant.html)

7. okulary polaryzacyjne

8. indykator w paście - http://bogdangawlik.pl/product-pol-9417-Loon-Biostrike-Pink-Yellow.html

9. podbierak - jest wymagany 

10. wodery/śpiochy i byty

11. coraz więcej jest wód z wymogiem haków bezzadziorowych
12. imadło, bobine, korale 3mm, dubbing, pióra - oczywiście jeżeli sam będziesz kręcił

13. pudełko na muchy (http://bogdangawlik.pl/pol_m_Pudelka-muchowe_BG-Micro-Slit-Fly-Boxes-367.html)

podane przeze mnie przedmioty są propozycją, na początek powinno starczyć

• Like 6