trout master Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Ok. Blank gruby. Lekko przygrzej żywicę (to w oczku) i pod paznokciem powinno zejść. Coś zimnego przyłóż dołem oczka przy blanku. Po lekkim podgrzaniu jak nie pójdzie palcem to weź zapałkę czy coś mocniejszego i wypchnij ten "lakier" od góry, od środka poza oczko. Oby tylko te przelotki nie były jakieś zwykle druciane polakierowane jakimś lakierem na "kolor" bo i to może zejść przy podgrzaniu. Dziwnie ta omotka na tej jednostopkowej przelotce wyglada. Jakby za krótka bo stopkę (chyyyyba) widać przy oczku bez omotki. Wrzuć fotkę żeby było widać całą omotkę. Co to za kij? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Wrzucę zdjęcie po powrocie do domu popołudniu.Traper Impulse nymph #3 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Witam.Jak masz gwarancję to wymeń kij i po sprawie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Obiecane zdjęcia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 19 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Poszło bardzo bezboleśnie. Piękne dzięki po raz kolejny Arku! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak wyglądają wasze stanowiska do kręcenia much . Jaki polecacie stolik żeby też umieścić na nim monitor lub laptop . Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Endern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) Kiedys wszedlem w posiadanie podobego stolika:https://www.ikea.com/pl/pl/p/melltorp-stol-bialy-s19011777/zamiast go wyrzucac zatargalem do wedkarskiego pokoju i sluzy do robienia much. Na stoliku stoja na sobie dwie sztuki:https://www.ikea.com/pl/pl/p/moppe-minikomoda-sklejka-brzozowa-40216357/Pozwalaja na pochowanie wiekszosci podrecznych materialow.Plus:lampastojak z pianki na narzedziastojak na nicipudelko na haczykijest miejsce na laptopa jest miejsce na szklaneczke whisky a co! Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez Jack__Daniels 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Panowie - czy ktoś podpowie gdzie w Polsce są dobre/ specjalne łowiska muchowe? wiem o trzech OSach: San, Dunajec i Mała Wisła - czy są jeszcze jakieś inne? Chętnie zwiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 (edytowane) Cześć,jakie linki pływające polecilibyście do kija Scierra Salis 9' w 5?Cel,klenie na Bobrze i Odrze.Miałem styczność z muchą w Walii w 2004 r,potem dwa sezony w PL.Chcę spróbować ponownie,jestem na etapie kompletowania sprzętu,ponieważ wypadłem z obiegu.Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2022 przez maximus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Jeśli chodzi o przypon koniczny. Jakiej powinien być długości jeśli wędka ma długość 9' albo kij jest krótszy np 8'4 lub 7'6 . Czy w przypadku krótkich wędek ,przypon koniczny skracamy ? Ja do wędki 9' zawsze stosowałem przypon koniczny w tej samej długości i dowiązywałem 30 cm żyłki . A jak w przypadku wędek krótszych ? Większość przyponów w sklepach ma 9' długości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Jeśli chodzi o przypon koniczny. Jakiej powinien być długości jeśli wędka ma długość 9' albo kij jest krótszy np 8'4 lub 7'6 . Czy w przypadku krótkich wędek ,przypon koniczny skracamy ? Ja do wędki 9' zawsze stosowałem przypon koniczny w tej samej długości i dowiązywałem 30 cm żyłki . A jak w przypadku wędek krótszych ? Większość przyponów w sklepach ma 9' długości .Przypon koniczny to jedynie ma sens przy łowieniu na suchą muchę.Generalnie małe "nic" nie wrzące muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ja mówię o suchej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Jedna stopa wielkiej różnicy nie robi. Dłuższy jest bardziej upierdliwy kiedy po holowaniu wejdzie w przelotki.Poza powyższym wolę używać dłuższych (ok. 11-12 stóp), jak się człowiek naumie to można to ładnie podać i mucha dłużej płynie bez smużenia.Dla początkującego dłuższy przypon może być jednak utrudnieniem (szczególnie jak wieje). Edytowane 17 Stycznia 2023 przez zeralda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ja mówię o suchej .Ja nawet do suchej nie używam konicznego.Wiążę z dwóch żyłek i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Czyli najlepiej stosować na początku tą klasyczną długość 9 ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endern Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Varivas Standard ST Tapered Leader Nylon a znacie te przypony ?? Są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Na początek kup najtańsze Trapera. Jeśli zaczynasz to będzie Ci się plątało i zrobią się węzełki. Później możesz kupować jakieś droższe. Varivas jest OK. Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Lowie przede wszystkim w morzu. Uzywam przyponow konicznych w polaczeniu z szybka intermedialka. Do sznurow tonacych, uzywam rowniez konicznych tylko tych ktore sie skrocily podczas uzywania przy lowieniu troci. Jesli potrzebuje czegos mocniejszego to wiaze fluorokarbon 0,40 w jednym kawalku i do tego muche. Te przypony do sznurow tonacych maja jakies 1-1,5m, a do pozostalego lowienia od 1,5 do 2 dlugosci wedki. Do oryginalnego przyponu konicznego, w zaleznosci od potrzeb dowiazuje kawalek zylki lub fluorokarbonu. Do laczenia wykorzustuje mikro ringi. Dzieki takiemu rozwiazaniu wlasciwy przypon sie nie skraca, a ja mam mozliwosc dopasowania koncowego odcinka do wymaganych potrzeb. Pomijam udzial mikro kolka kiedy lowie na sucha bo to kolko bedzie moglo zatapiac przypon, a tego nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Microring nie zatopi żyłki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cys82 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Pomijam udzial mikro kolka kiedy lowie na sucha bo to kolko bedzie moglo zatapiac przypon, a tego nie chce. A ja chcę.Przyponowi do suchej to często trzeba pomagać się schować pod wodę.To zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 (edytowane) Ja odkąd polecono mi tutaj przypon koniczny pleciony lowilem prawie cały sezon jednym. Turbo wygodne. Są różne długości, dowiadujesz przypon z dobrej żyłki ile cm Ci pasuje.Naprawdę zmieniło to zupełnie czas spędzony nad wodą. Nie plącze się, nie skręca, Bajeczja. Zgubiłem gdzieś, muszę dokupić ze dwa, jakby miał się znowu zgubić- zniszczyć tego nie sposób nawet na drzewach.Jeśli chodzi o gotowce koniczne super sprawdzały mi się Trapery- chyba competition. Płaski w przekroju.Testowałem różne- naprawdę dobrze mi się tym rzucało.Skracasz od grubszej strony. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 24 Stycznia 2023 przez pawelHERP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 A ja chcę.Przyponowi do suchej to często trzeba pomagać się schować pod wodę.To zaleta.Dlaczego zaleta? Malo lowie na sucha i zawsze sadzilem, ze wszystko powinno plywac. Mozesz wyjasnic? Z gory dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Przypon pod powierzchnią wody nie załamuje światła i nie tworzy dziwnych odbić na powierzchni, przez co nie płoszy i straszy cwanych profesorów. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi