Fudo Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Witam. Mam dylemat jakie kołowrotki wybrać na łososiowe wypady, ostatni niestety poległ po kilku sezonach a drugi jest również na wykończeniu. Wędki jakimi obecnie łowie to St. Croix LES90MHF2 oraz LES86HF2. Łowie na rzecze o szerokości 20-30 metrów, cel to troć oraz łosoś z naciskiem na łososia. W ostatnich dwóch sezonach używałem na młynkach Seguara STS 15lb 0.33mm na rozmiarze 4000 oraz Seguara STS 20lb 0.41mm na rozmiarze 5000 i raczej przy tym pozostanę. Łososie oraz trocie jakie łowiłem do tej pory nie przekraczały 7kg, aczkolwiek w rzecze gdzie łowie trafiają się okazy ponad 10kg. Łowie na wszystkie łososiowe przynęty, z nastawieniem na woblery.Kołowrotki jakie rozważałem to:-Shimano Stradic FJ-Shimano Stradic CI4+ FA-Shimano Rarenium CI4+ FB-Daiwa Ballistic EX-Daiwa Caldia-Pflueger Patriarch-Pflueger Patriarch XTJeśli macie jakieś inne propozycje jestem otwarty. Jeszcze pytanie odnośnie wielkości kołowrotka, ja osobiście na lżejsze wędce do tej pory używałem rozmiaru 4000, a co Panowie myślicie o rozmiarach 3500/3000 jeśli chodzi o łososia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Tylko kanciak 4000" ta Daiwa wytrzyma wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Pflueger-a nie znam ale te wyzej kolowrotki proponuje skreslic, bo to zabawki.Kazdy turek daiwy od rozmiaru 3000 w gore i kazda stella ( poza wersjami FW i AR `01) shimano od rozmiaru 3000 ( i czesc TP w rozmiarze 3000 jak chocby `02 PG) da rade tym przynneta i ryba.Natomiast "kanciaki" 4000 to juz kloce wazace blisko 500 gr. dla opisanych ryb wedlug mnie sa przyrostem formy nad trescia. Ewentualnie turek Z w rozmiarze 3000iT waga jeszcze znosna 390 gr.Moim takim cichym faworytem jeszcze w rozsadnych pieniadzach bylby wlasnie TP `02 ale w wersji 4000 HG. Jak dolozysz troche wiecej mozesz skusic sie na TP `09 - choc wedlug mnie nie ma sensu.Rownie dobra alternatywa bedzie turek 3000 od modeli X po wypasione modele Z i analogiczne TD 3000 chocby z generacji iA sw. Edytowane 25 Lipca 2015 przez blackabyss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Ciekawe rzeczy w tym temacie. Mieszkam nad pomorską rzeką - Regą. Wędkuje tam mnóstwo czasu i szczerze powiem, że ze stella czy TP widuje kogoś od święta podczas rozpoczęcia sezonu w styczniu. Miejscowi jak i zagorzali trociowcy używają innych młynków i dają radę. PS.albo co ja się tam znam. Jak nie będzie to stella, tp czy certatka to nie masz szans na rybę. Inni wędkarze na pomorzu są nie godni... Edytowane 25 Lipca 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Mam stradica 4000 FJ ogólnie spisuje sie całkiem nieźle ale ma duże przełożenie i nie lubi dużego oporu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Ciekawe rzeczy w tym temacie. Mieszkam nad pomorską rzeką - Regą. Wędkuje tam mnóstwo czasu i szczerze powiem, że ze stella czy TP widuje kogoś od święta podczas rozpoczęcia sezonu w styczniu. Miejscowi jak i zagorzali trociowcy używają innych młynków i dają radę. PS.albo co ja się tam znam. Jak nie będzie to stella, tp czy certatka to nie masz szans na rybę. Inni wędkarze na pomorzu są nie godni...Witam, może zamiast sarkazmu, po prostu napisać czym łowią koledzy na Pomorzu Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Mam i używam również do połowu troci kilka razy w sezonie jak i do ''grubszego'' łowienia w nizinnych rzekach Twin Powera SW4000PG rocznik 2009Polecam z czystym sumieniem pomimo ze dostaje niemiłosiernie po tyłku od 4 sezonów większe bolączki go nie trapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Mam i używam również do połowu troci kilka razy w sezonie jak i do ''grubszego'' łowienia w nizinnych rzekach Twin Powera SW4000PG rocznik 2009Polecam z czystym sumieniem pomimo ze dostaje niemiłosiernie po tyłku od 4 sezonów większe bolączki go nie trapią SW4000 ale w wersji XG, przy PG każdy cwańszy srebrniak wyprzedzi się o co najmniej 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudo Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi, dostałem rownież kilka na amerykańskim forum i większość wskazuje na to ze Shimano Twin Power 2015 będzie najlepszym rozwiązaniem. Przemyślałem sprawę i zostanę przy wielkości 4000 moze w przyszłości kupie jeszcze 5000 na drugi kij, ale obecnie przymierzam sie do 4000. Teraz pytanie do posiadaczy i znawców, jaka wersja będzie najbardziej odpowiednia, czy one właściwie sie od siebie czymś różnią, poza przełożeniem i minimalnie waga. Mam na myśli modele PG, HG oraz XG? Pozdrawiam. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Fudo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Jeśli już zdecydowałeś się na Twin Powera 2015 to możne warto zainwestować w mocniejszą wersję SW. Dostępny jest tylko model XG ale skoro łowisz na rzecze to powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Ciekawe rzeczy w tym temacie. Mieszkam nad pomorską rzeką - Regą. Wędkuje tam mnóstwo czasu i szczerze powiem, że ze stella czy TP widuje kogoś od święta podczas rozpoczęcia sezonu w styczniu. Miejscowi jak i zagorzali trociowcy używają innych młynków i dają radę. PS.albo co ja się tam znam. Jak nie będzie to stella, tp czy certatka to nie masz szans na rybę. Inni wędkarze na pomorzu są nie godni...Kolego ale ja napisalem swoje zdanie w temacie, wedlug mnie zapropowanymi maszynkami osiagnie sie najwiekszy komfotr. Tak sie sklada, ze przerzucilem kilka kolowrotkow i swoje wyrobione zdanie mam.Czy to sie Tobie podoba czy nie, topowe shimano i daiwa gwarantuja najwiekszy komfort.Oczywiscie, ze pewnie mozna by uzywac chocby penna slamera, battle, czy calkiem udanego atlantisa, ale te kolowrotki w porownaniu do topowych japoncow zwyczajnie sa konstrukcyjnie slabsze, chocby ze wzgledu na jakosc nawijanej linki.Jasne ze mozna uzywac wymienionych przez autora stradickow, rarenium ( swoja droga to konstrukcyjny i materialowy klon owych znanych stradickow) czy daiwy caldi itd. Ale wedlug mnie w cenie jaka trzeba za nie zaplacic, wyrasta konkurencja ze starszych topowych generacji shimano czy daiwy. I na ten przyklad podalem swoje typy.Przy pisaniu tu pierwszego postu nie pomyslalem, ze jakkolwiek wedkarz uzywajacy innego kolowrotka niz moje propozycje nie jest godny wedkowania. Kolego troche przewrotne myslenie uzywasz.Nie sa godni Ci, ktorzy notorycznie morduja te piekne i szlachetne ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 A może DAM QUICK 2000, mam 2 sztuki i sobie bardzo chwalę jeżeli chodzi o troć i łososia, pierwszego mam chyba z 5 lat i nawet nie piśnie przy łowieniu obrotówkami nr4 czy woblerami z dużym sterem, drugiego kupiłem bo po prostu była okazja i niekiedy go nad Wisłę zabieram jak trzeba pociągnąć np 30-40 gr główkę z 4" gumą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudo Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Orientuje się ktoś jakiej produkcji są kołowrotki DAM? Czy jest to produkcja Niemiecka czy Chińska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Mam Dama Quicka 1202 jeszcze nie śmiganego i jest to typowy NIEMIEC co do nowych wypustów nie jestem pewny gdzie są składane... czy orientuje się ktoś czy 1202 nadał by się na trociowe wypady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Na moich quickach na stopkach jak byk GERMANY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Na moich quickach na stopkach jak byk GERMANY Ale Made in Germany czy Designed and Engenered jak w Dragonach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Dziękuje za odpowiedzi, dostałem rownież kilka na amerykańskim forum i większość wskazuje na to ze Shimano Twin Power 2015 będzie najlepszym rozwiązaniem. Przemyślałem sprawę i zostanę przy wielkości 4000 moze w przyszłości kupie jeszcze 5000 na drugi kij, ale obecnie przymierzam sie do 4000. Teraz pytanie do posiadaczy i znawców, jaka wersja będzie najbardziej odpowiednia, czy one właściwie sie od siebie czymś różnią, poza przełożeniem i minimalnie waga. Mam na myśli modele PG, HG oraz XG? Pozdrawiam. To jankesi juz go oblowili na lososiach, woblerach itd i polecjaja jako optimum pod te w Europie? Szybkie chlopaki. Zylki 0.41mm jakos za duzo chyba nie wejdzie ale to juz od lososi zalezy czy starczy czy nie bo fabryczne oznaczenia pojemnosci szpulek to nie ukrywajmy mozna sobie w kraine bajek wlozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Noiwe Quicki ponoc daleki wschod, Niemiec, elektryk ( bo dwie blyskawice mial wytatuowane) ponoc plakal jak musial Changom projekt oddac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Z tanich to Daiwa Tournament Wisker 2600. Ciągle dostępny klasyk, w cenie szpuli do nowego TP pewnie, a daje radę zapewniam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi