trout master Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 "... zaryzykowałbym stwierdzenie bez istotnej przyczhyny strzeliła." Zawsze jest jakaś przyczyna.Opisz zdarzenie i pomyślimy. Napis co strzeliło, w którym miejscu, przy jakim sznurze. Rzut? Zaczep? ITD, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 @szczurek1, odnośnie wędek to znany i sprawdzony jest Konger WC, ale chyba wziąłbym na Twoim miejscu #4/5 bo to dość mocne kije. Do tego linka DT5F i masz fajny zestaw. Przejrzyj forum, było wiele tematów o linkach wartych uwagi z tej niższej półki cenowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurek1 Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Kołowrotek wybrany, na początek będzie Okuma.Co do kija też już postanowione, KONGER World Champion 270/2 4/5To będzie właśnie zestawik na początek .Dziękuję za rady na pewno się pochwalę rezultatami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tb01 Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Kupisz Kongera WC, to też co roku będziesz wymieniał szczytówki. Koszt to jakieś 60-70 zł. Edytowane 15 Marca 2016 przez Tb01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurek1 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wszystko zamówione. Tylko czekać teraz aż przyjdzie i następnie, pierwszy wypad z muchówka Zaczyna się kolejny rozdział w moim życiu z kijem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klusek006 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 A jaką linkę zamówiłeś do tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurek1 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Witam.Linka muchowa Ego Weapon DT5F FL-WE-DT5FKolor: light greenPływającaNieduże pieniądze, myślę że na początek będzie dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Witam.Linka muchowa Ego Weapon DT5F FL-WE-DT5FKolor: light greenPływającaNieduże pieniądze, myślę że na początek będzie dobra.W zeszłym roku kupowałem koledze taką linkę.Polecał ją mi sprzedawca ze Spójni Maciek.Kolega po sezonie łowienia jest z niej zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurek1 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 A co się z nią dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 No właśnie nic się z nią nie dzieje W sumie to zaskoczenie, bo w linkach kilka razy droższych zdarzają się wpadki typu pękająca powłoka po kilku miesiącach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Mam wedkę firmy shimano, jej dokładne dane to : shimano twin power fly 8656 ( cokolwiek to znaczy) w klasie 5/6 długości 2,63 metra. teraz pytanie - jaki sznur będzie ją ładował ? Chciałbym kupić sznur do suchara ( póki co). może ktoś pomoże? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 8656 nie oznacza niczego innego co 86 = 8'6'' =2,63 m56=5/6 klasa AFTM Tego kija nie znam, ale jeśli nie jest źle opisany to polecałbym Ci kupić linkę DT5F lub DT6F. Musiałbyś określić budżet jaki chciałbyś wydać na linkę. Poszukaj na forum, był temat o tańszych linkach muchowych, które się bardzo dobrze sprawdzą. Temat przeniosłem, bo padło wiele podobnych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Zawsze jest jakaś przyczyna.Opisz zdarzenie i pomyślimy. Napis co strzeliło, w którym miejscu, przy jakim sznurze. Rzut? Zaczep? ITD, itp.Niech tam - pękła przy wyciąganiu sznura z kołowrotka (chcałem miec więcej w ręku przed rzutem) - mam już drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dwa pytanka:1) jak to jest z tym śledzeniem wzrokiem muchy? Byłem ostatnio z 2-3 razy (bardziej potrenować rzuty niż łowić) ale albo już tak oślepłem albo dopatrzyć sie muchy na wodzie nie jest łatwo (mała rzeka, woda mętna, pogoda ponura). Jak to jest czy trzeba zawsze widzieć suchą muchę czy to raczej chodzi i obserwowanie miejsca gdzie nasza mucha powinna sie znajdować? 2) jaka jest granica mięcy muchą pływającą/suchą a tonącą? Czy to jest tak że sucha mucha w końcu nasiąka i trzeba ją jakimś mazidłem potraktować aby była znowu "sucha" bo inaczej staje się mokra i tonąca czy to jakoś inaczej "działa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Kup książkę Adasia Sikory "Wędkarstwo muchowe" - to przewodnik w zakresie wszelkich technik muchowych (poza łowieniem łososi na wędki dwuręczne).Zainwestujesz 33zł i masz tam wszystko pięknie wyjaśnione wraz z obrazkami (technika rzutu, sprzęt, muchy, ryby....) A odnośnie Twoich pytań: 1. Dobrze skonstruowana mucha sucha ma pływać i powinieneś ją widzieć - aby ułatwić sobie życie w małych modelach można zastosować pasemko np białego CDC co ułatwi obserwowanie muchy. Oczywiście zdarzają się sytuacje gdzie warunki bardzo utrudniają obserwowanie wody - np zaczyna zmierzchać i niewiele widać - wtedy łowisz praktycznie "na słuch" ;-) Jak CI mucha namoknie to musisz ją osuszyć (jest wiele metod) aby ponownie pływała. 2. Generalnie mucha sucha to wszelkie imitacje owadów latających - zawsze pływa po powierzchni. Mucha mokra oraz nimfy to imitacje organizmów żyjących pod wodą - np lawy chruścika, kiełże, jętki w fazie larwalnym i wiele innych. Często skuteczną metodą jest zatopienie muchy suchej tak aby płynęła tuż pod powierzchnią i smużyła - np. tzw przytopiony chruścik - ale to nadal "mucha sucha". Pozdrawiam Edytowane 20 Marca 2016 przez gladki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dwa pytanka:1) jak to jest z tym śledzeniem wzrokiem muchy? Byłem ostatnio z 2-3 razy (bardziej potrenować rzuty niż łowić) ale albo już tak oślepłem albo dopatrzyć sie muchy na wodzie nie jest łatwo (mała rzeka, woda mętna, pogoda ponura). Jak to jest czy trzeba zawsze widzieć suchą muchę czy to raczej chodzi i obserwowanie miejsca gdzie nasza mucha powinna sie znajdować? 2) jaka jest granica mięcy muchą pływającą/suchą a tonącą? Czy to jest tak że sucha mucha w końcu nasiąka i trzeba ją jakimś mazidłem potraktować aby była znowu "sucha" bo inaczej staje się mokra i tonąca czy to jakoś inaczej "działa"?W pewnych warunkach obserwujesz okolicę w ktorej powinna być mucha. Każde oczko, chlapnięcie tniesz w ciemno. Bardzo często sie zdarza że nie idzie namierzyć muchy, np. w bystrzu, pod światło (słońce) czy w kipieli. Sucha mucha nasiąka z czasem. Wyjecie kilku ryb oznacza zazwyczaj zmianę muchy lub wypłukaniu łownej ze śluzu i przesuszenie patką czy chemią. Zanim założysz świeżą z pudełka możesz nasączyć ją jakim środkiem hydrofobowym (np. olej siliconowy). Olej z "tłuszczyku" CDC też jest dobry. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Dzięki Panowie- mam już jedną książkę ale zbyt ogólna jest bo nie ma w niej odpowiedzi na pytania które zadaję.Dzieki też za polecenie innej pozycji książkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) rozumiem że to wszystko płynne/zmienne itp. ale zapytam - czy 0,16mm na przyponie przy muszce to dobry standard przy łowieniu klenia czy za grubo? i zwykle trzeba niżej zejść z grubością żyłki aby muszka kusząco na wodę opadała? (miejsce to głównie ma być Odra i łowienie w okolicy szczytów główek + kanał Odry) Edytowane 29 Marca 2016 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Doświadczenie mam marne ale wiem że są warunki gdzie 16 stka strzela jak nitka zaraz po braniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoamFly Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 oj z tym "strzelaniem" 16-tki to bym nie przesadzał, powinna być ok, na letnie klenie stosowałem nawet 20-kę, zupełnie ich to nie krępowało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtiszon Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Witam! Od obecnego sezonu pragnę rozpocząć swoją przygodę w wędkarstwie muchowym. Dziś zakupiłem kołowrotek Okuma Airframe 4/6, teraz rozglądam się za wędką. Do wydania na kijek mam około 250 zł i zastanawiam się nad trzema modelami, a mianowicie: SHAKESPEARE SIGMA 9"5#, KONGER WCF 270 5/6 I VISION Keeper 9' #5. Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi polecić jakiś kij spośród tych trzech, lub jakiś całkowicie inny w granicach mojego budżetu? Drugie moje pytanie dotyczy sznura, na który mam przeznaczony budżet do ok. 150zł. Jaki sznur można polecić początkującemu, który współgrałby z pozostałymi komponentami. Chciałbym zacząć od suchej, stąd sznur pływający. Po trzecie: co jeszcze oprócz trzech wyżej wymienionych rzeczy należałoby kupić na start? Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję Edytowane 31 Marca 2016 przez wojtiszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoamFly Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 cześć, na temat wszystkich patyków się nie wypowiem, ale SHAKESPEARE SIGMA 9"5# mam, łowię i jestem zadowolony, dodatkowo 4-ro skład z tubą transportową to dla mnie ważna zaleta, z czystym sumieniem polecam, szczególnie że nówka kosztuje 150 zł, sznur w tym budżecie kupisz na pewno całkiem dobry, ale na początek kup sobie jakąś tanią używkę, resztę budżetu zachowaj, jeszcze zdążysz je wydać i nad wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 1. KONGER WCF 270 5/62. Kup cortland 333 wf6 (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4564-Cortland-333-Classic-Plywajacy-WF.html)3. podkład (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4082-Hends-Fly-Line-Backing-Pomaranczowy-Fluo-50yds-20lbs.html)4. jak sznur nie będzie miał pętli kup łącznik (http://bogdangawlik.pl/product-pol-7934-Hends-Braided-Conectors.html)5. nie wiem czy będziesz robił przypon koniczny sam czy chcesz kupić gotowca, lepiej zrobić samemu, więc żyłki 20,18,14 najlepiej miękkie (stroft, wizzard ) (http://bogdangawlik.pl/product-pol-8640-Wizard-Majestic.html) - przypon wiążesz na węzeł zderzakowy lub blood knot6. smar do sznura (http://bogdangawlik.pl/product-pol-4427-Hends-Fly-Line-Floatant.html)7. okulary polaryzacyjne8. indykator w paście - http://bogdangawlik.pl/product-pol-9417-Loon-Biostrike-Pink-Yellow.html9. podbierak - jest wymagany 10. wodery/śpiochy i byty11. coraz więcej jest wód z wymogiem haków bezzadziorowych12. imadło, bobine, korale 3mm, dubbing, pióra - oczywiście jeżeli sam będziesz kręcił13. pudełko na muchy (http://bogdangawlik.pl/pol_m_Pudelka-muchowe_BG-Micro-Slit-Fly-Boxes-367.html) podane przeze mnie przedmioty są propozycją, na początek powinno starczyć 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtiszon Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Takiej konkretnej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuję Wam bardzo Edytowane 31 Marca 2016 przez wojtiszon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Takiej konkretnej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuję Wam bardzo 14. obcinacz do żyłki żyłkę zawsze zabieraj z sobą, przed wyrzuceniem potnij na kawałki drobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi