michal6700 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Witam, Wędkuję od wielu lat, jednak spinngiem zajmuję się bardzo krótko, do tej pory używałem go głównie w Norwegii w poszukiwaniu okoni i czasem na morzu za dorszami i czarniakami z brzegu. Korzystając z plusów studiowania mam niedaleko do Wisły gdzie planuję połowę czasu spędzonego na rybach poświęcić na spinnigowaniu. Jako że doświadczenie w spinie mam niewielkie bardzo proszę o pomoc. Poszukuję wędzisk którę będę używał na Wiśle w okolicach Krakowa, rozglądam się za 2 wędziskami, jeden z nich chcę przeznaczyć na Bolenie, drugi na okonie (może czasem na jazie i klenie, jednak w 95% czasu będzie on używany na okonie). Pod boleniówke chcę podpiąć Ryobi Zauber 3000 (odpowiednia wielkość? ) i nakręcona żyłka DAM Tactyl Superior 0,23mm (nada się?)Pod okoniówke podepnę na początek Spro Passion 710-720 i jakąś żyłkę 0,14-0,18mm (nie za grubo?) Na każde z wędzisk mogę przeznaczyć ok. 300-350zł Rozglądając się za kijkami na bolenie zacząłem rozmyślać nad takimi :Konger WCH Kobalt 2,75m 9-28gDragon Express Spinn 30 2,75m 7-30gOkuma Black Rock 2,75m 7-30g Przynęty które będę używał na bolka to m.in. przynęty RH, woblery 7-9cm, obrotówki i wahadła. Co do kija na okonie nie mam zielonego pojęcia jaki kij wybrać, więc bardzo proszę o propozycjePlanuje używać drobnych obrotówek, twisterów, ripperów i kopyt. Mam kilka pytań odnośnie tych wędzisk 1. Czy kij na bolenia o akcji szybkiej nie spowoduje spadu wielu ryb? Nie byłaby lepsza jakaś wolniejsza wędka?2. Czy do wymienionych przezemnie przynęt na okonia wybrać klasyczny delikatny spinning czy wklejanke?3. Jeśli ktoś z osób obecnych tutaj wędkuje w okolicy Krakowa, czy mogłaby polecić jakieś okolice gdzie warto zacząć spinningowanie? Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jeśli chcesz to mozemy umówić sie na wspólne wędkowanie i popróbujesz moich kijów - moze któryś Ci podejdzie. Mam UL Mikado sensual travel, abu diplomat 10-25g i kongera maxim killer 2,85 5-25g. Mikado moim zdaniem jest na okonie genialny, abu to uniwersał, konger boleń-sandacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal6700 Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Będę w Krakowie dopiero od września bo aktualnie siedzę w Norwegii ale bardzo chętnie, podeślij na priv jak możesz jakiś kontakt do siebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 W krakowskiej Wiśle nie ma okoni !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 W krakowskiej Wiśle bardzo popularne ostatnio stały się sumy, zatem proponowałbym uzbroić się w cięższy sprzęt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi