Catrol Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem nowy tutaj - także proszę nie krzyczeć Mam na imię Karol, 25 lat, mieszkam i wędekuję (tylko i wyłącznie spinninguję) w UK od 5-ciu lat. Postanowiłem zawitać do Polskich kolegów i być może Koleżanek zaczerpnąć wiedzy i dobrej rady Obecnie poszukuję wklejanki do lekkiego połowu sandaczy. Łowiskiem będą kanały żeglowne na terenie UK - głębokości ok. 2 - 2.5m oraz stare żwirownie o podobnej głębokości. Kijek pod gumę, na coś innego sporadycznie łowię. Gum używam max. 8cm oraz główek do 8g chociaż jak 10g będzie dobrze dźwigać to też nic się nie stanie Lubię młynki rozmiaru 2000 - 3000 ale dosyć ciężkie (mniej więcej 250 - 300g)Łowię na plecionki 0.06 - 0.10mm Długość : Najlepiej 2.70 bo będę łowił z brzegu...ewentulanie mógłbym się ugiąć na 2.60 - 2.50 M Co do innych parametrów, do przydałby się krótki dolnik - moje witki nie są najdłuższe :/ No i musi być to wklejanka - ten typ wędzisk taki mi przypadł, że nie umiem już mieszać wody tubą Znacie taki twór na rynku ? Pozdrawiam.Catrol Edytowane 24 Lipca 2015 przez Catrol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Hmm mam alternatywę dla twojej wklejanki Savage Gear Finezze 250 cm 5-21 g . Akcja mocno szczytowa, fajna na sandacza na lekko . Z wklejanek zwróć uwagę na Dragona Fishmaker'a ale najlepiej I serię (bardziej czuła ale uwaga lubi pękać ) , Kongera World Champion Zander np. 5-15 g 285 cm . To wędki na które łowiłem , widziałem w akcji i mogę polecić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Tania wędka a ciekawie pracująca to Shimano ALIVIO. Występują w różnych długościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Roost, myślałem nad Fishmakerem ale kije Dragona jakoś nie trafiają do mnie. Miałem w ręku Fishmaker'a ze starszej serii 2.45 c.w 4-21g nawet robi wrażenie ale wolałem poczekać aż wpadnie w ręce coś z drugiej serii - poprawili uchwyt młynka, krótsze dolniki...ale dragonowi chyba nie dałbym tyle zarobić. Plecionki robią całkiem spoko ale kije średnio do mnie trafiają. Tania wędka a ciekawie pracująca to Shimano ALIVIO. Występują w różnych długościach.Fracisco, mówisz o tej najstarszej wklejanej Alivio ? Czy o nowej serii ? Osoboście rozważałem : Konger Troker L 2.70 c.w 12g (pałkowata wklejka)Mikado Inazuma Perch 2.60 c.w 20gShimano Nexave CX 2.70 c.w 5-20gJaxon Grand Virtuoso 2.70...i tutaj albo 3-15g albo 5-20g Co Wy na moich kandydatów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Zobacz jeszcze : daiwa megaforce jiggerspin 2.60m 3-18g sam ją męczę już od dłuższego czasu, okoń sandacz i różne przyłowy i dla mnie fajny kijek, niedrogi, dolnik krótki i bardzo lekki 120gr!Co do mocy, to zapewniam, że mu jej nie brakuje. Ewentualnie trochę dłuższy z tej serii: Megaforce Jiggerspin 2.80m 4-20g Edytowane 25 Lipca 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Kleniu, a mógłbyś mi powiedzieć ile centów na ten dolnik ? Bo na zdjęciu wygląda trochę długo Ja przyzwyczaiłem się do dolników 24 - 28 cm :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Od początku kija do końca uchwytu kołowrotka ok.35cm i jeszcze z 5cm korka. Nie masz co się bać, przy tych długościach co chcesz ciężko będzie Ci znaleźć coś z tak krótkim dolnikiem. Tak krótkie to raczej przy 2m kijkach na łódkę. Przy dł.2,5m-3m dolnik jest już na pewno dłuższy.Ale w tym nie ma żadnego problemu, weź go do ręki i już nie zostawisz. Wszystkie kije które zostały tu wymienione są sporo cięższe, a dolnik mają pewnie podobny do tego jeśli chodzi o długość. Edytowane 25 Lipca 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Kleniu, nie bardzo rozumiem ile ten dolnik faktycznie ma Mógłyś zmierzyć od końca uchwytu młynka do samego końca wędziska ? Do tej pory katowałem Mikadziaki 2.70 - 2.80 i są ok. Na razie biegam z Mikado Sensei Needle 2.70 c.w 14g...troszkę brakuje mu mocy. Gumki 7 cm na lekko odchudzonych główkach 7g nieźle obsłguje ale jak dam 8g to już trochę kijek przygasa, idzie w taką gumowatą kluskę. W najgorszym wypadku wyślę do jakiejś pracowni ten patyk i zmienię wklejkę na odrobinę mocniejszą. Blank poniżej wklejki jest całkiem sztywny - do mojego telegrafowania z zedkami powinien starczyć ...No ale wiadomo, wędek nigdy nie za wiele także chciałem coś nowego pomęczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Kleniu, nie bardzo rozumiem ile ten dolnik faktycznie ma Mógłyś zmierzyć od końca uchwytu młynka do samego końca wędziska ? do końca? hmm... czysta matma: od początku kija do końca uchwytu kołowrotka około35cm i potem jest jeszcze kawałek korka z pianką jak na zdjęciach:) czyli od 2,6m odejmij 35cm i masz długość od końca uchwytu do ostatniej przelotki. Wychodzi około 225cm. Jest jeszcze fajna wersja 2,8m, ale póki co bawię się tą parę cm krótszą i naprawdę jestem zadowolony. Fajnie czuć wszystko, paprochy, boczny, małe woblery, 15gr główka +guma to trochę dla niego dużo, ale daje radę. 10-12gr + guma- moim zdaniem spokojnie, wiem, bo sam tak stosuje i wszystko fajnie gra. Edytowane 25 Lipca 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Zobacz jeszcze : daiwa megaforce jiggerspin 2.60m 3-18g sam ją męczę już od dłuższego czasu, okoń sandacz i różne przyłowy i dla mnie fajny kijek, niedrogi, dolnik krótki i bardzo lekki 120gr!Co do mocy, to zapewniam, że mu jej nie brakuje. 3 sezony łowiłem taką wędką więc mogę nieco na jej temat powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 3 sezony łowiłem taką wędką więc mogę nieco na jej temat powiedzieć To słuchamy. Sam z chęcią co nie co usłyszę i się dowiem. Jak Twoje wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Kleniu, sorry...opisałeś ten dolnik trochę skomplikowanie, a ja wczoraj miałem zrytą banię - nie spałem po nocnej zmianie wczoraj Ta propozycja brzmi całkiem ciekawie, nie pierwszy raz słyszę dobrą opinię o tym kijku. Aczkolwiek może jeszcze ktoś rzuci jakiś ciekawy pomysł. Ten dolnik mnie trochę martwi :/ A co powiecie na Robinson Cortez Light jig 2.70 c.w 6-20g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Temat ucichł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Od siebie choć nie lubię i nie łowię na wklejki ten patyk był najfajniejszą wklejką jaka w łapkach miałem szybki czuły i lekki nie wiem czy jeszcze są ale kijek naprawdę ok http://www.wedkarski.com/wedki/2458-wedka-competition-sensitive-ss-spin-mikado.html, koleda łowi do dzisiaj ma taką do 18g i dawał radę z blisko 11kg sumkiem. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Taki kijek mam w domu rodzinnym, w Polsce Łowię nim czasem jakieś okonki jak jestem na urlopie, w PL. Ta wklejka Mikado z dawnych lat jest taka troszkę "gumowa" a ogólnie blank poniżej wklejki też troszkę miękki. Moja wersja to o ile dobrze pamiętam Competition SS c.w 18g (kolor blanku taki mosiężny) Ten kijek nie dałby rady z kalibrem moich gum na sandacze ale dzięki za radę i zainteresowanie tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Widzę że rozmawiamy o dwóch różnych patykach po mimo nazwy. Wklejka o której mówię to typowa kosa i nie ma nic w wspólnego z "gumą" a blan to jużna pewno nie ten kolor ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Możesz mieć rację, ta seria wychodziła kiedy jeszcze nie byłem wędkarzem...tylko sporadycznie z nudów z Ojcem pojechałem na ryby i równie z nudów zrobiłem kilka rzutów Jak kiedyś znajdę jakąś używkę na "alledrogo" to kupię chociażby z ciekawości bo w sklepach pewnie już nie znajdę :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 ...Macie jeszcze jakieś typy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Ciekawy temat, bo sam planuję kupić jakiś patyk na sandacze. W tamtym roku kupiłem Jaxon Grand Vitruoso 2,7 cw. coś ok. 30 g i szybko się go pozbyłem bo źle mi się tym łowiło. Sztywny blank i miękka szczytówka tworzyły dziwne połączenie, na którym nie byłem w stanie prowadzić przynęt np. podbijać tak żeby zachować czucie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Woytec, są wklejanki i "wklejanki" Dlatego pytam o coś dobrego zanim sam kupię byle co.Wyciągnąłem już kilka sandaczy odkąd wędkuję i zawsze łowiłem na wklejanki, sandacze również. Każdy mój patyk to wklejka. Na największej angielskiej zaporóce - głębokość to 33m używam Dragon'a Thytan X-jig do 25g ale to jest prawdziwie pałowata wklejanka i tą też zamienię ale na coś z krótszym dolnikiem i coś lżejszego. Jest skuteczna ale nie wygodna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W najgorszym wypadku wyślę do jakiejś pracowni ten patyk i zmienię wklejkę na odrobinę mocniejszą. Blank poniżej wklejki jest całkiem sztywny - do mojego telegrafowania z zedkami powinien starczyć ...No ale wiadomo, wędek nigdy nie za wiele także chciałem coś nowego pomęczyć Mam samą szczytówkę z Shimano Nexave BX Super Sensitive 5-20 g 2.7m Jak byś chciał coś przerabiać to mogę ci ją odsprzedać. Stan cacy, bez przelotek. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi