Skocz do zawartości

Kije na Wisłę w okolicy Krakowa

michal6700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wędkuję od wielu lat, jednak spinngiem zajmuję się bardzo krótko, do tej pory używałem go głównie w Norwegii w poszukiwaniu okoni i czasem na morzu za dorszami i czarniakami z brzegu. Korzystając z plusów studiowania mam niedaleko do Wisły gdzie planuję połowę czasu spędzonego na rybach poświęcić na spinnigowaniu. Jako że doświadczenie w spinie mam niewielkie bardzo proszę o pomoc. ^_^

Poszukuję wędzisk którę będę używał na Wiśle w okolicach Krakowa, rozglądam się za 2 wędziskami, jeden z nich chcę przeznaczyć na Bolenie, drugi na okonie (może czasem na jazie i klenie, jednak w 95% czasu będzie on używany na okonie).

Pod boleniówke chcę podpiąć Ryobi Zauber 3000 (odpowiednia wielkość? ) i nakręcona żyłka DAM Tactyl Superior 0,23mm (nada się?)

Pod okoniówke podepnę na początek Spro Passion 710-720 i jakąś żyłkę 0,14-0,18mm (nie za grubo?)

Na każde z wędzisk mogę przeznaczyć ok. 300-350zł

Rozglądając się za kijkami na bolenie zacząłem rozmyślać nad takimi :

Konger WCH Kobalt 2,75m 9-28g

Dragon Express Spinn 30 2,75m 7-30g

Okuma Black Rock 2,75m 7-30g

Przynęty które będę używał na bolka to m.in. przynęty RH, woblery 7-9cm, obrotówki i wahadła.

Co do kija na okonie nie mam zielonego pojęcia jaki kij wybrać, więc bardzo proszę o propozycje

Planuje używać drobnych obrotówek, twisterów, ripperów i kopyt. 

Mam kilka pytań odnośnie tych wędzisk

1. Czy kij na bolenia o akcji szybkiej nie spowoduje spadu wielu ryb? Nie byłaby lepsza jakaś wolniejsza wędka?

2. Czy do wymienionych przezemnie przynęt na okonia wybrać klasyczny delikatny spinning czy wklejanke?

3. Jeśli ktoś z osób obecnych tutaj wędkuje w okolicy Krakowa, czy mogłaby polecić jakieś okolice gdzie warto zacząć spinningowanie? :)

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! :D

Jeśli chcesz to mozemy umówić sie na wspólne wędkowanie i popróbujesz moich kijów - moze któryś Ci podejdzie. Mam UL Mikado sensual travel, abu diplomat 10-25g i kongera maxim killer 2,85 5-25g.

Mikado moim zdaniem jest na okonie genialny, abu to uniwersał, konger boleń-sandacz.

• 4 tygodnie później...