szewer Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Cześć,Bakkevik - Norwegia -> Był tam ktoś z Eventura?Potrzebuję szczerych informacji POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Witam, wyruszam jutro do Lilleström (kilka km na wschod od Oslo), docelowo na targi, ale bedzie troche luzu (niedziela, poniedzialek) i stad pytanie do obeznanych w tamtych stronach kolegow (a wiem, ze tacy sa na forum ;-)): Jakie pozwolenie jest potrzebne, za czym warto pochodzic, gdzie i z czym? Najblizsza woda od miejsca ulokowania to zbiornik Öjeren (wschodni brzeg w okolicach malej miejscowosci Barkenesveien)...Wszelkie porady welcome...Dzieki!Yacaré Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhary1 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Cześć,na miejscu będziesz miał rzekę(przepływa przez Lilleström),rybostan jest tam bardzo zróżnicowany-leszcz,płotka jaz,boleń,okoń, szczupak i pewnie jeszcze wiele innych.Z tego co wiem zezwolenie nie jest wymagane,znajomy wyszukiwał mi informacji na forum wędkarskim norweskim,ale tam też każdy mówił,że zezwolenia nie potrzeba.Jezioro o którym mówisz jest to ogrom wody,możesz mieć problemy z dostępem do wody i namierzeniu ryb z brzegu.Jest jeszcze rzeka Glomma,która wpada właśnie do tego jeziora,jej ostatni odcinek od mostu do ujścia jest też darmowy ,tzn.bez zezwoleń.W Oslo fiord za darmochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Jeśli posługujesz się urzędowym językiem jerkbait'a to zerknij tu: http://www2.fiskeland.se/en/to-do/a258805/oyeren/showdetails?filter=c%3D12634 Ja mogę polecić inne miejsca, ale bliżej samego Oslo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dzieki za porady, pierwszy rekonesans dokonany, rozmawialem tez z napotkanymi nad rzeka w Lilleström wedkarzami i potwierdzili, ze nie potrzeba zezwolenia. Sprobuje jednak wpierw w jeziorze, dostep trudny przez las po stromym stoku, ale nie niemozliwy...Warunki pogodowe trudne, silny wiatr oraz bardzo zmecona woda, wiec szanse raczej male... Yacaré Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Witam, wyruszam jutro do Lilleström (kilka km na wschod od Oslo), docelowo na targi, ale bedzie troche luzu (niedziela, poniedzialek) i stad pytanie do obeznanych w tamtych stronach kolegow (a wiem, ze tacy sa na forum ;-)): Jakie pozwolenie jest potrzebne, za czym warto pochodzic, gdzie i z czym? Najblizsza woda od miejsca ulokowania to zbiornik Öjeren (wschodni brzeg w okolicach malej miejscowosci Barkenesveien)...Wszelkie porady welcome...Dzieki!Yacaréa ja powiem toOdpuść to jezioro.Niestety po dwóch tygodniach deszczu płynie mleko i ryba nie współpracuje.Przez ostatnie dwa wekendy zero kontaktu z jakąkolwiek rybą. I jeszcze jedno. Łódka prawie niezbędna Edytowane 26 Października 2014 przez MIGOTKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dzieki, Migotka, juz po pierwszej próbie,fakt, kawa z mlekiem i dodatkiem ziól, ale bez ryb...Na rzece w Lillestrøm tez był wysoki poziom wody, napotkani wędkarze ciągnęli przynajmniej leszcze...Nic, jutro tam będę probowal... W piątek była by jeszcze szansa zamoczyc kija we fjordzie w Oslo, przed odjazdem promu... Niestety tez tylko z brzegu, ale przy aktualnym wietrze i tak chyba nie ma innej opcji. Obojętne, nie ma dramatu. Ot, po prostu nadarzyła się okazja poznać inne klimaty.Dziękuje wszystkim za porady!Pozdrawiam,Yacaré Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Od razu jedz na fiord. technika jak na sandacza Guma i podbicie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Pokombinuj może w samym mieście, ujście Akerselvy... Jak podejdą pstrągo-trotki, to albo "do bólu" takich okołokilówek, albo "trochę latania" za rybą po nabrzeżu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dzięki raz jeszcze, będę walczył i zdam krótką relacje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ok, dziś polowilem (w przypadkowym towarzystwie Wietnamczyka i Polaka :-)) na platformie u samego ujścia raz. Akerselva. Niestety, ani w samej rzece, ani w basenie portowym bez wyników... Jedynie Wietnamczyk wyciągnął na splawik i kawałek ryby małą makrele, dorszyka i kurka... Ja za to posluchalem opowiesci, jakie ryby tu w innych okresach występują.No nic, w piątek przed odjazdem promu powtórka... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 @yacare Ty żyjesz kope lat ! wrzuć jakieś fotki tej wody jak możesz, żeby mozna było poczuc klimat Temat przenosze do "wieści znad wody" - szkoda zeby sie marnowal w cafe pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Dopiero dzisiaj zobaczyłem temat, ale to już trochę za późno. Rzeczywiście Nitelva brudna, podobnie jak Øyeren, tak więc o rybach raczej można zapomnieć. Jeśli chodzi o jezioro z brzegu, to o tej porze roku nie ma szans. Najlepsze efekty miałem od maja do września. Ilościowo nigdy takich wyników nie zrobiłem łowiąc w Polsce, tak więc nawet z brzegu da się pięknie połowić. Gdy przyszło ochłodzenie ryba odeszła od brzegu, czyli bez pływadła ani rusz. Dodam jeszcze, że jedynie w południowej części można z brzegu znaleźć nieco głębszą wodę. Reszta to ogromne połacie płytkiej wody, jednak tak jak już wspomniałem w ciepłych miesiącach jest w zasięgu rzutu mnóstwo ryby. Ja znalazłem swoją niczym nie wyróżniającą się miejscówkę i właściwie nie ruszałem się z niej przez cały sezon, bo nie było takiej potrzeby. Trafiały się jazie(50+), bolenie(70+), szczupaki(80+), sandacze(60+) i okonie(40+), czyli właściwie wszystko czego potrzebowałem do szczęścia. Mając do dyspozycji łódkę na pewno jest okazja łowić regularnie prawdziwe okazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) @yacare Ty żyjesz kope lat ! wrzuć jakieś fotki tej wody jak możesz, żeby mozna było poczuc klimat Temat przenosze do "wieści znad wody" - szkoda zeby sie marnowal w cafe pozdrawiam !Witaj Friko, chyba żartujesz ?????Monitoruje forum niemal codziennie i udzielam się, jeśli uważam, ze mogło by to cos wnieść...Chcesz klimaty? Oceń sam, mnie to nie powala na kolana, port to jedna wielka budowa, ale jak jest możliwośc zamoczenia kija, nie mogę się powstrzymać ????Jezioro trochę bardziej urokliwe, ale niestety kawa z mlekiem...Kowalek87, dzięki za dodatkowe informacje, w piątek poprawka w basenie portowym ;-)Pozdrawiam,Yacaré Ps: Te malutkie figurki na rogu tej platformy na pierwszym planie to nowy znajomy i ja, zdjęcia robione przez kolegę telefonem... Edytowane 28 Października 2014 przez yacaré Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 29 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Przy ujściu Akerselvy, proponuję przejść po tym wąskim pomoście i skręcić w prawo (drewniane nabrzeże). Ja tam miałem najlepsze efekty.Popularne miejsce to też nabrzeże pod zamkiem,tam jest głębiej. Z centrum miasta można też dojechać komunikacją w kilka fajnych miejsc na fjordzie, albo popłynąć promami, jeśli komuś nie odpowiada miejskie łowienie.PS Do 15 listopada nie można łowić w Akerselvie aż do ujścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luba55 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 witam3 dni rekreacyjnego pływania po fiordach okolice Molde. Dorszyk z foto połakomił się na woblera wobiego z trola.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 tzw. "kapuściak" siedzą w wodorostach. w/g miejscowych i niektórych przyjezdnych najsmaczniejsze. Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 tzw. "kapuściak" siedzą w wodorostach. w/g miejscowych i niektórych przyjezdnych najsmaczniejsze. Też tak uważam.I mają najwięcej nicieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 I mają najwięcej nicieni Nie w każdym rejonie, zresztą zwracam baczną uwagę na to paskudztwo od pobytu w Byrknes. W ok. Selje ryby były wolne od nicienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Spoko, ja mówię to co jest w moim regionie :-) Ja nie zabieram ryb, widzę tylko to co kumpel zabiera.Dla mnie ryby, to paluszki rybne, w których nie znajdę ości.Jak bym znalazł na talerzu, to już bym miał pojedzone :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muszka Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witajcie. Koledzy, pod koniec lipca zamierzam wraz z grupą znajomych odwiedzić w celach wędkarskich Norwegię, a konkretniej Koppang i skupić swą uwagę na dwóch rzekach - Glomma i Rena. A może w bliskiej okolicy jest jeszcze jakaś fajna rzeka czy strumyk?! Zabieramy ze sobą, zarówno muchówki, jak i spinningi. Nasz cel to lipienie i pstrągi. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z tym regionem i zechciałby się podzielić? Za wszelakie wskazówki będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Jest jeszcze piekielnie szybka Atma, niewielka, ale rybna, przynajmniej kilka lat temu. Glomma jest piękna... Możesz przejść kilka kilometrów i ogona nie zobaczysz, ale jak trafisz na dołek to połowisz do bólu. I szczupak taki do metra dosyć często się trafiał.Generalnie ryby jak są to żrą wsio, bo woda bardzo uboga.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Temat trochę umarł,ale dla zainteresowanych: zakaz połowu dorsza w Oslofjord od 15 czerwca 2019. https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/opELQa/fra-15-juni-blir-det-forbudt-aa-fiske-torsk-i-oslofjorden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Kilka fotek z okolic Oslo.Jeziorko Sognsvann i Svartkulp oraz okoliczny las... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Z tego pomostu łowiłem 5 lat temu : ) Jakieś tam okonie się trafiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi