Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

teraz tak, rada może nie być dobra na twoją wodę ale może da ci frajdę.

jeżeli masz wodę górską to zacznij od bliskiej nimfy - poczytaj co i jak, powinno być na początek ok.

tak wiem mówiłeś o sucharach

skoczek - march brown

mucha prowadząca - nimfa pheasant tail

jak już trochę to opanujesz zacznij dalsze rzuty, nie martw się jak nie będzie szło.

jak to się mówi - there is no try in fly fishing, suck you must first

jak już opanujesz rzuty ciut mocniej zacznij przechodzić na suchara

oczywiście tekst powyżej to moje odosobnione zdanie - sam się zacząłem uczyć dopiero tak na poważnie

rozumiem że to wszystko płynne/zmienne itp. ale zapytam - czy 0,16mm na przyponie przy muszce to dobry standard przy łowieniu klenia czy za grubo? i zwykle trzeba niżej zejść z grubością żyłki aby muszka kusząco na wodę opadała? (miejsce to głównie ma być Odra i łowienie w okolicy szczytów główek + kanał Odry)

Osobiście na Odrę wiązałem przypon z żyłki 0,18-0,22mm i rybom to nie przeszkadzało. A zawsze istnieje "ryzyko", że muchę zassie np. boleń. Łowiłem na piankowe pasikoniki, bo skuteczne na górskich ciekach chruściki i jętki były zbyt szybko zbierane przez ukleje, jelczyki i malutkie kleniki. Solidna "pianka" na niemałym haku to jest to ;) A i różnokolorowe opcje kolorystyczne sprawiają, że z reguły są bardzo dobrze widoczne.

• Like 3

a czy takie indykatory są dozwolone?

w regulaminie napisali "Na wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów."

Indykator. Temat od dawna wywołujący spory.

Ja indykatora nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby przy moim muszkowaniu, ale czy jest legalny?

Wprowadźmy do naszych rozważań trochę logiki.

Regulamin mówi, że nie wolno stosować kuli wodnej i innych przedmiotów, mogących ją zastąpić.

A co to kula wodna? Jest to bańka w kształcie kulki, wykonana z przeźroczystego tworzywa, którą, dla zwiększenia masy, można napełnić wodą.

Jasne zatem jest, że indykator, w formie pianki czy maleńkiej kuleczki styropianowej, nie jest przedmiotem, mogącym rzeczoną kulę wodną zastąpić.

To chyba oczywiste?

Przedmiotem mogącym ją zastąpić może być na przykład fiolka po lekach, piłeczka pingpongowa, wreszcie mała flaszeczka po wódce.

Gdyby zapis regulaminowy mówił o spławiku, wtedy jasne, nie wolno. Natomiast indykator z całą pewnością nie przypomina kuli wodnej, nie posiada też jej cech, zatem jest jak najbardziej legalny.

Być może ustawodawca miał co innego na myśli, wędkarz jednakowoż musi się posługiwać zapisami regulaminowymi.

Wiodłem ci ja podobny spór z tzw. działaczem PZW, niestety, dyskusja nie została doprowadzona do jakiejś logicznej konkluzji, bo mój antagonista, dziadek, prawdopodobnie był mocno dotknięty sklerozą, a swoje trzy klasy ukończył chyba w czasach Bitwy Grunwaldzkiej. Powtarzał tylko "nie wolno", ale dlaczego nie wolno, nie był w stanie odpowiedzieć. Wiercił się przy tym na stołku, co sugerowało problemy z hemoroidami, a i zapach roztaczał wokół siebie zaiste nie różany, więc koniec dyskusji przyjąłem z ulgą.

Reasumując: dla logicznie myślącego człowieka indykator jest przedmiotem jak najbardziej legalnym, czym, mam nadzieję, uspokoiłem sumienia bardziej pryncypialnych kolegów.

Sądzę, że każdy sąd, czy człowiek uczony w prawie, zajmie podobne stanowisko.

• Like 2

Inaczej.

Nie powinno się go może stosować.

Wojtiszon zrób tak, jak będziesz nawijał podkład zostaw sobie metr lub dwa.

Następnie zrób kawałek 5cm zakończony dwoma pętlami wstaw to między sznur a przypon.

Lub jeżeli wiążesz sam przypon wstaw w niego żyłkę fluo.

Tomku.M, skoro nie wolno, napisz, jaki normatyw prawny zabrania stosowania indykatora. Podaj zapis regulaminu.

Nie jestem zawzięty, chętnie przyjmę do wiadomości twój punkt widzenia.

Ezehielu, dlaczego nie powinno się go stosować?

Załóżmy, że mam ochotę łowić z indykatorem. Dlaczego mam się czuć jak zbrodzień?

Tomku.M, skoro nie wolno, napisz, jaki normatyw prawny zabrania stosowania indykatora. Podaj zapis regulaminu.

Nie jestem zawzięty, chętnie przyjmę do wiadomości twój punkt widzenia.

REGULAMIN PZW 2016r.

"4. Metoda muchowa

4.1. Łowienie ryb metoda muchową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, wyposażoną w kołowrotek o szpuli ruchomej i sznur muchowy, zakończony nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą – przy czym każdy haczyk nie może posiadać więcej niż dwa ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm.

Inne linki niż sznur muchowy w tej metodzie mogą być stosowane wyłącznie do wiązania przyponów, których długość nie może przekraczać dwukrotnej długości używanego wędziska oraz jako podkład pod sznur muchowy. Na wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów."

Ostatnie zdanie z tego punktu mówi wszystko.

Znalezione w necie

Kula wodna - rodzaj spławika w kształcie kuli; wykonana z przeźroczystego tworzywa. Dzięki temu jest mało widoczna dla ryb.

Wyposażona jest w dwa zamykane otwory służące do napełniania jej wodą. Odpowiednie napełnienie wodą reguluje jej masę i pozwala na wyrzucenie nawet lekkiej przynęty na znaczną odległość.

Doskonale nadaje się między innymi do zastosowania w przepływance powierzchniowej; również na łowienie zwykłą wędką za pomocą sztucznej muchy.

Marcin tu chodzi o to, że zabronione jest w metodzie muchowej stosowania wszelkich przedmiotów ułatwiających zauważenie brania, Tak prosto mówiąc :) Tak samo jest z dociążaniem much. Dociążenie wolno stosować tylko w samej muszce. Nie dozwolone jest dokładanie go na przyponie.

To że kula wodna została do tego zrobiona, to tak jak spirulino, ale u nas nie wolno ich z muchą stosować.

Edytowane przez Tomek.M

Przepraszam Was panowie bardzo, ale z podanego przepisu nie wynika zakaz stosowania indykatorów. Zabronione jest stosowanie indykatorów pływających posiadających sporą masę (czyli zastępujących kulę wodną) Indykqtorem jest kolorowa końcówka sznura, a tej nikt nie zabroni stosować. Indykatorem jest kolorowy łącznik pleciony pomiędzy sznurem i przyponem. Indykatorem jest często sucha mucha dołożona do nimfki czy mokrej. Wreszcie indykatorem jest kolorowa żyłka w przyponie, jakieś sprężynki z żyłki. Jeśli tego nie można stosować to znaczy, że 90 proc. zawodników kłusuje :)  

• Like 1

Trout master, ostatnie zdanie tego punktu nie mówi wszystkiego, niestety.

Spojrzyj na mój nocny wpis, uzasadniłem tam chyba wystarczająco, dlaczego indykator nie jest przedmiotem mogącym zastąpić kulę wodną.

Zapis regulaminowy podający wyposażenie wędki muchowej jest daleko niewystarczający.

Brakuje słowa "wyłącznie". Niestety, kto miał do czynienia z prawem, zrozumie, że powoduje to diametralnie różną interpretację przepisu.

A ja chciałbym, idąc na ryby, wiedzieć, co mi wolno, a czego nie!

Zresztą, twórcy regulaminu, skoro umieścili tam zakaz stosowania kuli wodnej, mogli przecież dopisać punkt o zakazie stosowania indykatorów, a nie enigmatyczne bredzenie o przedmiotach mogących ją zastąpić.

Byłoby wówczas wszystko jasne.

Tak to jest, gdy przepisy ustalają ludzie ociężali umysłowo, bez odpowiedniego wykształcenia.

@thymalus dlatego masz zapis w regulaminie że nie wolno stosować kuli wodnej i podobnych przedmiotów, Tyczy się to też wszelkich pianek, past itp. czyli prosto mówiąc czegoś co dokładasz dodatkowo. Ludzie radzą sobie w sposób jaki opisałeś. Czy jest to omijanie regulaminu? Nie mi o tym decydować :)

Edytowane przez Tomek.M

Tak samo nie wolno u nas stosować tenkary. Sam miałem i łowiłem, ale wiadomo, że jak by się ktoś uparł, to mógłby mnie ukarać. Nie wszystkie przepisy są trafne. Kiedyś nie wolno było łowić w pionie  (dozwolone tylko z lodu) Teraz już można. Wszystko się zmienia, więc może za jakiś czas indykatory też będą dopuszczone :)

Tomku, w regulaminie jest zapis o kuli wodnej i "zastępujących ją przedmiotach", a nie o "podobnych przedmiotach", jak raczyłeś napisać.

To ogromna różnica, zmieniająca sens.

Jak już dyskutujemy na forum, to trzymajmy się odpowiedniego słownictwa.

Reasumując, jak mi przyjdzie ochota łowić z indykatorem, to kupię taką plastelinkę i zastosuję praktycznie. Bez wahania.

Tomku. Błąd. Kula wodna nie jest indykatorem. Jest przyrządem do wyrzucenia lekkich przynęt (np.much) na duże odległości przy pomocy spinningu. W latach osiemdziesiątych bardzo np, rozpowszechniona metoda nad Sanem. "Kulomioci" byli widywani codziennie po kilku. Kula jednak nie wskazuje brania. Kula dzięki oporowi właściwie działa jak samołówka. 

• Like 2

Błogosławieni ubodzy duchem, albowiem ich będzie wieczyste wędkowanie...czy jakoś tak...

Zawsze zachęcałem młodych ludzi do zajęcia się naukami ścisłymi. Co prawda, dajmy na to, geometria Euklidesowa nie jest potrzebna w życiu codziennym, uczy jednak logicznego myślenia. Szczerze polecam.

(...) oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów. Tyle, że literalnie nie odnosi się to do wędki muchowej bo... kuli wodnej do wędki muchowej założyć się nie da. Tym samym przepis ten odnosi się do kuli i innych przedmiotów (choćby spławik i ciężarek) którymi wyrzuca się muchy  ale nie przy pomocy wędki muchowej. Jasno więc określono, że łowienie na muchę wyłącza stosowanie innych wędek, które wcześniej można było stosować przy kuli wodnej. Uf Tu nie chodzi o indykator.

• Like 1