Skocz do zawartości
  • 0

Czym targacie przyczepki z łódkami?

spy

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatnio rumunka 4x4 ,benzynka z podtlenkiem elpidżi, zmieniłem tylko opony na yokohamy geolander . Prześwit na razie wystarcza,ale w planie lift o 30 mm na sprężynach h&r.

Długo ciągałem osobówkami ,lina i koło pneumatyczne z przodu przyczepy rozwiązywało wiele wyjazdów.

Edytowane przez welpa1809

• 0

U mnie wyciąga zamiennie Lanos lub Hundai I20 :D . Jak zdechnie Lanos kupuję Rumuńskiego 4x4 na podtlenku elpidżi :)

Nowy zestaw jaki wyciagam waży około 400kg. Wózek przerobiłem tak, że nie muszę za głęboko wjeżdzać do wody, wszystko dzięki podwójnej kilowej rolce na tyle przyczepy. Dodatkowo kiedyś zrobiłem w przyczepie drugą wyciągarkę i jeżeli jest stromy brzeg opuszczam tylko przyczepę z łodzią.

• 0

"JerryM" post Normalna jazda 15 ltr,grubsza ;) jazda 18 ltr...

Łeee jak mój pasek :-) Fajne auto.

Myślałem że będzie bardziej bogato w spalaniu. Super.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Dano-G

• 0

Dlatego każde miejsce (nawet dzikie) do slipowania jest bezcenne, niestety są tacy, którzy myślą, że tylko oni mają prawo do takich miejsc.

Obok tego miejsca są 3 takie same, więć nie ma problemu dla innych.

Poza tym nikt tam oprócz mnie i jeszcze jednego gościa z pontonem nie slipuje. W Poznaniu bardzo mało osób łowi z łódki, ja oprócz siebie, tego gościa i jeszcze jednego na łódce (spławiał się bez silnika i łowił) nie widziałem, żeby łowił z jakiegoś sprzętu pływającego.

• 0

Od kiedy targam łódkę zawsze wolę mieć duzy prześwit i 4x4 a auta typu Suv nadają sie idealnie

1.Rav 4 2.0 D4D 136KM

2.Jeep Cherokee Renegade 2.8 CRD 163KM

3. Obecnie Honda CRV 2.0 benz 150KM

to dorzucę swoje przemyślenia:

moim zdaniem chyba najważniejsze są opony. Fox taki jak Twoj, CR-V III w automacie i na tym dzikim slipie bym został:

post-51104-0-25467100-1438175137_thumb.jpg

dobrze, że przewidzieliśmy kłopoty i znajomy podjechał swoją grand vitarą, której napędy w terenie robią dużo lepiej. ta ledwo (!) wyjechała z przyczepką, z zapiętym reduktorem i stałym 4x4. śliska trawa, błotko/glinka, coś na haku, szosowe opony, lekki wykrzyż i po suvach :) gdyby miał ATki to by wyjechał, gdyby nie miał otwartych dyfrów też. elektronika próbowała pomóc ale nie dała rady. gdybyśmy mieli 10 metrów linki to prościej by było się zwodować plaskaczem. teraz, gdybym nie jeździł tym czym jeżdżę, to bym się zaopatrzył w pompowane kółko na przód i kawał liny właśnie.

generalnie z suvami jest ten problem, że napędy dołączają się po uślizgu, lub elektronika próbuje przyhamowywać koła, też po uślizgu. gdy wyciągamy łódzie z trudnych slipów utrata przyczepności pogarsza sprawę.

natomiast jeśli chodzi o slipy jak ten przy azsie, to moim zdaniem najlepiej się je ogarnia automatem, w obojętnie jakim aucie. ogólnie automat przy wodowaniu łódek to zarąbista sprawa, jeden warunek- z konwerterem, żadnych dwusprzęgłowych wynalazków. dopóki się olej w skrzyni nie zagotuje to można pod górkę wyjeżdżać w ślimaczym tempie. to przydatna funkcja, bo nie szarpiemy przyczepką z jeszcze nie zamocowaną łódką i nie palimy sprzęgła.

• 0

Honda CR-V I gen.  2.0   benz. automat,na laciach  A/T Dualer  Bridgestone z przyczepą około 500kg ,zewsząd wyszła  :D i kilka razy wyjmowałem inne wozidła  :P

Choć uważam ze jest wystarczające dla mnie,to wiek robi swoje .Mam zamiar niebawem zmienić ją na mocniejszego  i młodszego Forestera ;)

• 0

1.Rav 4 2.0 D4D 136KM 2006 r / dobre auto, z wiekszością slipowania nie było problemu ale to Suv miejski nie terenowy miałem sprzedałem

2.Jeep Cherokee 2.8 CRD 150KM 2004 oraz Jeep Cherokee Renegade 2.8 CRD 163KM 2006 to auto terenowe i z nie jednego slipu wyszło bez załączania napędów 4All lub 4LO warunek opon nie szosowe !!! Sprzedałem żałuje bardzo -(

3. Obecnie Honda CRV 2.0 benz 150KM manual i jestem zmuszony na razie nim jeździć ale mimo iż jest to tez Suv to polecam ze względu na bezawaryjność

I cały czas szukam czegoś fajnego -))))

Edytowane przez PiernikTorunski

• 0

Koledzy piszecie kolo pneumatyczne z przodu przyczepy, czy jakieś foto albo opis tego rozwiązania? Proszę i z góry dzięki, może i innym się przyda.

Po prostu kółko z grubą pompowaną oponą a nie jak w każdej przyczepie cienkie kółko które włazi w ziemię ,piasek itp.

• 0

1.Rav 4 2.0 D4D 136KM 2006 r / dobre auto, z wiekszością slipowania nie było problemu ale to Suv miejski nie terenowy miałem sprzedałem

2.Jeep Cherokee 2.8 CRD 150KM 2004 oraz Jeep Cherokee Renegade 2.8 CRD 163KM 2006 to auto terenowe i z nie jednego slipu wyszło bez załączania napędów 4All lub 4LO warunek opon nie szosowe !!! Sprzedałem żałuje bardzo -(

3. Obecnie Honda CRV 2.0 benz 150KM manual i jestem zmuszony na razie nim jeździć ale mimo iż jest to tez Suv to polecam ze względu na bezawaryjność

I cały czas szukam czegoś fajnego -))))

koło komina ogarniesz tym chyba wszystko :) gorzej na brodnickim, tam slipy bywaja hardcorowe :)

crvka faktycznie, przez 6 lat ze 2 razy poziom oleju sprawdziłem i to w zasadzie wszystko. tylko trzeba wziąć pod uwagę to:

:)

Edytowane przez nrt80
  • Like 1

• 0

Jeep Grand Cherokee II z NV247 i QuadraDrive robi robotę w każdych warunkach (zwykłe General Grabber AT2 naprawdę wystarczają). wcześniej Jeep Cherokee 4.0 HO z NP242, w planach Grand Cherokee III 5,7HEMI z QuadraDrive II. nad wodę, w góry, w bagno... mimo, iż ciężkie, daje radę. dużo zależy od "kierownika". dupiaty kierowca wszystko utopi i na zwykłej łące nie pojedzie. nie demonizowałbym tematu ciągania czegokolwiek autem, a dobrałbym ogumienie i pomyślał jak jechać.

• Like 1