Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie tego co na kołowrotku

kulfon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako, że ciągle zaczynam swoją przygodę z muchą mam pytanie jak połączyć sznur muchowy (cortland 333) z podkładem i w jaki sposób połączyć sznur muchowy z przyponem oraz jak zrobić przypon do połowu kleni na suchą muszkę? W internecie widziałem film gdzie pewien muszkarz używał jeszcze jakiejś głowicy rzutowej i tipów może mi ktoś rozjaśnić o co chodzi? czy używając sznura pływającego można łowić na mokrą muchę i nimfe czy tylko suchą?

Witam :D jeżeli chodzi o połączenie podkładu z linką to można zrobić pętelkę na końcu sznura( złożyć w pętelkę owinąć nicią zalać klejem dla wzmocnienia) jeżeli chodzi o przypon to powinien być koniczny czyli powinien być coraz cieńszy czym bliżej muszki, można na początku kupić gotowy później można eksperymentować i samemu robić przypony z paru żyłek różnej grubości, ale na razie kupny myślę wystarczy. Łączeń linki i przyponu jest wiele najlepsze moim zdaniem jest łączenie za pomocą igły bo dobrze przenosi energie nie ma przegrubień w postaci pętelki( na google jest wiele schematów pokazujących to łączenie). Sznurem pływającym połowisz każdą metodą nimfa i sucha mucha to tylko i wyłącznie linka pływająca( choć słyszałem o ludziach łowiących na nimfe sznurami tonącymi w pewnych sytuacjach), w przypadku mokrej i streamera możesz łowić linkami od pływających. intermedium, po III, VII klasę tonięcia w zależności na jaką głębokość chcesz sprowadzić muchy. Polecam kupić książkę pana Adama Sikory " Wędkarstwo muchowe " są tam poruszone tematy każdej metody sprzętu, łączeń linki z przyponem, podkładem, rodzajami linek, oraz podstaw rzutów muchowych.

Pozdrawiam i podrzucam parę linków może się przydadzą:

https://www.google.pl/search?q=po%C5%82%C4%85czenie+linki+muchowej+z+przyponem&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI97KL57z0xgIVsQjbCh2J_gN6#imgrc=JgF6_GV7hnu-_M%3A

1 - węzły muchowe

2 - http://flytyer.pl/zestaw-muchowy-cz-iii

3 - na razie głowice i tipy zostaw w spokoju

4 - do nimfy sznur pływający zdecydowanie tak (krótkiej i długiej), do mokrej nierzadko też, ale jakaś tonąca końcówka, albo sznur intermediate bywa lepszy. Zależy od głębokości łowiska i szybkości nurtu. Płycej, wolniej - pływający ok. Głębiej, szybciej - coś nieco bardziej tonącego

No i mnie ubiegł, niecnota  ;)

Nic to, więcej informacji krzywdy nie zrobi :)

Edytowane przez Fatso

Clinch knot czyli klasyczny wezel koncowy.

Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości -_- . Mam za sobą 40-to letnie doświadczenie wędkarskie , jednak łowienie na muszkę, to dla mnie "czarna magia" , stąd moje pewnie irytujące swoją oczywistością pytania :doh: .