Skocz do zawartości

Pomoc dla świeżaka

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Taki dystans osiągałem z leciutkim wiatrem w plecy. Sama głowica w lince ma 15m i jest inter, reszta pływa. Linka jest normalna, cała, nie łączona. Z reguły posyłam całą głowice i jakieś 1-2m runningu poza szczytem, co daje ok 17 m  :) Oczywiście przynęta to nie wielkie strimki takie do 5-6cm, ale nie jednokrotnie z główkami wolframowymi 4-5mm. Zapraszam, pokarze, nie mam nic do ukrycia :) Zresztą linkę którą sprzedałem Loop'a miała 16,5m głowicy #5 i również rolki do tym max 20m dało się robić. Co prawda wędka 9' Echo i sporo szybsza bo to węgiel, ale jakoś szło :)

Edytowane przez Tomek.M

Hyyyyyyymmmmm.

Widocznie z tą linką (w sumie zestaw) musiałeś trafić idealnie. Nie bede już negował twoich wyników ale sprawdzę przy okazji co ja wyduszę z takiego rzutu. Z tego co pamietam to 9-12m szło, ale 20?!?!?!?!!! Takie odległości (21-23 max) osiągałem łowiąc kijami #8-9 i długimi dwuręcznym rzucając głowicami. #8-9 oczywiście z nad głowy. DH oczywiście "pętlą".

Witam wszystkich, nie chciałem zakładać nowego tematu więc podpinam się do istniejącego ;)

Szukam kija w klasie 3/4 ( jeśli byłaby to #3 byłbym bardziej niż szczęśliwy ) najlepiej w 4 składzie, w długości do 2,4m i cenie do 300 zł. Czy jest coś godnego polecenia ? Miałby on służyć tylko do połowu na suchą muchę, płoci, wzdręg itp w jeziorach na sznur wf f .

Z internetowej oferty, jedynie widziałem Kije Szekspirowskie ;) i jakieś cudo Jaxona, może jest coś ciekawszego ?

Będę bardzo wdzięczny za kazdą radę.

Pozdrawiam.

Wędka to Shakespeare Agility 9' AFTM-5, Fast Action; linka Ego Fighter FL-EF-WF5F, Head enght 38'

Przy czym nie pytam o tradycyjne rzuty przód-tył bo w większości miejsc gdzie łowię nie ma za bardzo jak machnąć do tyłu datego próbuję opanować Role Cast i Spey Cast,

Rolki i spey'e potrzebują linki nieco cięższej -by pętla przeniosła kotwicę z wabikiem.

Profil stożkowy(ew dociążony tył) ułatwia przekaz pędu.

Podstawa to zero luzu,jednostajne przyspieszenie i optymalny wkład siły przy lekkiej(wodnej lub powietrznej) kotwicy.

• Like 1

Hyyyyyyymmmmm.

Widocznie z tą linką (w sumie zestaw) musiałeś trafić idealnie. Nie bede już negował twoich wyników ale sprawdzę przy okazji co ja wyduszę z takiego rzutu. Z tego co pamietam to 9-12m szło, ale 20?!?!?!?!!! Takie odległości (21-23 max) osiągałem łowiąc kijami #8-9 i długimi dwuręcznym rzucając głowicami. #8-9 oczywiście z nad głowy. DH oczywiście "pętlą".

Retorycznie,by uniknąć zbędnej awantury.

Ot ciekawe zagadnienie...krótka analiza.

Zwykłe rolki 49' WF6 intermedialem(SI 1"/FI 2" :całkiem kłopotliwe już w ustawieniu do podania) na wodzie stojącej(bez pomocy nurtu w odklejaniu i prostowaniu) 8' szklakiem...

dość trudne  <_< chyba ,że z wysokiej skarpy.

Co innego spey'e -choć przy proporcji 1:6 też niełatwe,zwłaszcza brodząc lub z pływadła. 

Wiatr w przypadku przeszkody za plecami wymuszającej podanie kotwiczone rzadko bywa pomocny.

W sumie te 20 m osiągalne: 8' przypon,8' wędka,3'ramię,49'głowica=68' czyli 20+ 

Do  zabaw wygodniejszy jest krótki spey n.p.

rio S7 lub rio switch 7/8 z jednoręcznego 10'-12' kijka,zwykła wf6 ma trochę mało siły w przestawianiu nawet małego strimka 

5-6cm z dociążeniem.

• 1 miesiąc temu...

Siema,

Czy żyłki przyponowe muchowe (ze stoiska muchowego), które w sklepach wędkarskich są 3-4 razy droższe niż żyłki przyponowe na stoisku spławikowym warto kupować? Czym one istotnym różnią się aby to uzasadniało tak dużą różnicę w cenie?

(swoją drogą często mi się robią węzełki na przyponie zrobionym ze zwykłej zyłki 0,14-016cie i dlatego pytam jak wyżej).

Pozdrawiam

Szukam kija w klasie 3/4 ( jeśli byłaby to #3 byłbym bardziej niż szczęśliwy ) najlepiej w 4 składzie, w długości do 2,4m i cenie do 300 zł. Czy jest coś godnego polecenia ? Miałby on służyć tylko do połowu na suchą muchę, płoci, wzdręg itp w jeziorach na sznur wf f .

Całkiem fajny i niewiele droższy jest Snowbee Classic.

Miałem w rękach i jak za te pieniądze to całkiem ciekawa opcja - szczególnie 6' do #2/3

http://caddis.pl/pl/c/Snowbee-Classic/223

Siema,

Czy żyłki przyponowe muchowe (ze stoiska muchowego), które w sklepach wędkarskich są 3-4 razy droższe niż żyłki przyponowe na stoisku spławikowym warto kupować? Czym one istotnym różnią się aby to uzasadniało tak dużą różnicę w cenie?

Tak jak napisał Arek - oglądałeś pewnie fluorocarbon.

Ja bardzo często używam zwykłej żyłki Owner Broad na szpulkach po 25m i jestem z niej bardzo zadowolony, dużo ludzi używa strofta, a w sklepach muszkarskich możesz też kupić zwykła przyponówkę w normalnych cenach.

Fluorocarbonu używam tylko do małych nimfek i małych suchych. A jak wieszasz na żyłce sporych rozmiarów złotogłowke, strimera czy goddarda to fluorocarbon nie jest aż tak pomocny.

• Like 1

Zgadzam się z przedmówcami w 99 %, z jednym drobnym zastrzeżeniem. Nie używam do suchej muszki fluorocarbonu, zdecydowanie stawiając w tej metodzie na Orvis Super Strong http://salar.pl/product_info.php/cPath/76_77/products_id/3025

Ostatnio trochę podrożała (niedawno była za 19 zł.), ale jestem przekonany, że raz na dwa sezony warto wydać te ok.100 zł. by skompletować "super strongi" w grubościach 0,10, 0,13, 0,15 i 0,17 mm. Ta żyłka jest absolutnie genialna.

• Like 1

Moje doświadczenie nie umywa się do powyżej wypowiadających się, ale ...

Staram się korzystać z doświadczenia "spławikowych wyczynowców" i używam żyłek, które oni sprawdzili i polecają. Przyponówki do 0,16 Fiume Premium, fluorocarbon Drenana, poniżej 0,15 nie schodzę. Przyponowe poniżej 0,16 stosuję Vision Extreme  http://hurch.pl/extreme-tippet-50m-p205.html

Fiume jest delikatnie przegrubiona, poniżej 0,05 i to raczej te najniższe średnice, których i tak nie używam, ma za to ogromną zaletę, szpulka 30 m kosztuje poniżej 5 PLN 

• Like 1

• 5 tygodni później...

W uproszczeniu im wyzsza klasa, tym wyzsza moc wedki i ciezsza linka pozwalajaca na rzucanie wiekszymi/ciezszymi muchami, a co za tym idzie wielkosc potencjalnej ryby na ktora polujemy. 

Klasa wedki nie koniecznie przeklada sie na dlugosc rzutu, ale np. latwiej jest przebic sie pod wiatr #8 niz #4.

• Like 1

@krakus

Zastanów sie na jakich wodach na jakie przynęty i jakie ryby będziesz najcześciej na ten kijek łowił. Przy krótkich dystansach lecisz na DT (może nawet DT 6 o ile kij jest silny i szybki), na mała sucha muszkę w klasie #5, duża jętka, mokra, streamer #6. Duży streamer WF6. Długie dystanse na suchą, mokrą (streamer to też mokra mucha) czy nimfki (pedałki) na WF6. Niestety tylko #6 bo "piątka" raczej nie poleci za daleko.

Klasa kija 5/6 to taki uniwersał na wszystko. Czyli nie rzucisz tym streamerem 15-18cm za głową czy szczupakiem oraz łowiąc na dalekim dystansie na WF6 zerwiesz muszkę (np. pedałka czy suchą jęteczkę) lipieniową przy braniu. Ale mozesz łowić pomiędzy tymi zakresami wszystkie ryby a z przypadkami w/w czasami sie spotkasz. :)

trout master

Wody na jakie jeżdzę to San, Dunajec, Raba itp. ale zdarza się polatać po sporo mniejszych siurkach :)

Wędki jakich używam to do mokrej, nimfy DRAGON TOURNAMENT HDC TROUT FLY dł. 3,00 - AFTMA #5/6

a do sucharka YAD ALPHA FLY dł. 2,55 AFTMA #5/6

Kołowrotek to OKUMA SLV 5/6

Zamierzam kupić linkę CORTLAND 444 WF6 ( ? )

chyba, że namieszacie mi w głowie to może zaryzykuje i wybiorę coś innego ;)

- uwielbiam łowić lipienie na ,, sieczkę ,,

Edytowane przez krakus

Witam. Ja również chciałbym spróbować swoich sił w tej efektownej metodzie. Mieszkam w wielkopolsce, więc niestety typowo muchowych rybek u mnie nie ma. Od jakiegoś czasu łowię sobie wzdręgi ma mikrojigi parkinsonki i na wzdręgach chciałbym poprzestać na razie. Ewentualnie może jakieś płotki i okonie, jak coś się połakomi. Na chwilę obecną mam wędkę Shakespeare Sigma Fly 7' #3 i planuję do tego dobrać kołowrotek Shakespeare Sigma Fly Reel #3/4, ponieważ z tego co tutaj wyczytałem, kołowrotek nie będzie chyba potrzebny jakiś super ekstra klasa. Łowić zamierzam jak do tej pory, czyli jakiś parkinsonek, gdyż rybkom to pasuje. Łowię na zbiorniku zaporowym, brodząc i rzucając przy trzcinach. Co byście mi poradzili do skompletowania zestawu?

Edytowane przez Henri
  • Like 1

Przecież masz kij i młynek. Do tego sznur, przypon koniczny do suchej i śmigać.

Jeżeli musisz daleko rzucać to sznur WF. Jeżeli muchy muszą iść głębiej (okonie na małe strimerki czy mokre na bialoryb) to albo przypon fluorocarbon ewent. polylider Intermedium lub tonący) albo sznur z tonąca końcówka np. WF6F/S

Przy próbie łowienia szczupaków sznur WF pływający na płytkie łowisko lub z tonąca końcówka lub tonący aby poprowadzić muchy w toni przy łowiskach do 3m.

Tyle. :)