Ektom Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Witam.Ektom, Mysha ... pozwolicie że jedną rzecz sprostuję - chociaż samodzielnie wędkuję już ponad 40 lat, To jako muszkarz masz dopiero 5 wiosen. Ale fakt, nie zaśmiecajmy wątku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Witam.Temat wart pociągnięcia ... z racji tego iż z przyczyn do końca nikomu nie znanych, wędkarze muchowi (a przynajmniej znaczna ich cześć na forach muchowych) przywłaszczają sobie jakoby jedyną i najlepszą wody znajomość oraz rybich obyczajów.To jest mit kolejny po sprzętu taniości i słusznej jedynie drogi do osiagnęcia muszkarskiego szczytu umiejętności, niedostępnego kompletnie (w błędnym mniemaniu) dla zwykłych grunciarzy, korbiarzy, karpiarzy, i innych wękarskich -arzy lub -owców.Myślę że nie trzeba wcale się nazywać Zacharczyk, Szymański czy Andrzejczyk (piękne i szerokiemu gronu znajome przykłady, choć dwóch z nich już nad wodą spotkać nie można) ... by nie mieć nic z muchą na rzeczy a zawstydzać niejednego "kompletnego muszkarza" wiedzą o wodzie i samych rybach. I okazuje się potem że przeciętny muszkarz znad Sanu, Dunajca czy Raby, stojąc nad brzegiem Odry, Wisły, czy ciurka byle jakiego, nie wie jak łowić, o moczeniu kija w sadzawce, gdzie woda wcale nie płynie, już nie wspominając.Bo się naczytał na forach że nic jeszc nie wie o wodzie, a swojej wiedzy sprzed "muszkarskiej epoki" nagle w większości zapomniał ... Myślę że to bardzo dobra rada dla każdego "świeżaka" - żeby nie zapominać jak się ryby łowiło zanim muszkarzem się stało ... Pozdrawiam. Edytowane 24 Maja 2021 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ektom Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Witam.Temat wart pociągnięcia ... z racji tego iż z przyczyn do końca nikomu nie znanych, wędkarze muchowi (a przynajmniej znaczna ich cześć na forach muchowych) przywłaszczają sobie jakoby jedyną i najlepszą wody znajomość oraz rybich obyczajów.To jest mit kolejny Masz zacięcie do obalania mitów,a ja zauważyłem, że to częsta cecha mitotwórców.Taki trochę lewak z Ciebie ,według dawnej definicji lewicy, zawsze w niezgodzie z tym co jest. To cecha ludzi młodych lub „dłużej dojrzewających” lub ideowców.A prawdę o świadomości i elitarności wędkarzy widać nad wodą.Ale dość , to nie ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 A ja jako świeżak, nie żałuję wydanych pieniędzy na wstępny kurs u A.Sikory. Owszem, dużo pracy własnej jest nieodzowne ale parę sesji z mistrzem pozwoliły wyeliminować podstawowe błędy i dały niezłego kopa na przyszłość. Poza tym takie kursy przeważnie odbywają się w fajnych miejscach i taki wyjazd stanowi też niezła rekreację (San, Bóbr). Potem to już tylko codzienne spacery z psem po łąkach i rzuty między drzewami, do celu, ponad chaszczami (z tyłu) itp... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Witam.Temat wart pociągnięcia ... z racji tego iż z przyczyn do końca nikomu nie znanych, wędkarze muchowi (a przynajmniej znaczna ich cześć na forach muchowych) przywłaszczają sobie jakoby jedyną i najlepszą wody znajomość oraz rybich obyczajów.To jest mit kolejny po sprzętu taniości i słusznej jedynie drogi do osiagnęcia muszkarskiego szczytu umiejętności, niedostępnego kompletnie (w błędnym mniemaniu) dla zwykłych grunciarzy, korbiarzy, karpiarzy, i innych wękarskich -arzy lub -owców.Myślę że nie trzeba wcale się nazywać Zacharczyk, Szymański czy Andrzejczyk (piękne i szerokiemu gronu znajome przykłady, choć dwóch z nich już nad wodą spotkać nie można) ... by nie mieć nic z muchą na rzeczy a zawstydzać niejednego "kompletnego muszkarza" wiedzą o wodzie i samych rybach. I okazuje się potem że przeciętny muszkarz znad Sanu, Dunajca czy Raby, stojąc nad brzegiem Odry, Wisły, czy ciurka byle jakiego, nie wie jak łowić, o moczeniu kija w sadzawce, gdzie woda wcale nie płynie, już nie wspominając.Bo się naczytał na forach że nic jeszc nie wie o wodzie, a swojej wiedzy sprzed "muszkarskiej epoki" nagle w większości zapomniał ... Myślę że to bardzo dobra rada dla każdego "świeżaka" - żeby nie zapominać jak się ryby łowiło zanim muszkarzem się stało ... Pozdrawiam.Jak zwykle popadasz w "przesadyzm" i zupełnie niepotrzebnie podważasz wiedzę innych doświadczonych. Mówię tu o ludziach z autentycznym doświadczeniem, a nie tych z wiedzą nabytą na forach czy fejsach.Moze zbyt duzo masz konatktu własnie z takimi "nauczonymi" i "oczytanymi", a nie potrafiącymi stanąc nad wodą i patrząc na układ pradów, strug, nawet zmarszczek na powierzchni odczytać ukształtowanie dna i potencjalne stanowiska ryby. Potrafiących na podstawie krótkiej obserwacji otoczenia dobrać z grubsza muchę, podać ją poprowadzić ja odpowiednio. Niestety wraz z popularyzacją muszkarstwa, jest takich mistrzów coraz więcej.Ni dziw sie też że nawet najbardziej doświadczony muszkarz znad Sanu czy Dunajca zgubi się środkowej czy dolnej Wiśle, bo i wędkarz z Wisły wywieziony odpowiednio daleko na inny jej odcinek może się poczuć nieco zagubiony.Ponadto typowo jeziorowy wędkarz zgubi się nad dowolną rzeką, a wychowany tylko i wyłacznie nad rzeką zginie na jeziorze.Wędkarz z doświadczeniem, będzie potrafił się dopasować i dostosować, zajmie mu to najwyżej krótszy lub dłuższy okres czasu. Taki nauczony i prowadzony za rączkę przez fora i gotowe recepty - będzie dalej brnął w błedy i utarte schematy zastanawiając się co jest nie tak i szukając kolejnych cudownych recept. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Forest, tak czytam tą twoją propagandę taniej chińszczyzny na tym i innych forach i myślę, że jesteś nieobiektywny na takiej samej zasadzie jak snoby co to wypisują, że nic innego niż sage czy inny hardy nie jest godne wzięcia do ręki. Spróbuj sie oderwać na chwilę od myślenia że coś jest świetne, jak za cenę którą kosztuje, albo nie aż tak doskonałe jak na pieniądze które trzeba za to wybulić.. Wtedy może przyznasz, że markowy sprzęt jest zazwyczaj dużo lepszy niż budżetowy. Czy różnica w cenie odzwierciedla różnicę w jakości to już inna sprawa. Na dodatek mam poważne wątpliwości, co do twoich realnych doświadczeń ze sprzętem z górnej półki. Bo ja na przykład mam ograniczone doświadczenie ze sprzętem budżetowym, i chętnie polecę coś czego używam I jestem z tego zadowolony, ale nigdy nie napiszę, że tańsze opcje to chłam...Chyba że sprawdziłem I wiem że to chłam i bubel, np Shakespeare oracle exp, który łamie sie pod własnym ciężarem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Forest, załóż wątek pt. "Dlaczego siedzę na forum, które niczego mnie nie nauczyło". Kojarzysz się z frazą "dobrze, że nie posłuchałem", stąd pomysł wątku.Co do kursów muchowych...zastanów się, co tu kolego serwujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Żeby uciąć dywagacje, czy tanie, czy drogie, zapytam. Uniwersalny kij w klasie 5 i długości 9 stop. Ma obsłużyć suchą, mokra, nimfę i streamera na lekko. Nacisk na suchą i mokrą. Nie mówimy o pieniądzach.???? Edytowane 24 Maja 2021 przez jabadaon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Jeśli mówimy o uniwersalnej 9' piątce to ja wybrałbym kij mid fast, ale poważnie zastanowił bym się nad 9' szybką czwórkę, gdyż lubię kije fast ale szybka 5 to na suchą (poza majówką i piankowcami) troche overkill. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Mówimy o uniwersalnym kiju. Rzeka typu Skawa, Soła, Dunajec. I chodzi mi o konkretny model???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Żeby uciąć dywagacje, czy tanie, czy drogie, zapytam. Uniwersalny kij w klasie 5 i długości 9 stop. Ma obsłużyć suchą, mokra, nimfę i streamera na lekko. Nacisk na suchą i mokrą. Nie mówimy o pieniądzach.Proponuję upolować z axisa, stara seria, spełnia wg mnie Twoje wymagania. W Polsce ok. 1 tyś, można sprzedać po kilku latach za zblizoną cenę. Model wt 4 jest rownie przydatny, ale streamerowo już gorzej.pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Ha, tylko czy trafisz u nas w kraju tego Sage. I jeszcze powiedz mi Pawle jako laikowi, co tzn. stara wersja Edytowane 24 Maja 2021 przez jabadaon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Hey Pawel,no wlasnie mialem pisac, popieram wybor. Z-Axis. Ja bardzo lubilem ten kij. Sprzedalem kilka lat temu, jak sie przeprowadzilem do kangurowa, ale teraz zaluje. Michal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Ha, tylko czy trafisz u nas w kraju tego Sage. I jeszcze powiedz mi Pawle jako laikowi, co tzn. stara wersjaTrzeba przypilnować i lookać na fly fishing komis- nawet teraz widziałem tam kijek Marszala tylko trochę krótszy. Stara seria powinienem napisać- to po prostu od lat nieprodukowany kij mający już dwu następców. Ale...malina!Michał też jak widać ceni.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 To jeszcze zapytam jaki sznur pływający do tej bestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Przez wiele lat łowiłem wersją zaxisa 9'6" #5 I potwierdzam co napsał Paweł, niezwykłe połączenie dynamiki i finezji. Jakbym na nieznane łowisko pstrągowe mógł zabrać tylko jeden kij, to byłby ten włašnie...Ale nie wiem ile ci zajmie upolowanie używki, może być długo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Zatem rozumiem, że nowego kija też nie dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Raczej nie. Łowiłem kiedyś pożyczonym od kolegi Z axisem. Bardzo fajna wędka, choć ja zawsze miłośnikiem byłem wolniejszych SLT i LL. Używam w tej chwili czegoś co jest dla mnie uniwersałem i ..... nie pochodzi z jakiejś firmy z tradycjami muchowymi ????. Jest to wędzisko na blanku Phenix Fx 96-4 #5. Na moje północno-wschodnie wody OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Witam.Prosiłem żeby mi gęby nie dorabiać obcej do tego o czym pisałem ... A tu dowiedziałem się że jestem lewakiem, tworzę spiskowe teorie, reklamuję taniochę i nie doceniam sprzętu z wyższej półki ... Parę razy o tym pisałem - jak ktoś się młotkiem i majzlem nauczy biegle władać, to można mu potem młot pneumatyczny dać do ręki bo go doceni. To złota zasada, którą w życiu wyznaję. Jabadaon - tak konkretnie to uzbroj sobie u Sergiusza (fishingrod.pl) MHX F905-4, koniecznie w rękojeść typu Ritz.Bedziesz miał kapitalny blank i spersonalizowany kij od polskiego rzemieślnika za śmieszną cenę w porównaniu do nowych wędek, marek których podobno nie lubię Wyniesie Cię tyle ile kilkunastoletnia używka o której mowa wyżej, po kilku właścicielach.A będziesz miał kija w jednym - jedynym egzemplarzu na świecie, zrobionym specjalnie dla Ciebie. I tak jak to sobie wymyślisz.Jest różnica ? Pozdrawiam. Edytowane 24 Maja 2021 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Panowie, dalszy offtop będzie nagradzany stosownie z regulaminem. Proszę się skupić na temacie wątku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Wcale nie skonfudowani rozwojem wypadków doradzamy nadal... Gdy pytasz o linkę do wędziska które proponuję pojawia się firma Scientific Anglers i oferuje sznur Air Cel o długosci 25 metrów i kształcie pozwalającym wszechstronnie łowić.https://bogdangawlik.pl/product-pol-11212-Scientific-Anglers-Air-Cel-Yellow-Plywajacy-WF.htmlMyślę, że klasa 6 na początek Cię zadowoli, po czasie może 5, a może i kształt zmieni się z wf na dt, ale na razie za 180 pln mozna mieć fajną nową linkę i wiedzieć czym się rzuca...Dlaczego pisze o pewnosci czym się rzuca? Otóz o ile używane wedzisko czy kołowrotek łatwo zidentyfikować to z linkami jest inaczej i jestesmy zakładnikami dobrej woli i pamieci sprzedajacego. Czy sprzedający 10 linek pamieta parametry każdej z nich? A może ten Cortland tak podobny do Scientific A znalazł się na innej szpulce? A moze ta 4 ka jest jednak 5-ka?Kiedy jest sie na poczatku muchowej drogi, ale i potem pewnośc co do tego jaką linką się rzuca jest bardzo istotny. To wtedy wyrabiaja się skojarzenia, refleksje i własne oceny. Po jakimś czasie stajemy się świadomymi kupujacymi nie nabierajacymi jak wieloryb wszystkiego na raz w dużej ilości, ale polujacymi jak rasowy łowiec. Tak więc jabadaonie doradzam zakup używanych wędzisk, bo można je potem dobrze sprzedać, a w trakcie użytkowania odnowić i ulepszyć, nowych lub wzietych w rękę kołowrotków( tu jesli coś nieteges to naprawde trudno zaradzić) i zawsze, ale to zawsze nowych linek muchowych. A co do linek własnie, to mamy watek... pozdrawiam i służę pomocą zamieszczając zdjecia powstałe dzieki wszechstronnosci i porecznosci starego z axisa 9/5 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Dziękuję pięknie za wszelkie sugestie i oczekuję dalszych ????Tego Sage będzie ciężko dorwać. Może faktycznie trzeba coś zbudować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Panowie możecie polecić jakiś dobry kij do krótkiej nimfy ? Na rzeki Dunajec, białka, San . Czym wy łowicie co możecie polecić . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Dziękuję pięknie za wszelkie sugestie i oczekuję dalszych Tego Sage będzie ciężko dorwać. Może faktycznie trzeba coś zbudować.Jasne, szukaj, ale gdy nagle, może za tydzień, a może później trafisz na ofertę sprzedaży tego wędziska, a przypomnę, że mówimy o 9 stopowej piątce sage z axis to w ciemno klikaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Panowie możecie polecić jakiś dobry kij do krótkiej nimfy ? Na rzeki Dunajec, białka, San . Czym wy łowicie co możecie polecić .Oczywiście wiem, że to propozycja nieco finansowo odjechana ( choć ja łowię używanym wędziskiem z polskiego rynku zakupionym za rozsądną cenę) to zaproponuję sage one 9,5 stopy wt 4.Dlaczego nie dłuższe wędzisko? kij? Looknij na wątek o krótkiej nimfie.Uwaga ogólna-jest u wielu świetnych muszkarzy, którzy już wiele napisali w dokładnie opisanych watkach. Łatwiej uzyskać porade dając dowód minimalnych choć poszukiwań na forum... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi