Skocz do zawartości

SUMY 2010

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekujemy za mile slowa i gratulacje :D

Ciag dalszy mial miejsce jakies 3 godziny pozniej.

Podczas jednego przejazdu w trollingu (jakies 500 m) mialem 3 (!!!) brania. Pierwsze wogole nie zaciete. Drugie ryba byla chwile na kiju. Po kazdym nieudanym zacieciu przyneta wracala do lodzi, ustawka od nowa i ruszamy. Takze szansa ze byla to ta sama ryba nie istnieje. Po prostu sie ruszyly :mellow:

Potem zmiana przynety na inny kolor...i potezne branie...

a potem to juz to co tygrysy lubia najbardziej <_<

Walka na rufie...

.

Znow srajacy grubas. Przepraszam za wyrazenie.

Niestety fotek z wypuszczania nie mam, cala zaloga zwracala wodzie tego jegomoscia, nie mial kto cykac zdjec Embarassed

post-16-1348914921,5126_thumb.jpg

post-16-1348914921,6628_thumb.jpg

post-16-1348914921,8421_thumb.jpg

post-16-1348914922,0223_thumb.jpg

post-16-1348914922,3153_thumb.jpg

Brawo Guzu - fajniutki spaślak. Ty miałeś na 500 metrach 3 brania a ja przez cały sezon dwa :lol: Nie ma sprawiedliwości na tym świecie <_<

Spytaj tych forumowiczow co probowali juz szczescia na Ebro.bywaja tygodniowe turnusy intensywnego plywania i byly powroty bez ryby(suma). To woda jak kazda.trzeba ja przepracowac i tez trafic w moment. Powodzenia z Dolnoslaskimi sumami :D

Liczebność suma w samym dorzeczu Caspe szacuje się na 5mln sztuk. Nie piszę już o Ebro. Hiszpania przez to stała się stolicą suma i ja osobiście mam sporo znajomych tam wyjeżdżających a ich efekty czasem są niesamowite. Mówię czasem bo czasem tygodniowy wyjazd koczy się na kilku szt na osobę. W tym roku będąc tam największego złapali 175cm i uznali to za druzgocącą porażkę w czym im przyznaje racje. Coraz większa presja wędkarska sprawia że sumy są coraz cwańsze i coraz ciężej je złapać i teraz już nawet z 180 można być zadowolonym. Kiedyś ponoć było inaczej ale tego ja nie wiem.

Druga ekipa była w tym roku z nastawieniem i na karpia i na suma. Rozmawiałem z nimi po fakcie. Po przyjechaniu na miejsce okazało się że wszędzie jak okiem sięgnąć las wędek i rozstawienie własnych graniczyło z cudem. Regiony intensywnie eksplorowane przez tłumy wędkarzy stają się mniej atrakcyjne właśnie przez to że ryb są ostrożniejsze.

Mnie nad Ebro nie ciągnie bo ja lubię ciszą i spokój oraz samotność nad rzeką w gronie rodziny ale może kiedyś dla zasad tamte tereny odwiedzę.

Jeszcze raz graty bo jak już pisałem na spinning już ładny.

Pozdrawiam

dziekuje za wszystkie gratulacje :D

Apropo wody w kolorze kawy z mlekiem, to na tym lowisku woda ma przezroczystosc jakies 20 cm i wlasnie taki kolor.

Zdaniem miejscowych fachowcow (przewodnikow), to znakomicie sprzyja sumom. One i tak nie uzywaja niemal wzroku podczas polowania...jesli wogole potrzebuja polowac zasypywane peletem ;)