Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Blank gruby.

Lekko przygrzej żywicę (to w oczku) i pod paznokciem powinno zejść. Coś zimnego przyłóż dołem oczka przy blanku. Po lekkim podgrzaniu jak nie pójdzie palcem to weź zapałkę czy coś mocniejszego i wypchnij ten "lakier" od góry, od środka poza oczko.

Oby tylko te przelotki nie były jakieś zwykle druciane polakierowane jakimś lakierem na "kolor" bo i to może zejść przy podgrzaniu.

Dziwnie ta omotka na tej jednostopkowej przelotce wyglada. Jakby za krótka bo stopkę (chyyyyba) widać przy oczku bez omotki. Wrzuć fotkę żeby było widać całą omotkę.

Co to za kij?

• Like 1

• 5 tygodni później...

Kiedys wszedlem w posiadanie podobego stolika:

https://www.ikea.com/pl/pl/p/melltorp-stol-bialy-s19011777/

zamiast go wyrzucac zatargalem do wedkarskiego pokoju i sluzy do robienia much. 

Na stoliku stoja na sobie dwie sztuki:

https://www.ikea.com/pl/pl/p/moppe-minikomoda-sklejka-brzozowa-40216357/

Pozwalaja na pochowanie wiekszosci podrecznych materialow.

Plus:

lampa

stojak z pianki na narzedzia

stojak na nici

pudelko na haczyki

jest miejsce na laptopa 

jest miejsce na  szklaneczke whisky ;) a co! 

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

Cześć,jakie linki pływające polecilibyście do kija Scierra Salis 9' w 5?

Cel,klenie na Bobrze i Odrze.

Miałem styczność z muchą w Walii w 2004 r,potem dwa sezony w PL.

Chcę spróbować ponownie,jestem na etapie kompletowania sprzętu,ponieważ wypadłem z obiegu.

Pozdrawiam

Edytowane przez maximus

• 8 miesięcy temu...

Jeśli chodzi o przypon koniczny. Jakiej powinien być długości jeśli wędka ma długość 9' albo kij jest krótszy np 8'4 lub 7'6 . Czy w przypadku krótkich wędek ,przypon koniczny skracamy ? Ja do wędki 9' zawsze stosowałem przypon koniczny w tej samej długości i dowiązywałem 30 cm żyłki . A jak w przypadku wędek krótszych ? Większość przyponów w sklepach ma 9' długości .

Jeśli chodzi o przypon koniczny. Jakiej powinien być długości jeśli wędka ma długość 9' albo kij jest krótszy np 8'4 lub 7'6 . Czy w przypadku krótkich wędek ,przypon koniczny skracamy ? Ja do wędki 9' zawsze stosowałem przypon koniczny w tej samej długości i dowiązywałem 30 cm żyłki . A jak w przypadku wędek krótszych ? Większość przyponów w sklepach ma 9' długości .

Przypon koniczny to jedynie ma sens przy łowieniu na suchą muchę.

Generalnie małe "nic" nie wrzące muchy.

Jedna stopa wielkiej różnicy nie robi. Dłuższy jest bardziej upierdliwy kiedy po holowaniu wejdzie w przelotki.

Poza powyższym wolę używać dłuższych (ok. 11-12 stóp), jak się człowiek naumie to można to ładnie podać i mucha dłużej płynie bez smużenia.

Dla początkującego dłuższy przypon może być jednak utrudnieniem (szczególnie jak wieje).

Edytowane przez zeralda
  • Like 1

Lowie przede wszystkim w morzu. Uzywam przyponow konicznych w polaczeniu z szybka intermedialka. Do sznurow tonacych, uzywam rowniez konicznych tylko tych ktore sie skrocily podczas uzywania przy lowieniu troci. Jesli potrzebuje czegos mocniejszego to wiaze fluorokarbon 0,40 w jednym kawalku i do tego muche. Te przypony do sznurow tonacych maja jakies 1-1,5m, a do pozostalego lowienia od 1,5 do 2 dlugosci wedki. Do oryginalnego przyponu konicznego, w zaleznosci od potrzeb dowiazuje kawalek zylki lub fluorokarbonu. Do laczenia wykorzustuje mikro ringi. Dzieki takiemu rozwiazaniu wlasciwy przypon sie nie skraca, a ja mam mozliwosc dopasowania koncowego odcinka do wymaganych potrzeb. Pomijam udzial mikro kolka kiedy lowie na sucha bo to kolko bedzie moglo zatapiac przypon, a tego nie chce.

Ja odkąd polecono mi tutaj przypon koniczny pleciony lowilem prawie cały sezon jednym. Turbo wygodne.

Są różne długości, dowiadujesz przypon z dobrej żyłki ile cm Ci pasuje.

Naprawdę zmieniło to zupełnie czas spędzony nad wodą. Nie plącze się, nie skręca, Bajeczja. Zgubiłem gdzieś, muszę dokupić ze dwa, jakby miał się znowu zgubić- zniszczyć tego nie sposób nawet na drzewach.

Jeśli chodzi o gotowce koniczne super sprawdzały mi się Trapery- chyba competition. Płaski w przekroju.

Testowałem różne- naprawdę dobrze mi się tym rzucało.

Skracasz od grubszej strony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez pawelHERP