adam 13 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 trout masterPisze o wykonczeniu muchyMasz racje, wyglada jak dywan , ja sie na tym nie znam, dlatego pytamJak myslisz, co mam kupic,jaki "dywan"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 WitajMucha jest zrobiona tylko z dwóch materiałów, z crinkle hair i x dubbing, obydwa (i całą resztę) można kupić tutaj https://www.silverscalesflytying.co.uk/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 (edytowane) W ubieglym roku w amoku zakupow internetowych w zakupilem oto taka linke: Cortland Pro 333 Intermediate rocket taper WF5. Prosze skorygowac jesli nie rozumiem jej potencjalnego zastosowania. - Wody stojace, fala. Nimfa lub buzzery.- Rzeka. Mokra mucha. Streamer? Edytowane 30 Stycznia 2022 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Patrząc że to intermediate, to dowolna metoda do łowienia na mokro...Przedłuzony przedni stożek i długa głowica. Ot uniwersalna linka do przyjemnego łowienia. Rzeka, jezioro, mokre muchy, nimfy, lekki streamer. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 , lekki streamer.Linką w #8 klasie to i te duże i ciężkie bym się nie wahał podawać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zauważ Olo że kolega pisze o WF5...Nie tylko obrazki oglądasz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekJurek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Szanowni koledzy, prośba o przesłanie jakiś linków do stron WWW lub Youtuba gdzie w prosty i zrozumiały sposób jest wyjaśnione jak czytać rzekę, gdzie szukać rybek w zależności od pory roku itd. dzięki, za pomoc dla początkującego wędkarza Szanowni koledzy, prośba o przesłanie jakiś linków do stron WWW lub Youtuba gdzie w prosty i zrozumiały sposób jest wyjaśnione jak czytać rzekę, gdzie szukać rybek w zależności od pory roku itd. dzięki, za pomoc dla początkującego wędzkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Witam. https://www.google.com/search?q=czytanie+rzeki&rlz=1C1ASUT_plPL512PL513&oq=czytanie+rzeki&aqs=chrome.0.69i59j0i512j0i22i30l3.4777j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zauważ Olo że kolega pisze o WF5...Nie tylko obrazki oglądasz Faktycznie umknęło ???? Zwracam honor ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Panowie co myślicie o wędkach robionych w pracowni i jakich rodbuilderow możecie polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 7 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Myślimy że są spoko, sam mam kilka z pracowni, na seryjnych blankach, ale wędki są zupełnie nie seryjne, skrojone na miarę, zrobione wg moich oczekiwań technicznych i wizualnych, spełniają swoją rolę idealnie i są dokładnie takie jak chciałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 I to co napisal bezi jest bardzo istotne. Jesli wiesz czego oczekujesz po kiju to mozesz gadac z wedkorobem. Jesli oczekujesz nie wiadomo czego to lepiej nie idz ta droga. Lowie od 5 lat na muche i caly czas nie wiem co lubie. Kupilem kije w wielu klasach i co jakis czas cos wymieniam, dokupuje, sprzedaje bo dalej szukam swietego Grala. O ile w spiningu mam swoje preferencje o tyle muchowych kijow przerobilem za malo, zeby wyrobic sobie jednoznacznie zdanie. Wedka robiona na zamowienie bedzie wtedy dobra jesli naprawde wiesz czego chcesz, jesli nie, bierz gotowca. Custom nie bedzie lepszy od seryjniaka tylko dlatego, ze jest customem. Ot tyle. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 No i w razie skuchy jest dużo trudniej odsprzedać z małą stratą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Custom ma zalety, ale trzeba wiedzieć czego się chce. W przypadku customa dobierzesz sobie wszystko pod swoje preferencje - korek, uchwyt, kolory nici, przelotki. Ale dużo zależy od tego jak Ci to rodbuilder uzbroi.Łowiłem dwoma identycznymi kijami Thomas&Thomas, jeden uzbrojony przez rodbuildera, a drugi oryginalnie zbrojony.Ten pierwszy był dużo lepiej wykonany, lżejszy, mniejsza ilość lakieru, przelotki po innej stronie blanku niż w oryginale co spowodowało, że był delikatniejszy i trochę wolniejszy - dla mnie bomba.Drugi był szybszy, gorzej uzbrojony, ale wciąż był kapitalną wędką, ale po prostu inną. Gdybym nie wiedział, że to ten sam blank to nie pomyślałbym, że to te same wędki inaczej uzbrojone. Custom ma mniejszą wartość w odsprzedaży, bo robiony jest pod konkretne upodobania klienta. Można go pokochać, albo nie.Mam wędki custom made, są genialne, dużo lepsze niż oryginalnie zbrojone. Dwie zbroiłem pod siebie, jedną kupiłem z drugiej ręki. W oryginalnie zbrojonych mam kilka uwag i od dłuższego czasu noszę się z zamiarem przezbrojenia - szczególnie korek i uchwyt.Loop cross w wersjach dwuręcznych i switch ma beznadziejnie wyprofilowany korek w oryginalnych modelach, nieracjonalnie zwęża się. Powoduje to zmęczenie dłoni po dłuższym łowieniu, w moich customach poprosiłem o grubszy uchwyt, mogę łowić cały dzień bez zmęczenia.Podsumowując - jak wiesz co chcesz otrzymać i chcesz mieć sprzęt który wizualnie będzie piękny i nietypowy to bierz customa. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z muchą, to lepiej przerzucić kilka seryjnych modeli wybrać ten, który najbardziej Tobie odpowiada. Oryginalną wędkę można później przerobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Używa ktoś mono Amnesia jako shooting line? Warto to spróbować czy raczej kupić inna rozbiegowkę? Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Jak chcesz po taniości i zylkowy mono, to poszukaj Jaxon Marina 0.50.Morska żyłka. Sprawdza się przyzwoicie choć szału nie ma, jak to przy mono... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Dzięki, na razie zamówiłem cebulową głowice tonącą od majfriendów i chce sprawdzić czy mi ten patent "podejdzie". Jeśli testy wypadną pomyślnie pomyślę o czymś bardziej poważnym.Ta amnesia przyszła mi do głowy bo ponoć ma mniejszą "pamięć". BTW jaką tam zrobić pętelkę / mocowanie? Skarpeta/łącznik micro wzmocniony omotka i UV elastycznym wystarczy? Sent from my Armor 8 using Tapatalk Edytowane 10 Lutego 2022 przez zeralda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Witam.Marian, napisz proszę jak się ma tonięcie albo nietonięcie rozbiegówki do komfortu łowienia.W większość fly firmowych mono to jest mocno zaznaczane że rozbiegówka jest pływająca. Używałem do tej pory tylko rozbiegówek mono Scierry i OPST. Z innymi nie miałem styczności, ale te są dla mnie spoko choć z tym pływaniem to różnie jest. Ale na pewno lepiej niż przy zwykłej żyłce, którą producenci wręcz robią tak, zeby właśnie tonęła jak najszybciej.Przy jakimś krótkim dystansie to nie ma większego znaczenia, bo running można podnieść, ale jak łowimy daleko, to już często może to być problematyczne ... czy może nie ?Próbowałem znaleźć na rynku stricte pływającą żyłkę fluo w granicach 0,4 - 0,6 i jest ona nieosiągalna wręcz, nawet u majfrendów bezpośrednio.Pozdrawiam. Edytowane 10 Lutego 2022 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Nie wiem, używam głównie visionowskiego flat shuttera a on raczej nie pływa. Rio Slick też pod nogami tonie. Nakładem tym nie robisz, a poprawki po rzucie zrobisz nim zatonie. Poza tym przecież przed rzutem i tak wybierasz rozbieg najlepiej do kosza albo klipsa więc tonięcie nie ma znaczenia, a przynajmniej u mnie. Używałem krótko amnezji i nie zauważyłem większych różnic w porównaniu do tego Jazona prócz koloru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 Jak chcesz niedrogo, a całkiem dobrze to polecam shooting line EGO. W mojej ocenie lepszy od flat shootera, nie skręca się, w dłoniach przyjemniejszy, podczas ściągania w ósemkę flat shooter łatwo się plątał, przy tym ego jest wyraźnie lepiej.Zrób perfection loop na końcu runningu. Najlepiej dość dużą pętle, będziesz mógł przekładać całą głowicę bez jej rozwijania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 A czy posiada ktoś kij vision nymphomaniac ?? Jakie są wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) Hej! Jak usunąć nadlewkę lakieru z przelotki? Dotarła do mnie nowa wędka i jedna z przelotek ma w 1/3 światło przelotki zasłonięte kroplą bezbarwnego lakieru.Jest jakiś sprawdzony sposób? Mogę to oczywiście zdrapać ale obawiam się, że może kaleczyć mi sznur. W niedziele jadę nad wodę, chciałbym uniknąć odsyłania. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 18 Marca 2022 przez pawelHERP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Trzeba było wrzucić fotkę. Na której przelotce od szczytu, jak gruby blank w tym miejscu. Mokra "szmatka" wokół blanku pomiędzy stopkami przelotki. Może być "szmatka" mokra i nawet lekko zmrożona w zamrażarce. Podrzej lekko tę nadlewkę zapalniczką, lekko bo po podgrzaniu żywica mięknie (ok 60st). Dobrze by było gdyby obie stopki przelotki poza miejsce grzania złapać w jakieś metalowe szczypczyki, "kombinerki" żeby odbierały w razie "w" nadmiar ciepła który mógłby podejść po stopkach przelotki pod omotkę. Ale jak będziesz ostrożnie to robił i nie przesadzał z "ogniem" to nic nie powinno się stać. Lekko sekundę podgrzać i próbować tępą krawędzią narzędzia usunąć lakier. Im nadlewka dalej od stopek przelotki czy blanku, tym lepiej bo nie grozi to uszkodzeniem omotki czy blanku. Tępa krawędź żeby nie uszkodzić powłoki (chromowanej, "tytanowej" czy innej) przelotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Serdeczne dzięki za pomoc!Dla uzupełnienia wrzucam zdjęcie. Wada dotyczy piątej przelotki na szczytowym kawałku wędki w trzeciej klasie- szczytówka bardzo cienka. Wieczorem chyba spróbuje Twojego sposobu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Marca 2022 przez pawelHERP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi