Adrian B. Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Ktoś może miał okazję używać i może coś powiedzieć o tym kiju? Znalazłem tylko jedną osobę która posiada tą wędkę w wersji XUL ,ale może jeszcze ktoś się ujawni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 jesli mialbys sprowadzac blank to ja sie podlacze i tez tak chce! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 jesli mialbys sprowadzac blank to ja sie podlacze i tez tak chce! :-)Major Craft samych blanków raczej nie ma w ofercie,jedynie gotowe wędziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 siadam i zaczynam szukac w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Troszkę odkopię, bo minęło już parę miesięcy o ostatniego posta. Wiem, że kilka osób z naszego forum posiada już tą wędkę. Może podzieliliby się z nami co sądzą o tym kijku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Mój opis jest w temacie o łowieniu białorybu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 3 dni temu odebrałem przesyłkę z Japonii z TPS 632 XUL. Wędka opisana jest jako klasa budżetowa w Japonii, wyprodukowano ją w Chinach. Z wyglądu jest b. poprawna - fajny korek, bez nadlewek lakieru, wygląda porządniej niż Avidy, które posiadam. Do tego przyjemny dla oka design. Używam jej z Biomasterem 2500 (tak, wiem, że to za ciężki kołowrotek ) + Techron 0,03. Jigi o masie 0,5g lataja blisko. Ładnie ładuje się od 1 g. Przy 3 g kijek klęka. W testach nad wodą białoryb nie dopisał, złowiłem za to okonie pod 20 cm - wędka ugina się do rękojeści. To co kuleje w Traparze to czułość - wcześniej miałem Parabellum do 5 g, który przekazywał więcej informacji z końca zestawu. Mniejszą czułość wiążę z mniejszą sztywności wędki i większym tłumieniem drgań. Podsumowując za tą cenę wędka jest ok, aczkoliwek przeszkadza mi trochę słaba transmisja drgań do rękojeści. Ciekawią mnie "wyższe" propozycje Major Crafta z działu Area Fishing - szczególnie Banshee. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 ja mam major craft nextinio do 2 gram i do lowienia na wszelkiego typu malenstwa jest to kij wrecz idealny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Kolego robertd i wojt1988 piszcie jak najwięcej, mało jest informacji o ultra lightach.... Jak masz fotki ugięcia daj, własne spostrzeżęnia, z jaką żyłką, jakie przynęty konkretnie....Da to może jakiś pogląd na owe kijki nie owiany tylko wiedzą z yt. Odnośnie Trapary, może wynika to z faktu ze uchwyt jest korkowy? Bardzo duża czułośc zaobserowałem przy użytym uchwycie muchowym, sporo metalu malutko plastiku.Gratuluję zakupów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Odnośnie czułości w rękojeściach z korkiem -korzystam z fabrycznych avidow z krokowym uchwytem. Czułość jest bardzo wyraźna, podobnie parabeplum do 5g ma korkowy uchwyt i dolnik. Wedki te prześcigają znacznie Trapare w tej kategorii. Nie jestem ekspertem ale słaba transmisja drgań przez blank z pewnością zależy od materiału a wtórnie od akcji kija 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 W rodzajach materiałów i transmisji niestety miałem tylko domysły, jak się okazało niecelne. Więc Parabelka do 5 gramów jes lepiej najdającym się kijkiem do mikrusów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Nie wskaże lepszej wedki ale przedstawię kolejne fakty - Trapara lepiej trzyma rybę, lepiej ładuje przynęty o masie około 1 g, sprawia, ze hol 20 cm okonia wyglada jak walka z kilkukilogramowym bydlęciem, ma ładny design, cieszy świadomość ze masz cos z bezpośredniego importu z Japonii. Parabellum w mojej ocenie na podobna odległość miota te najmniejsze przynęty, ma szerszy obsługiwany zakres i jest bardziej uniwersalne, jest nieco szybsze, jest czulsze, na żyłce zdarzały mi sie spady ryb ( paradoksalnie na plecionce problem ustał), ma dystrybutora i gwarancje na terenie Polski, jest tańsze. Podsumowując najchętniej kupiłbym od razu Nextino albo nawet FineTail Banshee FBA-632UL. Sam Fail Tail ma akce slow, a do takiej zdecydowanie nie jestem przyzwyczajony Podkreślam jednak, ze te wrażenia prezentuje po 3 wyjściach na ryby, moze wedka jeszcze mnie czymś zaskoczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunet Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 3 dni temu odebrałem przesyłkę z Japonii z TPS 632 XUL. Wędka opisana jest jako klasa budżetowa w Japonii, wyprodukowano ją w Chinach. Z wyglądu jest b. poprawna - fajny korek, bez nadlewek lakieru, wygląda porządniej niż Avidy, które posiadam. Do tego przyjemny dla oka design. Używam jej z Biomasterem 2500 (tak, wiem, że to za ciężki kołowrotek ) + Techron 0,03. Jigi o masie 0,5g lataja blisko. Ładnie ładuje się od 1 g. Przy 3 g kijek klęka. W testach nad wodą białoryb nie dopisał, złowiłem za to okonie pod 20 cm - wędka ugina się do rękojeści. To co kuleje w Traparze to czułość - wcześniej miałem Parabellum do 5 g, który przekazywał więcej informacji z końca zestawu. Mniejszą czułość wiążę z mniejszą sztywności wędki i większym tłumieniem drgań. Podsumowując za tą cenę wędka jest ok, aczkoliwek przeszkadza mi trochę słaba transmisja drgań do rękojeści. Ciekawią mnie "wyższe" propozycje Major Crafta z działu Area Fishing - szczególnie Banshee. Również posiadam wspomnianą Traparę i mogę potwierdzić Twoje słowa dotyczące zarówno słabego czucia przynęty ważącej mniej niż 1 gr jak i małej sztywności tej wędki. I tu mam pytanie do Ciebie, czy może używałeś wędek St. Croix z takimi (tzn. poniżej 1 gr) przynętami? Chodzi mi o wędki UL z cw. od 1/32 do 3/16 oz? Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Również posiadam wspomnianą Traparę i mogę potwierdzić Twoje słowa dotyczące zarówno słabego czucia przynęty ważącej mniej niż 1 gr jak i małej sztywności tej wędki. I tu mam pytanie do Ciebie, czy może używałeś wędek St. Croix z takimi (tzn. poniżej 1 gr) przynętami? Chodzi mi o wędki UL z cw. od 1/32 do 3/16 oz? Będę wdzięczny za odpowiedź.Niestety nie uzywałem żadnego st croix o tym zakresie wyrzutu. Myślałem o takim zakupie ale nie znalazłem żadnej relacji dotyczącej połowu bialorybu za pomocą wędek st croix. Zwykle maja one akcje szczytowa wiec mogą nie nadawać sie do wyrzutów najlżejszych przynęt (mam na myśli takie poniżej 1g). Tak dla zobrazowania czułości Trapary - mam w pobliżu kanał gdzie gromadzi sie bialoryb przed zima. Jest tam aż czarno od drobnicy. Gdy uzywałem avida do 12 g czułem każdy pojedynczy grzbiet po którym przesuwa sie moja przynęta. Podobnie z budżetowym kongerem Ultris Jig Micron - wyczuwałem obecność ryb. Przy używaniu Trapary Na drugim końcu wedki głucho. Tak jak pisałem mała sztywność + niski moduł węgla robią swoje. Czy ktoś z forumowiczów używa wędek o akcji regular - slow o czułości zbliżonej do fastow? Czy jest to w ogóle możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henri Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 No to mój świat się zawalił . Strasznie byłem napalony na tą traparę, a tu klops.... Nextino jest niewiele droższy i może będzie bardziej czuły, tylko jak sobie oglądam opisy obu kijków, to oba mają akcję regular, więc pozostaje tylko pytanie, czy z czułością nie będzie podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunet Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Niestety nie uzywałem żadnego st croix o tym zakresie wyrzutu. Myślałem o takim zakupie ale nie znalazłem żadnej relacji dotyczącej połowu bialorybu za pomocą wędek st croix. Zwykle maja one akcje szczytowa wiec mogą nie nadawać sie do wyrzutów najlżejszych przynęt (mam na myśli takie poniżej 1g). Tak dla zobrazowania czułości Trapary - mam w pobliżu kanał gdzie gromadzi sie bialoryb przed zima. Jest tam aż czarno od drobnicy. Gdy uzywałem avida do 12 g czułem każdy pojedynczy grzbiet po którym przesuwa sie moja przynęta. Podobnie z budżetowym kongerem Ultris Jig Micron - wyczuwałem obecność ryb. Przy używaniu Trapary Na drugim końcu wedki głucho. Tak jak pisałem mała sztywność + niski moduł węgla robią swoje. Czy ktoś z forumowiczów używa wędek o akcji regular - slow o czułości zbliżonej do fastow? Czy jest to w ogóle możliwe? Zastanawiałem się nad kongerem paladin coliber jig? Może ktoś używał z przynętami poniżej 1 gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Banshee FBA-S672L, wg mnie wędka jest źle uzbrojona : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 moje doświadczenia z Trapara vs Parabellum 0-5g (miałem także 0-7g)dla lekkich przynęt Trapara miota lepiej, do 2 gramów w Parabellum dużo gorzej mi latałyz czuciem faktycznie poniżej jednego grama słabo czuć, ale w Parabellum też nie było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Jako zapealeniec łowienia na ''ekstra ultralaity'' czytam i troszkę nie dowierzam,jakieś doświadczenie mam i powiem tyle,że nie ma możliwości aby mieć kij którym można ''opukiwać'' dno przynętą poniżej grama i to wszystko było sygnalizowane do ręki,jest to po prostu fizycznie niemożliwe.To,że używając mocniejszego kija i przynęty powiedzmy o masie 5-7g,i czuć podczas opadania przynęty ja ona ''obija się'' np: o drobnicę to norma przy lepszych blankach,ale ni jak się ma do kija o c.w max.3g.Przynęty o masie poniżej 1g nie potrafią dostatecznie naprężyć linki aby ta mogła coś przekazać do wędziska podczas opadu...niestety.Więc te doswiadczenia o których piszecie koledzy,najwidoczniej ograniczają się tylko do dni posuchy w których brania niedopisywały.Wracając do samych wędzisk,małe ździwienie ,że kijek jest zbyt wolny i to zapwene to za sprawą niskiego modułu,który to tak naprawdę ma małe znaczenie przy takim delikatnym kiju.Kupujemy kijek do 3g i spokojnie przykręcamy do niego ''betoniarkę'' w rozmiarze 2500 bo set przelotek na to pozwala ...i tu jest pies pogrzebany.Te kije jak podejrzewam mają sety przelotek zaczynajace się od ciężkich 20Y (Trapara) i końcące się na 4L,które tak naprawdę ''mordują'' tak delikatny blank...kij się tylko ładnie ładuje i to na ''pusto'' i nic pozatym,przy każdym ruchu wędziskiem podczas ''operowania'' przynętą kij ''pływa'' i jakikolwiek komfort idzie w diabły.To,że przykładowo Parabellum lepiej znosi taką sytuację,to normalne,bo blank jest po prostu mocniejszy.Długo też szukałem ''złotego'' środka i przekonałem się w tej kwesti,że jak jak czegoś nie zrobisz sam,to nie będziesz nigdy zadowolony i tyle.Tutaj przykład:kij ex-fast do 2g,koszt w cenie Trapary (bez przesyłek i Vatów i cła ),kij na blanku Matagi TR69 Big Pond do 3,5g to przy nim ''armata'' . http://jerkbait.pl/topic/52717-badyle-levego/page-14 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Nie wskaże lepszej wedki ale przedstawię kolejne fakty - Trapara lepiej trzyma rybę, lepiej ładuje przynęty o masie około 1 g, sprawia, ze hol 20 cm okonia wyglada jak walka z kilkukilogramowym bydlęciem, ma ładny design, cieszy świadomość ze masz cos z bezpośredniego importu z Japonii.Parabellum w mojej ocenie na podobna odległość miota te najmniejsze przynęty, ma szerszy obsługiwany zakres i jest bardziej uniwersalne, jest nieco szybsze, jest czulsze, na żyłce zdarzały mi sie spady ryb ( paradoksalnie na plecionce problem ustał), ma dystrybutora i gwarancje na terenie Polski, jest tańsze.Podsumowując najchętniej kupiłbym od razu Nextino albo nawet FineTail Banshee FBA-632UL. Sam Fail Tail ma akce slow, a do takiej zdecydowanie nie jestem przyzwyczajony Podkreślam jednak, ze te wrażenia prezentuje po 3 wyjściach na ryby, moze wedka jeszcze mnie czymś zaskoczy.Miałeś spady przy używaniu żyłki...to norma...mięciutki kij i rozciagliwa cienka żyłka=nie wcięta dobrze ryba,plecionki do takich kijków spisują się lepiej,lepsze sygnalizowanie brań i dobrze wcięte ryby,bezpieczny hol nawet przy hakach bezzadziorowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) co do czułości, to cię podpisuję, miałem wędki z najwyższej światowej półki, chwalone jako hiper czułe, czytanie dna z ręki nawet przy główce 2g, jeśli tylko na dnie jest troszkę mułu, to czysta teroria, 3g + guma już dużo lepie, ale jeśli mułu jest 5-7cm, to nie ma szans ja z kolei na żyłce mam znacznie mniej spadów przy wędkach tubularnych, zwłaszcza jeśli łowimy na płytkiej wodzie, kiedy okoń zaraz po zacięciu nie bije rytmiczni i idzie w dno, tylko ucieka w bok i robi takie szybkie tryyyy pyskiem, z głębszej wodzie już nie jest to takie oczywiście i wędki tubularne o głębszej pracy sprawdzają się bardzo dobrze (takie SUL/UL) z plecionką dla mnie dobrze zaprojektowana i wykonana wklejka jest bezkonkurencyjna - o zgrozo :) Edytowane 1 Grudnia 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 W tym momencie komletnie przerzuciłem się na ''solid tipy'' w tym segmencie wędzisk,w połaczeniu z cieniutką miękką plecionką,po jakim czasie zacząłem rozpoznawać co na końcu linki ''dłubie'' mojego jiga.Przestałem też preferować kije o pełnym ''kołowym'' ugięciu po rękojeść,bo nastawiając się tylko ma małe ryby kilkukrotnie się przejechałem,zacinając np: ponad 1,5kg leszcza,kij ''szedł'' odrazu w pełną parabolę ,skracając ''dzwignię'' praktycznie do samej rękojeśći i wtedy ryba robiła sobie co chciała,zero kontroli nad holem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 @Paavo @bazyloss dziękuje bardzo za odpowiedzi, obaj jesteście niekwestiowanymi autorytetami na jerku. Do Trapary stosowałem przynęty od microjigow do główek 3g świadomie ja przeciazajac. Dodatkowo wyciągnięte okonie tez dały mi możliwość porównania transmisji drgań przez wędkę do innych. Krótko mówiąc ponownie decydując sie na zakup poszedłbym w wyższa polke, lub kupił odchudzone Parabellum CC do 5 g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 autorytetem ... nie wiem komu to pisałem, ale naprawdę za 8000jpy cudów nie można oczekiwać, myślę, że trzeba się liczyć wydatkiem x2, aby ....., ale wcale niekoniecznie x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1988 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 autorytetem ... nie wiem komu to pisałem, ale naprawdę za 8000jpy cudów nie można oczekiwać, myślę, że trzeba się liczyć wydatkiem x2, aby ....., ale wcale niekoniecznie x4 Tak, wiem ze cudów nie ma. Dlatego porównuje usilnie do Parabelki ...która zresztą za grosze sprzedałem [emoji45] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi