trout master Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Co do "prostowania przyponu" to po ostatnim wyrzucie linki/zestawu w przód musisz przed jej "upadkiem" na wodę podnieść wolno kij do góry. Wtedy wszystko się prostuje. Najważniejsze nie za szybko i im wyżej kij-szczytówka tym lepiej. Kwestie strzelania omówił kolega wyżej. Czekaj dłużej po każdym odrzucie aż poczujesz jak kij ciągnie ci rękę i wtedy będziesz wiedział że już wszystko w powietrzu proste. Jednymsłowem wolniej, płynniej i będzie dobrze. Zwłaszcza jeżeli dużo linki poza kijem. Im więcej tym wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Dzięki wielkie za rady. Jak tylko przestanie wiać to biorę się do dalszej pracy.Jeszcze jak waszym zdaniem, kij #4 jest odpowiedni do nauki, czy zainwestować w #5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Czwórka jest jak najbardziej odpowiednia. Zarówno do nauki, jak i łowienia ???? Nie odczujesz wielkiej różnicy. Staraj się tylko nie próbować od razu ze zbyt długim odcinkiem linki za szczytową przelotką. Najlepiej ok. 8-9 metrów. Gdy zacznie Ci wychodzić, wydłużysz ten odcinek. Ja również uczyłem się kiedyś sam i nie jest to takie trudne. Trzeba przygotować się nieco teoretycznie, żeby zrozumieć kilka zasad wynikających wprost z fizyki. Instruktor na pewno ułatwia sprawę, bo poza objaśnieniem owych zasad, patrzy "z boku" na nasze poczynania i widzi, co skorygować. Spróbuj się nagrać, łatwiej zobaczysz błędy ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) CzescPo pierwsze przypon musi byc. Co , jaki I do czego mozna omowic pozniej.Zgodze sie z przedmowcami, ze nalezy zwrocic usage na tzw timing/tempo I poczekac az petla sie rozwinie, ALE, pamietaj, ze jesli masz miekki kij to on sie bardziej ugina I tu trzeba dostosowac zasieg/ szerokosc wymachu do ugiecia. Jesli kij sie mocno gnie I wymach bedzie krotki, to nawet jesli sie petla rozwinie, rozwinie sie ona tworzac tzw tailing loop i wezly na przyponie. Arek, mozesz bardziej wyjasnic o co ci chodzi z podnoszeniem szczytowki w celu prostego wylozenia przyponu? Wedlug mnie to jesli celujesz na 12m I podczas wylozenia muchy uniesiesz szczytowke to one pociagnie linke I caly zestaw pod siebie skracajac planowane podanie. Wyjasnij prosze.Pozdrawiam Michal Edytowane 24 Września 2021 przez Michal Duzynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Przy położeniu zestawu z suchą mucha unoszę lekko szczytówkę. Przy dalekim rzucaniu czy przy rzucaniu inna suchą niż sucha nie unoszę kija (chyyyba, nie pamietam, robię to automatycznie). Im dalej rzucam na sucha tym ten ruch szczytówki do góry jest mniejszy. Choć zawsze (chyyyba) po każdym położeniu zestawu nadrzucam linke pod prąd. Też robię to automatycznie. Ale ja nie rzucam daleko. Inną rzeczą jest fakt że ja ostatnie podanie (przy suchej muszce) robię pod kijem, nie z "góry". Samo to powoduje że przypon ładniej się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 W sumie w przypadku nauki posługiwania się muchówką, szczególnie po kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu latach posługiwania się innymi metodami, najważniejsze jest uświadomienie sobie prostej zasady. Tak naprawdę przy użyciu wędziska nie "zarzucamy" naszej przynęty. Przy użyciu wędziska kształtujemy pętlę linki, której zachowanie w trakcie "lotu" jest "nośnikiem" przynęty. Gdy przestawimy się na ten tok myślenia wszystko staje się łatwiejsze i oczywiste. A parametry "taperów", "belly", tudzież innych wynalazków przestają być abstakcyjne i nabierają wartości użytkowych, takich jak np c.w. wędziska spiningowego ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 28 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Dzięki chłopaki za porady. Trochę poćwiczyłem wg waszych uwag i naprawdę wygląda to lepiej. Trenuje dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 ... Kolejne pytanie. Czy ktoś z was może mi wytłumaczyć w jakim celu stosowane są dwie muchy do nimfy, skoczek i prowadząca? Po co, na co, jaki cel jest każdej muchy? Oczytałem i naogladalem się różnych materiałów jak ma być zbudowany zestaw ale tak naprawdę nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia.Jak ktoś ma ochotę podzielić się swoją wiedzą to bardzo proszę o pomocThx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Witam. Odpowiedzi (zgodnych z prawdą) jest co najmniej trzy: - dwa razy większa szansa na branie, - możliwość zastosowania dwóch różnych much = szybsze "dopasowanie" się do wody, - sprowadzenie lekkiej, małej muchy w głębsze warstwy za pomocą cięższej prowadzącej. W sumie można stosować również inne kombinacje np. mokrej ze streamerem lub suchej (dużej) z nimfą (lekką), gdzie dochodzi czynnik sygnalizacji brań. Z reguły prowadząca jest cięższa (większa) od skoczka w przypadku nimfy, mokrej i streamera i odwrotnie przy zestawie z suchą ???? Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Łowienie jednocześnie w różnych warstwach wody np. przy dnie i w toni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Cześć chłopaki.W sumie to chyba dobry temat do zadania nurtującego mnie pytania. Maska zająca, bo o nią chodzi. Jak do cholery zrobić z niej dubbing? Strzyc te krótkie włosy czy je rwać czy jak? Chciałem zbudować body w nimfach takich jak walt's worm i mi się te włoski nitki nie trzymają. Jak i do czego używacie maski zająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 (edytowane) https://m.youtube.com/watch?v=Mxb7IGeEICs&t=3s Edytowane 18 Października 2021 przez jezier 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Patent z maszynka jest genialny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Niby tak, ale dla mnie ciut bez sensu i już tłumaczę dlaczego.Po takim ogoleniu i wymieszaniu, mamy w sumie jednokolorową i jednolitą breję.Na masce jak i uszach jest sierść w różnych odcieniach i nawet kolorach, że o długości włosa czy sztywności nie wspomnę...Wolę więc wyciąć sobie nozyczkami do roboty malutką kępkę taką jaką potrzebuję, przemiętolic palcem w zagłebieniu dłoni i zrobic muchę...Dodawanie błyskotek może i ma sens w większych muchach, ale w tych naprawdę małych robi sie przewijkę z cienkiego flesza. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grey Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 To jakaś pomyłka i porażka.Do maski używam paznokci ,żadnych maszynek.Po to jest maska , a nie gotowy dabing w torebce za 4 zł.,ktory mogę dowolnie mieszać.Mam maski i skorki zająca i królika .z zająca robię dabingi w mlynku ( nie zawsze),przedtem docinam nożyczkami na odpowiednią wys. sierści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Niby tak, ale dla mnie ciut bez sensu i już tłumaczę dlaczego.Po takim ogoleniu i wymieszaniu, mamy w sumie jednokolorową i jednolitą breję.Na masce jak i uszach jest sierść w różnych odcieniach i nawet kolorach, że o długości włosa czy sztywności nie wspomnę...Wolę więc wyciąć sobie nozyczkami do roboty malutką kępkę taką jaką potrzebuję, przemiętolic palcem w zagłebieniu dłoni i zrobic muchę...Dodawanie błyskotek może i ma sens w większych muchach, ale w tych naprawdę małych robi sie przewijkę z cienkiego flesza.praktyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 25 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2021 To jakaś pomyłka i porażka.Do maski używam paznokci ,żadnych maszynek.Po to jest maska , a nie gotowy dabing w torebce za 4 zł.,ktory mogę dowolnie mieszać.Mam maski i skorki zająca i królika .z zająca robię dabingi w mlynku ( nie zawsze),przedtem docinam nożyczkami na odpowiednią wys. sierści.Ja również od wielu dekad postępuję podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Witam. Odpowiedzi (zgodnych z prawdą) jest co najmniej trzy: - możliwość zastosowania dwóch różnych much = szybsze "dopasowanie" się do wody, Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne? To może ja wetnę się z odpowiedzią... tę mniej skuteczną wymieniam na inną, bo może okaże się jeszcze skuteczniejszą od tej już uznaną za dobrą??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) Jeśli się okaże ze rybki biorą częściej na jedna z much to czy zakładasz dwie podobne? To może ja wetnę się z odpowiedzią... tę mniej skuteczną wymieniam na inną, bo może okaże się jeszcze skuteczniejszą od tej już uznaną za dobrą??? Znam ta logike Hehe Kojarzy mi sie to z "Wczoraj braly wiec dzis moze beda braly jeszcze lepiej" Wiadomo jak sie to zwykle konczy. Edytowane 26 Października 2021 przez Luckyguliver 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Znam ta logike Hehe Kojarzy mi sie to z "Wczoraj braly wiec dzis moze beda braly jeszcze lepiej" Wiadomo jak sie to zwykle konczy. Nie skończy się sukcesem jeśli nie spróbujemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 WitamSzukam imadla obrotowego do krecenia much pod szczupaka ,sandaczaNigdy much nie krecilem, krecilem koguty ,zonkeryNo i mnie wkrecilo , dalem ogloszenie w kupie, zamienieMam woblery salmo na wymiane za imadloNie chce wydac kase, bo moze mi nie wyjdzieMoze ktos ma jakies imadlo ktore juz nie potrzbujeZwykle, fajne na koguty mamPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 Wystaw te woblery na giełdzie. Plus minus 600 PLN powinieneś dostać. Za tyle kupisz bardzo przyzwoite imadło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) WitamCzy ktos moze mi powiedziec, gdzie kupic taki dubing? cos podobnego?Bardzo mi sie ta mucha podoba, a nie chcial bym wydac kase na cos innego Nie mowie o tym z filmu, najlepiej w UESalar, Tajmen, Bogdaniuk,Marios fligendose, tu by bylo mi najlatwiej Pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2021 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Które to dubbing? Wszystko jest robione z pojedynczych kolorów i materiałów. Większość to raczej tzw "dywan". "Świecące" to różne flesze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi