Skocz do zawartości

Lekka wklejanka Sandaczowa - Co kupić ?

Catrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem nowy tutaj - także proszę nie krzyczeć :)   Mam na imię Karol, 25 lat, mieszkam i wędekuję (tylko i wyłącznie spinninguję) w UK od 5-ciu lat. Postanowiłem zawitać do Polskich kolegów i być może Koleżanek zaczerpnąć wiedzy i dobrej rady :)

Obecnie poszukuję wklejanki do lekkiego połowu sandaczy.

Łowiskiem będą kanały żeglowne na terenie UK - głębokości ok. 2 - 2.5m oraz stare żwirownie o podobnej głębokości.

Kijek pod gumę, na coś innego sporadycznie łowię. Gum używam max. 8cm oraz główek do 8g chociaż jak 10g będzie dobrze dźwigać to też nic się nie stanie :)

Lubię młynki rozmiaru 2000 - 3000 ale dosyć ciężkie (mniej więcej 250 - 300g)

Łowię na plecionki 0.06 - 0.10mm

Długość : Najlepiej 2.70 bo będę łowił z brzegu...ewentulanie mógłbym się ugiąć na 2.60 - 2.50 M

Co do innych parametrów, do przydałby się krótki dolnik - moje witki nie są najdłuższe :/ No i musi być to wklejanka - ten typ wędzisk taki mi przypadł, że nie umiem już mieszać wody tubą :)

Znacie taki twór na rynku ? :)

Pozdrawiam.

Catrol

Edytowane przez Catrol
  • Like 1

Hmm mam alternatywę dla twojej wklejanki Savage Gear Finezze 250 cm 5-21 g . Akcja mocno szczytowa, fajna na sandacza na lekko . Z wklejanek zwróć uwagę na Dragona Fishmaker'a ale najlepiej I serię (bardziej czuła ale uwaga lubi pękać ) , Kongera World Champion Zander np. 5-15 g 285 cm . To wędki na które łowiłem , widziałem w akcji i mogę polecić 

• Like 1

Roost, myślałem nad Fishmakerem ale kije Dragona jakoś nie trafiają do mnie. Miałem w ręku Fishmaker'a ze starszej serii 2.45  c.w 4-21g nawet robi wrażenie ale wolałem poczekać aż wpadnie w ręce coś z drugiej serii - poprawili uchwyt młynka, krótsze dolniki...ale dragonowi chyba nie dałbym tyle zarobić. Plecionki robią całkiem spoko ale kije średnio do mnie trafiają.

Tania wędka a ciekawie pracująca to Shimano ALIVIO. Występują w różnych długościach.

Fracisco, mówisz o tej najstarszej wklejanej Alivio ? Czy o nowej serii ?

Osoboście rozważałem :

Konger Troker L    2.70    c.w 12g (pałkowata wklejka)

Mikado Inazuma Perch 2.60   c.w 20g

Shimano Nexave CX 2.70    c.w 5-20g

Jaxon Grand Virtuoso 2.70...i tutaj albo 3-15g albo 5-20g

Co Wy na moich kandydatów ? :)

Zobacz jeszcze  :

daiwa megaforce jiggerspin 2.60m 3-18g

sam ją męczę już od dłuższego czasu, okoń sandacz i różne przyłowy i dla mnie fajny kijek, niedrogi, dolnik krótki i bardzo lekki 120gr!

Co do mocy, to zapewniam, że mu jej nie brakuje.

Ewentualnie trochę dłuższy z tej serii:

Megaforce Jiggerspin 2.80m 4-20g

Edytowane przez kleniu25

Od początku kija do końca uchwytu kołowrotka ok.35cm i jeszcze z 5cm korka. Nie masz co się bać, przy tych długościach co chcesz ciężko będzie Ci znaleźć coś z tak krótkim dolnikiem. Tak krótkie to raczej przy 2m kijkach na łódkę. Przy dł.2,5m-3m dolnik jest już na pewno dłuższy.

Ale w tym nie ma żadnego problemu, weź go do ręki i już nie zostawisz. Wszystkie kije które zostały tu wymienione są sporo cięższe, a dolnik mają pewnie podobny do tego jeśli chodzi o długość.

Edytowane przez kleniu25

Kleniu, nie bardzo rozumiem ile ten dolnik faktycznie ma :)   Mógłyś zmierzyć od końca uchwytu młynka do samego końca wędziska ? :)

Do tej pory katowałem Mikadziaki 2.70 - 2.80 i są ok.

Na razie biegam z Mikado Sensei Needle 2.70 c.w 14g...troszkę brakuje mu mocy.  Gumki 7 cm na lekko odchudzonych główkach 7g nieźle obsłguje ale jak dam 8g to już trochę kijek przygasa, idzie w taką gumowatą kluskę.

W najgorszym wypadku wyślę do jakiejś pracowni ten patyk i zmienię wklejkę na odrobinę mocniejszą. Blank poniżej wklejki jest całkiem sztywny - do mojego telegrafowania z zedkami powinien starczyć :)  ...No ale wiadomo, wędek nigdy nie za wiele także chciałem coś nowego pomęczyć :D

Kleniu, nie bardzo rozumiem ile ten dolnik faktycznie ma :)   Mógłyś zmierzyć od końca uchwytu młynka do samego końca wędziska ? :)

do końca? hmm... czysta matma: od początku kija do końca uchwytu kołowrotka około35cm i potem jest jeszcze kawałek korka z pianką jak na zdjęciach:) czyli od 2,6m odejmij 35cm i masz długość od końca uchwytu do ostatniej przelotki. Wychodzi około 225cm.

Jest jeszcze fajna wersja 2,8m, ale póki co bawię się tą parę cm krótszą i naprawdę jestem zadowolony. Fajnie czuć wszystko, paprochy, boczny, małe woblery,  15gr główka +guma to trochę dla niego dużo, ale daje radę. 10-12gr + guma- moim zdaniem spokojnie, wiem, bo sam tak stosuje i wszystko fajnie gra.

Edytowane przez kleniu25

Zobacz jeszcze  :

daiwa megaforce jiggerspin 2.60m 3-18g

sam ją męczę już od dłuższego czasu, okoń sandacz i różne przyłowy i dla mnie fajny kijek, niedrogi, dolnik krótki i bardzo lekki 120gr!

Co do mocy, to zapewniam, że mu jej nie brakuje.

3 sezony łowiłem taką wędką więc mogę nieco na jej temat powiedzieć

Kleniu, sorry...opisałeś ten dolnik trochę skomplikowanie, a ja wczoraj miałem zrytą banię - nie spałem po nocnej zmianie wczoraj :)

Ta propozycja brzmi całkiem ciekawie, nie pierwszy raz słyszę dobrą opinię o tym kijku.

Aczkolwiek może jeszcze ktoś rzuci jakiś ciekawy pomysł. Ten dolnik mnie trochę martwi :/

A co powiecie na Robinson Cortez Light jig 2.70   c.w 6-20g ?

Od siebie choć nie lubię i nie łowię na wklejki ten patyk był najfajniejszą wklejką jaka w łapkach miałem szybki czuły i lekki nie wiem czy jeszcze są ale kijek naprawdę ok http://www.wedkarski.com/wedki/2458-wedka-competition-sensitive-ss-spin-mikado.html, koleda łowi do dzisiaj ma taką do 18g i dawał radę z blisko 11kg sumkiem. Polecam

Taki kijek mam w domu rodzinnym, w Polsce :) Łowię nim czasem jakieś okonki jak jestem na urlopie, w PL.

Ta wklejka Mikado z dawnych lat jest taka troszkę "gumowa" a ogólnie blank poniżej wklejki też troszkę miękki.

Moja wersja to o ile dobrze pamiętam Competition SS c.w 18g (kolor blanku taki mosiężny)

Ten kijek nie dałby rady z kalibrem moich gum na sandacze ale dzięki za radę i zainteresowanie tematem :)

Możesz mieć rację, ta seria wychodziła kiedy jeszcze nie byłem wędkarzem...tylko sporadycznie z nudów z Ojcem pojechałem na ryby i równie z nudów zrobiłem kilka rzutów ;)

Jak kiedyś znajdę jakąś używkę na "alledrogo" to kupię chociażby z ciekawości bo w sklepach pewnie już nie znajdę :/

• Like 1

Ciekawy temat, bo sam planuję kupić jakiś patyk na sandacze. W tamtym roku kupiłem Jaxon Grand Vitruoso 2,7 cw. coś ok. 30 g i szybko się go pozbyłem bo źle mi się tym łowiło. Sztywny blank i miękka szczytówka tworzyły dziwne połączenie, na którym nie byłem w stanie prowadzić przynęt np. podbijać tak żeby zachować czucie przynęty. 

Woytec, są wklejanki i "wklejanki" ;)

Dlatego pytam o coś dobrego zanim sam kupię byle co.

Wyciągnąłem już kilka sandaczy odkąd wędkuję i zawsze łowiłem na wklejanki, sandacze również. Każdy mój patyk to wklejka.

Na największej angielskiej zaporóce - głębokość to 33m używam Dragon'a Thytan X-jig do 25g ale to jest prawdziwie pałowata wklejanka i tą też zamienię ale na coś z krótszym dolnikiem i coś lżejszego. Jest skuteczna ale nie wygodna...

• 2 tygodnie później...

W najgorszym wypadku wyślę do jakiejś pracowni ten patyk i zmienię wklejkę na odrobinę mocniejszą. Blank poniżej wklejki jest całkiem sztywny - do mojego telegrafowania z zedkami powinien starczyć :) ...No ale wiadomo, wędek nigdy nie za wiele także chciałem coś nowego pomęczyć :D

Mam samą szczytówkę z Shimano Nexave BX Super Sensitive 5-20 g 2.7m

Jak byś chciał coś przerabiać to mogę ci ją odsprzedać. Stan cacy, bez przelotek.

Pzdr.