Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Cel zatopienia tippetu przy suchej jest jasny. Można go osiągnąć np. za pomocą kawałka FC. Fluorocarbon jest doskonałym materiałem na tippet do łowienia na suchą muchę bardzo wybrednych ryb np. w dużych, długich, powolnych poolach na rzece oraz w wodach stojących. Dodanie odcinka fluorocarbonu jako końcówki przyponu spowoduje zatopienie tippetu tuż pod powierzchnią wody, bez wciągania samej suchej muchy pod wodę. Zatopienie spowoduje usunięcie z powierzchni wody jakichkolwiek refleksów oraz smużenia, które mogą odstraszać bardzo wybredne i płochliwe ryby.

• Like 2

Witam.

Przypon pleciony pomaga w zatopieniu tipetu. Ale taki niesmarowany, lub bardzo mało potraktowany floatantem, żeby się przytapiał. Albo polyeader intermedium. Dużo łatwiej też panuje mi się nad zestawem i prowadzi muchę z nimi, niż z prawie niewidocznym, dużo cieńszym przyponem konicznym. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

I w tym celu można a czasem należy użyć mydła lub np ludwika. W minimalnych ilościach.

Ja noszę rozcieńczony płyn do mycia naczyń w takim dozowniku jak floatant.

Lepsze to niż Snake River mud loona który też mam.

Kawałek bawełnianej byle szmatki 5 na 5cm czy chusteczka i już.

Edytowane przez Radek79

• 4 tygodnie później...

Witam. Zalega może komuś i chciałby

się pozbyć kompletnego zestawu dla świeżaka który stawia pierwsze kroki w tej dziedzinie? Na nie za duże rzeki jak to na lubelszczyźnie.

Ewentualnie co moglibyście polecić?

Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez wariat1404

Kilka dni temu udalo mi sie w koncu odhaczyc kolejna pozycje na mojej wedkarskiej "bucket list". Tym razem bylo to zlowienie lipienia na muche w czasie zimy. Powiedzialbym, ze to taki Uk'ejowy klasyk ale ze wzgledu na to, ze od roku muchowki prawie nie mialem w reku a rzeka daleko nie bylo to takie hop siup. Troche marudzac na fakt ze spin musial zostawic w domu i na koszta calej tej imprezy ruszylem przed siebie czyli do sklepu wedkarskiego  Wiedzialem jakie muchy powinny sie sprawdzic ale niestety w sklepie ich nie mieli. Trudno. Bede iprowizowal. Podsumowujac wyjazd: nauka, nauka i jeszcze raz nauka. Nowa rzeka, nowa metoda (dluga nimfa?), mending, snap t casty, zacinanie i Bog wie co jeszcze. Wybralem dluga nimfe dlatego, ze mialem wodery tylko do pasa i wydawalo mi sie, ze musze rzucic dalej niz bym siegna wedka i samym przyponem. W sumie okazalo sie to prawda bo kazde branie bylo co najmniej 7-10m od szczytowki. Najtrudniejsze w tym wsztkim byl chyba mending. Rzuce daleko i od razu prady pomiataja mi linka. Brania dopiero zaczely sie po tym jak dociazylem zestaw sruciana i zawiesilem sygnalizator. Dwie pierwsze rybki w ladnych rozmiarach zeszly z haka. Podejrzewam, ze technika zacinania wzieta z lowienia spinem nie jest najlepszym pomyslem ale odruch to odruch. Niemniej jednak udalo sie dwa lipki doprowadzic do siatki wiec duzo, duzo satysfakcji. Z pewnoscia wroce w pozniejszym sezonie, zeby zapolowac tym razem ze streamerem na pstragi i z mokra mucha na trocie :)

Ps Zdobywalem swoje lipieniowe ostrogi nad Wesh Dee. Rzeka cud-malina :)

RqIa8d8dZ7FBLGbvUBC_eKAw6lwMmaZ0d8aFe_Ma

C5X2gOhZy34It43lM3_ZVJSVhXhYgvBA3fr3YD7X

2s8Zpaw_BP6SaVcND6-5TRokVpiVMZ4tFO5g6qiG

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Fotki z powyższego posta u mnie się nie wyświetlają. Ktoś też ma z tym problem?

Tak

Wyglada na to, ze walka azeby zaladowac fotki z konta google na forum nigdy sie nie konczy  :ph34r:  Wrzucam likna do albumu  https://photos.app.goo.gl/Z7cHVnL7PeZkqcik9 Mam nadzieje, ze tylko do albumu :lol:

Cześć. Ostatnio naszła mnie chęć na coś nowego i szukam sprzętu. W chwili obecnej teoretycznie na 2 wody - żwirownia - pstrągi 1-1,5kg ( choć pewnie są trochę większe ) - i podobno często jako "przyłów "padają szczupaki  ( są też ponad metrowe...)  i niewielka, płytka  rzeka ( Krzna ) - latem mocno zarastająca z dużą ilością kleni ( również 50 a i może pod 60+ ). Ktoś zasugerował ,żebym szukał sprzętu w klasie 5.   Najlepiej gotowy zestaw.

Wpadły mi w oko 3 zestawy - w najdroższym sama linka kosztuje ponad 500 zł więc pytanie czy ten tańszy z tańszą linką będzie odczuwalnie "gorszy"  .

Vision Solina 2, Vision FISU 2.0 , Scierra Fly Combo .

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje - ew zakup używki.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-solina-2-0-gotowy-do-lowienia-11989125646

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-vision-fisu-2-0-9-5-11989142536

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-scierra-fly-combo-274cm-5-13208584066

Edytowane przez intoxication

W Uk'eju na jeziora i stawy tradycyjnie wybiera sie wedki #7 9'6" a na male z duza ryba, no coz niech ktos inny pomoze ale czuje, ze bedzie trudno obskoczyc dwa rozne lowiska jednym zestawem. 

Ps Ja tez w pewnym momencie zakupilem caly zestaw ale Guideline. Nie zaluje, to byl dobry pomysl ale kupilem na przecenie  ;)

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Cześć. Ostatnio naszła mnie chęć na coś nowego i szukam sprzętu. W chwili obecnej teoretycznie na 2 wody - żwirownia - pstrągi 1-1,5kg ( choć pewnie są trochę większe ) - i podobno często jako "przyłów "padają szczupaki  ( są też ponad metrowe...)  i niewielka, płytka  rzeka ( Krzna ) - latem mocno zarastająca z dużą ilością kleni ( również 50 a i może pod 60+ ). Ktoś zasugerował ,żebym szukał sprzętu w klasie 5.   Najlepiej gotowy zestaw.

Wpadły mi w oko 3 zestawy - w najdroższym sama linka kosztuje ponad 500 zł więc pytanie czy ten tańszy z tańszą linką będzie odczuwalnie "gorszy"  .

Vision Solina 2, Vision FISU 2.0 , Scierra Fly Combo .

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje - ew zakup używki.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-solina-2-0-gotowy-do-lowienia-11989125646

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-vision-fisu-2-0-9-5-11989142536

https://allegro.pl/oferta/zestaw-muchowy-scierra-fly-combo-274cm-5-13208584066

Widzę że jesteś z Białej Podlaskiej, możemy się umówić i sam oceniasz różnice w linkach tanich i drogich możesz też pomachać na żywo czym różni się kij #5,#7 czy #12. Na Krzne pewnie #5 wystarczy jeśli myślisz o temnczau w M.P. to raczej #6 i tak jak kolega wyżej pisze raczej dłuższy niż krótszy.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Witam w towarzystwie muszkarzy. Mam pytanie laika. Łowiąc szczupaki ale nie tylko, część muszkarzy używa "zasobnika " na linkę zamocowanego na brzuchu. Jak to się nazywa i na ile to poprawia komfort łowienia?

Pozdrawiam

Sławek.

(...) Jak to się nazywa i na ile to poprawia komfort łowienia?

Stripping basket, w moim odczuciu nie tyle co poprawia komfort co wręcz jest warunkiem tego by łowienie szczupaków na muchę nie było mordęgą szczególnie przy łowieniu z brzegu. Przy brodzeniu może nie ma to aż  takiego znaczenia, ale ja nawet na łódce używam (w ramach poprawy komfortu).

• Like 2

Witam.

Ciekawa dyskusja ostatnio nam się na stronie FF wywiązała w ww. temacie.

https://flyfishing.pl/flyforum/msg.php?id=64920&offset=0

Jest dużo linków do filmów z różnymi rozwiązaniami - tylko żeby je zobaczyc, trzeba wchodzić po kolei na każdą odpowiedź ... 

Pozdrawiam.

• Like 1