kulfon Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Witam jako, że ciągle zaczynam swoją przygodę z muchą mam pytanie jak połączyć sznur muchowy (cortland 333) z podkładem i w jaki sposób połączyć sznur muchowy z przyponem oraz jak zrobić przypon do połowu kleni na suchą muszkę? W internecie widziałem film gdzie pewien muszkarz używał jeszcze jakiejś głowicy rzutowej i tipów może mi ktoś rozjaśnić o co chodzi? czy używając sznura pływającego można łowić na mokrą muchę i nimfe czy tylko suchą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_Pike Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Witam jeżeli chodzi o połączenie podkładu z linką to można zrobić pętelkę na końcu sznura( złożyć w pętelkę owinąć nicią zalać klejem dla wzmocnienia) jeżeli chodzi o przypon to powinien być koniczny czyli powinien być coraz cieńszy czym bliżej muszki, można na początku kupić gotowy później można eksperymentować i samemu robić przypony z paru żyłek różnej grubości, ale na razie kupny myślę wystarczy. Łączeń linki i przyponu jest wiele najlepsze moim zdaniem jest łączenie za pomocą igły bo dobrze przenosi energie nie ma przegrubień w postaci pętelki( na google jest wiele schematów pokazujących to łączenie). Sznurem pływającym połowisz każdą metodą nimfa i sucha mucha to tylko i wyłącznie linka pływająca( choć słyszałem o ludziach łowiących na nimfe sznurami tonącymi w pewnych sytuacjach), w przypadku mokrej i streamera możesz łowić linkami od pływających. intermedium, po III, VII klasę tonięcia w zależności na jaką głębokość chcesz sprowadzić muchy. Polecam kupić książkę pana Adama Sikory " Wędkarstwo muchowe " są tam poruszone tematy każdej metody sprzętu, łączeń linki z przyponem, podkładem, rodzajami linek, oraz podstaw rzutów muchowych. Pozdrawiam i podrzucam parę linków może się przydadzą:https://www.google.pl/search?q=po%C5%82%C4%85czenie+linki+muchowej+z+przyponem&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMI97KL57z0xgIVsQjbCh2J_gN6#imgrc=JgF6_GV7hnu-_M%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) 1 - węzły muchowe2 - http://flytyer.pl/zestaw-muchowy-cz-iii3 - na razie głowice i tipy zostaw w spokoju4 - do nimfy sznur pływający zdecydowanie tak (krótkiej i długiej), do mokrej nierzadko też, ale jakaś tonąca końcówka, albo sznur intermediate bywa lepszy. Zależy od głębokości łowiska i szybkości nurtu. Płycej, wolniej - pływający ok. Głębiej, szybciej - coś nieco bardziej tonącego No i mnie ubiegł, niecnota Nic to, więcej informacji krzywdy nie zrobi Edytowane 24 Lipca 2015 przez Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 To ja podłącze się z pytaniem . Kupiłem przypon koniczny pleciony , ma on na końcu malutką pętelkę . W jaki sposób dowiązywać do tej pętelki przypon żyłkowy z muszką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Tak wygląda ta pętelka do której muszę dowiązać przypon żyłkowy .Zdjęcie marne , ale chociaż wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 http://www.fliegenfischen.de/galerie_popup.php?objekt_id=598&next=2 Clinch knot czyli klasyczny wezel koncowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Clinch knot czyli klasyczny wezel koncowy.Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości . Mam za sobą 40-to letnie doświadczenie wędkarskie , jednak łowienie na muszkę, to dla mnie "czarna magia" , stąd moje pewnie irytujące swoją oczywistością pytania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Wielkie dzięki za pomoc chłopaki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi