Skocz do zawartości

Shimano Speedmaster

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Posiadalem shimano Speed Mastera, 3 metrowego bodaj do 30 gram.

Kij ogolnie dosc lekki, mimo swojej malej wagi wlasnej, sprawia wrazenie duzo ciezszego, poprzez nie wlasciwe wywarzenie.

Minusem jest rowniez dluga rekojesc, w rzeczywistosci to juz jest perwersja. Mi ona przeszkadzala na tyle, ze sie odwarzylem ja skrocic i dociazyc.. Efekt takiego amatorskiego ciecia chyba nie musze opisywac.. heh ;)

Rozmieszczenie przelotek w tym kiju juz graniczy z profanacja.

Jedyna zaleta jaka zauwazylem to spora sprezystosc blanku.

Kij ogolnie uzywalem w pogoni za boleniami i mimo wspomnianego dyskomfortu w postaci dlugiej rekojesci, niewywazenia i rozmieszczenia przelotek, nie gubil mi ryb.

Dosc komfortowo podaje przynety, mysle ze na szczuple by sie mogl nadac, ale...

Osobiscie nigdy bym takiego kiczu juz nie kupil ) zwlaszcza, ze za rownowartosc kija mozna zaopatrzyc sie w ciekawsze konstrukcje...

Witam. Posiadam Speed Mastera z tej serii, model 240L do 13g. Oferowany był z kodurową tubą. Jest lekki, rękojeść do łokcia (akurat). Używam jej na klenio-jazie w niewielkich rzeczkach. Świetnie się nią rzuca, czuła. Łowię już 3 sezon (jestem 2 właścicielem) i nie zauwarzyłem żeby miał popękany lakier na omotkach. Nie w iem jak inne modele, ale 240L polecam.

Jak potrzebujesz coś pod szczupłego to znalazłem na alledrogo:

http://www.allegro.pl/item989104986_st_croix_avid_8_6_8_17lb _3_8_1_1_4oz.html

Batson z RX7,RX6 i/lub E-glass też jest nie do złamania :D

a ja widziałem nie jednego złamanego i to nie tylko serie z lekkich i średnich gramaturach wyrzutu i mocy blanku...

każdy blank jest do złamania.. mój kolega połamał 2 beastmastery shimano, seria niby nie do złamania...

Prawdą jest, że można wszystko zajechać. Widziałem zajechanego w jeden sezon tournamenta Daiwy, połamane Seekery i inne kijki. Jak się uprzesz, to wszystko się da.

@NaSpinning: Mój post wskazywał koledze @MATT1989 jedyną słuszną drogę jaką powinien kroczyć, cenowo podobnie, jakość i satysfakcja nieporównywalna :lol:

• 4 lata później...

Cześć, odświerzam kotleta, bo nie ma sensu tworzyć nowego wątku.

Otóż, zastanawiam się nad ewentualnym kupnem w niezłych pieniądzach (niecałe pięć stów) Speed Master BX do 21g, 2,7m.

Jest to kijek ponoć troszkę pozmieniany względem wypustu na którym powyżej wieszano psy. Uzbrojono toto w Alconite`y, stożek w miarę. Troszke przydługi rear jest nadal.

Jakie sa Wasze doświadczenia z tym kijem? Ma ktoś?

Czy odrzańskiego bolka ogarnie?

Szkoda że shimano nie sprzedaje samych blanków bo na tym patyku do 40gr(3m) super kij można ukręcić(miałem w originale).

Chyba że ktoś ma na sprzedaż tanio to chętnie kupię jako dawcę.

Edytowane przez sw.RP

Posiadam dwa kije z pracowni, pięć seryjnych. Cztery z nich to Speedmastery. Niestety żaden z nich nie jest do 21gr więc tu nie pomogę.

Mogę potwierdzić, że kijki ciężko złamać. Na jednym, gdy był jeszcze nowy, stanąłem. Pamiętam jak dziś, jak bardzo bałem się podnieść nogę do góry. Całe szczęście nic mu się nie stało. Mimo tego, że dopasował się do gleby idealnie. Do dzisiaj nim łowię i nic. Drugi raz gdy jechaliśmy z kumplem na zawody, kolega przytrzasnął kijem drzwiami. Cała drogę nawet słowa nie zmieniliśmy. Na miejscu okazało się, że nic mu nie jest, z resztą po dzień dzisiejszy nic mu nie jest:-) Jeżeli chodzi o bolenie i szczupaka to z pewnością są to dobre kije. Nie są szybkie, ryby z nich nie spadają. Dodam, że każdy kijem mimo stosunkowo niskiej wagi ma spory zapas mocy.

Pozdrawiam Adam.

Edytowane przez chojny83
  • Like 1

Pouginałem troszkę ten kij i mimo wszystko wydaje mi sie że ma troszke mało mocy własnie w dolniku.

Bolka też trzeba mieć czym zatrzymać, choć doświadczenie swoje opieram na rybach z mniejszych rzek i do tego innych gatunkach. Tak, jestem totalnym boleniowym laikiem.

Bię się z myślami, bo w tych pieniądzach można wymyślić już coś lepszego niz seria (przy założeniu że się akurat okazja napatoczy) albo po prostu wydac mniej niz pięć stów i przeznaczyć kase na inne wędkarskie zachcianki ;) A est ich wiele... Zbyt wiele :D

Mam Speedmastera 270M 10-30 realnie 20+3' kopytko bardzo czuły kijek :D niestety w moim po 3 sezonach popękał korek i teraz ma piankowy dzielony dolnik. Kiedyś jadąc na rowerze zawadziłem szczytówką o ziemię,  kij się wygiął w literę U i niepękł. Żadna z zaciętych ryb mi z niego niespadła. Z zacięciem sandacza był już problem. Ugięcie wędki http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-3 

• Like 1

• 2 lata później...

Trochę odświeżę temat i wyraże swoją opinię o nowości na poprzedni rok, czyli Speedmaster CX.

Posiadam wersję 2,7MH 14-42gr która  ogarnia naprawdę świetnie te gramatury i śle je po "horyzont". Lekki, fajnie wykończony. Co do pracy? nie jest może demonem szybkośći, ale ładnie się gnie już przy wymiarowych szczupaczkach, ale prawdziwą moc pokazuje przy większych "mamuśkach" jak i ciekawych przyłowach. Jest w tym blanku naprawdę kawał mięsa i mocy. Uzbrojony w alconite, korek jakoś zaimpregnowany czy coś i naprawdę sie nie brudzi, a już na pewno nie pęka; zaś na dole pianka eva. Sam dolnik jak dla mnie jest ok, mocowanie kołowrotka w dobrej odległości, nie wystaje mi z tyłu pół metra kija jak trzymam go w ręce, jak to w niektórych kijach shimano.

Sam przełowiłem nim całą jesień i bardzo go sobie chwalę. Niedługo maj i pewnie znowu będzie mi dzielnie służył.

Potwierdze to co mówili inni. Tego kija nie da się chyba złamać :) a i w tej wersji jest naprawdę sporo mocy w dolniku. Nie wiem czy to kwestia nowszej serii czy mocniejszej wersji, ale jest naprawdę ok.

PS.ludzie chwalą beastmastery, ale moim zdaniem ten kij bije je na głowę pod każdym względem. No i powiem to co inni posiadacze speedmasterów: on nie gubi ryb :)

Edytowane przez kleniu25
  • Like 2

• 2 miesiące temu...